Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

06 лютого 2020                                                                                    № 56/89

Про звернення депутатів Миколаївської міської ради

VII скликання до Президента України, Верховної Ради

України, Кабінету Міністрів України щодо скасування

постанов Національної комісії, що здійснює державне

регулювання у сферах енергетики та комунальних

послуг, щодо зміни порядку оплати послуг за розподіл

природного газу та збільшення тарифу на вказані

послуги для АТ «МИКОЛАЇВГАЗ»

 

З метою недопущення зміни порядку оплати послуг за розподіл природного газу та збільшення тарифу на вказані послуги для АТ «МИКОЛАЇВГАЗ», керуючись ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України стосовно ситуації, яка склалася у зв’язку з прийняттям постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо зміни порядку оплати послуг за розподіл природного газу та збільшення тарифу на вказані послуги для АТ «МИКОЛАЇВГАЗ» (текст звернення додається).

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста (Лєпішева), міського голову Сєнкевича О. Ф.

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради VII скликання

до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України стосовно ситуації, яка склалася у зв’язку з прийняттям постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики

та комунальних послуг, щодо зміни порядку оплати послуг за розподіл природного газу та збільшення тарифу на вказані послуги

для АТ «МИКОЛАЇВГАЗ»

 

Наприкінці 2019 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла низку постанов, якими встановлено зміни порядку оплати послуг за розподіл (доставку) природного газу та збільшення тарифу на вказані послуги для місцевих операторів, у тому числі постанову від 24.12.2019 № 3035 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «МИКОЛАЇВГАЗ», відповідно до якої на період з 01 січня 2020 року до 30 червня 2020 року для населення та промислових споживачів міста Миколаєва вводиться тариф на послуги розподілу газу, який складає 1,09 за 1 м 3 на місяць, а з 01 липня 2020 року вказаний тариф збільшиться до 1,35 грн. за 1 м 3.

Результатом таких змін є збагачення газорозподільних компаній та погіршення соціально-економічного становища населення України.

Відтепер громадяни України оплачують окремий платіж за газ як товар та окремий – за його доставку та розподіл серед споживачів. З 01 січня 2020 року ціна платежу за розподіл газу залежатиме від спожитих обсягів і обчислюється для кожного споживача окремо. За основу буде братися обсяг використаного палива за попередній період (на 2020 рік це час з 1 жовтня 2018 року до 31 вересня 2019 року), який ділиться на 12 і множиться на спеціальний тариф на послуги розподілу природного газу місцевого оператора. Таким чином, ціна за розподіл (доставку) газу формується не за фактом поточного споживання, а на підставі розподілу газу у 2019 році, за який вже було здійснено оплату жителями України.

Викликає занепокоєння те, що вказаний платіж має бути сплачено до 20 числа (включно) місяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу, а у випадку несплати – підлягає оплаті ще й пеня за кожний день прострочки платежу. Отже, встановлено обов’язок для споживача щодо оплати за доставку газу, проте не передбачено компенсацію споживачу за користування газорозподільчими мережами, які були збудовані за рахунок споживачів.

Крім того, збільшенням тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «МИКОЛАЇВГАЗ», який є одним з найвищих в Україні, порушуються права жителів міста Миколаєва на справедливу ціну за розподіл природного газу.

Рішення НКРЕКП щодо зміни порядку оплати послуг за розподіл (доставку) природного газу та збільшення тарифу на вказані послуги для місцевих операторів є необґрунтованими, дискримінаційними та такими, що призведуть до негативних соціальних наслідків для жителів міста Миколаєва та всього українського народу.

Ми, депутати Миколаївської міської ради VІІ скликання, враховуючи надважливість зазначеного питання для всієї громади міста Миколаєва, висловлюємо стурбованість ситуацією, що склалася у зв’язку з прийняттям постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, якими встановлено зміни порядку оплати послуг за розподіл (доставку) природного газу та збільшення тарифу на вказані послуги для АТ «МИКОЛАЇВГАЗ», і просимо розглянути можливість вчинення дій щодо забезпечення справедливої ціни за доставку природного газу та недопущення подальшого підвищення тарифів на доставку газу для жителів міста Миколаєва.

 

 

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання

 

 

 

 

Опубліковано: 21 лютого 2020р. 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: