Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

21 листопада 2019                                                      № 56/41

 

Про внесення змін до рішення

Миколаївської міської ради

від 23.02.2017 № 16/32 “Про затвердження

Положень про виконавчі органи

Миколаївської міської ради”

 

На виконання рішення Миколаївської міської ради від 22.12.2016 № 13/1 “Про затвердження структури виконавчих органів Миколаївської міської ради”, керуючись ч. 4 ст. 54 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

ВИРІШИЛА:

1.     Внести зміни до рішення Миколаївської міської ради від 23.02.2017 № 16/32 “Про затвердження Положень про виконавчі органи Миколаївської міської ради”:

- Положення про управління земельних ресурсів Миколаївської міської ради викласти в новій редакції (додається).

2.     Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Криленка В.І.

Міський голова                                                                              О.СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

    рішення міської ради

     від 21 листопада 2019  

            № 56/41 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про управління земельних ресурсів

Миколаївської міської ради

 

 

1.    Загальні положення

 

1.1.         Управління земельних ресурсів Миколаївської міської ради (далі -управління земельних ресурсів) є виконавчим органом Миколаївської міської ради та згідно із законодавством забезпечує виконання повноважень Миколаївської міської ради у сфері земельних відносин, є підзвітним та підконтрольним Миколаївській міській раді, підпорядковане виконавчому комітету міської ради, міському голові, заступнику міського голови відповідно до розподілу обов’язків.

Управління земельних ресурсів у межах своєї компетенції забезпечує реалізацію повноважень щодо управління землями комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва, забезпечує раціональне використання та охорону цих земель на території міста.

1.2.  Управління земельних ресурсів у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, рішеннями Миколаївської міської ради, розпорядженнями Миколаївського міського голови, іншими нормативно- правовими актами, а також цим Положенням.

1.3. Управління земельних ресурсів є юридичною особою, укладає від свого імені угоди в межах чинного законодавства, може бути позивачем та відповідачем у судах. Управління земельних ресурсів має самостійний баланс, печатку із зображенням Державного Герба України, штампи, бланки із своїм найменуванням, розрахункові рахунки в установах банків та рахунки в органах Державної казначейської служби України.

              Місцезнаходження управління земельних ресурсів:   54000,   вул. Адміральська, 20, м. Миколаїв.

1.4. Управління земельних ресурсів утримується за рахунок коштів міського бюджету, є головним розпорядником бюджетних коштів.

1.5. Майно управління земельних ресурсів є комунальною власністю територіальної громади міста і закріплене за ним на праві оперативного управління.

 

2.   Основні завдання управління земельних ресурсів

 

        Основними завданнями управління земельних ресурсів є:

2.1.   Забезпечення виконання повноважень Миколаївської міської ради у сфері управління землями комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва.

2.2.   Реалізація повноважень виконавчих органів Миколаївської міської ради у галузі регулювання  земельних відносин на території міста Миколаєва, реалізація  політики міської ради у сфері реформування земельних відносин, раціональне використання та охорона земель на території міста, координація діяльності місцевих землевпорядних органів.

2.3.   Забезпечення здійснення самоврядного контролю за використанням і охороною земель комунальної власності, а також координація здійснення землеустрою.

2.4.   Ведення міського земельного кадастру відповідно до законодавства земель комунальної власності, моніторингу земель комунальної власності, здійснення землеустрою.

2.5.   Розроблення і реалізація міських цільових програм щодо використання та охорони земель, поліпшення навколишнього природного середовища.

2.6.   Управління земельних ресурсів, реалізуючи політику органів місцевого самоврядування, враховує кращі практики місцевого самоврядування в Україні та світі, розробляє новації та впроваджує передові методи управління.

 

3.  Повноваження управління земельних ресурсів

 

        Управління земельних ресурсів відповідно до визначених  завдань має наступні повноваження:

3.1.   Організовує виконання робіт з інвентаризації земель, розроблення та реалізації плану земельно-господарського устрою території міста.

3.2.   Здійснює самоврядний контроль за додержанням земельного законодавства.

3.3.   Виявляє землі комунальної власності, що використовуються не за цільовим призначенням та з порушенням установлених законодавством вимог.

3.4.   Розробляє і подає Миколаївській міській раді необхідні розрахунки і обґрунтування програм робіт із здійснення землеустрою, реалізації заходів щодо раціонального використання та охорони земель, а також прогнозування розвитку земельних відносин.

3.5.    Організовує та забезпечує проведення робіт щодо топографо - геодезичного забезпечення міського земельного кадастру земель комунальної власності та інших видів кадастрів.

3.6.    Виконує делеговані управлінню земельних ресурсів Миколаївською міською радою функції замовника проєктно-вишукувальних робіт, пов'язаних із здійсненням землеустрою земель комунальної власності, веденням міського земельного кадастру, моніторингу земель комунальної власності, раціональним використанням і охороною земель, а також з топографо-геодезичною діяльністю в сфері землеустрою та для забезпечення ведення міського земельного кадастру земель комунальної власності та інших видів кадастрів.

3.7.      Організовує проведення нормативної, експертної, економічної грошової оцінки земельних ділянок.

3.8.      Подає Миколаївській міській раді пропозиції щодо плати за землю.

3.9.      Розробляє в установленому порядку проєкти рішень Миколаївської міської ради, готує та подає розпорядження Миколаївського міського голови, а також подає свої висновки з питань:

-    розпорядження землями в межах міста Миколаєва;

-  передачі земельних ділянок у власність громадян та юридичних осіб;

-   надання земельних ділянок в користування, вилучення земельних ділянок;

-    продажу земельних ділянок у власність;

-    викупу земельних ділянок для суспільних потреб міста;

-    звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок;

-   встановлення та зміни меж районів у місті в порядку, встановленому законодавством України.

3.10.  Вносить пропозиції Миколаївській міській раді щодо обмеження, тимчасової заборони (зупинення) чи припинення використання земельної ділянки громадянами та юридичними особами в разі порушення ними вимог земельного законодавства.

3.11.  Вносить на розгляд виконавчого органу Миколаївської міської ради пропозиції з питань, що відносяться до їхньої компетенції в галузі регулювання земельних відносин.

3.12.  Здійснює підготовку та видає розрахунки розміру орендної плати під час укладання або зміни умов до договорів оренди земельних ділянок чи продовження їх дії, надає інформацію в письмовому вигляді щодо використання громадянами права безкоштовної приватизації землі в межах м.Миколаєва, щодо земельних ділянок в межах міста Миколаєва, а також інформацію про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки за результатами розрахунку відповідно до рішення Миколаївської міської ради про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Миколаєва.

3.13.  Здійснює контроль за встановленням на місцевості меж земельних ділянок, наданих у користування.

3.14.   Організує роботу з підготовки та проведення продажу земель комунальної власності на конкурентних засадах та забезпечує проведення земельних торгів.

3.15.   Укладає з виконавцем земельних торгів договори про проведення земельних торгів та підготовку лоту до їх проведення.

3.16.   Створює систему інформації, необхідної для здійснення комплексу робіт, пов'язаних із здійсненням землеустрою, веденням міського земельного кадастру земель комунальної власності, моніторингу земель комунальної власності, забезпеченням раціонального використання та охорони земель.

3.17.   Організовує та координує здійснення земельно-кадастрових робіт.

3.18.   Здійснює в установленому законом порядку заходи для державної реєстрації земельних ділянок комунальної власності в Державному земельному кадастрі та заходи, спрямовані на реєстрацію права на земельні ділянки територіальної громади міста Миколаєва.

3.19.   Забезпечує здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності  у встановленому порядку.

3.20.   Здійснює координацію та контроль за діяльністю комунального підприємства, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва та підпорядковане управлінню земельних ресурсів.

3.21.   Готує пропозиції до бюджету міста Миколаєва та програм соціально-економічного розвитку міста Миколаєва і подає їх на розгляд виконавчого органу Миколаївської міської ради, організовує та забезпечує виконання завдань, визначених програмою соціально-економічного розвитку міста Миколаєва в межах своїх повноважень.

3.22.  Бере участь у межах повноважень у розробленні проєктів державних, міжгалузевих, галузевих, регіональних програм.

3.23.  Опрацьовує запити, звернення народних депутатів України та депутатів Миколаївської міської ради, розглядає звернення громадян, підприємств, установ та організацій з питань, що відносяться до компетенції управління земельних ресурсів.

3.24.  Забезпечує доступ до публічної інформації, розпорядником якої він є.

3.25.  Забезпечує захист персональних даних, які містяться у базах персональних даних управління земельних ресурсів.

3.26.  Бере участь у підготовці у межах повноважень проєктів угод, договорів, меморандумів, протоколів з питань, віднесених до компетенції управління земельних ресурсів.

3.27.  Скликає в установленому порядку наради з питань, що належать до його компетенції.

3.28.         Залучає спеціалістів органів державної виконавчої влади, установ, організацій (за погодженням з керівниками) для розгляду питань, що належать до його компетенції.

3.29.  Надає відомості з Державного земельного кадастру у випадках, передбачених законодавством.

3.30.      Здійснює інші функції, що випливають з покладених на нього завдань, передбачені законодавством.

3.31.      Сприяє підготовці та перепідготовці спеціалістів, забезпечує підвищення кваліфікації працівників управління земельних ресурсів для виконання покладених на нього завдань, організовує навчання з питань земельного законодавства.

3.32.          Забезпечує охорону праці та соціальний захист працівників управління земельних ресурсів, а також виконання завдань мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності у межах повноважень, визначених законодавством.

3.33.   Веде бухгалтерський і статистичний облік, складає і у визначені терміни подає в установленому порядку відповідним органам звітність за затвердженою формою, несе відповідальність за їхню достовірність.

3.34.         Працює з відомостями, що становлять державну таємницю, в частині питань, віднесених до його компетенції.

3.35.         Користується в установленому порядку інформаційними базами органів виконавчої влади, системами зв'язку і комунікацій, мережами спеціального зв'язку та іншими технічними засобами.

3.36. Одержує безплатно від місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій міста документи, матеріали та інформацію, необхідні для виконання покладених на нього завдань.

3.37. Управління земельних ресурсів у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади, представницькими органами, а також підприємствами, установами, організаціями та об'єднаннями громадян.

 

4.   Структура управління земельних ресурсів

 

4.1. Структуру управління земельних ресурсів, штатну чисельність та положення про структурні підрозділи затверджує міський голова.

4.2. Працівників управління земельних ресурсів призначає на посади та звільняє з посад начальник управління земельних ресурсів у порядку, визначеному законодавством.

4.3. Посадові обов’язки працівників управління земельних ресурсів визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються начальником управління земельних ресурсів.

4.4. Посадові обов’язки начальника управління земельних ресурсів визначаються посадовою інструкцією, яка затверджується міським головою.

 

5.   Керівництво управління земельних ресурсів

 

5.1.             Управління земельних ресурсів очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади Миколаївським міським головою.

5.2.             Начальник управління земельних ресурсів має заступників, яких за його поданням призначає на посаду і звільняє з посади Миколаївський міський голова.

5.3.             Начальник управління земельних ресурсів:

5.3.1. Здійснює керівництво управлінням земельних ресурсів, несе персональну відповідальність за виконання покладених на управління земельних ресурсів завдань, визначає ступінь відповідальності заступників начальників управління земельних ресурсів та керівників його структурних підрозділів, розподіляє посадові обов'язки між заступниками начальника управління земельних ресурсів.

5.3.2. Організовує роботу управління земельних ресурсів на основі єдиноначальності відповідно до цього Положення.

5.3.3. Подає в установленому порядку на затвердження структуру та штатний розпис управління в межах граничної чисельності та фонду оплати праці його працівників.

5.3.4. Розпоряджається коштами в межах затвердженого в установленому порядку кошторису управління земельних ресурсів, несе персональну відповідальність за їх цільове використання.

5.3.5. Призначає на посади і звільняє з посад працівників управління земельних ресурсів.

5.3.6. Без доручення діє від імені управління земельних ресурсів, є розпорядником всіх рахунків управління, представляє його в органах місцевого самоврядування, центральних і місцевих органах державної влади, на підприємствах, в організаціях і установах, а також у відносинах з вітчизняними та закордонними юридичними особами та громадянами.

5.3.7. Відповідно до законодавства України та цього Положення розпоряджається майном управління земельних ресурсів, вирішує питання про заявлення від імені управління земельних ресурсів позовів та претензій до юридичних та фізичних осіб.

5.3.8. Вносить пропозиції Миколаївській міській раді щодо внесення змін і доповнень до цього Положення.

5.3.9. Видає у межах компетенції накази, організовує і контролює їх виконання.

Накази, які є регуляторними актами, розробляються, розглядаються, приймаються та оприлюднюються у порядку, встановленому законодавством України.

5.3.10. Забезпечує комплексне вирішення питань роботи з керівником комунального підприємства, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва та підпорядковане управлінню земельних ресурсів, вносить пропозиції щодо призначення і звільнення керівника вказаного підприємства. Відповідає за підготовку, своєчасне погодження та укладання контрактів з директором підпорядкованого підприємства. Здійснює аналіз виконання умов та показників укладених контрактів з керівником вказаного підприємства, забезпечення своєчасного продовження та розірвання контрактів.

5.3.11. Проводить особистий прийом громадян з питань, що належать до повноважень управління земельних ресурсів.

5.3.12. Забезпечує дотримання працівниками управління земельних ресурсів правил внутрішнього трудового розпорядку та виконавської дисципліни.

5.3.13. Вживає заходів до удосконалення організації та підвищення ефективності роботи управління земельних ресурсів.

5.3.14. Здійснює інші повноваження, що випливають із цього Положення.

5.3.15. Вирішує питання преміювання, службових відряджень, надання відпусток і матеріальної допомоги на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань.

5.3.16. Планує роботу управління земельних ресурсів, вносить пропозиції щодо формування планів роботи виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

 

6.  Заключні положення

6.1. Працівники управління земельних ресурсів повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

6.2. Працівники управління земельних ресурсів несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників управління при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

6.3. Працівники управління земельних ресурсів мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

6.4. Реорганізація та ліквідація управління земельних ресурсів здійснюється за рішенням міської ради відповідно до вимог чинного законодавства.

6.5. Зміни і доповнення до цього Положення вносяться в порядку, встановленому для його прийняття.

____________________________________________________

 

 

Опубліковано: 18 грудня 2019р.     


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: