Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 14/15 від 2012-01-26

Про затвердження Правил паркування транспортних засобів на території м. Миколаєва


З метою врегулювання порядку сплати збору за місця для паркування транспортних засобів та розвитку мережі місць для паркування, відповідно до ст. 10, 266 Податкового кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.09 № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», рішення Миколаївської міської ради від 07.07.11 № 7/3 «Про встановлення місцевих податків та зборів на території міста Миколаєва», керуючись п. 44 ч. 1 ст. 26, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Правила паркування транспортних засобів на території
м. Миколаєва (додаються).
 
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань підприємництва, інвестицій, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів (Женжеруху).


Міський головаВ.Д. Чайка


Затверджено
рішенням міської ради
від 26 січня 2012
№ 14/15




Правила паркування
транспортних засобів на території м. Миколаєва



1. Правила паркування транспортних засобів у місті Миколаєві (надалі – Правила) визначають єдиний порядок розміщення місць паркування та їх функціонування на території міста відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.09 № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», Законів України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про благоустрій населених пунктів», «Про автомобільні дороги», «Про дорожній рух», «Про місцеве самоврядування в Україні», Податкового кодексу України та розроблені з метою:
- підвищення рівня безпеки дорожнього руху, дисципліни водіїв та культури паркування автотранспортних засобів;
- поліпшення умов дорожнього руху шляхом впорядкування місць паркування, розвантаження центральних вулиць міста, збільшення пропускної спроможності їх проїжджої частини;
- урегулювання порядку сплати збору за місця для паркування  транспортних засобів.
 
2. Правила регламентують організацію та порядок паркування транспортних засобів на вулицях і дорогах м. Миколаєва.
 
3. Дія Правил поширюється на осіб, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування (далі – користувачі), а також на суб’єктів господарювання, які утримують такі майданчики.
 
4. Правила не регулюють питання організації та порядку надання послуг із зберігання транспортних засобів (автомобілів, автобусів, мотоциклів, моторолерів, мотоколясок, мопедів та причепів), що належать громадянам та юридичним особам, а також транзитних транспортних засобів, що здійснюють міжнародні та міжміські перевезення, організація та порядок надання яких встановлені Правилами зберігання транспортних засобів на автостоянках, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.01. 1996 № 115.
 
5.У цих Правилах терміни вживаються у такому значенні:
5.1 Автоматичний в’їзний та виїзний термінал – система пристроїв, яка призначена для пропуску (випуску) транспортних засобів на місця (з місць) паркування і може бути обладнана приладом для сплати за користування місцем паркування.
5.2 Вартість послуг з утримання майданчика для платного паркування – економічно обґрунтовані витрати оператора під час надання послуг з утримання майданчика для платного паркування.
5.3 Відведений майданчик для паркування – площа території (землі), відведена міською радою для платного паркування транспортних засобів, розміщена в межах проїжджої частини вулиці, дороги або тротуару та обладнана відповідно до вимог законодавства, цього Положення.
5.4 Збір за паркування – місцевий збір за місця для паркування транспортних засобів відповідно до чинного законодавства.
5.5 Місце паркування – місце стоянки одного транспортного засобу на майданчику для паркування, позначене дорожньою розміткою відповідно до Правил дорожнього руху.
5.6 Оператор паркування – суб’єкт господарювання, який організовує та провадить діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.
5.7 Паркування – розміщення транспортного засобу на майданчику для паркування. Може бути платним або безоплатним.
5.8 Паркувальний автомат – технічний пристрій, призначений для сплати за користування місцем паркування за допомогою спеціальних платіжних карток та готівкою.
5.9 Плата за користування місцем паркування – сплачується користувачем за можливість розміщення транспортного засобу на майданчику для паркування.
5.10 Платіжний документ – паркувальний талон або фіскальний чек, який посвідчує сплату за користування місцем паркування.
5.11 Спеціально обладнаний майданчик для паркування – місце для платного паркування транспортних засобів, яке знаходиться за межами проїжджої частини вулиці, дороги або тротуару та обладнане відповідно до вимог законодавства, цього Положення.
 
6. Порядок улаштування відведених майданчиків для паркування.
6.1. Підставою влаштування відведеного майданчика для паркування є рішення міської ради.
6.2. Відведений майданчик для паркування позначається дорожніми знаками та суцільною синьою (блакитною) смугою на проїжджій частині і бордюрі, який відокремлює проїжджу частину від пішохідної.
 
6.3. Забороняється влаштування платних місць паркування на визначених земельних ділянках закладів охорони здоров'я, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, кладовищ, установ органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, внутрішніх справ, судів, прокуратур, податкових органів, інших служб міста, які здійснюють погоджувальні та дозвільні процедури, в місцях розвороту та відстою пасажирського транспорту загального користування у кінцевих зупиночних пунктах, на вулицях із двома смугами руху завширшки менш як 7,5 метра.
6.4. Суб'єкти господарювання, які здійснюють організацію паркування на відведених майданчиках для паркування та спеціально обладнаних майданчиках для паркування, повинні дотримуватися вимог постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.09 № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», чинного законодавства та цього Положення.
6.5. На майданчиках для платного паркування обов’язково облаштовуються місця передбаченого стандартами розміру (в обсязі 10 відсотків від загальної кількості, але не менш як одне місце), позначені дорожніми знаками та розміткою для паркування транспортних засобів загального призначення, якими керують інваліди, або транспортних засобів спеціального призначення, що їх перевозять.
 
7. Оператори паркування:
- забезпечують своєчасну сплату збору за паркування та інших відрахувань згідно з чинним законодавством та цим Положенням;
- використовують місця паркування за призначенням та обладнують їх відповідно до вимог цього Положення, Правил дорожнього руху, норм, нормативів і стандартів з урахуванням безпеки дорожнього руху;
- у доступному для користувачів місці зазначають режим роботи майданчика для паркування, розміщують інформацію про оператора паркування (найменування, адреса, контактні телефони), розмір плати за користування місцем паркування, спосіб оплати (готівковий або безготівковий);
- інформують користувачів щодо необхідності дотримання ними цього Положення;
- утримують територію та під’їзні шляхи до місць паркування у належному технічному та санітарному стані;
- дотримуються вимог чинного законодавства, цього Положення, умов договорів на право влаштування та експлуатації відведених майданчиків для паркування та контролюють їх виконання користувачами;
- повідомляють уповноважений орган відділу ДАІ з обслуговування адміністративної території м. Миколаєва про наявність порушень та необхідність реагування з їх боку;
- організовують навчання робітників, які обслуговують місця паркування, та безоплатно забезпечують їх спеціальним одягом з метою забезпечення безпеки під час виконання ними службових обов’язків, а також безпеки дорожнього руху;
- вживають заходів до неплатників за користування місцями паркування відповідно до чинного законодавства;
- не відповідають за збереження транспортних засобів, розміщених у місцях паркування (окрім спеціально обладнаних автостоянок);
- організовують в’їзд, виїзд і паркування транспортних засобів відповідно до Правил дорожнього руху, не створюючи завад рухомому транспорту, не завдаючи пошкоджень дорожньому покриттю.
 
8. Користувач зобов’язаний:
- дотримуватися вимог цього Положення, Правил дорожнього руху, нормативно-правових актів у сфері паркування та благоустрою, санітарних норм на території місць паркування;
- своєчасно здійснювати оплату за користування місцем паркування та протягом 10 хвилин після закінчення оплаченого часу паркування звільнити місце паркування;
- поставити транспортний засіб на місце паркування відповідно до дорожньої розмітки та дорожніх знаків з дотриманням вимог Правил дорожнього руху;
- розмістити у лівому нижньому куті лобового скла транспортного засобу платіжний документ так, щоб забезпечити його видимість для перевірки.
8.1. Користувач, який порушує Правила дорожнього руху, Правила благоустрою у м. Миколаєві, відмовляється від виконання вимог працівників оператора паркування, обумовлених цим Положенням, притягується до відповідальності згідно з чинним законодавством.
 
9. Пільги щодо користування місцями для паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування транспортних засобів.
9.1. Право безоплатного паркування на місцях для паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування транспортних засобів мають:
- користувачі службових та спеціальних транспортних засобів із службовими державними номерними знаками під час виконання прямих службових обов'язків у зоні майданчиків для платного паркування транспортних засобів;
- користувачі транспортних засобів загального призначення, якими керують інваліди війни, інваліди з дитинства, інваліди I-II групи опорно-рухового апарату, учасники бойових дій, постраждалі І-ІІ категорії внаслідок Чорнобильської катастрофи, або транспортних засобів спеціального призначення, що їх перевозять, за умови розміщення на лобовому склі транспортного засобу відповідного розпізнавального знака або пред’явлення відповідного посвідчення.
 
10. Відповідальність за повноту і правильність обчислення, своєчасність подання податкового розрахунку та перерахування збору за паркування до місцевого бюджету покладається на суб'єктів господарювання-операторів паркування відповідно до чинного законодавства України, контроль щодо сплати збору – на державну податкову інспекцію в Миколаївській області.
 
_____________________________________________________

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: