Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

06 лютого 2020                                                                        № 56/88

 

 

Про звернення депутатів Миколаївської

міської ради до Прем’єр-міністра України

щодо ситуації, яка склалася з нарахуванням

(визначенням) плати за теплову енергію

та послуги з централізованого опалення

 

 

З метою врегулювання питання щодо нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, керуючись ст. 2, ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася з нарахуванням (визначенням) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення (текст звернення додається).

 

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити звернення Прем’єр-міністру України.

 

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста (Лєпішева).

 

 

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради до Прем’єр-міністра України

щодо ситуації, яка склалася з нарахуванням (визначенням) плати

за теплову енергію та послуги з централізованого опалення

 

Ми, депутати Миколаївської міської ради VII скликання, висловлюємо стурбованість ситуацією, що склалася з нарахуванням (визначенням) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення.

24 грудня 2019 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу», якою внесено зміни до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, відповідно до яких теплопостачальним організаціям надано право змінювати розмір нарахованої споживачам плати за послуги з централізованого опалення та послуги централізованого постачання гарячої води у разі зміни для них ціни природного газу, що використовується для виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води.

31 грудня 2020 року на нараді в Офісі Президента України з питань тарифів на послуги теплопостачання для населення та реалізації програми енергоефективності у житловому фонді Прем’єр-міністр України  поінформував Президента України, що фактично депутати Миколаївської міської ради та міський голова проігнорували надані вищевказаною постановою інструменти для «зниження платіжок» та не знизили їх.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України.

Відповідно до пп. 2 п. «а» ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження зі встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, послуги з постачання гарячої води, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), транспортні та інші послуги.

Згідно з п. 13 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) встановлює державні регульовані ціни і тарифи на товари (послуги) суб’єктів природних монополій та інших суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на ринках у сферах енергетики та комунальних послуг, якщо відповідні повноваження надані НКРЕКП законом, та змінює їх за результатами перевірки або моніторингу.

Враховуючи вищезазначене, вбачається, що органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями щодо встановлення тарифів на теплову енергію.

При цьому, постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 № 1082 органи місцевого самоврядування також не були наділені повноваженнями щодо зміни розміру нарахованої споживачам плати за послуги з централізованого опалення.

У м. Миколаєві є два суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з виробництва теплової енергії, її транспортування магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами та постачання та які є ліцензіатами НКРЕКП: ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» та ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ».

Відповідно до п.п. 9 п. 3.2 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання теплової енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 22.03.2017 № 308, при провадженні господарської діяльності з постачання теплової енергії ліцензіат повинен здійснювати постачання теплової енергії за тарифами, що встановлюються уповноваженим законом державним колегіальним органом.

Тому саме НКРЕКП встановлює тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для вищевказаних суб’єктів господарювання відповідно до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, затвердженого постановою НКРЕКП від 25.06.2019 № 1174.

Стосовно тарифу ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», засновником якого є Миколаївська міська рада, слід зазначити, що на засіданні НКРЕКП було підтверджено обґрунтованість встановленого тарифу. Вказана теплопостачальна організація з початку опалювального періоду надавала свої послуги за тарифами, які є одними з найнижчих по Україні.

При цьому, ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» є планово збитковим, 90% сплачених споживачами коштів за надані послуги перераховуються в якості плати за природний газ та його транспортування, а  решти не вистачає на покриття економічно обґрунтованих витрат підприємства, пов'язаних із провадженням ліцензованого виду діяльності у сфері теплопостачання. За інформацією директора підприємства, зміна розміру нарахованої споживачам плати за послуги з централізованого опалення можлива при додатковому фінансуванні у розмірі 100 000 тис. грн.

ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» наразі є приватним акціонерним товариством, 99,9123% статутного капіталу якого знаходяться у державній власності. Засновником Товариства є держава в особі Міністерства палива та енергетики України.

У зв’язку з цим, Миколаївська міська рада не має повноважень змінювати розмір нарахованої споживачам плати за послуги з централізованого опалення ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ».

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Господарського кодексу України незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб’єктів господарювання забороняється.

Додатково зазначаємо, що Миколаївська міська рада зверталася до Кабінету Міністрів України та Фонду державного майна України щодо передачі територіальній громаді міста Миколаєва державного пакета акцій ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», але до теперішнього часу питання не вирішено.

Виходячи з вищевикладеного, ми, депутати Миколаївської міської ради VІІ скликання, звертаємося з проханням сприяти вирішенню питання щодо зниження розміру плати за послуги з централізованого опалення, які надаються ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», засновником якого є держава в особі Міністерства палива та енергетики України. Також просимо розглянути можливість виділення додаткових коштів з державного бюджету для ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» в розмірі 100 000 тис. грн., що надасть можливість даному підприємству зменшити розмір нарахованої споживачам плати за послуги з централізованого опалення.

 

 

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання

 

Опубліковано: 16 березня 2020р. 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: