Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

02 лютого 2021                                                                                         № 3/10

Про внесення змін до рішення міської ради від

23.02.2017 № 16/32 «Про затвердження

Положень про виконавчі органи Миколаївської

міської ради» (зі змінами та доповненнями)

 

 

У зв’язку зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення» до ст. 58 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 56 Господарського процесуального кодексу України, ст. 55 Кодексу адміністративного судочинства України щодо самопредставництва органів місцевого самоврядування, враховуючи постанову Верховного Суду від 23.11.2020 по справі № 908/592/19, яка є обов’язковою для всіх суб’єктів владних повноважень в силу ч. 5 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», та задля забезпечення судового захисту прав та інтересів територіальної громади міста Миколаєва, керуючись ч. 4 ст. 54, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Внести зміни до рішення міської ради від 23.02.2017 № 16/32 «Про затвердження Положень про виконавчі органи Миколаївської міської ради», виклавши Положення про юридичний департамент Миколаївської міської ради у новій редакції (додається).

2. Затвердити Положення про юридичний департамент Миколаївської міської ради в новій редакції (додається).

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, дітей, сім'ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Кісельову), керуючого справами виконавчого комітету Миколаївської міської ради Волкова А.С.

 

 

 

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від  02 лютого2021

№ 3/10

 

ПОЛОЖЕННЯ

про юридичний департамент Миколаївської міської ради

 

1. Загальні положення

 

1.1. Юридичний департамент Миколаївської міської ради (скорочена назва-юридичний департамент, далі – департамент) є виконавчим органом Миколаївської міської ради.

1.2. Департамент є підзвітним і підконтрольним міській раді, підпорядкованим виконавчому комітету, міському голові, заступнику міського голови (керуючому справами виконавчого комітету міської ради)  відповідно до розподілу обов’язків.

1.3. У своїй діяльності департамент керується Конституцією та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, рішеннями Миколаївської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови та цим Положенням.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

1.4. Департамент не є юридичною особою, має бланк із своїм реквізитами несуворої звітності.

1.5. Департамент утримується за рахунок коштів міського бюджету.

 

2. Основні завдання

 

2.1. Основними завданнями департаменту є:

2.1.1. Організація, у межах покладених на департамент повноважень правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних документів Миколаївською міською радою, її виконавчим комітетом, міським головою та виконавчими органами міської ради під час виконання покладених на них завдань і повноважень, а також представництво в судах інтересів Миколаївської міської ради, її виконавчого комітету, міського голови, а також виконавчих органів Миколаївської міської ради, у т.ч. в порядку самопредставництва без додаткового уповноваження (довіреності).

2.1.2. Захист інтересів територіальної громади, Миколаївської міської ради, її виконавчого комітету, міського голови, виконавчих органів міської ради в судах та інших органах під час розгляду правових питань і спорів.

2.1.3. Забезпечення взаємодії міської ради, її виконавчого комітету, міського голови, виконавчих органів міської ради з правоохоронними органами.

2.1.4. Участь у межах наданої компетенції у реалізації політики органів місцевого самоврядування у відповідній галузі або сфері діяльності виконавчого органу.

 

3. Повноваження департаменту

 

3.1. Організовує та бере участь у правовому забезпеченні застосування законодавства в Миколаївській міській раді та її виконавчих органах.

3.2. Перевіряє на відповідність чинному законодавству України проєкти рішень Миколаївської міської ради, її виконавчого комітету та розпоряджень міського голови, погоджує їх відповідно до вимог Регламенту Миколаївської міської ради та Регламенту виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

3.3. У разі виявлення невідповідності проєктів рішень Миколаївської міської ради, її виконавчого комітету та розпоряджень міського голови, актам законодавства готує окремі думки, пропозиції, зауваження та розміщує їх на власній вебсторінці офіційного інтернет-порталу Миколаївської міської ради.

3.4. Проводить правову експертизу проєктів договорів (угод, контрактів).

3.5. Розробляє та бере участь у розробці проєктів рішень Миколаївської міської ради, її виконавчого комітету та розпоряджень міського голови.

3.6. Розглядає звернення громадян, підприємств, установ, організацій, у тому числі громадських об’єднань, фізичних осіб-підприємців, депутатські звернення та запити у порядку, передбаченому чинним законодавством України, забезпечує виконання вимог законодавства України про доступ до публічної інформації.

3.7. Представляє в судах інтереси Миколаївської міської ради, виконавчого комітету Миколаївської міської ради, міського голови, виконавчих органів Миколаївської міської ради, у т.ч. в порядку самопредставництва без додаткового уповноваження (довіреності), а також у взаємовідносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності.

Для здійснення представництва в судах інтересів Миколаївської міської ради, виконавчого комітету Миколаївської міської ради, міського голови, виконавчих органів Миколаївської міської ради, у т.ч. в порядку самопредставництва без додаткового уповноваження (довіреності), працівники департаменту мають право здійснювати від їх імені усі права учасника справи (сторін та третіх осіб), окрім підписання позову, права відмови від позову (всіх або частини позовних вимог), визнання позову (всіх або частини позовних вимог), зміни предмета або підстав позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, забезпечення позову (доказів) та скасування заходів забезпечення позову, укладання мирової угоди сторін, оскарження судових рішень у визначених законом випадках (підписання та подання апеляційних і касаційних скарг, заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами).

Для здійснення представництва в судах інтересів Миколаївської міської ради, виконавчого комітету Миколаївської міської ради, міського голови, виконавчих органів Миколаївської міської ради, у т.ч. в порядку самопредставництва без додаткового уповноваження (довіреності), директор департаменту має право здійснювати від їх імені усі права учасника справи (сторін та третіх осіб), окрім підписання позову, права відмови від позову (всіх або частини позовних вимог), визнання позову (всіх або частини позовних вимог), зміни предмета або підстав позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, забезпечення позову (доказів) та скасування заходів забезпечення позову, укладання мирової угоди сторін. Директор департаменту має право оскарження судових рішень виключно від імені Миколаївської міської ради та виконавчого комітету Миколаївської міської ради у визначених законом випадках, а саме підписувати та подавати апеляційні та касаційні скарги, заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами.

3.8. Організовує та проводить претензійну та позовну роботи.

3.9. Спрямовує, координує та контролює правову роботу у виконавчих органах Миколаївської міської ради та подає пропозиції на розгляд міського голови щодо її поліпшення, усунення недоліків у правовому забезпеченні діяльності виконавчих органів Миколаївської міської ради, вживає заходів до впровадження новітніх форм і методів роботи.

3.10. Організовує і проводить роботу, пов’язану з підвищенням рівня правових знань посадових осіб виконавчих органів Миколаївської міської ради.

3.11. Надає виконавчим органам міської ради, їх посадовим особам усні та письмові консультації з правових питань.

3.12. Бере участь у розгляді матеріалів за наслідками перевірок, ревізій, інвентаризації, дає правові висновки за фактами виявлення порушень.

3.13. Здійснює реєстрацію документів з метою забезпечення їх обліку, контролю за виконанням та оперативним використанням наявної в документах інформації.

3.14. Розглядає звернення громадян щодо надання безоплатної первинної правової допомоги з питань, що належать до компетенції Миколаївської міської ради та її виконавчих органів, відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

3.15. Одержує у встановленому законодавством порядку від інших виконавчих органів міської ради, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності (за погодженням з їх керівниками) інформацію, документи і матеріали, необхідні з питань, віднесених до відання органів місцевого самоврядування.

3.16. Здійснює контроль за правовою роботою у виконавчих органах Миколаївської міської ради.

3.17. Інформує міського голову в разі покладення на департамент виконання завдань, що не належать до його функцій чи виходять за межі його компетенції, а також у випадках, коли відповідні підрозділи або посадові особи не подають документи, інші матеріали, необхідні для виконання поставлених перед департаментом завдань.

3.18. Залучає за згодою керівника іншого виконавчого органу відповідних спеціалістів для підготовки проєктів нормативно-правових актів, а також для розробки і здійснення заходів, які проводяться департаментом відповідно до покладених на нього обов’язків.

3.19. Бере участь у засіданнях дорадчих і колегіальних органів міської ради та її виконавчого комітету в разі розгляду під час них правових питань.

3.20. Вносить міському голові пропозиції з питань удосконалення правової роботи.

3.21. Опрацьовує запити та звернення депутатів усіх рівнів, надає інформацію, висновки, пропозиції з порушених питань.

 

4. Структура департаменту

 

4.1. Структуру департаменту, штатну чисельність та положення про його структурні підрозділи затверджує міський голова.

4.2. Працівників департаменту призначає на посади та звільняє з посад міський голова у порядку, визначеному законодавством.

4.3. Посадові обов’язки працівників департаменту визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються директором департаменту.

4.4. Посадові обов’язки директора департаменту визначаються посадовою інструкцією, яка затверджується міським головою.

4.5. Перелік працівників департаменту, які здійснюють представництво інтересів Миколаївської міської ради, виконавчого комітету Миколаївської міської ради, міського голови в судах у порядку самопредставництва без додаткового уповноваження (довіреності), затверджується розпорядженням міського голови.

Перелік працівників департаменту, які здійснюють представництво інтересів виконавчих органів Миколаївської міської ради в судах у порядку самопредставництва без додаткового уповноваження (довіреності), затверджується наказом керівника відповідного виконавчого органу міської ради за погодженням з директором департаменту.

 

5. Керівництво департаментом

 

5.1. Департамент очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою у порядку, визначеному законодавством.

5.2. Директор департаменту має заступника (заступників), який (які) призначається (призначаються) на посаду (посади) та звільняється (звільняються) з посади (посад) міським головою в порядку, визначеному законодавством.

5.3. Директор департаменту:

5.3.1. Здійснює керівництво діяльністю департаменту, несе персональну відповідальність за виконання покладених на департамент завдань, сприяє створенню належних умов праці у департаменті.

5.3.2. Безпосередньо займається розробленням проєктів рішень міської ради, виконавчого комітету Миколаївської міської ради, розпоряджень міського голови.

5.3.3. Подає відповідно до законодавства пропозиції міському голові про заохочення, присвоєння рангів та накладення стягнень на працівників департаменту, вживає необхідних заходів щодо підвищення кваліфікації працівників департаменту.

5.3.4. Погоджує питання преміювання, службових відряджень, надання відпусток і матеріальної допомоги на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань працівників департаменту.

5.3.5. Планує роботу департаменту, вносить пропозиції щодо формування планів роботи виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

5.3.6. Представляє в судах інтереси Миколаївської міської ради, виконавчого комітету Миколаївської міської ради, міського голови, виконавчих органів Миколаївської міської ради, у т.ч. в порядку самопредставництва без додаткового уповноваження (довіреності), у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, фізичними особами, підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності.

5.3.7. Здійснюючи представництво в судах інтересів Миколаївської міської ради, виконавчого комітету Миколаївської міської ради, міського голови та інших виконавчих органів Миколаївської міської ради, у т.ч. в порядку самопредставництва без додаткового уповноваження (довіреності), має право здійснювати від їх імені усі права учасника справи (сторін та третіх осіб), окрім підписання позову, права відмови від позову (всіх або частини позовних вимог), визнання позову (всіх або частини позовних вимог), зміни предмета або підстав позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, забезпечення позову (доказів) та скасування заходів забезпечення позову, укладання мирової угоди сторін.

Директор департаменту має право оскарження судових рішень виключно від імені Миколаївської міської ради та виконавчого комітету Миколаївської міської ради у визначених законом випадках, а саме підписувати та подавати апеляційні та касаційні скарги, заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами.

5.3.8. Організовує роботу з підвищення рівня професійної компетентності працівників департаменту.

5.3.9. Забезпечує дотримання працівниками департаменту правил внутрішнього трудового розпорядку та виконавської дисципліни.

5.3.10. У межах своїх повноважень надає доручення;

5.3.11. Вимоги директора департаменту, у межах компетенції, є обов’язковими до виконання всіма працівниками департаменту.

5.3.12. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством, рішеннями Миколаївської міської ради, рішеннями виконавчого комітету Миколаївської міської ради, розпорядженнями міського голови, цим Положенням та посадовою інструкцією.

 

6. Заключні положення

 

6.1. Працівниками департаменту повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

6.2. Працівники департаменту несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників департаменту при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

6.3. Працівники департаменту мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

6.4. Реорганізація та ліквідація департаменту здійснюється за рішенням Миколаївської міської ради відповідно до вимог чинного законодавства.

6.5. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться в порядку, встановленому для його прийняття.

 

 

___________________________________________________

 

 Опубліковано: 11 лютого 2021р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: