Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

23 липня 2020                                                                                   № 57/376

Про затвердження Програми поводження

з котами і собаками та регулювання

чисельності безпритульних тварин

гуманними методами у м. Миколаєві

на 2020-2024 роки

 

З метою захисту тварин від страждань і загибелі внаслідок жорстокого поводження з ними, укріплення моральності й гуманності громади міста, зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях міста, відповідно до Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження”, керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26, ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2020-2024 роки (далі – Програма, додається).

2. Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради щороку до 25 січня надавати узагальнену інформацію про виконання Програми міському голові та постійній комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста (Лєпішева), заступника міського голови Степанця Ю.Б.

 

Міський голова                                                                                         О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 23 липня 2020

№ 57/391

 

 

ПРОГРАМА

поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2020-2024 роки

 

1. Визначення проблеми , на розв’язання якої спрямована Програма

 

Ставлення суспільства до тварин визначає рівень його гуманності. Прагнення України стати повноправним членом Європи неможливе без сприйняття і втілення в життя європейських цінностей. Стандарти гуманного поводження з тваринами є однією з них.

У 2006 році Верховна Рада України ухвалила, а у 2013 році ратифікувала Європейську конвенцію захисту домашніх тварин, що забороняє жорстоке поводження з тваринами й передбачає гуманні способи регулювання їх кількості. Проте ухвалення закону, який цілком відповідає світовим стандартам, на жаль, не позбавило м. Миколаїв від наявності безпритульних тварин та ганебних фактів жорстокого поводження з ними, що негативно впливає на формування іміджу України та її регіонів  перед іноземними партнерами та потенційними інвесторами.

Незважаючи на існування низки нормативно-правових актів у сфері утримання та поводження з домашніми тваринами, захисту тварин від жорстокого поводження, чинна правова база все ще має значну кількість прогалин, що унеможливлює ефективне вирішення питань, пов’язаних з порушеними проблемами.

Тому існує необхідність у її вдосконаленні шляхом внесення змін, доповнень та уточнень до чинних нормативних актів, а також розробки нових як на загальнодержавному, так і місцевому рівнях та приведення їх до сучасних світових вимог.

Зокрема, потребують нормативного врегулювання питання підвищення рівня відповідальності за порушення Правил утримання домашніх тварин, жорстоке поводження з тваринами, здійснення контролю за продажем тварин, збирання, знешкодження і утилізації загиблих тварин та відходів життєдіяльності тварин, пунктів тимчасової перетримки та притулків для тварин.

Тому на даний час проблема регулювання чисельності безпритульних тварин не вирішена остаточно, проте, за останні роки відбулися позитивні зміни в напрямку вирішення зазначеного питання гуманними методами, що підтверджено результатами підрахунку кількості безпритульних собак.

Згідно з офіційними розрахунками орієнтовна чисельність безпритульних тварин на території міста Миколаєва, що потребують біостерилізації та вакцинації проти сказу, становить станом на серпень 2017 року 4890 особин. Оскільки одна нестерилізована самка здатна народжувати, у середньому, 10 цуценят на рік, із кожним роком на вулицях м. Миколаєва з’являються тисячі нових безпритульних тварин.

Неналежний догляд за домашніми тваринами, викидання їх на вулиці Миколаєва провокує стрімке їх розмноження, що призводить до загибелі тварин, захворювань у тому числі небезпечними інфекційними хворобами, каліцтва у дорожньо-транспортних пригодах, потрапляння у місця, з яких неможливо вибратись. Неконтрольована кількість безпритульних тварин призводить до погіршення епідеміологічної та епізоотичної ситуації у місті, байдужого, негативного, жорстокого ставлення до тварин, а зрештою й до людей, і таким чином, викликає соціальну напруженість у суспільстві.

Зважаючи на те, що Програма поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва діяла з 2013 по 2017 роки, а пункт стерилізації та утримання тварин було введено в експлуатацію лише на початку 2015 року, завдання зазначеної Програми не виконані у повному обсязі.

Також до недоліків реалізації Програми поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва за 2013-2017 роки слід віднести:

- відсутність дієвої системи контролю за дотриманням Правил утримання домашніх собак та котів;

- низька ефективність процедури реєстрації домашніх тварин;

- недостатня кількість належним чином облаштованих місць, зон та дресирувальних майданчиків для вигулу домашніх тварин;

- відсутність повного обліку тварин, що знаходяться у володінні населення (мешканців) та на підприємствах;

- відсутність контролю за продажем тварин у місцях стихійної торгівлі.

У результаті вивчення досвіду країн світу та інших міст України у сфері поводження з безпритульними тваринами можна зробити висновок, що найбільш ефективним методом зменшення чисельності безпритульних тварин є метод біостерилізації та адопції. За цим методом безпритульних тварин після відлову не знищують, а доставляють до притулку (стерилізаційного центру), де їх стерилізують, вакцинують комплексною вакциною, дегельмінтизують, прилаштовують або повертають на колишнє місце мешкання. Окрім цього, стерилізовані тварини, які повертаються до попереднього місця перебування, мають бути візуально ідентифіковані.

На даний час відсутня дієва програма адопції тварин та не налагоджена система збору та утилізації відходів життєдіяльності тварин.

Оскільки зазначені питання залишаються актуальними, а строк дії міської Програми поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва на 2013-2017 роки закінчився, виникла необхідність у розробці міської цільової Програми на новий термін, яка враховує актуальність проблеми та всі вищезазначені чинники.

Програма поводження з котами та собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2020-2024 роки (далі – Програма) спрямована на забезпечення безпеки життя та здоров’я людей, гуманізацію суспільства, захист від страждань і загибелі тварин внаслідок жорстокого поводження з ними та захист їх природних потреб, формування комфортного та безпечного співіснування людей і тварин, забезпечення проведення єдиної політики у сфері утримання та поводження з домашніми тваринами.

Програма передбачає проведення комплексу соціально-економічних та правових заходів, спрямованих на зниження чисельності безпритульних тварин у м. Миколаєві, підвищення рівня відповідальності власників домашніх тварин, зниження соціальної напруженості і рівня конфліктності, викликаних ситуацією з безпритульними тваринами,

Програма ґрунтується на принципах впровадження в суспільну свідомість стандартів гуманного ставлення до тварин та запобігання поширенню жорстокості.

Програма поширює свою дію на:

1) безпритульних тварин;

2) домашніх тварин, які мають власників;

3) відносини, що виникають у зв’язку з утриманням котів і собак та поводженням з ними фізичних та юридичних осіб у м. Миколаєві (окрім установ Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та інших установ, що у своїй роботі використовують службових собак).

Нормативно-правове регулювання Програми здійснюється відповідно до Законів України “Про захист тварин від жорстокого поводження”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про благоустрій населених пунктів”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про захист населення від інфекційних хвороб” та інших нормативно-правових актів.

Реалізація Програми повинна здійснюватися виключно гуманними методами, що виключають жорстоке поводження з тваринами, відповідно до законодавства України. Програма виконується шляхом організації відлову безпритульних тварин із застосуванням методики біостерилізації та сучасної технічної бази.

Фізичні та юридичні особи, що утримують тварин, зобов’язані суворо дотримуватись вимог Законів України “Про захист тварин від жорстокого поводження”, “Про ветеринарну медицину”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про захист населення від інфекційних хвороб” та інших нормативно-правових актів України, санітарно-гігієнічних і ветеринарних правил та норм, не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних та юридичних осіб і не створювати загрози безпеці людей та тварин, у тому числі через жорстоке поводження з ними або їх жорстоке умертвіння.

Основні поняття та терміни, що використовуються у Програмі, наведені у Додатку 3.

Основні принципи утримання та поводження з тваринами у м. Миколаєві наведені у Додатку 4 до Програми.

Правила утримання і поводження з домашніми тваринами у м. Миколаєві затверджені відповідним рішенням міської ради, проте потребують нормативного врегулювання питання підвищення рівня відповідальності за порушення Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві (далі–Правила), затверджених рішенням Миколаївської міської ради від 03.09.2009 № 36/8, а також приведення Правил до вимог чинного законодавства. У зв’язку з цим Програмою передбачається ініціювання відповідальними виконавцями внесення змін та доповнень до чинної редакції Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві у порядку, передбаченому чинним законодавством.

Забезпечення зменшення кількості конфліктних ситуацій, пов’язаних з тваринами, зменшення випадків нападу та покусів, травмування інших тварин, зменшення кількості безпритульних тварин, формування гуманного ставлення до тварин передбачає здійснення оперативного реагування на звернення, скарги, повідомлення громадян та юридичних осіб про факти порушень Правил, створення майданчиків для дресирування, місць та зон для вигулу, поширення інформації для фізичних та юридичних осіб стосовно можливості проведення кремації тварин.

У разі виявлення правопорушень, пов’язаних з утриманням тварин, та з метою притягнення порушника до відповідальності має бути встановлений власник тварини. Реєстрація та ідентифікація є найбільш ефективним способом визначення ототожнення тварини з її власником.

Разом з тим, велику увагу необхідно приділити попередженню збільшення чисельності безпритульних тварин за рахунок домашніх тварин. Програмою враховується існування великої популяції домашніх тварин, тісно пов`язаної з популяцією безпритульних тварин. Цей зв`язок контролюється за допомогою додаткових заходів, які здатні забезпечити підвищення відповідальності власників домашніх тварин та осіб, що займаються їх розведенням, з метою контролю відтворення тварин в місті. Серед таких заходів слід виділити: реєстрацію домашніх тварин та заохочення власників до біостерилізації своїх тварин для обмеження їх неконтрольованого розмноження.

У процесі самовідтворення тварини, що гинуть або з інших причин зникають із групи безпритульних тварин, увесь час заміщуються новими за рахунок наступних чинників:

1) цуценят цієї ж групи тварин;

2) тварин, що мігрують із сусідніх територій;

3) покинутих та загублених тварин, що мають власників.

Щоб перешкодити першому чиннику, необхідно передбачити відлов та біостерилізацію тварин  в окремому районі або окремій групі тварин повністю та одночасно (за короткий проміжок часу).

Для досягнення цього найкращим варіантом є одночасна біостерилізація усіх самок у групі тварин. Або, як найменше, досягнення при біостерилізації так званого “порогу ефективності”, який настає при підтримці долі стерилізованих самок 75–80% від загального числа самок у популяції безпритульних тварин. За таких умов досягається стабілізація чисельності та зменшення популяції, тобто кількість цуценят, що народилися і дожили до статевої зрілості (дорослого стану), або кошенят дорівнюватиме (або менше) кількості дорослих тварин, що загинули чи вибули з групи тварин з інших причин.

Проте, існуюча матеріально-технічна база КП ММР “Центр захисту тварин” є недостатньою для ліквідації вищезазначеного чинника. Отже, постає гостра необхідність розширення потужності КП ММР “Центр захисту тварин” та покращання його матеріально-технічної бази.

Для запобігання другому чиннику (міграції тварин) процес біостерилізації пропонується організувати таким чином, щоб біостерилізація тварин у районах міста проводилась послідовно на сусідніх ділянках, тобто процес біостерилізації необхідно проводити за спіральними лініями, що розкручуються з умовних центрів у різних районах міста, або по квадратах, на які умовно розділена територія районів.

У такому разі доцільним буде створення окремої бригади для реагування на скарги щодо наявності безпритульних тварин, яка не буде задіяна у відлові за вказаним способом.

Після біостерилізації, вакцинації та за умови неможливості адопції за час перебування на КП ММР “Центр захисту тварин” тварини повертаються до ареалу попереднього перебування. Собаки стають епідеміологічно безпечні (протягом періоду дії вакцини) і не дають приплоду. Таким чином, відновлення чисельності тварин не відбувається, і через певний час починається значне природне зменшення їх чисельності. Заміщення “вибулих” нестерилізованими неможливе, оскільки навколо вже стерилізовані тварини.

Задля ліквідації третього чинника необхідно запровадити широкомасштабні інформаційно-просвітницькі заходи та активно здійснювати реєстрацію домашніх тварин. Внаслідок запровадження таких методів зменшиться надходження на вулиці собак, що мають власників.

Крім того, необхідно проводити рейди, разом з співробітниками Національної поліції, муніципальних служб, працівниками КП ММР “Центр захисту тварин”, представниками громадських організацій та адміністрацій районів Миколаївської міської ради щодо контролю фактів незаконної торгівлі тваринами.

 

2. Визначення мети Програми

 

Основною метою Програми є зменшення кількості безпритульних тварин у м. Миколаєві на основі гуманного та відповідального ставлення до них, впровадження стандартів гуманного поводження з тваринами, створення безпечних та комфортних умов життя людей та співіснування людей і тварин у місті, забезпечення ветеринарно-санітарного благополуччя, належного благоустрою.

 

3. Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми,

обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання

 

Програмою пропонуються чотири основні шляхи та засоби розв’язання проблеми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на території міста Миколаєва.

1. Зміцнення матеріально-технічної бази КП ММР “Центр захисту тварин”.

Під час зміцнення матеріально-технічної бази КП ММР “Центр захисту тварин” планується розширити потужності КП ММР “Центр захисту тварин”, модернізувати пункт стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36 та покращити умови роботи з безпритульними тваринами.

З метою максимального прилаштування тварин у родини, планується виконати переоснащення офісного приміщення під Інформаційний центр адопції безпритульних тварин.

Задля відновлення матеріально-технічної бази на підприємстві необхідно придбати додаткове обладнання для відлову, терапії, хірургії, діагностики, лабораторії та грумінгу. Під придбанням додаткового обладнання, зокрема, але не виключно розуміється обладнання, визначене у Додатку 5 до Програми.

Для виконання Програми підприємство потребує придбання автомобілів: для вилову тварин та для мобільної амбулаторії, що буде використовуватись для біостерилізації власницьких тварин за місцем їх проживання (приватний сектор), а також для надання послуг пільговим соціальним групам населення (в подальшому автомобіль може застосовуватись для проведення біостерилізації тварин у районах Миколаївської області). Купівля та застосування мобільної амбулаторії дозволить пришвидшити та збільшити кількість стерилізацій домашніх тварин.

У рамках оновлення та влаштування ізолятора та вольєрів для тварин планується демонтаж старих вольєрів з території підприємства з утилізацією будівельного сміття та будівництво 95 нових додаткових вольєрів, в тому числі 20 вольєрів зони ізолятора та 75 вольєрів, у яких можна одночасно розмістити 2 собаки та 95 нових утеплених зимових будок.

Огорожа біля ізолятора повинна бути перенесена на нове місце у зв’язку з будівництвом 20 вольєрів ізолятора.

Під час проведення ремонту пункту стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36, передбачається здійснення розподілу зон та приміщень–карантину, післяопераційної, терапії, двох хірургій, лабораторії, грумінгу, складського приміщення, стерилізаційної кімнати, побутової кімнати, кухні для тварин, ординаторської та  приміщення для персоналу (доглядальники, ловці), влаштування охоронної та пожежної сигналізації.

З метою підвищення рівня безпеки на території підприємства, необхідно встановити 20 камер он-лайн спостереження для контролю роботи працівників, відкритості та доступності КП ММР “Центр захисту тварин” та провести ремонт огорожі пункту стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36.

 

2. Регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами

У рамках регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами будуть проводитись заходи щодо запобігання покусам тваринами людей.

КП ММР “Центр захисту тварин”, з метою запобігання можливим покусам, при отриманні інформації про скупчення тварин в будь-якому районі м. Миколаєва зобов’язане акцентувати роботу на вказаній території, з ціллю максимально швидкого відлову, проведення процедур згідно із діючою Програмою та адопції тварин.

При підтверджені покусу (довідка лікаря) забезпечується негайний відлов тварини та її утримання впродовж 10 календарних днів у зоні ізолятора. Тварини, що вчинили покус, не повертаються в ареал проживання, а підлягають адопції, передачі в притулки на пожиттєве утримання або евтаназії, у разі висновку комісії.

Евтаназія безпритульних тварин може застосовуватися відповідно до Порядку проведення евтаназії безпритульних тварин, що визначений у Додатку 6 до Програми.

Пріоритетним напрямом регулювання чисельності безпритульних тварин є метод відлов-вакцинація-біостерилізація-адопція або повернення тварин у ареал попереднього перебування з акцентом на адопцію (прилаштування) безпритульних тварин. Не пряме вилучення безпритульних тварин, а поступове стабільне зниження їх чисельності за рахунок зміни динаміки народжуваність/смертність.

Методика здійснення регулювання чисельності безпритульних тварин наведена у Додатку 7 до Програми.

Відлов, біостерилізацію з післяопераційною перетримкою, щеплення, профілактичні обробки, адопцію або повернення безпритульних тварин у ареал попереднього перебування здійснює КП ММР “Центр захисту тварин”, а також, у разі їх згоди, інші установи ветеринарної медицини.

Вважаються безпритульними і підлягають відлову собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийник з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, парках, громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, за винятком собак, залишених власником на прив’язі.

Відлов безпритульних домашніх тварин окремими неуповноваженими громадянами та організаціями забороняється, окрім випадків, коли ці тварини є небезпечними для оточуючих та проявляють агресію, створюючи загрозу безпеці людей.

З метою моніторингу кількості безпритульних тварин на вулицях міста щорічно планується проведення їх підрахунку.

 

 

3. Налагодження системи поводження з домашніми тваринами.

Особи, які утримують домашніх тварин, що не мають племінної цінності, зобов’язані запобігати її неконтрольованому розмноженню. Для цього Програмою передбачено проведення пільгової біостерилізації домашніх тварин як найбільш гуманного методу (крім тварин, яким операція протипоказана за рекомендаціями лікаря).

Пільгова біостерилізація та безкоштовна реєстрація з ідентифікацією домашніх тварин проводиться для окремих категорій населення: малозабезпечені сім’ї; громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; жінки, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”; багатодітні сім’ї; учасники бойових дій; учасники антитерористичної операції та ООС; особи з інвалідністю; непрацюючі особи, які здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю; непрацюючі пенсіонери, розмір пенсії яких не перевищує розміру двох прожиткових мінімумів.

Для перевірки наявності реєстрації домашніх тварин необхідно закупити сканери для зчитування електронних транспондерів.

З метою забезпечення умов для вигулу тварин, що мають власників, поліпшення санітарно-епідемічного та епізоотичного стану, підвищення рівня культури власників собак необхідно створити відповідну інфраструктуру, оскільки на даний час відсутність обладнаних сучасних майданчиків та місць для вигулу та дресирування тварин змушує власників здійснювати вигул собак у не відведених для цього місцях, що провокує виникнення конфліктних ситуацій.

Порядок створення та функціонування майданчиків та місць для вигулу та дресирування тварин має бути визначений у відповідному положенні.

Обслуговування та приведення у відповідний технічний і санітарний стан майданчиків забезпечують їх балансоутримувачі.

Власники тварин зобов’язані прибирати продукти (відходи) їх життєдіяльності у громадських місцях.

Забезпечення контролю у сфері утримання домашніх тварин передбачає налагодження взаємодії органів державної влади, місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби, поліції, громадських організацій, КП ММР “Центр захисту тварин”, у тому числі для здійснення рейдів щодо незаконної стихійної торгівлі тваринами на території м. Миколаєва.

Для покращаня ефективності контролю в сфері поводження з тваринами пропонується створити муніципальний реєстр тварин м. Миколаєва та уповноважити окремих працівників КП ММР “Центр захисту тварин” на складання адміністративних протоколів за ст. 152 та частиною першою ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Запровадження посиленого контролю за реєстрацією та ідентифікацією домашніх тварин у м. Миколаєві при здійсненні купівлі-продажу.

З метою ліквідації незаконної торгівлі тваринами та діяльності “беру-дарую” планується організувати систематичні перевірки території, де здійснюється стихійна торгівля тваринами, представниками профільного підприємства КП ММР “Центр захисту тварин”.

Тварини, які мають племінну цінність та народжені в розпліднику, допускаються до продажу на спеціально відведеній території (у павільйонах), не пов’язаній із торговельною зоною, на відстані від неї та житлових будинків не менше 200 метрів лише при наявності наступних документів:

- реєстраційного посвідчення та документ, що підтверджує походження тварини (родовід, договір купівлі-продажу, договір дарування, договір передачі);

- документ, що підтверджує особу продавця (паспорт);

- ветеринарне свідоцтво або довідка про стан здоров’я.

 

4. Проведення комплексної інформаційно-просвітницької діяльності у сфері поводження з тваринами.

Основою інформаційно-просвітницької діяльності є видання та розповсюдження тематичних друкованих видань (листівок, буклетів, плакатів, пам’яток) та розміщення в телевізійному та радіоефірі виступів, телепрограм та соціальної реклами, публікації у місцевих друкованих та електронних засобах масової інформації.

Інформаційно-просвітницькі заходи серед населення, що передбачені Програмою, визначені у Додатку 8 до Програми.

Виконавцям Програми передбачити можливість активного проведення просвітницької роботи, у тому числі розповсюдження листівок, інформаційних листів, брошур та трансляції відеопродукції з питань поводження з тваринами.

Необхідним є:

- створення просвітницького ролика щодо поводження з тваринами, в тому числі про адопцію, доцільність біостерилізації і реєстрації домашніх тварин;

- створення та розміщення просвітницьких роликів на радіо, у тому числі на вулицях міста та міському транспорті;

- публікація інтернет-статей про користь біостерилізації, пільгові умови, передбачені Програмою, про правила утримання тварин тощо.

Виховання гуманного ставлення до тварин забезпечується шляхом розробки та впровадження у навчальних закладах просвітницьких інформаційних кампаній, у тому числі інформування з питань екологічної етики у закладах освіти.

У рамках виконання Програми передбачається проводити круглі столи, розширені всеукраїнські, регіональні конференції з питань гуманного ставлення до тварин за участі представників всіх задіяних структур та запрошення до участі представників громадських зоозахисних організацій з інших міст та регіонів України.

Задля інформування широкого кола осіб потрібно проводити круглі столи з представниками ЗМІ щодо організації на постійній основі публікацій статей про користь біостерилізації, про пільгові періоди реєстрації та біостерилізації домашніх тварин, створення телепроектів щодо гуманного ставлення до тварин із залученням профільних спеціалістів.

У першу чергу необхідно забезпечити ефективне проведення інформаційно-просвітницької роботи профільним комунальним підприємством.

Дієвість заходів щодо регулювання чисельності безпритульних тварин можлива за рахунок підвищення кваліфікації співробітників КП ММР “Центр захисту тварин” та належного функціонування сайта підприємства.

Для ефективного розв’язання проблеми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин необхідно забезпечити:

- комплексну взаємодію органів державної влади, місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства та закладів освіти і науки;

- загальноміський облік власницьких та безпритульних тварин;

- проведення просвітницької роботи з населенням, у тому числі щодо гуманного поводження з тваринами (висвітлення зазначених питань у ЗМІ, проведення громадських акцій, випуск листівок та плакатів, розміщення інформації на біл-бордах);

- підвищення відповідальності власників тварин, особливо тих, що відносяться до потенційно небезпечних, за участю відповідних установ та організацій, які в межах своїх повноважень здійснюють контроль за додержанням законодавства України, виконання Програми та Правил;

- ініціювання внесення змін щодо вдосконалення нормативно-правової бази (в межах компетенції органів місцевого самоврядування) з питань  захисту тварин на місцевому рівні, з врахуванням основних загальнодержавних нормативно-правових актів, що стосуються державної політики у сфері захисту тварин;

- створення безпечних та комфортних умов і таких, що виключають жорстокість, умов для співіснування людей і тварин.

Виконання вказаного комплексу заходів дозволить врегулювати питання соціальної напруженості і рівня конфліктності викликаних ситуацією з безпритульними тваринами, запобігання поширенню жорстокого ставлення до них.

При цьому необхідно удосконалити систему обліку, реєстрації та ідентифікації безпритульних тварин.

З метою всебічного контролю за роботою КП ММР “Центр захисту тварин”, розглянути можливість створення наглядової ради при КП ММР “Центр захисту тварин”.

Фінансове забезпечення виконання заходів Програми передбачається за рахунок коштів міського бюджету, за рахунок власних коштів від діяльності профільного підприємства (реєстрація тварин, ветеринарна діяльність, відлов тварин на замовлення фізичних та юридичних осіб, тощо), а також коштів від благодійних фондів, міжнародних благодійних організацій та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Обсяги фінансування заходів Програми уточнюються та визначаються щорічно відповідно до можливостей бюджету м. Миколаєва, прийнятих інвестиційних пропозицій і програм та пропозицій суб’єктів господарювання на відповідний рік.

Прогнозний обсяг фінансового забезпечення виконання завдань Програми на 2020-2024 роки, у т. ч. за джерелами фінансування, наведено в Додатку 2 до Програми.

 

4. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

Комплекс взаємопов’язаних завдань Програми, що передбачає вирішення питання щодо зменшення чисельності безпритульних тварин на вулицях міста Миколаєва гуманними методами, впровадження стандартів гуманного ставлення до тварин та підвищення відповідальності власників домашніх тварин, визначений Додатком 2 до Програми.

 

Перелік результативних показників виконання Програми

 

Назва показника

Одиниці виміру

Роки

2020

2021

2022

2023

2024

1. Зміцнення матеріально-технічної бази КП ММР “Центр захисту тварин”

1.1. Покращання умов роботи з безпритульними тваринами

1.1.1. Поточний ремонт офісного приміщення під Інформаційний центр адопції безпритульних тварин

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

200

-

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

200

-

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість об’єктів, де планується проведення капітального ремонту

од.

-

1

-

-

-

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середня вартість капітального ремонту одного об’єкта

тис. грн

-

200

-

-

-

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Рівень готовності об’єкта

%

-

100

-

-

-

1.2. Розширення потужності КП ММР “Центр захисту тварин”

1.2.1. Придбання додаткового обладнання

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

300

410

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

300

410

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість обладнання, що планується придбати

од.

-

40

22

-

-

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на придбання одиниці обладнання

тис. грн

-

7,5

18,64

-

-

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Рівень забезпеченості обладнанням

%

-

65

100

-

-

1.2.2. Придбання автомобілів (для мобільної амбулаторії та для вилову тварин)

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

940

-

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

940

-

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість автомобілів, що планується придбати

од.

-

2

-

-

-

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на придбання 1 автомобіля

тис. грн

-

470

-

-

-

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Рівень забезпеченості транспортними засобами

%

-

100

-

-

-

1.2.3. Оновлення ізолятора та вольєрів для тварин, у тому числі влаштування додаткових вольєрів

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

1080

1470

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

1080

1470

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Кількість вольєрів, що потребують оновлення або влаштування

од.

-

40

55

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість вольєрів, що планується оновити та встановити

од.

-

40

55

-

-

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на оновлення та влаштування 1 вольєру

тис. грн

-

27

26,73

-

-

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток оновлених вольєрів від запланованих Програмою

%

-

42

100

-

-

1.3. Модернізація пункту стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36

1.3.1. Проведення капітального ремонту пункту стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

2500

1050

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

2500

1050

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість об’єктів, де планується здійснити ремонт

од.

-

9

6

-

-

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на ремонт 1 об’єкта

тис. грн

-

277,78

175,00

-

-

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток проведених ремонтів від запланованих Програмою

%

-

60

100

-

-

1.3.2. Придбання відеокамер для онлайн спостереження

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

45

45

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

45

45

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість об’єктів, що планується придбати

од.

-

10

10

-

-

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на придбання одного об’єкта

тис. грн

-

4,5

4,5

-

-

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Рівень забезпечення відеокамерами відповідно до Програми

%

-

50

100

-

-

1.3.3. Поточний ремонт огорожі пункту стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

200

-

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

200

-

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість об’єктів, що потребують виконання поточного ремонту

од.

-

1

-

-

-

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на виконання поточного ремонту на об’єкті

тис. грн

-

200

-

-

-

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Рівень готовності об’єкта

%

-

100

-

-

-

2. Регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами

2.1. Проведення заходів щодо запобігання покусам тваринами людей

2.1.1. Відлов, біостерилізація, ідентифікація, утримання, адопція або повернення безпритульних тварин

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

6300

8922

7977

7977

5281

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

6300

8922

7977

7977

5281

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість безпритульних тварин, яких планується відловити

гол.

1577

2000

1500

1500

1000

Кількість безпритульних тварин, яких планується утримувати, стерилізувати, ідентифікувати та повернути на попереднє місце існування

гол.

1077

1450

900

900

700

Кількість безпритульних тварин, яких планується утримувати, стерилізувати, ідентифікувати та передати новим власникам

гол.

500

550

600

600

300

Показники ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на відлов та транспортування однієї безпритульної тварини

тис. грн

1

1,12

1,32

1,32

1,32

Середні видатки на утримання, стерилізацію та ідентифікацію однієї безпритульної тварини, яка буде повернена на попереднє місце існування

тис. грн

2,9

3,25

3,85

3,85

3,85

Середні видатки на утримання, стерилізацію та ідентифікацію однієї безпритульної тварини, яка буде передана новим власникам

тис. грн

3,2

3,58

4,22

4,22

4,22

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Динаміка кількості безпритульних тварин, яких планується відловити, у порівнянні з попереднім роком

%

-

127

75

100

67

Динаміка кількості безпритульних тварин, яких планується утримувати, стерилізувати, ідентифікувати та повернути на попереднє місце існування у порівнянні з попередні роком

%

-

135

62

100

78

Динаміка кількості безпритульних тварин, яких планується утримувати, стерилізувати, ідентифікувати та передати новим власникам у порівнянні з попереднім роком

%

-

110

109

100

50

2.2. Моніторинг кількості безпритульних тварин

2.2.1. Проведення підрахунку безпритульних тварин на вулицях міста

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн.

10

10

10

10

10

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн.

10

10

10

10

10

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн.

 

 

 

 

 

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість підрахунків, що планується провести

од.

1

1

1

1

1

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на проведення 1 підрахунку тварин

тис. грн.

10

10

10

10

10

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток безпритульних тварин на вулицях міста, порівняно з початком дії Програми

%

-

90

80

40

20

3. Налагодження системи поводження з домашніми тваринами

3.1. Запобігання неконтрольованому розмноженню домашніх тварин

3.1.1. Проведення пільгової біостерилізації домашніх тварин, що не мають племінної цінності

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

150

300

 

 

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

150

300

 

 

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

 

 

 

 

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість домашніх тварин, яких планується стерилізувати

гол.

-

250

500

 

 

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на пільгову стерилізацію 1 домашньої тварини

тис. грн

-

0,6

0,6

 

 

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток домашніх тварин, до яких застосовано пільгову стерилізацію, до запланованих Програмою на рік

%

-

100

100

-

-

3.1.2. Проведення безкоштовної ідентифікації та реєстрації собак (для соціально незахищених верств населення)

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

75

200

100

 

 

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

75

200

100

 

 

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

 

 

 

 

 

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість домашніх тварин, яких планується зареєструвати

гол.

800

2133

1067

 

 

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на реєстрацію 1 домашньої тварини

тис. грн

0,09

0,09

0,09

 

 

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток зареєстрованих домашніх тварин від запланованих Програмою

%

20

73,3

100

 

 

3.2. Забезпечення умов для вигулу тварин, що мають власників

3.2.1. Створення та обладнання сучасних майданчиків та місць для вигулу та дресирування тварин

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

250

250

250

250

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

250

250

250

250

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість майданчиків та місць для вигулу та дресирування тварин, які планується створити та обладнати

од.

-

1

1

1

1

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на створення та обладнання майданчиків та місць для вигулу та дресирування тварин

тис. грн

-

250

250

250

250

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток створених та обладнаних майданчиків та місць для вигулу та дресирування тварин від запланованих Програмою

%

-

25

50

75

100

3.3. Забезпечення контролю у сфері утримання домашніх тварин

3.3.1. Ліквідація незаконної торгівлі тваринами та діяльності “беру-дарую”

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

5

5

5

5

5

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

5

5

5

5

5

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість заходів щодо ліквідації незаконної торгівлі тваринами

од.

4

4

4

4

4

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на проведення 1 заходу

тис. грн

1,25

1,25

1,25

1,25

1,25

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток проведення заходів щодо ліквідації незаконної торгівлі тваринами від запланованих Програмою на рік

%

100

100

100

100

100

3.3.2. Закупівля сканерів

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

25

25

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

25

25

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість сканерів, що планується закупити

од.

-

9

8

-

-

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні витрати на купівлю 1 сканера

тис. грн

-

2,78

3,13

-

-

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Рівень забезпеченості сканерами

%

-

52,3

100

-

-

4. Проведення комплексної інформаційно-просвітницької діяльності у сфері поводження з тваринами

4.1. Проведення інформаційно-просвітницької роботи серед мешканців міста щодо поводження та гуманного ставлення до тварин

4.1.1. Видання та розповсюдження тематичних друкованих видань (листівок, буклетів, плакатів, пам’яток)

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

50

50

50

50

50

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

50

50

50

50

50

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

 

 

 

 

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість друкованої продукції, що планується виготовити

од.

35500

35500

35500

35500

35500

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на виготовлення 1 одиниці друкованої продукції

грн

1,41

1,41

1,41

1,41

1,41

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток виготовлення друкованої продукції від запланованої Програмою на рік

%

100

100

100

100

100

4.1.2. Розміщення в телевізійному та радіо ефірі виступів, телепрограм та соціальної реклами, публікації у місцевих друкованих та електронних засобах масової інформації

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

75

150

150

150

150

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

75

150

150

150

150

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість інформаційно-просвітницьких заходів

од.

7

14

13

13

13

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на 1 інформаційно-просвітницький захід

тис. грн

10,71

10,71

11,54

11,54

11,54

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток проведених заходів від запланованих Програмою на рік

%

100

100

100

100

100

4.1.3. Розробка та впровадження у навчальних закладах просвітницьких інформаційних кампаній

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

20

20

20

20

20

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

20

20

20

20

20

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість просвітницьких інформаційних кампаній, що планується впроваджувати у навчальних закладах

од.

3

3

3

3

3

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на 1 просвітницьку інформаційну кампанію

тис. грн

6,67

6,67

6,67

6,67

6,67

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток проведених заходів від запланованих Програмою на рік

%

100

100

100

100

100

4.1.4. Проведення інших інформаційних заходів, в тому числі круглих столів, семінарів, нарад, громадських акцій

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

10

20

20

20

20

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

10

20

20

20

20

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

-

-

-

-

-

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість інформаційних заходів

од.

2

4

4

4

4

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на проведення 1 інформаційного заходу

тис. грн

5

5

5

5

5

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Відсоток проведених заходів від запланованих Програмою на рік

%

100

100

100

100

100

4.2. Підвищення ефективності заходів щодо регулювання чисельності безпритульних тварин

4.2.1. Забезпечення функціонування сайта КП ММР “Центр захисту тварин”

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

20

20

20

20

20

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

-

-

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

20

20

20

20

20

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Створення та робота сайта

од.

1

1

1

1

1

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на забезпечення функціонування сайта

тис. грн

20

20

20

20

20

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Збільшення кількості переглядів та користувачів сайта

%

100

102

104

106

108

4.2.2. Підвищення кваліфікації співробітників КП ММР “Центр захисту тварин”

Показник затрат

 

 

 

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

10

10

10

10

10

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

-

-

-

-

Обсяг ресурсів інших джерел фінансування

тис. грн

10

10

10

10

10

Показник продукту

 

 

 

 

 

 

Кількість працівників, які планують пройти підвищення кваліфікації

од.

5

5

5

5

5

Показник ефективності

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на підвищення кваліфікації 1 працівника

тис. грн

2

2

2

2

2

Показник якості

 

 

 

 

 

 

Рівень охоплення навчанням щодо підвищення кваліфікації працівників від плану на рік

%

100

100

100

100

100

 

 

 

5. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координацію дій між виконавцями Програми та контроль за її виконанням здійснює департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Контроль за діяльністю КП ММР “Центр захисту тварин” місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування здійснюється шляхом надання підприємством щомісячних звітів про діяльність, крім того, в межах діючого законодавства можливе здійснення громадського контролю за роботою КП ММР “Центр захисту тварин” зоозахисними, екологічними та іншими громадськими організаціями.

Виконавці Програми щороку до 15 січня надають департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради інформацію про виконання заходів Програми за рік, що минув.

Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради щороку до 20 січня надає узагальнену інформацію про виконання цієї Програми міському голові та постійній комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста.

 

6. Додатки до Програми

 

Додаток 1. Паспорт Програми поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2020-2024 роки.

Додаток 2. Перелік завдань та заходів Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2020-2024 роки.

Додаток 3. Основні поняття та терміни, що використовуються у Програмі.

Додаток 4. Основні принципи утримання та поводження з тваринами у м. Миколаєві.

Додаток 5. Перелік додаткового обладнання, що планується придбати.

Додаток 6. Порядок проведення евтаназії безпритульних тварин.

Додаток 7. Методика здійснення регулювання чисельності безпритульних тварин.

Додаток 8. Інформаційно-просвітницькі заходи серед населення, що передбачені Програмою.

 

__________________________________________________________

 

Додаток 1

до Програми

 

 

ПАСПОРТ

Програми поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві

на 2020-2024 роки

 

Програму затверджено рішенням міської ради від __________ № _______

Ініціатор: департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради

Розробник Програми: департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Відповідальний виконавець: департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Співвиконавці: 1. КП ММР “Центр захисту тварин”.

2. Адміністрації районів Миколаївської міської ради.

3. Головне управління Національної поліції в Миколаївській області, Управління патрульної поліції в Миколаївській області.

4. Управління освіти Миколаївської міської ради.

5. Миколаївське міське управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

6. Громадські організації м. Миколаєва (за узгодженням).

7. Ветеринарні клініки м. Миколаєва(за узгодженням).

8. Засоби масової інформації(за узгодженням).

 

Термін виконання: 2020-2024 роки.

 

Обсяги та джерела фінансування

 

Джерела фінансування

Обсяг фінансу-вання,

тис. грн.

У тому числі за роками

2020

2021

2022

2023

2024

Міський бюджет

47 762,000

6 470,000

14 942,000

11 982,000

8 582,000

5 786,000

Інші джерела фінансування

150,000

30,000

30,000

30,000

30,000

30,000

Всього

47 912,000

6 500,000

14 972,000

12 012,000

8 612,000

5 816,000

 

 

Додаток 2

до Програми

 

ПЕРЕЛІК

завдань та заходів Програми поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2020-2024 роки

 

№ з/п

Назва напряму діяльності

(пріоритетні завдання)

Перелік

заходів Програми

Строки вико-нання заходу

Виконавці

Джерело фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування (тис. грн.)

Очікуваний результат

Всього

2020

2021

2022

2023

2024

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1.

Зміцнення матеріально-технічної бази КП ММР “Центр захисту тварин”

 

 

 

Всього, у т.ч.

8 240,000

0,000

5 265,000

2 975,000

0,000

0,000

 

міський бюджет

8 240,000

0,000

5 265,000

2 975,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

1.1

Покращання умов роботи з безпритульними тваринами

1.1.1. Поточний ремонт офісного приміщення під Інформаційний центр адопції безпритульних тварин

2020

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

200,000

0,000

200,000

0,000

0,000

0,000

Забезпечення зменшення чисельності безпритульних тварин, соціалізація безпритульних тварин

міський бюджет

200,000

0,000

200,000

0,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

1.2

Розширення потужності КП ММР “Центр захисту тварин”

1.2.1. Придбання додаткового обладнання

2020-2021

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

710,000

0,000

300,000

410,000

0,000

0,000

Підвищення ефективності роботи з тваринами

міський бюджет

710,000

0,000

300,000

410,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

1.2.2. Придбання автомобілів (для мобільної амбулаторії та для вилову тварин)

2020

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

940,000

0,000

940,000

0,000

0,000

0,000

Підвищення ефективності роботи з тваринами

міський бюджет

940,000

0,000

940,000

0,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

1.2.3. Оновлення ізолятора та вольєрів для тварин, у тому числі влаштування додаткових вольєрів

2020-2021

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

2 550,000

0,000

1 080,000

1 470,000

0,000

0,000

Підвищення ефективності роботи з тваринами

міський бюджет

2 550,000

0,000

1 080,000

1 470,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

1.3

Модернізація пункту стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36

1.3.1. Проведення капітального ремонту пункту стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36

2020-2021

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

3 550,000

0,000

2 500,000

1 050,000

0,000

0,000

Підвищення ефективності роботи з тваринами, покращання умов роботи персоналу на КП ММР “Центр захисту тварин”

міський бюджет

3 550,000

0,000

2 500,000

1 050,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

1.3.2. Придбання відеокамер для он-лайн спостереження

2020-2021

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

90,000

0,000

45,000

45,000

0,000

0,000

Забезпечення безпеки тварин та працівників на території КП ММР “Центр захисту тварин”

міський бюджет

90,000

0,000

45,000

45,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

1.3.3 Поточний ремонт огорожі пункту стерилізації та утримання тварин по вул. Водопійній, 36

2020

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

200,000

0,000

200,000

0,000

0,000

0,000

Забезпечення безпеки тварин та працівників на території КП ММР “Центр захисту тварин”

міський бюджет

200,000

0,000

200,000

0,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

2.

Регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами

 

 

 

Всього, у т.ч.

36 507,000

6 310,000

8 932,000

7 987,000

7 987,000

5 291,000

 

міський бюджет

36 507,000

6 310,000

8 932,000

7 987,000

7 987,000

5 291,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

2.1

Проведення заходів щодо запобігання покусів тваринами людей

2.1.1. Відлов, біостерилізація, ідентифікація, утримання, адопція або повернення безпритульних тварин

2020-2024

КП ММР “ЦЗТ”, ДЖКГ ММР, адміністрації районів Миколаївської міської ради

Всього, у т.ч.

36 457,000

6 300,000

8 922,000

7 977,000

7 977,000

5 281,000

Забезпечення зменшення чисельності

безпритульних тварин гуманними методами

міський бюджет

36 457,000

6 300,000

8 922,000

7 977,000

7 977,000

5 281,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

2.2

Моніторинг кількості безпритульних тварин

2.2.1. Проведення підрахунку безпритульних тварин на вулицях міста

2020-2024

КП ММР “ЦЗТ”, ГО

Всього, у т.ч.

50,000

10,000

10,000

10,000

10,000

10,000

Ведення
системної
роботи щодо
збирання даних про
кількісний
склад та ареал перебування безпритульних тварин

міський бюджет

50,000

10,000

10,000

10,000

10,000

10,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

3.

Налагодження системи поводження із домашніми тваринами

 

 

 

Всього, у т.ч.

1 900,000

5,000

505,000

780,000

355,000

255,000

 

міський бюджет

1 900,000

5,000

505,000

780,000

355,000

255,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

3.1

Запобігання неконтрольова-

ному розмноженню домашніх тварин

3.1.1. Проведення пільгової біостерилізації домашніх тварин, що не мають племінної цінності

2021-2022

КП ММР “ЦЗТ”, ветеринарні лікарні (за узгодженням)

Всього, у т.ч.

450,000

0,000

150,000

300,000

0,000

0,000

Впровадження методу стерилізації для регулювання
чисельності домашніх тварин

міський бюджет

450,000

0,000

150,000

300,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

3.1.2. Проведення безкоштовної ідентифікації та реєстрації собак (для соціально незахищених верств населення)

2020-2022

КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

375,000

0,000

75,000

200,000

100,000

0,000

Ведення системної роботи щодо збирання даних про кількість домашніх тварин та їх власників

міський бюджет

375,000

0,000

75,000

200,000

100,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

3.2

Забезпечення умов для вигулу тварин, що мають власників

3.2.1. Створення та обладнання сучасних майданчиків та місць для вигулу та дресирування тварин

2020-2024

АР ММР,

КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

1 000,000

0,000

250,000

250,000

250,000

250,000

Створення умов для вигулу домашніх тварин із додержанням вимог Правил утримання домашніх собак та котів в м. Миколаєві

міський бюджет

1 000,000

0,000

250,000

250,000

250,000

250,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

3.3

Забезпечення контролю у сфері утримання домашніх тварин

3.3.1. Ліквідація незаконної торгівлі тваринами та діяльності “беру-дарую”

2020-2024

ММУ ГУ Держпрод-споживслуж-би в Миколаївській області, УПП, ГУНП, адміністрації районів Миколаївської міської ради

Всього, у т.ч.

25,000

5,000

5,000

5,000

5,000

5,000

Ліквідація незаконної торгівлі тваринами

міський бюджет

25,000

5,000

5,000

5,000

5,000

5,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

3.3.2. Закупівля сканерів

2020-2021

КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

50,000

0,000

25,000

25,000

0,000

0,000

Посилення відповідальності власників тварин

міський бюджет

50,000

0,000

25,000

25,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

4.

Проведення комплексної інформаційно-просвітницької діяльності у сфері поводження з тваринами

 

 

 

Всього, у т.ч.

1 265,000

185,000

270,000

270,000

270,000

270,000

 

міський бюджет

1 115,000

155,000

240,000

240,000

240,000

240,000

інші джерела фінансування

150,000

30,000

30,000

30,000

30,000

30,000

4.1

Проведення інформаційно-просвітницької роботи серед мешканців міста щодо поводження та гуманного ставлення до тварин

4.1.1. Видання та розповсюдження тематичних друкованих видань (листівок, буклетів, плакатів, пам’яток)

2020-2024

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”, адміністрації районів Миколаївської міської ради

Всього, у т.ч.

250,000

50,000

50,000

50,000

50,000

50,000

Укріплення моральності та гуманності мешканців міста по відношенню до тварин

міський бюджет

250,000

50,000

50,000

50,000

50,000

50,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

4.1.2. Розміщення в телевізійному та радіоефірі виступів, телепрограм та соціальної реклами, публікації у місцевих друкованих та електронних засобах масової інформації

2020-2024

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”, ЗМІ

Всього, у т.ч.

675,000

75,000

150,000

150,000

150,000

150,000

Укріплення моральності та гуманності мешканців міста по відношенню до тварин

міський бюджет

675,000

75,000

150,000

150,000

150,000

150,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

4.1.3. Розробка та впровадження у навчальних закладах просвітницьких інформаційних кампаній

2020-2024

УО ММР,

КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

100,000

20,000

20,000

20,000

20,000

20,000

Укріплення моральності та гуманності мешканців міста по відношенню до тварин

міський бюджет

100,000

20,000

20,000

20,000

20,000

20,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

4.1.4. Проведення інших інформаційних заходів, в тому числі круглих столів, семінарів, нарад, громадських акцій

2020-2024

ДЖКГ ММР, КП ММР “ЦЗТ”, адміністрації районів Миколаївської міської ради, ГО

Всього, у т.ч.

90,000

10,000

20,000

20,000

20,000

20,000

Налагодження міжсекторної взаємодії у сфері поводження з тваринами

міський бюджет

90,000

10,000

20,000

20,000

20,000

20,000

інші джерела фінансування

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

4.2

Підвищення ефективності заходів щодо регулювання чисельності безпритульних тварин

4.2.1. Забезпечення функціонування сайту КП ММР “Центр захисту тварин”

2020-2024

КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

100,000

20,000

20,000

20,000

20,000

20,000

Дієве інформування мешканців міста про діяльність КП ММР “Центр захисту тварин”

міський бюджет

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

100,000

20,000

20,000

20,000

20,000

20,000

 

 

4.2.2. Підвищення кваліфікації співробітників КП ММР “Центр захисту тварин”

2020-2024

КП ММР “ЦЗТ”

Всього, у т.ч.

50,000

10,000

10,000

10,000

10,000

10,000

Підвищення ефективності роботи з тваринами

міський бюджет

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

інші джерела фінансування

50,000

10,000

10,000

10,000

10,000

10,000

 

Всього за Програмою

Всього, у т.ч.

47 912,000

6 500,000

14 972,000

12 012,000

8 612,000

5 816,000

  

міський бюджет

47 762,000

6 470,000

14 942,000

11 982,000

8 582,000

5 786,000

інші джерела фінансування

150,000

30,000

30,000

30,000

30,000

30,000

 

 

 

Додаток 3

до Програми

 

 

Основні поняття та терміни, що використовуються у Програмі

 

Адопція – прилаштування (усиновлення) безпритульних домашніх тварин у нові родини.

Ареал попереднього перебування – територія, на якій було проведено вилов тварини.

Безпритульні тварини – домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угруповування, здатні розмножуватися поза контролем людини.

Біостерилізація – позбавлення тварини хірургічним шляхом здатності до відтворення потомства (репродуктивної здатності).

Благодійна діяльність – благодійна безкорислива діяльність благодійних організацій та фізичних осіб, що не передбачає одержання прибутків від цієї діяльності.

Відчуження тварини – передача права власності на тварину від однієї юридичної чи фізичної особи іншим юридичним чи фізичним особам у спосіб, що не заборонений чинним законодавством.

Власник домашньої тварини – юридична або фізична особа, яка здійснює догляд за твариною, що належить їй на праві власності або на інших підставах, які не суперечать законодавству України.

Гуманне ставлення до тварин – дії, що відповідають вимогам захисту тварин від жорстокого поводження і передбачають доброзичливе ставлення до тварин, захист їх прав, сприяння їхньому благополуччю, покращання якості їхнього життя тощо.

Домашні тварини – собаки, коти та інші тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною, а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій, які складаються з особин з аналогічними морфологічними ознаками, та існують тривалий час у їх природному ареалі.

Евтаназія – гуманні методи умертвіння тварин, що виключають їх передсмертні страждання.

Жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

Ідентифікація безпритульної тварини – процес з ототожнювання безпритульної тварини шляхом присвоєння їй унікального ідентифікаційного номера із використанням візуальної ідентифікації (кліпси з унікальним номером).

Ідентифікація власницьких тварин – процес з ототожнювання тварини шляхом присвоєння їй унікального ідентифікаційного номера із використанням електронної (електронний транспондер) та візуальної ідентифікації (муніципальний номерний жетон або будь-який метод передбачений законом).

Муніципальний реєстр тварин м. Миколаєва – єдиний міський електронний реєстр домашніх та безпритульних тварин.

Наглядова рада – це постійно діючий колегіальний орган управління комунального підприємства, який з метою забезпечення законної, ефективної, прозорої діяльності комунального підприємства та захисту інтересів територіальної громади міста Миколаєва і в межах компетенції контролює та спрямовує діяльність керівника комунального підприємства.

Партнерство (благодійництво) – добровільна безкорислива пожертва фізичних та юридичних осіб у наданні КП ММР “Центр захисту тварин” матеріальної, фінансової, організаційної та іншої благодійної допомоги; специфічними формами партнерства (благодійництва) є меценатство, спонсорство і волонтерська діяльність.

Притулки для тварин – неприбуткові установи спеціально призначені та облаштовані для утримання собак і котів.

Реєстрація власницьких тварин – внесення даних про ідентифікованих тварин до муніципального реєстру тварин м. Миколаєва, що здійснює КП ММР “Центр захисту тварин” або приватні ветеринарні лікарі шляхом присвоєння тварині унікального ідентифікаційного номера(ів) із використанням електронної (електронний транспондер) та візуальної ідентифікації (муніципальний номерний жетон).

Реєстрація безпритульних тварин – облік тварин, який здійснює КП ММР “Центр захисту тварин” або приватні ветеринарні лікарі шляхом їх ідентифікації та внесення відповідної інформації до муніципального реєстру тварин м. Миколаєва.

Самовигул – регулярні самостійні прогулянки власницьких домашніх тварин у громадських місцях без нагляду господаря.

Соціально-адаптовані тварини – стерилізовані, вакциновані та ідентифіковані тварини, що не несуть загрози для суспільства.

Утримання тварин в домашніх умовах – обмеження природної волі домашніх тварин, що виключає їх вільне переміщення за межами квартири, подвір’я окремого будинку.

 

____________________________________________________

 

 

 

Додаток 4

до Програми

 

 

Основні принципи утримання та поводження з тваринами у м. Миколаєві.

 

1. Забезпечення дружнього та безпечного співіснування людей і тварин та дотримання безпеки при поводженні з тваринами.

2. Дотримання санітарно-гігієнічних та ветеринарних норм і правил утримання та поводження з тваринами.

3. Забезпечення умов життя тварин, які відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям.

4. Жорстоке поводження з тваринами є несумісним з вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині.

5. Право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені відповідно до Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження”.

6. Заборона жорстоких методів умертвіння тварин, що призводять до загибелі від задушшя, електричного струму, больових ін’єкцій, отруєння, курареподібних препаратів, перегріву , та інших больових методів.

7. При утриманні домашніх тварин забороняється:

7.1. Спричинення домашнім тваринам болю і страждань, окрім випадків, коли життю та здоров’ю людей і тварин загрожує безпосередня небезпека.

7.2. Організація, проведення і пропаганда собачих боїв, інших заходів, які допускають жорстокість стосовно тварин.

7.3. Використання обладнання, інвентарю, які травмують тварин.

7.4. Нанесення побоїв, травм з метою примушення тварин до виконання будь-яких вимог.

8. Умови утримання тварин повинні відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям та повинні задовольняти їх природні потреби у їжі, воді, сні, рухах, контактах з собі подібними, у природній активності та іншим потребам. Місце утримання тварин повинно бути обладнане таким чином, щоб забезпечити необхідний простір, температурно-вологісний режим, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин з природним для них середовищем.

9. При неможливості подальшого утримання домашня тварина повинна бути передана іншому власнику або здана у притулок для безпритульних тварин.

10. Особа, яка утримує тварину, зобов’язана забезпечити своєчасне надання їй ветеринарної допомоги. Власник домашньої тварини зобов’язаний попереджати можливість її захворювань способом періодичних оглядів і вакцинацій, а у разі захворювання зобов’язаний вчасно звернутися за ветеринарною допомогою. У разі виникнення підозри на наявність у тварини захворювання особа, яка її утримує, зобов’язана негайно ізолювати таку тварину і звернутися до ветеринарного лікаря.

11. Ветеринарні процедури щодо тварин можуть здійснювати тільки особи, які мають відповідну фахову освіту.

12. Забороняється отруєння тварин будь-якими засобами.

13. Забороняється пропаганда жорстокого поводження з тваринами, заклики до жорстокого поводження з ними, використання у розважальних або комерційних цілях матеріалів, які демонструють жорстоке поводження з тваринами.

14. Питання права власності та інших речових прав на тварин відповідно до цієї Програми.

15. Право власності на тварину підтверджується наявним на тварині номерним жетоном та імплантованим електронним підшкірним транспондером з відповідною реєстрацією в електронному муніципальному реєстрі тварин м. Миколаєва.

16. Право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені за відповідним рішенням суду.

17. Продаж з попереднім виставленням пропонованих тварин для показу покупцям допускається у разі дотримання вимог Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження”.

18. Продавець тварини зобов’язаний забезпечити покупця достовірною інформацією про реєстрацію, вид, породу, стан здоров’я та інші якості тварини, а також про умови її утримання.

19. Дарування тварин допускається після попереднього погодження з майбутнім власником.

20. Реєстрація домашніх тварин.

20.1. У м. Миколаєві діє обов’язкова реєстрація собак, що утримуються фізичними або юридичними особами на території міста, та добровільна реєстрація котів, що проводиться за бажанням власника.

20.2. Реєстрація собак та котів передбачає видачу власнику домашньої тварини номерного муніципального жетона та введення електронного транспондера (у разі відсутності) з індивідуальним номером та внесення цього номера з інформацією про тварину та її власника в електронний муніципальний реєстр тварин м. Миколаєва.

21. Реєстрація домашніх собак і котів проводиться з метою:

21.1. Єдиного обліку цих тварин у місті, у тому числі для організації пошуку загублених тварин та повернення їх власникам.

21.2. Контролю за чисельністю безпритульних тварин.

21.3. Здійснення контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог.

21.4. Забезпечення епізоотичного благополуччя.

21.5. Вирішення проблемних питань і конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх собак та котів у м. Миколаєві.

22. Реєстрація собак та котів в Муніципальному реєстрі обліку собак та котів проводиться одноразово і вважається дійсною протягом усього життя тварини (окрім випадків зміни власника та/або втрати жетона).

23. Реєстрацію та облік тварин здійснюють КП ММР “Центр захисту тварин”, установи ветеринарної медицини, інші установи та організації, уповноважені КП ММР “Центр захисту тварин”, у разі їх згоди. Реєстрація тварин може проводитись безпосередньо за місцем проживання власника тварини.

24. Особа, яка придбала та утримує тварину, зобов’язана зареєструвати її протягом10 діб з моменту придбання.

25. У разі втрати номерного індивідуального реєстраційного знаку тварини (жетона), зміни її власника або місця його проживання обов’язково проводиться зміна даних у профілі тварини шляхом звернення власника на КП ММР “Центр захисту тварин”.

26. Носіння ідентифікаційного жетона за межами місця постійного утримання тварини є обов’язковим. Перебування тварини без жетона на вулицях, площах, ринках, у скверах, парках, дворах, у громадському транспорті та інших публічних місцях є порушенням правил реєстрації. Така тварина вважається незареєстрованою.

27. Оплата вартості послуг з реєстрації тварини здійснюється безпосередньо під час проведення реєстрації відповідно до встановлених уповноваженою установою тарифів.

28. При здійсненні реєстрації тварини її присутність є обов’язковою, а власник цієї тварини повинен мати при собі паспорт та документи, що підтверджують проведення протиепізоотичних заходів (щеплень).

29. Процедура реєстрації передбачає заповнення відповідної форми з відомостями щодо власника тварини (паспортні дані, в т.ч. П.І.Б, дата народження, а також адреса та телефон власника), виду тварини, породи, клички, дати народження, проведення протиепізоотичних заходів (щеплень) та інше із подальшим внесенням цієї інформації до муніципального реєстру тварин м. Миколаєва. Ця інформація є конфіденційною та може бути надана третім особам лише у випадках, що передбачені чинним законодавством.

30. КП ММР “Центр захисту тварин” або інша уповноважена установа зобов’язані видати власнику зареєстрованої тварини номерний індивідуальний знак (жетон) тварини, ввести електронний транспондер у разі його відсутності, а також ознайомити з Правилами утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві. Факт ознайомлення з документами підтверджується підписом власника тварини.

31. Процедура та порядок реєстрації встановлюється виконавчим комітетом Миколаївської міської ради.

Реєстрації підлягають домашні тварини, що досягли тримісячного віку, а також ввезені тварини, які перебувають на території міста більше трьох місяців.

32. При реєстрації собаки, яка належить до потенційно небезпечної породи, її власник зобов’язаний надати медичну довідку про проходження обов’язкового попереднього та періодичного психіатричних огляду, довідку з кінологічного центру (клубу) про проходження ним спеціального навчання з утримання собак потенційно небезпечної породи.

33. Перереєстрація тварини проводиться в разі зміни місця проживання чи реєстрації власника або зміни власника тварини із зазначенням нового власника в тримісячний строк.

34. У випадку загибелі або втрати зареєстрованої тварини власник зобов’язаний повідомити про це КП ММР “Центр захисту тварин”.

35. Відомості електронної бази даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників, вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою, доки їх не скасовано у порядку, передбаченому законодавством України.

36. Скасований реєстраційний номер домашньої або безпритульної тварини не може бути присвоєний іншій домашній або безпритульній тварині.

37. Інформація про скасовані реєстраційні номери зберігається у електронній базі даних обліку домашніх та безпритульних тварин, які мають власників, протягом усього часу існування цієї бази даних.

 

_________________________________________________

 

Додаток 5

до Програми

 

Перелік додаткового обладнання, що планується придбати

 

Найменування

Кількість

1.     

Мікроскоп і реактиви

1

2.     

Ларингоскоп

1

3.     

Отоскоп

1

4.     

Безтінева лампа(за 2 одиниці)

2

5.     

Кисневий концентратор

1

6.     

Автоклав

1

7.     

Монітор пацієнта

2

8.     

Біполярний діатоермокоагулятор

2

9.     

Інфузійний насос одноканальний

2

10. 

Стетофонендоскоп

1

11. 

Гематологічний аналізатор крові

1

12. 

Базовий набір хірургічних інструментів:

 

 

голкотримач Гегера-Ольсена

2 (14см.)

 

ножиці Купера

4

 

ножиці хірургічні гострокінцеві

4

 

пінцет хірургічний

4 (12см.)

 

гачок кастраційний

2 (14см.)

 

гемостатичний пінцет “Москіт”

4

 

кишковий жом

1 (14см.)

 

цапки хірургічні “Бульдог”

8

 

скальпель (ручка) №4

2

13. 

Апарат УЗД діагностики (портативний)

1

14. 

Стіл для грумінгу

1

15. 

Ванна для грумінгу

1

16. 

Машинка для стрижки собак

1

17. 

Фен для сушки тварин

1

18. 

Петля для відлову собак

2

19. 

Сачок для відлову собак

2

20. 

Лабораторні та операційні меблі

7

 

 

Додаток 6

до Програми

 

Порядок проведення евтаназії безпритульних тварин

 

1. Цей Порядок щодо проведення евтаназії безпритульних тварин обумовлює механізм організаційних робіт з умертвіння безпритульних тварин гуманними методами.

2. Порядок враховує вимоги законів України “Про захист тварин від жорстокого поводження”, “Про ветеринарну медицину”, “Про охорону навколишнього природного середовища”, Рекомендації Всесвітнього Товариства Захисту Тварин (WSPA) по цивілізованому регулюванню чисельності бездоглядних тварин: вилову, транспортуванню, утриманню в притулках і присипанню.

3. Евтаназія безпритульної тварини проводиться виключно:

3.1. У випадках виявлення під час ветеринарного огляду лікарем стерилізаційно-карантинного пункту травми або хвороби, несумісних з життям; тварин хворих на сказ чи інше небезпечне захворювання, спільне для людей і тварин; тварин, які мають, останні стадії онкологічних захворювань, паралічі; при недоліках у підсосних і новонароджених дитинчат.

3.2. У випадку агресивності, що не підлягає корекції (за рішенням комісії).

3.3. Дозволяється евтаназія незатребуваних новонароджених (1-2 доби з моменту народження) сліпих цуценят або кошенят, з моменту поступлення чи народження їх в КП ММР “Центр захисту тварин”.

4. Рішення про евтаназію безпритульної тварини приймається комісією у складі 5 чоловік: незалежного лікаря ветеринарної медицини, кінолога КП ММР “Центр захисту тварин”, ветеринарного лікаря КП ММР “Центр захисту тварин”, директора КП ММР “Центр захисту тварин”, представника зоозахисної організації.

5. Право проводити евтаназію має лише лікар ветеринарної медицини, як виняток інша компетентна особа - при надзвичайних або екстремальних випадках, передбачених законодавством ситуаціях, коли необхідно покласти край стражданням тварини. Перед проведенням евтаназії мають бути здійсненні всі медичні обстеження.

6. Тварини повинні утримуватись в умовах, які задовольняють їх природні потреби в їжі, воді, сні до самого моменту умертвіння.

7. Обраний метод умертвіння повинен починатися з глибокої повної анестезії, після якої настає смерть.

8. Забороняється умертвіння тварини в бадьорому стані.

9. Заборонені жорстокі методи умертвіння: утоплення, удушення, отруєння; болісні ін’єкції, використання курареподібних препаратів, отруєння отруйними речовинами; перегрів, використання електричного струму, зупинка дихання; інші жорстокі методи.

10. Оптимальним способом евтаназії, прийнятим в міжнародній практиці, є ін’єкція препаратів групи барбітуратів.

11. З метою гуманного поводження з тваринами повинні вибиратися найменш травматичні методи введення препаратів з урахуванням розмірів, фізіологічних і анатомічних особливостей тварини.

12. Евтаназія проводиться ветеринарним лікарем в спеціальному приміщенні, позбавленому вільного доступу сторонніх осіб (за винятком надзвичайних обставин).

13. Забороняється проводити евтаназію тварин на очах у інших тварин.

14. Особа, яка провела евтаназію, повинна переконатися і констатувати смерть тварини та оформити відповідний документ про проведену евтаназію (акт про умертвіння).

15. Утилізація трупа тварини відбувається шляхом кремації з обов’язковою фіксацією у відповідному журналі.

 

__________________________________________________

 

Додаток 7

до Програми

 

Методика здійснення регулювання чисельності безпритульних тварин

 

1. Відлов безпритульних тварин проводять працівники КП ММР “Центр захисту тварин” по можливості за відсутності сторонніх осіб у робочий час протягом доби.

2. Працівники КП ММР “Центр захисту тварин” здійснюють відлов безпритульних тварин не лише на адміністративній території м. Миколаєва. Дозволений відлов тварин в інших містах України за умови наявності незавантажених потужностей та сплати послуг КП ММР “Центр захисту тварин” та складання відповідної угоди з територіальним органом влади і обов’язкове повернення відловлених тварин у ареал попереднього перебування.

3. Відлов тварин можуть здійснювати тільки працівники, які мають відповідну кваліфікацію і допуск, будь-якими незабороненими засобами і методами з дотриманням принципів гуманного ставлення до тварин, уникаючи жорстокого поводження з тваринами. У разі потреби працівник служби відлову зобов’язаний надавати тваринам першу допомогу.

4. До засобів відлову належать:

4.1. Механічний – відлов тварин за допомогою спеціальних механічних пристосувань (петлі, сачки, сітки, жорсткі нашийники) або руками (тільки тварин, які визнані потенційно безпечними).

4.2. Медикаментозний – введення в організм тварини спеціальних лікарських засобів (снодійних, міорелаксантів, транквілізаторів), що забезпечують знерухомлення тварини (проводиться лише з дозволу відповідального за відлов ветеринарного лікаря).

4.3. Комбінований – із застосуванням медикаментозного та механічного способів відлову (проводиться лише з дозволу відповідального за відлов ветеринарного лікаря).

5. Час між відловом і транспортуванням тварин до КП ММР “Центр захисту тварин” не повинен перевищувати 3-х годин.

6. Працівникам служби відлову забороняється:

6.1. Привласнювати собі відловлених тварин.

6.2. Продавати і передавати тварин приватним особам або іншим організаціям.

6.3. Забирати тварин з квартир і з територій приватної власності без відповідної постанови суду або письмової згоди власників цих квартир або територій.

6.4. Знімати домашніх тварин з прив’язі, якщо вони знаходяться на прив’язі менш ніж 5 годин.

6.5. Використовувати приманки та інші засоби відлову, які можуть спричинити шкоду здоров’ю безпритульних тварин.

7. Одноразове грубе порушення правил гуманного ставлення до тварин є підставою для розгляду питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності працівника з відлову.

8. Транспортування відловлених тварин повинно здійснюватись на спеціально обладнаних для розміщення тварин автомобілях. При завантаженні, транспортуванні і вивантаженні тварин повинні використовуватися пристрої і прийоми, що запобігають травмам, каліцтву або загибелі тварин.

9. Спеціальний автомобіль для транспортування тварин повинен бути технічно справний, укомплектований набором індивідуальних переносних кліток для тварин, підлога автомобіля має бути обладнана таким чином, щоб на ньому могли вільно переміщатися для завантаження та розвантаження мобільні, міцні клітки. Вони мають бути добре закріплені, аби уникнути хитання під час їзди.

10. Автомобіль має забезпечувати безпеку, захист тварин від погодних умов, обладнаний природною вентиляцією, мати набір ветеринарних засобів для надання екстреної ветеринарної допомоги тваринам. При необхідності тварини забезпечуються питною водою.

11. Щодня після кожного відлову і транспортування тварин кузов спеціального автомобіля, а також устаткування і переносні клітки миються і дезінфікуються.

12. Після відлову всі тварини обов’язково повинні бути доставлені у КП ММР “Центр захисту тварин”, оглянуті ветеринаром та отримати комплекс протипаразитарних заходів, бути зареєстровані в муніципальному реєстрі м. Миколаєва. Лише після комплексу заходів вони можуть бути прилаштовані.

13. Всі відловлені безпритульні тварини утримуються щонайменше протягом 7 днів в карантині, в обов’язковому порядку проходять біостерилізацію, дегельмінтизацію, комплексну вакцинацію проти сказу та лептоспірозу, обробляються проти кліщів, бліх, гельмінтів, кліпсуються вушною номерною кліпсою та вносяться в муніципальний реєстр тварин м. Миколаєва.

14. Біостерилізація з післяопераційною перетримкою, вакцинація та профілактичні обробки безпритульних тварин проводяться на базі КП ММР “Центр захисту тварин”, а також, у разі їх згоди, в інших установах ветеринарної медицини. Ветеринарні процедури з тваринами, які можуть заподіяти їм біль, повинні проводитися в умовах знеболювання, за винятком тих процедур, що відповідно до ветеринарних правил виконуються без анестезії.

15. Після біостерилізації тварини підлягають електронній та візуальній ідентифікації та занесенню інформації про них до електронного муніципального реєстру тварин м. Миколаєва та післяопераційній перетримці не менше 10 календарних днів.

16. Після перетримки тварини можуть бути:

16.1. Передані фізичним особам на безоплатній основі за умови реєстрації у муніципальному реєстрі тварин м. Миколаєва.

16.2. Передані віднайденим власникам після пред’явлення підтвердження про реєстрацію у муніципальному реєстрі м. Миколаєва, ветеринарного паспорта, оплати на рахунок КП ММР “Центр захисту тварин” вартості витрат на відлов, утримання, біостерилізацію, вакцинацію, дегельмінтизацію, чіпування, лікування та інші процедури, якщо такі проводилися.

16.3. Передані у притулки для тварин на безоплатній основі.

16.4. Повернуті до ареалу попереднього перебування.

17. КП ММР “Центр захисту тварин” має право перевірити умови утримання переданих у власність тварин у встановленому законом та договором порядку, та, у разі неналежного їх утримання, вилучити тварину за рішенням суду (згідно з договором щодо набуття власності, укладеним з КП ММР “Центр захисту тварин”).

18. Для впорядкування оперативної роботи з безпритульними тваринами створюється облікова система тварин, що відловлюються та нумеруються відповідно до номера кліпси.

 

___________________________________________________

 

Додаток 8

до Програми

 

Інформаційно-просвітницькі заходи серед населення,

що передбачені Програмою

 

1. Підготовка та проведення інформаційних заходів, тематичних лекцій, семінарів, круглих столів, конференцій та нарад з представниками департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, відповідними службами, установами, підприємствами, громадськими організаціями.

2. Проведення просвітницької роботи серед мешканців Миколаєва з питань, пов’язаних з гуманним та відповідальним ставленням до тварин.

3. Видавництво та розповсюдження тематичних друкованих видань: буклетів, плакатів та інших інформаційних матеріалів для проведення просвітницької роботи серед опікунів безпритульних тварин та мешканців міста.

4. Розробка та запровадження просвітницьких проектів у ДНЗ та ЗОШ щодо гуманного поводження з тваринами та захисту їх від жорстокого поводження.

5. Виготовлення та розміщення соціальної реклами (інформаційних носіїв, стендів, листівок, відео- та аудіо роликів).

6. Участь в інформаційних кампаніях та заходах із залученням засобів масової інформації.

7. Проведення консультацій з громадськістю стосовно опіки над безпритульними тваринами, що перебувають на території міста.

8. Пропаганда відповідального ставлення до домашніх тварин та гуманного поводження з безпритульними тваринами у засобах масової інформації.

9. Активізація роботи щодо притягнення власників тварин до адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил утримання тварин або жорстокого поводження з домашніми тваринами.

10. Задля ефективного вирішення питання регулювання чисельності безпритульних тварин та дружнього співіснування людей та тварин на території м. Миколаєва здійснюють діяльність відповідальні волонтери.

Для досягнення результату необхідно розміщення листівок в ліфтах та на інформаційних дошках багатоквартирних будинків, розповсюдження інформаційних листів серед керівників ОСББ, ЖЕКів з вимогою подальшого їх розповсюдження серед мешканців багатоповерхових будинків, які знаходяться у них в обслуговуванні, розповсюдження друкованої продукції серед керівників підприємств з метою інформування їх про необхідність регулювання чисельності тварин та про наслідки недотримання правил поводження з тваринами на території підприємства, розклеювання листівок в міському та приміському транспорті, розповсюдження (роздача) листівок силами волонтерів та працівників КП ММР “Центр захисту тварин” в багатолюдних місцях міста з поясненням необхідності біостерилізації, реєстрації і чіпування домашніх тварин.

 

____________________________________________________

 

Опубліковано 21 вересня 2020р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: