Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

08 листопада 2019                                                                                      №  1192

Про затвердження інструкції

з оформлення матеріалів про адміністративні

правопорушення, передбачені ст. ст. 197, 198 КУпАП

 

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», Кодексу України про адміністративні правопорушення,  керуючись ст. 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Затвердити інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, передбачені ст. ст. 197, 198 КУпАП (додається).

2. Посадовим особам Миколаївської міської ради при здійсненні провадження у справах про адміністративні правопорушення за статтями 197, 198 Кодексу України про адміністративні правопорушення керуватися інструкцією, затвердженою п. 1 цього рішення.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

 

Міський голова                                                             О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконкому

міської ради

від 08 листопада 2019

№ 1192

 

І Н С Т Р У К Ц І Я

з оформлення матеріалівпро адміністративні правопорушення,

передбачені ст.ст. 197,198 КУпАП

 

1. Загальні положення.

1.1.Інструкція з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення,передбачені ст.ст. 197,198 КУпАП(далі – Інструкція), розроблена відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, із змінами (далі –КУпАП), Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» із змінами, Закону України від 10.12.2015 № 888-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг».

Терміни, наведені в Інструкції, вживаються у значеннях, визначених КУпАП.

1.2.Ця Інструкція встановлює порядок оформлення, розгляду та обліку матеріалів про адміністративні правопорушення посадовими особами департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради, які уповноважені на складання протоколів, розгляд справ про адміністративні правопорушення і накладання адміністративних стягнень у вигляді попередження за статтями 197, 198 КУпАП.

1.3.Особами, до яких застосовуються адміністративні стягнення за статями 197, 198 КУпАП, є: громадяни України, іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, а також батьки або інші законні представники новонародженої дитини, які порушили вимоги статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»; громадяни України, які допустили умисне зіпсування паспорта громадянина України чи його недбале зберігання, що спричинило його втрату.

1.4.У разі вчинення однією особою кількох адміністративних правопорушень протокол про адміністративне правопорушення складається окремо щодо кожного вчиненого правопорушення.

 

2.Оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення.

2.1.Уповноваженими посадовими особами, які мають право складати протоколи та розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст.ст. 197,198 КУпАП (при накладенні адміністративного стягнення у вигляді попередження), є посадові особи відділу реєстрації громадян управління державної реєстрації департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради та/або адміністратори департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської (далі – посадові особи департаменту).

2.2.Протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 197, 198 КУпАП, не складаються у випадках, передбачених статтею 258 КУпАП.

2.3. Посадові особи департаментупри виявленні адміністративних правопорушень, передбачених статтями 197, 198 КУпАП,складають протокол у випадках:

-    якщо особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, оспорює допущене порушення і адміністративне стягнення, що на неї накладається;

-    якщо особа, яка допустила адміністративне правопорушення, перебуває у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років;

-    якщо під час виявлення правопорушення посадовими особами департаменту буде встановлено, що порушення допущено особою повторно протягом року з моменту, коли дану особу було піддано адміністративному стягненню за таке порушення. Повторність правопорушення встановлюється за даними реєстру матеріалів про адміністративні правопорушення;

-    якщо за адміністративне правопорушення, передбачене ст. 198 КУпАП, накладається стягнення у вигляді штрафу.

2.4.Протокол складається державною мовою, на бланку, за встановленою формою (додаток 1), у двох примірниках, один з яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

2.5.При складанні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються її права і обов'язки, передбачені статтею 63 Конституції України та статтею 268 КУпАП, про що робиться відмітка у протоколі.

2.6.У разі, коли особа, стосовно якої складається протокол, не володіє українською мовою, такій особіпризначається перекладач.

2.7.Протокол підписується посадовою особою департаментута особою, стосовно якої складається протокол, залученим перекладачем, свідками, за умови їх наявності.

У разі відмови особи, стосовно якої складається протокол, від його підписання посадова особа департаментуробить про це відповідну відмітку у протоколі.

Особа, стосовно якої складається протокол, має право додати до протоколу пояснення і зауваження щодо його змісту, а також пояснення щодо причин відмови від його підписання, які стають невід’ємною частиною протоколу.

2.8.У протоколі не допускаються виправлення, а також внесення додаткових записів після того, як протокол підписано особою, стосовно якої його складено.

 

2.9.До протоколу долучаються матеріали з інформацією, які підтверджують факт вчинення адміністративного правопорушення (заяви, пояснення осіб, стосовно яких складено протокол, свідків, якщо вони є; засвідчені копії документів, інші документи).

2.10.Протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 197, 198 КУпАП, у випадках, передбачених абзацами другим, третім пункту 2.3 цієї Інструкції, разом із іншими матеріалами, що підтверджують факт вчинення адміністративного правопорушення, формуються у справи про адміністративні правопорушення, які оформляються в порядку, передбаченому розділом 5 цієї Інструкції, і разом із супровідними листами надсилаються до органу, уповноваженого розглядати справу про адміністративне правопорушення.

 

3.Розгляд справ про адміністративні правопорушення.

3.1. Розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення відповідно до статей 197, 198 КУпАП від імені виконавчого комітету міської ради виключно за порушення, передбачені частиною 1 статті 197 КУпАП, та статтею 198 КУпАП (при накладенні адміністративного стягнення у вигляді попередження) мають право адміністратори/державні реєстратори, що є посадовими особами департаменту.Такі справи розглядаються в день виявлення правопорушення.

3.2. Відповідно до статті 221 КУпАП справи про адміністративні правопорушення, вчинені особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, розглядаються районними у місті Миколаєві судами (суддями).

3.3. Справи про адміністративні правопорушення, передбачені частиною 2 статті 197 КУпАП та статтею 198 КУпАП (при накладенні адміністративного стягнення у вигляді штрафу), розглядаються виконавчим комітетом Миколаївської міської ради у порядку та строки, що визначені КУпАП.

Постанова виконавчого комітету Миколаївської міської ради по справі проадміністративне правопорушення приймається у формі рішення.

3.4.Інформація про час, дату та місце розгляду справи щодо особи, стосовно якої складено протокол про адміністративне правопорушення, вручається або надсилається поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

3.5.Посадова особа департаментупри підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення має з’ясувати такі питання:

-    чи належить до його компетенції розгляд цієї справи;

-    чи підлягає складенню протокол про адміністративне правопорушення;

-    чи сповіщено осіб, які братимуть участь у розгляді справи, про час і місце розгляду;

-    чи витребувано необхідні додаткові матеріали;

-    чи підлягають задоволенню клопотання особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, її законних представників і адвоката.

3.6.Справа про адміністративне правопорушення розглядається у присутності особи, яка притягається до відповідальності, або її законного представника, адвоката, перекладача (у разі їх наявності).

За відсутності особи, стосовно якої складено протокол, справа розглядається лише у випадку наявності відомостей про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи при відсутності клопотань про відкладення розгляду справи або якщо цією особою надано згоду на розгляд справи без її участі.

3.7. Розгляд справи розпочинається з представлення посадової особи, яка розглядає справу. Посадова особа, якарозглядає справу, оголошує суть вчиненого порушення, хто притягається до адміністративної відповідальності, міру відповідальності, що передбачена відповідною нормою закону, а також роз'яснює особам, які беруть участь у розгляді справи, їх права і обов'язки.

Під час розгляду справи заслуховуються особи, які беруть участь у розгляді справи, досліджуються докази і вирішуються клопотання (стаття 279 КУпАП).

3.8.При розгляді справи про адміністративне правопорушення з’ясовуються такі обставини: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, а також інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

3.9. У випадку виявлення порушення, що має ознаки кримінального правопорушення, посадова особа департаменту виносить постановупро закриття справи про адміністративне правопорушення відповідно до вимог частини другої статті 284 КУпАП та надсилає матеріали до відповідного правоохоронного органу.

3.10.Посадова особа, яка виносить постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді попередження, оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю (стаття 252 КУпАП).

3.11.Під час розгляду кількох справ про вчинення адміністративних правопорушень однією особою стягнення накладається відповідно до статті 36 КУпАП.

3.12.Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через два місяці з дня його виявлення.

3.13. Стягнення за адміністративне правопорушення накладається посадовою особою департаменту виключно у вигляді попередження.

 

4.Порядок оформлення постанови у справі про адміністративні правопорушення та її оскарження.

4.1. Відповідно до статті 283 КУпАП, розглянувши справу про бтббьбьбть

 

адміністративне правопорушення, посадова особа департаменту виносить постанову по справі. У випадку розгляду справи виконавчим комітетом Миколаївської міської ради постанова виноситься у формі рішення.

4.2. У випадку винесення постановипо справі про адміністративне правопорушення посадовою особою департаменту останняпідписується цією посадовою особою. У випадку винесення постанови виконавчим комітетом Миколаївської міської ради у формі рішення по справі про адміністративне правопорушення – рішення підписує Миколаївський міський голова.

4.3.Відповідно до статті 284 КУпАП у справі про адміністративне правопорушення виноситься одна з таких постанов:

-    про накладення адміністративного стягнення (бланк постанови, яка виноситься посадовою особою департаменту, визначений у додатку 2);

-    про закриття справи про адміністративне правопорушення.

4.4.Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.

4.5.Провадження в справі про адміністративнеправопорушення не може бути розпочато, а розпочатепідлягаєзакриттю за обставин, передбачених статтею 247 КУпАП:

-        відсутність події і складу адміністративного правопорушення;

-        недосягнення особою на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку;

-        неосудність особи, яка вчинила протиправну дію чи бездіяльність;

-        вчинення дії особою в стані крайньої необхідності або необхідної оборони;

-        видання акта амністії, якщо він усуває застосування адміністративного стягнення;

-        скасування акта, який встановлює адміністративну відповідальність;

-        закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених статтею 38 КУпАП;

-        наявність по тому самому факту стосовно особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, постанови компетентного органу (посадової особи) про накладення адміністративного стягнення або не скасованої постанови про закриття справи про адміністративне правопорушення, а також повідомлення про підозру особи в кримінальному провадженні за цим фактом (у разі наявності такої інформації у посадової особи із офіційних джерел);

-        смерть особи, стосовно якої було розпочато провадження в справі.

4.6.Оголошення постанови у справі про адміністративне правопорушення, вручення її копії здійснюються відповідно до статті 285 КУпАП.

Постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи. Копія постанови вручається під підпис або надсилається особі, стосовно якої її винесено, рекомендованою поштовою кореспонденцією, якщо така особа відмовилась її отримувати особисто.

У разі якщо копія постанови надсилається поштою, про це робиться відповідна відмітка у справі.

4.7. Постанова по справі про адміністративне правопорушення набирає законної сили з моменту її оголошення.

 4.8. Постанова по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена особою, щодо якої її винесено.

 Оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення здійснюється у строки та у порядку, визначені статтями 288 - 290 КУпАП.

 

5.Діловодство у справах про адміністративні правопорушення.

5.1.Протокол про адміністративне правопорушення (якщо він складений) та винесені постанови реєструються посадовою особою департаменту не пізніше наступного дня після їх складання в журналі реєстрації матеріалів про адміністративні правопорушення (далі – Журнал реєстрації, додаток 3), який ведеться у паперовому та/або електронному вигляді.

5.2.Інформація з Журналу реєстрації використовується посадовими особами департаменту для цілей, визначених цією Інструкцією.

 Інформація з Журналу реєстрації може надаватись за запитами відповідних органів у випадках, передбачених діючим законодавством, із дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

5.3.Паперові примірники протоколів та винесених постанов із іншими матеріалами формуються у справи, які оформлюються відповідно до пунктів 5.4-5.7 цієї Інструкції, та зберігаються у відповідальної посадової особи відділу реєстрації громадян управління державної реєстрації департаменту з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради (далі – відповідальна особа), яка призначається наказом директора департаменту.

5.4.Копії матеріалів зі справ про адміністративні правопорушення, що передані до виконавчого комітету Миколаївської міської ради або до суду, зберігаються у відповідальної особи.

Надалі до матеріалів справи додаються результати розгляду справи виконавчим комітетом Миколаївської міської ради або судом (копія рішення виконкому, копія постанови суду тощо).

У разі застосування адміністративного стягнення у вигляді штрафу за правопорушення, передбачене ст. 197 КУпАП, або адміністративного стягнення за правопорушення, передбачене ст. 198 КУпАП, матеріали адміністративної справи та проект рішення для розгляду на засіданні виконавчого комітету Миколаївської міської ради готує відповідальна особа.

5.5.Усі матеріали щодо кожного з правопорушень підшиваються до справи за порядковими номерами.

У справі накопичуються матеріали, які стосуються правопорушення, зокрема протокол про адміністративне правопорушення, письмові пояснення, копії постанови про накладення адміністративного стягнення у лллллллллллллл

 

вигляді попередження, копія рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради про накладення адміністративного стягнення, а також інші документи та матеріали цієї справи.

У справі оформляється титульний аркуш, на зворотному боці якого міститься перелік документів, наявних у справі.

5.6.Справа про адміністративне правопорушення з описом наявних у ній документів прошнуровується, скріплюється печаткою, засвідчується підписом посадової особи, яка склала протокол та/або виносила постанову, і після закінчення провадження за нею здається на зберігання відповідальній особі, де зберігається протягом встановленого законодавством строку.

5.7.Справи про адміністративні правопорушення, Журнал реєстрації, строк зберігання яких закінчився, знищуються, про що оформлюється відповідний акт.

                    ______________________________________________________

 

Додаток1

до Інструкції

 

Місце складання протоколу: департамент з надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради

Адреса: м. Миколаїв, вул.__________________________

 

ПРОТОКОЛ № ____

про адміністративне правопорушення

«____» _________   ___ року          о «____» год. «_____» хв.       м. Миколаїв

 (дата складання протоколу)                      (час складання протоколу)

Я, __________________________________________________________________,

(прізвище та ініціали особи, яка склала протокол)

керуючись статтями 254, 255, 256 Кодексу України про адміністративні правопорушення, склав(ла) цей протокол про те, що громадянин (ка)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(прізвище, ім'я, по батькові особи, щодо якої складено протокол, печатними літерами)

1. Дата народження __________________________________________________________________

2.Місце народження __________________________________________________________________

3.Місце проживання (реєстрації) __________________________________________________________________

_______________________________________телефон____________________

4.Місце роботи, посада __________________________________________________________________

__________________________________________________________________

5.Документ, що посвідчує особу, _________________ серія _________________ №_____________________________________виданий______________________________________________________________________________________

6.Реєстраційний номер облікової картки платника податків __________________________________________________________________

 

7.Чи притягувався(лась) до адміністративної відповідальності протягом року (за наявності) __________________________________________________________________

Порушив(ла) вимоги ________________________________________________

__________________________________________________________________,

(назва нормативно-правового акта, який порушено, стаття, частина, пункт)

а саме: ____________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

(суть скоєного правопорушення)

 

За що передбачена адміністративна відповідальність відповідно до__________________________________________________________________

__________________________________________________________КУпАП.

(частина, стаття)

Свідки правопорушення:

1._________________________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові, адреса, телефон)

__________________________________________________________________

підпис____________________

 

2._________________________________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові, адреса, телефон)

__________________________________________________________________

підпис____________________

 

Гр.________________________________________________________________ (прізвище, ім'я, по батькові)

роз'яснено його(її) права та обов'язки, передбачені ст. 63 Конституції України (особа не несе відповідальності за відмову давати показання щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом), ст. 268 Кодексу України про адміністративні  правопорушення (має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. За відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи)

_____________________________________

підпис про ознайомлення

__________________________________________________________________

Пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності:___________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(у разі відмови особи від пояснення або підписання протоколу, про це робиться запис)

Протокол передається на розгляд _____________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

(повне найменування органу, у якому буде розглядатися справа)

за адресою:________________________________________________________

(повна поштова адреса місця, де буде розглядатися справа)

Підпис особи, яка притягається до

адміністративної відповідальності: _________________(__________________) __________________________________________________________________

(у разі відмови особи від підписання протоколу робиться відмітка)

____________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Другий примірник протоколу отримав:

«___»_________20___р__________   _________________________________

(дата)                      (підпис)                     (П.І.П/бособи, яка вчинила правопорушення) __________________________________________________________________

(у разі відмови особи в отриманні примірника робиться відмітка)

 

 

Підпис особи, яка склала протокол   _______________   ________________

(підпис)(П.І.П/б)

 

Додаток 2

до Інструкції

 

ПОСТАНОВА № _____

 

По справі про адміністративне правопорушення

« ___  »_____________  року                                                              м. Миколаїв

 

Я, ______________________________________________________________________

/посада, прізвище, ім’я, побатькові/,

 

розглянувши матеріали справи про адміністративне правопорушення громадянином 

 

Прізвище______________________________________________________

Ім’я         ______________________________________________________

По батькові ___________________________________________________

Громадянство  _________________________________________________

Дата народження, місце народження  _____________________________

Місце роботи   ________________________________________________

Місце проживання  _____________________________________________

Документ, що посвідчує особу,___________________________________

 

про порушення_________________________________________________

__________________________________________________________________________

ВСТАНОВИВ(ЛА):

___________________________________________________________________________

(опис обставин, встановлених під час розгляду справи)

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

що є порушенням________________________________________________________________

(назви нормативно-правових актів, які порушено пункти частини статті)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________

Відповідальність передбачена ________________________________________  Кодексу

(пункти частини статті)

України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Ураховуючи викладене, обставини та матеріали справи, заслухавши пояснення осіб, які брали участь у розгляді справи, а також вимоги законодавства,

 

 

ПОСТАНОВИВ(ЛА):

Визнати винним(ою)_____________________________________________________________________________

                                         (прізвище, ім’я, по батькові особи, стосовно якої розглядається справа)

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________                          (дата народження, серія та номер паспорта, іншого документа, що посвідчує особу)

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________                                    (місце проживання особи, місце роботи (навчання), займана посада)

 

у вчинені адміністративного правопорушення,передбаченого частиною_________ статті ________ КУпАП, та накласти адміністративне стягнення у вигляді ПОПЕРЕДЖЕННЯ.

 

Ця постанова набуває чинності з моменту її оголошення.

 

________________________________              _____________                     ______________       (адміністратор/державнийреєстратор)         (підпис)                                                   (П.І.П/б)                                                                                                                                        

Копію постанови отримав:

«___»_____________ 20___ р.                     _____________                        ___________   

 (дата)                                                                              (підпис)              (П.І.П/б)               

 

Копію постанови надіслано поштою:

«___»_____________ 20___ р.  ____________________________________                              

                                                                                                                                                                                                             (номер поштового відправлення)

Адміністратор/державний реєстратор____________________________________________

                                                                                                              (підпис, П.І.П/б)                

 

 

 

 

 

Додаток 3

до Інструкції

 

 

 

Журнал реєстрації матеріалів про адміністративні правопорушення

 

 

 

№ з/п

Дата реєстрації

Номер протоколу за умови складання

 

П.І.П/б особи, яка притягається до адміністративної відповідальності

Вид стягнення

Стаття КУпАП

Номер та дата винесення постанови

№ адміністративної справи

П.І.П/б

особи, що розглядала справу

Дата направлення матеріалів на розгляд

Примітка/ особистий підпис

особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, щодо згоди з винесеним усним попередженням

 

 

  Опубліковано: 14 листопада 2019р.     


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: