Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

02 лютого 2021                                                                                         № 3/4

Про Звернення депутатів Миколаївської міської ради до

Президента України, Верховної Ради України, Кабінету

Міністрів України щодо неприпустимості зростання цін

на електроенергію, природний газ та інших житлово-

комунальних тарифів для населення

 

З метою соціальної захищеності громадян України, у тому числі мешканців міста Миколаєва, враховуючи принципи соціального забезпечення соціальної держави та численні звернення мешканців міста, керуючись ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості зростання цін на електроенергію, природний газ та інших житлово-комунальних тарифів для населення  (текст Звернення додається).

 

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

 

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, дітей, сім'ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Кісельову), міського голову Сєнкевича О. Ф.

 

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради VIIІ скликання

до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості зростання цін на електроенергію, природний газ та інших житлово-комунальних тарифів для населення

 

Ми, депутати  Миколаївської міської ради, глибоко стурбовані зростанням цін на електроенергію, природний газ та інших житлово-комунальних тарифів для населення, що стали наслідком низки рішень Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У країні зберігається важка епідеміологічна ситуація, спричинена вірусом COVID-19. Внаслідок епідемії та карантинних заходів поглиблюється криза в економіці. Відчутних збитків зазнають підприємці. Рівень реальних доходів населення є низьким. Натомість, зростає безробіття та рівень бідності, навіть серед працюючих українців.

Платоспроможність українських родин погіршилась. Водночас, ціни на газ та комунальні тарифи невпинно ростуть. А разом з ними стрімко накопичуються борги населення. На початок грудня 2020 року в цілому по Україні заборгованість населення склала 66,1 мільярдів гривень, збільшившись лише за листопад на 10 млрд. грн. Так, у Миколаївській області на листопад 2020 року (за офіційними даними Головного управління статистики у Миколаївській області) заборгованість за постачання та розподіл природного газу становила 142 млн. грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 115 млн. грн, за управління багатоквартирними будинками – 102 млн. грн, за надання послуг з вивезення побутових відходів – 26,9 млн. грн.

Борги домогосподарств, хвиля неплатежів за спожиті послуги вже створюють ризики банкрутства підприємств паливно-енергетичного комплексу. 

За таких умов додаткове підвищення цін на електроенергію, природний газ та інших комунальних тарифів для населення перетворюється на чинник дестабілізації ситуації в країні, веде до зростання соціальної напруженості, політичної нестабільності та економічних потрясінь.

Зокрема, нашу глибоку стурбованість викликають рішення Кабінету Міністрів України щодо відміни державного регулювання цін на природний газ, відміни пільгового тарифу на споживання електричної енергії на перші 100 кВт та зміни порядку і формули нарахування субсидій для населення за житлово-комунальні послуги.

Конституція України (ст.48) гарантує кожному громадянину України право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. Враховуючи рівень реальних доходів населення, подальше підвищення цін на енергоносії та комунальних тарифів призведе до прямого порушення цих прав українських громадян.

Ми, депутати Миколаївської міської ради, як представники територіальної громади міста Миколаєва, звертаємось до Президента України, як Гаранта Конституції, вжити невідкладних заходів для недопущення зростання цін на електроенергію, природний газ та інших житлово-комунальних тарифів для населення.

Закликаємо Верховну Раду України розглянути можливість введення мораторію на підвищення цін на комунальні послуги для населення,  невідкладно внести зміни у законодавство для впорядкування ціноутворення і недопущення підвищення цін і тарифів на природний газ, внести зміни до Державного бюджету України на 2021 рік задля забезпечення повноцінного фінансування житлово-комунальних субсидій для населення.

Звертаємось до Кабінету Міністрів України з вимогою переглянути свої рішення щодо скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення та відмовитись від намірів подальшого підвищення тарифів, забезпечити державне регулювання цін на природний газ для населення України та повернутись до умов та формули нарахування субсидій для українських домогосподарств, які діяли до травня 2018 року.

Сьогодні, у період епідемії та важкої економічної кризи, українські громадяни чекають від влади на всіх рівнях відповідальних дій.

Влада має захищати інтереси виключно українського народу, керуватись національними інтересами, а не дослухатись до будь-яких зовнішніх порад чи директив. 

 

 

Депутати

Миколаївської міської ради VIIІ скликання

 

 Опубліковано: 08 лютого 2021р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: