Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

09 вересня 2019                                                                                   № 54/80

Про Звернення депутатів Миколаївської міської ради

VII скликання до Президента України та

Прем’єр-міністра України щодо передачі у власність

територіальної громади міста цілісного майнового

комплексу державного підприємства «Стивідорна

компанія «Ольвія»

 

З метою створення умов для зростання дохідної частини місцевого бюджету, враховуючи звернення робочої групи з підвищення ефективності взаємовідносин підприємств морегосподарського комплексу з громадою міста Миколаєва, протокол засідання робочої групи з розгляду питання та прийняття рішення щодо участі територіальної громади м. Миколаєва в конкурсі з передачі в концесію майна ДП «СК «Ольвія» від 22.12.2018 № 3, керуючись статтями 25 та 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Президента України та Прем’єр-міністра України щодо передачі у власність територіальної громади міста цілісного майнового комплексу державного підприємства «Стивідорна компанія «Ольвія» (Звернення додається).

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити Звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України.

3. Відділу інформаційного забезпечення департаменту міського голови Миколаївської міської ради опублікувати рішення в засобах масової інформації та розмістити на офіційному вебсайті Миколаївської міської ради.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, сфери послуг, підприємництва та захисту прав споживачів (Євтушенка), міського голову Сєнкевича О.Ф.

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради VII скликання

до Президента України та Прем’єр-міністра України

щодо передачі у власність територіальної громади міста

цілісного майнового комплексу державного підприємства

«Стивідорна компанія «Ольвія»

 

Реалізація державного курсу на децентралізацію влади цілком відповідає інтересам громад, їхніх мешканців і всіх громадян України. Незначний проміжок часу вже довів, що децентралізація надає можливість громадам стати більш міцними та самодостатніми, сприяє вирішенню багатьох інфраструктурних і соціальних проблем та забезпечує подальший розвиток держави.

Разом з тим для місцевої влади найактуальнішим питанням залишається пошук додаткових істотних джерел надходження коштів з метою наповнення місцевого бюджету. На сьогодні громада не має можливості самостійно, без підтримки держави, знайти необхідне фінансування для вирішення найбільш гострих проблем.

Міністерство інфраструктури України, проігнорувавши інтереси громади міста Миколаєва та не погодивши техніко-економічне обгрунтування з міською радою, запланувало найближчим часом провести конкурс з передачі в концесію на 35 років цілісного майнового комплексу морського порту, розташованого в межах міста Миколаєва, ДП «Стивідорна компанія «Ольвія». Однак мешканці міста Миколаєва стурбовані, що стабільно прибуткове підприємство може бути фактично приватизованим через непрозорі корупційні схеми, і всі прибутки від діяльності порту отримуватиме приватна компанія - концесіонер, при цьому використовуючи та знищуючи міську інфраструктуру, забруднюючи повітря та акваторію, а місто залишиться наодинці з невирішеними проблемам. Громадські організації міста наполягають щодо передачі цілісного майнового комплексу порту «Ольвія» у комунальну власність з подальшим управлінням за моделлю «лендлорд» за аналогією з кращими європейськими портами, залучаючи інвестиції від місцевого та вітчизняного бізнесу. Громада міста Миколаєва зацікавлена у взятті зазначеного об’єкта у комунальну власність та спроможна забезпечити ефективне використання і розвиток порту, отримавши від цього додаткове суттєве джерело доходів для вирішення місцевих інфраструктурних і соціальних питань.

Так, на сьогодні річний обсяг надходжень від ДП «СК «Ольвія» до бюджету міста не перевищує 30 мільйонів гривень, а потреба у відновленні міської інфраструктури, яка задіяна у логістиці порту, сягає 3 мільярдів гривень. У разі передачі порту громаді, міський бюджет отримає близько 4 мільярдів гривень вже за перші п’ять років.

Ми, депутати Миколаївської міської ради VII скликання, враховуючи надважливість зазначеного питання для подальшого розвитку міста Миколаєва, просимо розглянути можливість передачі у власність територіальної громади міста цілісного майнового комплексу державного підприємства «Стивідорна компанія «Ольвія»

 

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання

 

Опубліковано: 03 жовтня 2019р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: