Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

20 жовтня 2020                                                                                         № 57/402

Про звернення депутатів Миколаївської

міської ради до Голови Верховної Ради

України, Прем’єр-міністра України,

голови депутатської фракції політичної

партії «Слуга народу» у Верховній Раді

України та народних депутатів України

 

З метою врегулювання ситуації, яка склалась у галузі теплопостачання у зв’язку із наявністю заборгованості у теплопостачальних підприємств за послуги з розподілу природного газу, керуючись ст.ст. 2, 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» у Верховній Раді України та народних депутатів України (текст звернення додається).

 

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити звернення до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» у Верховній Раді України та народних депутатів України.

 

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Степанця Ю.Б.

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» у Верховній Раді України та народних депутатів України

 

Ми, депутати Миколаївської міської ради VII скликання, висловлюємо стурбованість щодо ситуації, що склалася із підготовкою до опалювального сезону у м. Миколаєві.

ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» та ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», як і інші теплопостачальні підприємства України, напередодні опалювального сезону опинилися в ситуації, що потребує регулювання на державному рівні – через заборгованість за розподіл природного газу. Підприємства, що навіть мають номінації від НАК «Нафтогаз України», можуть залишитися без основного енергетичного ресурсу до врегулювання боргу перед операторами газорозподільних систем.

З початку 2020 року відбулася зміна Методики нарахування плати за розподіл природного газу, яка тепер нараховується рівними частинами протягом всього календарного року, а не лише впродовж опалювального сезону. Це передбачено встановленими НКРЕКП з березня 2020 року тарифами на послуги з постачання теплової енергії, за ціною з розподілу природного газу у розмірі 1,09 грн за 1 куб.м на місяць без ПДВ. З 01 липня 2020 року тариф на послуги розподілу природного газу зріс до 1,22 грн за 1 куб.м на місяць без урахування ПДВ, що встановленими тарифами для теплопостачальних організацій не передбачено.

У зв’язку з недосконалістю законодавчої бази і у разі незатвердження законопроєкту № 2458 від 15 листопада 2019 року, впродовж опалювального сезону 2020/2021 років для основної категорії споживачів – населення теплопостачальні підприємства не мають змоги застосовувати тарифи на послуги постачання теплової енергії, встановлені в 2020 році, тому на сьогодні у ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» та ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» сформувалась заборгованість за розподіл природного газу.

У міжопалювальний період підприємства не мають можливості розраховуватись за розподіл природного газу із АТ «Миколаївгаз», що в свою чергу призводить до відсутності обігових коштів і, як наслідок, виникнення заборгованості із заробітної плати, невиконання інвестиційних програм та ненадання дозволу АТ «Миколаївгаз» на розпломбування засувок на пуск газу для опалювального сезону.

Вирішення цього питання потребує комплексного підходу, зокрема ухвалення Верховною Радою України законопроєктів: № 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», № 3613 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг», № 3508 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення».

Враховуючи терміновість питання та критичність ситуації, ми, депутати Миколаївської міської ради, звертаємося з проханням вжити всіх можливих заходів для прийняття вказаних законопроєктів та недопущення зриву опалювального сезону 2020/2021 років.

 

 

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання

 

Опубліковано: 10 грудня 2020р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: