Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

17 червня 2020                                                                                   № 56/148

Про звернення депутатів Миколаївської

міської ради до Кабінету Міністрів

України, Уповноваженого Президента

України з прав дитини щодо посилення

захисту житлових прав дітей

 

З метою врегулювання питання щодо посилення захисту житлових прав дітей, керуючись ст. 2, ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Президента України з прав дитини щодо посилення захисту житлових прав дітей (текст звернення додається).

 

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити звернення до Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Президента України з прав дитини.

 

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Малікіна).

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради до Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Президента України з прав дитини щодо посилення

захисту житлових прав дітей

 

Ми, депутати Миколаївської міської ради VII скликання, висловлюємо стурбованість стосовно необхідності посилення захисту житлових прав дітей.

Нещодавно набув резонансу в ЗМІ випадок стосовно виселення двох малолітніх дітей гр. Е. Гаврилової з помешкання по вул. Спаській, 71/1, яким діти мали право користування, і яке реалізовано з публічних торгів без згоди органу опіки та піклування. Зазначене стало наслідком недотримання вимог чинного законодавства щодо захисту прав дітей при реалізації житла на публічних торгах через відсутність згоди органу опіки та піклування, з приводу чого направлено звернення до органів прокуратури.

Крім того, непоодинокими є факти, коли батьки задля уникнення процедури отримання згоди органу опіки та піклування на укладання правочинів про відчуження житла, право користування яким має дитина (діти), попередньо знімають з реєстрації дитину (дітей) у житлі, яке є єдиним місцем проживання для дитини, а згодом продають це житло, не забезпечуючи дитину (дітей) правом користування в іншому житлі.

На наш погляд, такі ситуації стають можливими через недосконале правове регулювання питання захисту прав дітей, у тому числі під час зняття з реєстрації за місцем проживання, оскільки відповідно до ст. 7 Закону України від 11.12.2003 № 1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», п. 26 Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207 (далі – Правила реєстрації), органи реєстрації за погодженням з органами опіки і піклування здійснюють зняття з реєстрації місця проживання лише дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб, стосовно яких встановлено опіку чи піклування.

Зважаючи на викладене, враховуючи положення ст. 12 Закону України від 02.06.2005 № 2623-ІV «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей», ми, депутати Миколаївської міської ради VII скликання, звертаємося до Вас з проханням сприяти вирішенню питання щодо удосконалення механізму захисту прав дітей при знятті їх з реєстрації місця проживання шляхом внесення відповідних змін до актів чинного законодавства, а саме:

- доповнити ст. 7 Закону України від 11.12.2003 № 1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», п. 29 Правил реєстрації абзацом в такій редакції:

«Зняття з реєстрації місця проживання дитини (дітей) здійснюється виключно за умови одночасної реєстрації місця проживання дитини (дітей) за іншою адресою».

 

 

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання

 

 

 

 

Опубліковано: 30 червня 2020р. 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: