Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

12 червня 2020                                                                                              № 56/140

Про затвердження Програми

розвитку комунального автобусного

транспорту міста Миколаєва

на 2020 - 2023 роки

 

            У зв’язку з необхідністю забезпечення належних умов перевезень пасажирів міським транспортом та подальшого його розвитку,  керуючись підпунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  міська рада

 ВИРІШИЛА:                  

1.              Затвердити Програму розвитку комунального автобусного транспорту  міста Миколаєва на 2020 - 2023 роки (далі – Програма, додається).

2.      Управлінню транспортного комплексу, зв’язку та телекомунікацій Миколаївської міської ради (Попову) надавати Миколаївській міській раді інформацію про хід виконання Програми щороку до 25 лютого.

3.      Контроль за виконанням даного рішення покласти на  постійну комісію міської ради з питань промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, сфери послуг, підприємництва та торгівлі (Євтушенка), заступника міського голови Андрієнка Ю.Г.

 

Міський голова                                                                               О.СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 12 червня 2020

№ 56/140

 

ПРОГРАМА

РОЗВИТКУ КОМУНАЛЬНОГО АВТОБУСНОГО

ТРАНСПОРТУ МІСТА МИКОЛАЄВА

НА 2020-2023роки

 

 

 

ВСТУП

Автомобільний міський пасажирський транспорт загального користування міста Миколаєва у цілому задовольняє потреби населення та суспільного виробництва в автомобільних перевезеннях.

Соціально значущими послугами автомобільного транспорту загального користування є послуги з перевезення пасажирів автобусними маршрутами загального користування за визначеними маршрутами уповноваженими органами тарифами та на пільгових умовах відповідно з чинним законодавством.

Основну частку пасажирських перевезень автомобільним транспортом, за результатами проведених виконавчим комітетом Миколаївської міської ради конкурсів, виконують приватні перевізники.

 

1.  Загальні положення

 

Автомобільний пасажирський транспорт загального користування – важлива складова частина виробничої інфраструктури міста, яка забезпечує життєдіяльність суспільства у виробничій і невиробничій сферах.

Основні положення Програми направлені на розвиток пасажирських перевезень у місті, підвищення їх якості, задоволення потреб мешканців міста у загальних та пільгових перевезеннях.

Організація перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування здійснюється виконавчим комітетом Миколаївської міської ради.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень сприяють створенню сталих умов роботи міського автомобільного транспорту загального користування. Його стійке і ефективне функціонування є необхідною умовою стабілізації економіки, покращання умов рівня життя та соціального добробуту населення.

З метою забезпечення потреб мешканців міста в наданні якісних послуг у сфері пасажирських перевезень транспортом загального користування та розв’язання соціально важливих проблем перевезення пільгової категорії населення в місті Миколаєві розроблено Програму розвитку комунального автобусного транспорту міста Миколаєва на 2020-2023 роки (далі – Програма).

Програму розроблено на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу України, Законів України «Про автомобільний транспорт» та «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», постанови Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту».

У Програмі визначаються шляхи розв’язання проблем подальшого розвитку перевезень пасажирів міським автомобільним транспортом, виходячи з нових завдань, що постали перед міським транспортом в умовах відновлення реального сектору економіки.

 

2.  Проблемні питання в сфері пасажирських перевезень на автотранспорті в місті Миколаєві, на розв’язання яких спрямована Програма

 

Основними проблемними питаннями у сфері пасажирських перевезень на автотранспорті міста Миколаєва є наступне.

Структура парку автобусів є недосконалою. Більшість транспортних засобів не відповідає сучасним вимогам, майже 90% рухомого складу є технічно і морально застарілими. Майже 85% рухомого складу приватних перевізників – це автобуси місткістю не більше 22 пасажирів, що експлуатуються більше ніж 10 років.

Відсутність достатньої кількості сучасних великогабаритних, зокрема низько підлогових, транспортних засобів для задоволення потреб споживачів транспортних послуг, в т.ч. з обмеженими можливостями, що проживають у віддалених районах міста.

Проблемними залишаються питання у модернізації господарства в автотранспортному депо комунального підприємства, а саме відсутність власного заправного комплексу, мийного комплексу та будівель і допоміжних споруд, що підлягають використанню із розширенням автобусного парку.

Нестабільні показники графікованості приватних перевізників на відміну від муніципального комунального транспорту.

Як наслідок, розвиватиметься практично необоротний процес заміни громадського транспорту особистими автомобілями, що призведе до загострення екологічних проблем, росту втрат від дорожньо-транспортних пригод, нестачі вулично-шляхової мережі.

 

3.  Мета і завдання Програми

 

Метою Програми є створення належних умов для надання населенню міста доступних і якісних послуг з перевезення пасажирів, підвищення ефективності та надійності функціонування громадського транспорту відповідно до чинного законодавства.

 

4.  Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми,обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми

 

Досягнення визначеної мети Програми можливе шляхом придбання нового рухомого складу (автобусів) у кількості 50 одиниць,згідно з Наказом Міністерства фінансів України від 29.05.2020 №251 запозичення до бюджету розвитку міста Миколаєва у тому числі у 2020 році, планується здійснити шляхом укладання угоди про передачу коштів позики між Міністерством фінансів України, Міністерством інфраструктури України та Миколаївською міською радою відповідно до умов Фінансової угоди (проєкт «Міський громадський транспорт України») між Україною та Європейським інвестиційним банком, укладеної 11.11.2016, ратифікованої Законом України від 12.04.2017 №2009-VІІІ на умовах: розмір позики 4 500 000 євро (в еквіваленті 135 000 тис.грн без ПДВ), в тому числі у 2020 році 450 000 євро (в еквіваленті 13 500 тис.грн без ПДВ).

Для повноцінної роботи при розширенні автобусного парку КП ММР «Миколаївпастранс» необхідно розширювати територію автобусного депо з побудовою заправного та мийного комплексута капітальним ремонтом території, адміністративних та допоміжних будівель і споруд у розмірі 154 000тис.грн, з них: у 2021 році – 10 000 тис.грн, у 2022 році – 124 000 тис.грн, у 2023 році – 20 000 тис.грн.

Шляхом компенсації зобов’язань за договором фінансового лізингу від 13.02.2019 № 1070-ЛД забезпечується безперебійна робота КП ММР «Миколаївпастранс», а саме: фінансове забезпечення погашення частини вартості предмета фінансового лізингу у 2020 році – 17 350,00 тис.грн, у 2021 році - 17 350,00 тис.грн, у 2022 році – 7 250,00тис.грн; фінансове забезпечення погашення відсотків фінансового лізингу у 2020 році – 10 200,00 тис.грн, у 2021 році – 6 150,00тис.грн, у 2022 році – 1 360,00тис.грн.

 

5.  Фінансове забезпечення реалізації Програми

 

Джерелами фінансування заходів Програми є:

-  кошти, передбачені в міському бюджеті;

-  кошти підприємства, залучені на реалізацію Програми розвитку;

-  залучені кошти за програмами Європейського інвестиційного банку;

-  інші джерела, не заборонені законодавством.

 

6.  Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Відповідальним виконавцем Програми є управління транспортного комплексу, зв’язку та телекомунікацій Миколаївської міської ради.

Управління транспортного комплексу, зв’язку та телекомунікацій Миколаївської міської ради до 25 лютого надає звіти за кожний рік про хід виконання Програми постійній комісії міської ради з питань промисловості, транспорту, енергозбереження, сфери послуг, підприємництва та торгівлі.

 

7.  Додатки до Програми

 

Додаток 1. Паспорт Програми розвитку комунального автобусного транспорту міста Миколаєва на 2020 – 2023 роки.

Додаток 2. Перелік завдань і заходів Програми розвитку комунального автобусного транспорту міста Миколаєва на 2020 – 2023 роки.

Додаток 3. Результативні показники Програми розвитку комунального автобусного транспорту міста Миколаєва на 2020 – 2023 роки.

 

 

Додаток 1

до Програми

 

ПАСПОРТ

Програми розвитку комунального автобусного транспорту міста Миколаєва

на 2020 – 2023 роки

 

1

Програму затверджено рішенням міської ради

від _____________ № ______

 

2

Ініціатор розроблення Програми

Управління транспортного комплексу, зв'язку та телекомунікацій Миколаївської міської ради

3

Розробник Програми

Управління транспортного комплексу, зв'язку та телекомунікацій Миколаївської міської ради

4

Співрозробники

Комунальне підприємство Миколаївської міської ради «Миколаївпастранс»

5

Відповідальний виконавець Програми

Управління транспортного комплексу, зв'язку та телекомунікацій Миколаївської міської ради

6

Співвиконавці

Виконавчий комітет Миколаївської міської ради

7

Термін виконання

2020 - 2023 роки

8

Обсяги та джерела фінансування

 

 

 

 

Джерела фінансування

Обсяг фінансування, тис.грн

У тому числі за роками, тис.грн

2020

2021

2022

2023

Кошти міського бюджету та кредитні кошти

375 660,00

43 750,00

179 300,00

132 610,00

20 000,00

 

 

 

 

 

Додаток 2

до Програми

ПЕРЕЛІК

завдань і заходівПрограми розвитку комунального автобусного транспорту міста Миколаєва на 2020 – 2023 роки

№ з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів Програми

Строк вико-нання заходу

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування (тис.грн)

Очікуваний результат

Всього

У тому числі за роками

2020

2021

2022

2023

 

 

1

Забезпечення потреб населення у громадському автомобільному транспорті

Придбання нового рухомого складу (автобуси)

2020-2021

Управліннятранспортного комплексу, зв'язку та телекомунікацій, виконавчий комітет Миколаївської міської ради

Всього

16 200,0

145 800,0

-

-

Збільшення кількості комунального транспорту

 

в тому числі кошти міського бюджету

16 200,0

145 800,0

-

-

 

Інші джерела фінансу-вання

-

-

-

-

 

2

Фінансова підтримка КП ММР «Миколаїв-пастранс»

Фінансове забезпечення погашення частини вартості предмета фінансового лізингу за договором від 13.02.2019 №1070-ЛД

2020-2022

Управліннятранспортного комплексу, зв'язку та телекомунікацій, виконавчий комітет Миколаївської міської ради

Всього

17 350,0

17 350,0

7 250,0

-

Забезпечення погашення частини вартості предмета фінансового лізингу за договором від 13.02.2019 №1070-ЛД

 

в тому числі кошти міського бюджету

17 350,0

17 350,0

7 250,0

-

 

Інші джерела фінансу-вання

-

-

-

-

 

 

 

Фінансове забезпечення погашення відсотків фінансового лізингу за договором від 13.02.2019 №1070-ЛД

2020-2022

Управліннятранспортного комплексу, зв'язку та телекомунікацій, виконавчий комітет Миколаївської міської ради

Всього

10 200,0

6 150,0

1 360,0

-

Забезпечення погашення відсотків фінансового лізингу за договором від 13.02.2019 №1070-ЛД

 

в тому числі кошти міського бюджету

10 200,0

6 150,0

1 360,0

-

 

Інші джерела фінансу-вання

-

-

-

-

 

3

Належне утримання рухомого складу міського пасажирського транспорту

Модернізація госпо-дарства в автобусному депо

2021-2023

Управліннятранспортного комплексу, зв'язку та телекомунікацій, виконавчий комітет Миколаївської міської ради

Всього

-

10 000,0

124 000,0

20 000,0

Отримання сучасного автопарку для забезпечення безперебійної роботи підприємства

 

в тому числі кошти міського бюджету

-

10 000,0

124 000,0

20 000,0

 

Інші джерела фінансу-вання

-

-

-

-

 

 

 

 

 

Додаток 3

до Програми

 

РЕЗУЛЬТАТИВНІ ПОКАЗНИКИ

Програми розвитку комунального автобусного транспорту

міста Миколаєва на 2020 – 2023 роки

Назва показника

Одиниця виміру

2020

2021

2022

2023

1. Придбання нового рухомого складу (автобуси)

затрат

 

 

 

 

 

придбання автобусів

тис.грн

16200,00

145800,00

 

 

продукту

 

 

 

 

 

кількість автобусів

од.

5

45

 

 

ефективності

 

 

 

 

 

вартість одного автобуса

тис.грн

3 240,00

3 240,00

 

 

якості

 

 

 

 

 

відсоток виконання за Програмою

%

10

90

 

 

2. Фінансова підтримка КП ММР «Миколаївпастранс»

2.1. Фінансове забезпечення погашення частини вартості предмета фінансового лізингу за договором від 13.02.2019 №1070-ЛД

затрат

 

 

 

 

 

погашення частини вартості предмета фінансового лізингу

тис.грн

17350,00

17350,00

7 250,00

 

продукту

 

 

 

 

 

кількість автобусів

од.

23

23

23

 

ефективності

 

 

 

 

 

витрати на 1 автобус на рік

тис.грн

754,35

754,35

315,2

 

якості

 

 

 

 

 

відсоток виконання за Програмою

%

41,4

82,8

100

 

2.2. Фінансове забезпечення погашення відсотків фінансового лізингу за договором від 13.02.2019 №1070-ЛД

затрат

 

 

 

 

 

погашення відсотків фінансового лізингу

тис.грн

10 200,00

6 150,00

1 360,00

 

продукту

 

 

 

 

 

кількість автобусів

од.

23

23

23

 

ефективності

 

 

 

 

 

витрати на 1 автобус на рік

тис.грн

443,5

267,4

59,13

 

якості

 

   

 

відсоток виконання за Програмою

%

57,6

92,3

100

 

3. Модернізація господарства в автобусному депо

затрат

 

 

 

 

 

модернізація господарства в автобусному депо

тис.грн

 

10 000,00

124 000,00

20 000,00

продукту

 

 

 

 

 

модернізація будівель

од.

 

1

1

1

ефективності

 

 

 

 

 

вартість будівлі

тис.грн

 

10 000,00

124 000,00

20 000,00

якості

 

 

 

 

 

відсоток виконання за Програмою

%

 

 6,5

 87,0

 100

 

 

 

Опубліковано: 30 червня 2020р. 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: