Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

12 червня 2020                                                                                     № 56/138

Про затвердження в новій редакції Положення

про міський центр підтримки внутрішньо

переміщених осіб та ветеранів АТО

 

З метою надання соціальної підтримки, сприяння поверненню до активного повноцінного життя у суспільстві, зміцнення/відновлення родинних та суспільно-корисних зв’язків, підтримки психічного та фізичного здоров’я внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО/ООС, керуючись ч.1 ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Внести зміни до Положення про міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО, затвердженого рішенням міської ради від 19.07.2018 № 40/195 “Про створення міського центру підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО та затвердження його Положення”, виклавши його в новій редакції (додається).

 

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту (Мотуза), першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

Міський голова                                                                                   О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 12 червня 2020

№ 56/138

 

ПОЛОЖЕННЯ

про міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб

та ветеранів АТО/ООС

 

Загальні положення

 

1.1. Міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО (далі – Центр) – комунальна установа, створена Миколаївською міською радою (далі – Ззасновник), діяльність якої спрямована на надання соціальної підтримки та повернення до активного повноцінного життя у суспільстві, зміцнення/відновлення родинних та суспільно-корисних зв’язків, підтримку здоров’я внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) та учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил (далі - учасники АТО/ООС), членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) мешканців міста, які брали участь у проведенні АТО/ООС (далі – отримувачі послуг).

1.2. Центр у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, рішеннями центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, наказами департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, іншими нормативно-правовими актами, та цим Положенням.

1.3. Центр провадить свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, толерантності, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманізму, комплексності, максимальної ефективності використання бюджетних та позабюджетних коштів, законності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання стандартів якості, відповідальності за дотриманням етичних і правових норм.

1.4. На обслуговування у Центрі мають право особи, які зареєстровані та/або фактично проживають в місті Миколаєві (далі – отримувачі послуг), з числа:

- ВПО;

- учасників АТО/ООС та членів їх сімей;

- членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС;

- учасників бойових дій на території інших держав, осіб з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних з перебуванням на території інших держав;

- діючих військовослужбовців Збройних сил України, осіб з інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Національної гвардії України, на період проходження служби в межах міста Миколаєва;

- постраждалих учасників Революції Гідності, членів їх сімей, членів сімей Героїв Небесної Сотні;

- волонтерів, які добровільно здійснювали соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги, перебуваючи безпосередньо в районах проведення АТО/ООС в період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

До членів сім’ї учасників АТО/ООС належать один із подружжя, рідні, усиновлені діти цих осіб до 18 років та/або повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю І та ІІ групи.

До членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС належать один із подружжя, рідні, усиновлені діти цих осіб до 18 років та/або повнолітні діти, неповнолітні брати та сестри, визнані особами з інвалідністю І та ІІ групи, батьки.

 

Завдання та права Центру

 

2.1. Основними завданнями Центру є:

2.1.1. Надання інформаційно - консультативних послуг, взаємодія з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями, а також підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності.

2.1.2. Підготовка пропозицій, участь у розробці проєктів та в реалізації заходів міських цільових програм з метою вирішення потреб отримувачів послуг.

2.1.3. Виявлення та узагальнення потреб отримувачів послуг шляхом збору інформації від громадських об’єднань, які опікуються питаннями означеної категорій (анкетування та інше).

2.1.4. Залучення громадськості до проведення роботи з отримувачами послуг.

2.1.5. Співпраця з міжнародними організаціями та фондами.

2.1.6. Розробка, реалізація та впровадження комплексних заходів із сприяння у відкритті та розвитку власної справи отримувачами послуг.

2.1.7. Надання соціально психологічної допомоги отримувачам послуг.

2.2. Центр відповідно до покладених на нього завдань:

2.2.1. Надає послуги інформування та консультування, у тому числі за допомогою технічних засобів (телефонне, онлайн-консультування, за допомогою вебсайта, сторінки в соціальних мережах тощо).

2.2.2. Веде електронний реєстр отримувачів послуг та осіб, які потенційно можуть виявити бажання отримувати послуги, їх потреб та результатів надання послуг.

2.2.3. Веде електронний облік наданих послуг, готує статистичні та інформаційно-аналітичні матеріали з питань, що належать до його компетенції.

2.2.4. Проводить збір, обробку та узагальнення інформації щодо стану соціального захисту отримувачів послуг, надає пропозиції стосовно удосконалення законодавства з цих питань.

2.2.5. Проводить моніторинг стану вирішення проблем отримувачів послуг та оприлюднює результати своєї роботи в ЗМІ.

2.2.6. Залучає благодійні організації, громадські та релігійні організації, медичні установи, суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність, фізичних осіб до забезпечення роботи Центру та розв’язання актуальних проблем отримувачів послуг.

2.2.7. Вирішує інші питання у межах наданих повноважень.

2.3 Враховуючи індивідуальні потреби, у спосіб, що обумовлений даним Положенням, надає отримувачам такі послуги:

- соціальна адаптація – допомога у проведенні аналізу життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шлях їх розв’язання; надання інформації з питань соціального захисту населення; навчання, формування та розвиток соціальних навичок, умінь; допомога у зміцненні/відновленні родинних та суспільно корисних зв’язків, організації денної зайнятості та дозвілля;

- психологічні послуги – надання консультацій з питань психологічного здоров’я та поліпшення взаємин з оточуючим соціальним середовищем, застосування психодіагностики, спрямованої на вивчення соціально-психологічних характеристик особистості з метою її психологічної корекції або психологічної реабілітації, надання методичних порад;

- юридичні послуги – надання консультацій з питань чинного законодавства;

- соціально-економічні послуги – задоволення матеріальних інтересів і потреб отримувачів послуг, що реалізуються у формі надання натуральної чи грошової допомоги (у разі наявності);

- інформаційні послуги;

- фізкультурно – оздоровчі послуги;

- інші послуги.

2.4. Центр для виконання покладених на нього завдань має право:

2.4.1. Запитувати та отримувати у встановленому законодавством порядку від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, підприємств, установ та організацій усіх форм власності необхідну інформацію, документи та матеріали, крім ДСК та тих, що містять персональні дані, необхідні для виконання покладених на нього завдань.

2.4.2. Залучати для розгляду питань, які належать до компетенції Центру, представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками), а також незалежних експертів (за згодою), інших осіб.

2.4.3. Організовувати та проводити семінари, тренінги, круглі столи, конференції, брифінги, культурно-мистецькі та інші заходи з питань, віднесених до компетенції Центру.

2.4.4. У разі потреби направляти осіб, які звернулися до Центру, до інших закладів та установ, що можуть забезпечити задоволення їх потреб.

2.4.5. Брати участь у міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах та грантових програмах для реалізації цілей та завдань роботи Центру.

 

Структура Центру

 

3.1. Основними структурними підрозділами Центру є:

- адміністрація;

- відділення соціальної адаптації;

- відділення психологічної реабілітації та підтримки;

- відділення професійної переорієнтації та розвитку власної справи;

- сектор юридичної допомоги та юридичного супроводу;

- обслуговуючий персонал (згідно із штатним розписом).

3.2. Робота структурних підрозділів Центру, які проводять реабілітаційні заходи, забезпечується відповідно до положень про ці підрозділи, що затверджуються директором Центру.

 

4. Умови зарахування до Центру

 

4.1. Для зарахування до Центру особа має надати наступні документи:

– заяву за зразком, затвердженим Центром;

– копію індивідуальної програми реабілітації отримувача послуг (при наявності) з пред’явленням оригіналу;

– копію пільгового посвідчення (при наявності) з пред’явленням оригіналу;

– копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи з пред’явленням оригіналу;

– копії документів, що підтверджують родинні стосунки, для членів сімей учасників АТО/ООС з пред’явленням оригіналу;

– копію військового квитка, посвідчення офіцера (для діючих військовослужбовців у разі відсутності у них пільгового посвідчення) з пред’явленням оригіналу;

– копію документа, що підтверджує факт волонтерської діяльності, з пред’явленням оригіналу;

– згода на обробку персональних даних.

4.2. До Центру не зараховуються особи, які під час звернення перебували у стані алкогольного та/або наркотичного сп’яніння, а також ті, які мали агресивні наміри.

4.3. При зарахуванні до Центру отримувач послуг ознайомлюється та дає згоду виконувати правила перебування на території та в приміщеннях Центру і розпорядок дня Центру.

4.4. При відмові в зарахуванні до Центру особі вказується причина відмови та, у разі потреби, направляється до відповідних (профільних) соціальних служб, закладів охорони здоров’я, підприємств, організацій незалежно від форм власності, які у змозі посприяти вирішенню проблеми особи.

4.5. Послуги надаються Центром на безоплатній основі. У разі звернення до Центру особи, що не має відповідного статусу для отримання безкоштовних послуг, Центр може надавати послуги на платній основі (в межах наявних можливостей). Кошти, що надходять від надання платних послуг, використовуються в установленому законодавством порядку.

Тарифи на платні послуги встановлюються Центром відповідно до чинного законодавства.

4.6. Послуги отримувачам послуг надаються індивідуально, у складі групи, за принципом «рівний-рівному» та/або дистанційно – за допомогою технічних засобів (телефонне, онлайн-консультування, за допомогою вебсайта, сторінки в соціальних мережах тощо).

4.7. Строк перебування особи у Центрі не повинен перевищувати 6 годин на добу.

 

Управління Центром

 

5.1. Центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою відповідно до вимог чинного законодавства за поданням директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.2. Директор Центру:

5.2.1. Організовує його роботу, несе персональну відповідальність за виконання покладених на Центр завдань, якість наданих послуг, визначає ступінь відповідальності працівників.

5.2.2. Застосовує заохочення та накладає дисциплінарні стягнення на працівників Центру .

5.2.3. Координує діяльність структурних підрозділів Центру.

5.2.4. Звітує про роботу Центру перед Миколаївською міською радою, департаментом праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.2.5. Затверджує правила внутрішнього розпорядку Центру та контролює їх виконання.

5.2.6. Видає в межах своєї компетенції накази, організовує і контролює їх виконання.

5.2.7. Укладає договори, діє від імені Центру і представляє його інтереси.

5.2.8. Розпоряджається коштами Центру в межах затвердженого кошторису та відповідно до їх цільового призначення.

5.2.9. Подає на затвердження департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради штатний розпис Центру.

5.2.10. Подає пропозиції по кошторису витрат Центру.

5.2.11. Забезпечує захист персональних даних та відомостей, які становлять державну, службову та комерційну таємницю.

5.2.12. Затверджує посадові інструкції працівників Центру.

5.2.13. Організовує підвищення кваліфікації працівників Центру.

5.2.14. Призначає та звільняє з посад працівників Центру у порядку, визначеному законодавством.

5.3. Центр у своїй діяльності взаємодіє із органами державної влади і органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від їх підпорядкування та форми власності, громадськими організаціями та благодійними фондами.

5.4. Посадові обов’язки директора Центру визначаються посадовою інструкцією, яка затверджується директором департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.5. Центр підпорядкований департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради та є розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня.

 

Юридичний статус, майно та фінансування діяльності Центру

 

6.1. Центр є юридичною особою зі статусом неприбуткової організації, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби, печатку (штампи) за своїм найменуванням, штампи та бланки.

6.2. Все майно Центру є комунальною власністю територіальної громади міста Миколаєва та закріплюється за Центром на праві оперативного управління.

6.3. Володіння, користування і розпорядження закріпленим за Центром комунальним майном здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавства України та з урахуванням нормативно-правових (розпорядчих) актів органів місцевого самоврядування.

6.4. Центр має право придбавати та брати в оренду обладнання та інше майно, необхідне для забезпечення його функціонування, в порядку, визначеному чинним фінансування, в порядку, визначеному чинним законодавством України, та з урахуванням нормативно-правових (розпорядчих) актів органів місцевого самоврядування.

6.5. Утримання Центру здійснюється за рахунок коштів міського бюджету та інших надходжень у відповідності до чинного законодавства України.

6.6. Центр відповідає за своїми зобов’язаннями лише коштами, що перебувають у його розпорядженні.

6.7. Забороняється розподіл отриманих доходів Центру або їх частин серед Засновника, уповноважених виконавчих органів Засновника, працівників (крім оплати їхньої праці) нарахування єдиного соціального внеску) та членів органів управління Центру, а також інших, пов’язаних з ними осіб.

6.8. Не вважається розподілом отриманих доходів, у розумінні пункту 6.7. цього Положення, використання Центром доходів виключно для фінансування видатків на його утримання, реалізації мети (завдань) та напрямів діяльності, визначених цим Положенням.

6.9. До діяльності Центру на добровільних засадах можуть залучатися громадяни, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, представники громадських та релігійних організацій, установ, окремі громадяни, волонтери відповідно до законодавства України.

6.10. Джерелами формування майна Центру є:

- майно, передане Центру Засновником та/або уповноваженими виконавчими органами Засновника відповідно до рішення про створення Центру та в період здійснення його діяльності;

- майно, придбане Центром в період здійснення його діяльності, у тому числі за рахунок власних надходжень;

- майно, придбане та передане Центру іншими юридичними (фізичними) особами на добровільних засадах:

- майно, передане Центру у вигляді гуманітарної та благодійної допомоги, у тому числі із-за кордону;

- інші, не заборонені чинним законодавством України, джерела.

6.11. Центр зобов’язаний використовувати комунальне майно, закріплене за ним на праві оперативного управління, за призначенням у відповідності до визначених цим Положенням цілей і завдань, а також вживати заходи щодо його утримання та збереження.

 

Контроль за діяльністю Центру

 

7.1. Контроль за діяльністю Центру здійснює Миколаївська міська рада, департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

7.2. Перевірка роботи та ревізія діяльності Центру провадяться уповноваженими органами відповідно до чинного законодавства України.

 

Припинення діяльності Центру

 

8.1. Діяльність Центру припиняється в результаті його реорганізації або ліквідації за рішенням Засновника, а у випадках, передбачених чинним законодавством України, - за рішенням суду.

8.2. Припинення діяльності Центру здійснюється комісією з припинення (комісією з реорганізації, ліквідаційною комісією) відповідно до загального порядку припинення юридичної особи, визначеного чинним законодавством України.

8.3. У разі реорганізації майно (матеріальні цінності, кошти), права та обов’язки Центру переходять до його правонаступників.

8.4. У разі ліквідації майно (матеріальні цінності) Центру передається іншим юридичним особам комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва, а кошти, що залишились після задоволення вимог кредиторів, зараховуються до бюджету міста Миколаєва в порядку, визначеному чинним законодавством України та нормативно-правовими (розпорядчими) актами органі.

8.5. Центр вважається таким, що припинив свою діяльність, з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію його припинення як юридичної особи.

 

Заключні положення

 

9.1. Це Положення набирає чинності з дня його державної реєстрації у порядку, встановленому чинним законодавством України.

9.2. Питання, не врегульовані цим Положенням, регулюються чинним законодавством України та нормативно правовими актами органів місцевого самоврядування.

9.3. Внесення змін (доповнень) до цього Положенням оформлюється шляхом затвердження Миколаївською міською радою його в новій редакції, що підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому чинним законодавством України.

 

___________________________________________________

 

 

 

Опубліковано: 22 липня 2020р. 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: