Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

21 грудня 2018                                                                                       № 49/13

Про затвердження міської комплексної

програми захисту прав дітей «Діти

Миколаєва» на 2019-2021 роки

 

З метою соціального захисту дітей, забезпечення їх прав, свобод та законних інтересів, профілактики правопорушень, соціального сирітства серед дітей, відповідно до Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про соціальні послуги», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», від 08.10.2008 № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», на виконання рішення Миколаївської обласної ради від 21.12.2017 № 14 «Про затвердження Комплексної програми захисту прав дітей Миколаївської області «Дитинство» на 2018-2021 роки», керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити міську комплексну програму захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки (далі – Програма, додається).

2. Керівникам виконавчих органів Миколаївської міської ради забезпечити виконання заходів, передбачених Програмою.

3. Службі у справах дітей Миколаївської міської ради щорічно, до 20 січня наступного за звітним року, інформувати постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту про хід виконання Програми.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

 

Міський голова                                                                                     О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 21 грудня 2018

№ 49/13

 

 

Міська комплексна програма

захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки

 

1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована

міська комплексна програма захисту прав дітей

 «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки

 

Дитинство – найважливіший, самобутній і неповторний період у становленні особистості. Саме в дитячі роки людина потребує найбільшої уваги та захисту. Від ставлення до дітей, розуміння дитячих проблем, потреб та інтересів, охорони дитинства взагалі, залежить доля не тільки конкретної дитини, а й розвиток суспільства в цілому. Зазначене питання нерозривно пов’язане з необхідністю підтримки сім’ї, створення безпечного сімейного середовища для дітей, формування навичок відповідального батьківства.

Органами місцевого самоврядування м. Миколаєва проводиться цілеспрямована робота щодо підтримки сімей з дітьми. Координація зусиль органів місцевого самоврядування, служб у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, підприємств, установ та організацій у реалізації повноважень виконавчих органів міської ради у галузі соціального захисту дітей, профілактики серед них бездоглядності та правопорушень, оздоровлення та відпочинку дітей є основним завданням служби у справах дітей Миколаївської міської ради.

Упродовж останніх років досягнуто певного прогресу у сфері соціального захисту дітей та сімей з дітьми, але актуальним залишається питання щодо поліпшення ефективності діяльності, спрямованої на профілактику соціального сирітства, розроблення комплексних заходів підтримки сімей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах. Тому наразі виникла необхідність вперше запровадити комплексну міську програму захисту прав дітей.

Держава вживає заходів щодо популяризації важливості виховання та розвитку дитини, ролі територіальної громади у забезпеченні найкращих інтересів дитини, неприпустимості розлучення дитини з батьками через особливості її розвитку, негативних наслідків інституційного догляду та виховання дитини у суспільстві.

З метою впровадження успішних підходів із світової практики захисту прав дітей, які базуються на забезпеченні прав і найкращих інтересів дитини, спрямовуються на підтримку сім’ї, створення умов для виховання та розвитку дітей у сім’ї або середовищі, максимально наближеному до сімейного, з урахуванням положень Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р, обґрунтованим є запровадження міської комплексної програми захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки (далі – Програма).

Програма базується на таких принципах:

- безпека і благополуччя дитини є пріоритетом місцевої влади;

- сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини;

- збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення найкращих інтересів дитини та її благополуччя;

- заохочення та підтримка відповідального батьківства;

- залучення дітей до прийняття рішень, що стосуються їх життя та майбутнього;

- зміни існуючої системи інституційного догляду та виховання дітей, яка не відповідає реальним потребам дітей та сімей з дітьми, і створення умов для повноцінного виховання та розвитку дитини в сім’ї.

Враховуючи, що сім’я є природним середовищем для розвитку і забезпечення добробуту дитини, потребують активізації заходи, спрямовані на соціальний захист дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Відповідно до статистичних відомостей служби у справах дітей Миколаївської міської ради, в місті відбувається зростання кількості дітей, які зазнали насильства або жорстокого поводження. Діти даної категорії, а також діти, які проживають в сім’ях, у яких батьки, або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, діти, які залучаються до найгірших форм дитячої праці, систематично самовільно залишають місце постійного проживання, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, переміщені з тимчасово окупованої території або району проведення операції об’єднаних сил, перебувають на обліку служб у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради. Особливе занепокоєння викликають наступні категорії дітей:

 

Період, рік

Проживання у сім’ї, у якій батьки, або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання своїх  обов’язків з виховання дитини

Систематичне самовільне залишення місця постійного проживання

Скоєння фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства над дитиною, жорстоке поводження з нею або загроза його вчинення

2013

94

3

8

2014

104

8

6

2015

103

4

13

2016

78

2

14

2017

92

2

17

9 місяців 2018

111

2

23

 

 

 

З підобліковими дітьми організована профілактична робота з урахуванням віку та індивідуальних особливостей дитини, виховного потенціалу батьків, рівня соціалізації та матеріального забезпечення родини.

На жаль, залишаються непоодинокі випадки залишення дітей без батьківського піклування: розшук, арешт або перебування під вартою батьків, відібрання дитини у батьків без позбавлення батьківських прав, позбавлення батьків батьківських прав. Набуття дитиною статусу дитини, позбавленої батьківського піклування або дитини-сироти (у разі смерті батьків) зобов’язує органи місцевого самоврядування активізувати процеси національного усиновлення, розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 01.10.2018 у м. Миколаєві на первинному обліку перебуває 792  дитини, з них: 305 дітей-сиріт та 487 дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: перебувають під опікою/піклуванням 568 дітей, влаштовано в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейно типу 120 дітей,  виховуються у державних закладах 104 дитини.

Протягом останніх років в місті, окрім опіки та піклування, активно застосуються такі форми сімейного виховання дітей, як прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

 

Динаміка створення прийомних сімей:

 

Рік створення

Кількість створених прийомних сімей

З них:

Кількість влаштованих дітей

Стан родини на цей час

подружжя

одинока особа

продовжує функціонування

змінено статус

припинено функціонування

2006

3

2

1

4

2

-

1

2008

2

2

-

4

-

ДБСТ

1

2009

2

2

-

3

1

ДБСТ

-

2010

3

1

2

3

1

ДБСТ

1

2011

1

-

1

1

-

-

1

2012

1

-

1

1

-

-

1

2013

3

1

2

6

1

ДБСТ

1

2014

5

3

2

7

2

ДБСТ

2

2015

2

2

-

2

2

-

-

2016

4

2

2

8

2

ДБСТ

1

2017

1

-

1

1

1

-

-

2018

2

2

-

3

-

-

-

 

 

Динаміка створення дитячих будинків сімейного типу:

 

Рік створення

Кількість створених ДБСТ

Кількість дітей

Стан родини на цей час

дітей-вихованців

рідних дітей

продовжує функціонування

змінено статус

припинено функціонування

2010

1

6

4

1

-

-

2011

1

10

-

1

-

-

2012

1

6

1

1

-

-

2015

2

14

1

-

ПС

-

2017

2

15

1

2

-

-

2018

1

5

3

-

-

-

 

 

Основним актуальним та проблемним питанням залишається забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, житлом.

Причини відсутності житла у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, різноманітні:

- відсутність житла на праві власності (користування) у батьків на час набуття дитиною відповідного статусу;

- відсутність постійного місця проживання батьків;

- відсутність правовстановлюючих документів на житло.

Із загальної кількості дітей, які перебувають на первинному обліку, мають житло на праві користування 478 дітей, з них 367 дітей  перебувають під опікою/піклуванням, 28 дітей виховуються у прийомних сім’ях, 31 дитина – у дитячих будинках сімейного типу.

Мають житло на праві власності 186 дітей, з них 133 дитини перебувають під опікою/піклуванням, 22 дитини виховуються у прийомних сім’ях, 22 дитини – у дитячих будинках сімейного типу.

Не мають права власності та користування житлом 128 дітей, з них 68 дітей перебувають під опікою/піклуванням, 8 дітей – у прийомній сім’ї, 9 дітей – у дитячих будинках сімейного типу, 23 дитини – у закладах системи Міністерства освіти і науки України.

Станом на 01.10.2018 із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 2 дитини мають житло в непридатному для проживання стані.

Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку та потребують забезпечення житлом, становить 128 осіб, з них 91 – це діти до 16 років, 37 – від 16 до 18 років.

Особливої уваги з боку міської влади потребують діти, що перебувають у соціально-небезпечному становищі: 1964 дитини з інвалідністю, 3527 дітей з малозабезпечених сімей, 6318 – з багатодітних сімей, 487 дітей-чорнобильців, 4382 дитини, яких виховують одинокі матері, 1604 дитини з тимчасово окупованої території.

З метою комплексного вирішення зазначених питань, службою у справах дітей Миколаївської міської ради розроблена міська комплексна програма захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки (далі – Програма).

Програма визначає мету, основні завдання та заходи, спрямовані на створення умов для забезпечення належного соціального захисту дітей та сімей, утвердження в суспільстві сімейних цінностей, підвищення рівня відповідального батьківства.

 

2. Мета Програми

 

Метою Програми є формування та реалізація в місті політики, спрямованої на комплексне забезпечення прав та інтересів дітей, створення найкращих умов для життя й розвитку кожної дитини, з особливою увагою до потреб і проблем соціально незахищених груп дітей, підтримка сімей з дітьми.

 

3. Шляхи та способи розв’язання проблеми

 

Основними шляхами і засобами розв’язання проблеми є:

- створення умов для безпечного та благополучного виховання дітей у місті;

- формування у населення активної громадської позиції, направленої на захист прав та інтересів дітей;

- запровадження системи сімейно орієнтованого підходу у запобіганні соціальному сирітству та догляду за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування;

- забезпечення прав, свобод та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм комплексу соціальних послуг з метою запобігання вилученню дитини у батьків;

- подальший розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створення належних умов функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;

- розвиток системи патронатного виховання;

- підвищення професійної підготовки спеціалістів, які працюють у сфері захисту прав та інтересів дітей.

Пріоритетними напрямками в реалізації заходів Програми визначено:

- створення необхідних умов для виховання дітей в м. Миколаєві, забезпечення їх безпеки та благополуччя;

- створення належних умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї або в оточенні, максимально наближеному до сімейного;

- реалізація у м. Миколаєві нової системи сімейно орієнтованого підходу у запобіганні соціальному сирітству та догляду за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування;

- підвищення рівня соціального захисту сімей та дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки;

- забезпечення якості і доступності надання соціальних послуг дітям та сім’ям з дітьми;

- поступове розв`язання проблеми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Реалізація Програми дозволить підвищити рівень соціальної захищеності дітей м. Миколаєва, знизити рівень соціального сирітства та забезпечити належні умови для зростання дітей у сімейному оточенні.

 

4. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

4.1. Перелік завдань і заходів зазначено у додатку 2 до Програми, якими є конкретні заходи, які планується здійснити протягом 2019-2021 років і які забезпечать досягнення мети Програми.

4.2. Результативні показники, яких передбачено досягти в результаті виконання завдань і заходів Програми:

- активізація діяльності виконавчих органів міської ради, інших суб`єктів соціальної роботи з сім`ями у сфері захисту прав, свобод та законних інтересів дітей, профілактики правопорушень та бездоглядності серед них;

- реалізація права дітей на сімейне виховання, насамперед біологічними батьками, зниження рівня соціального сирітства;

- подолання сімейного неблагополуччя шляхом надання комплексу соціальних послуг сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- поширення мережі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;

- розвиток системи патронату над дитиною як засобу забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини;

- зменшення у місті кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в закладах інтернатного типу.

 

Результативні показники виконання Програми

 

Показник

Одиниці виміру

2019

2020

2021

Реалізація права кожної дитини на виховання в сім’ї, підтримка сімей з дітьми, запобігання соціальному сирітству

 

Показник витрат:

 

 

 

 

     1                         

 Витрати на організацію та проведення заходів з відзначення:

- Міжнародного дня сім’ї;

- Дня матері;

- Міжнародного дня захисту дітей;

- Дня батька;

- Дня усиновлення;

- Дня спільних дій в інтересах дітей

тис. грн.

300,00

316,80

332,64

Показник продукту:

 

2

 Кількість запланованих заходів

од.

 6

6

6

Показник ефективності:

 

3

 Середні  витрати на проведення заходу

грн.

50

52,8

55,44

Показник якості:

 

4

Показник виконання заходів

%

100

100

100

Участь територіальної громади у вирішенні питань матеріального характеру у сфері захисту прав та інтересів дітей, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Показник витрат:

 

 

 

 

1

 Витрати на забезпечення дитячих будинків сімейного типу необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради

тис. грн.

750,50

1033,09

146,75

2

 Витрати на здійснення капітальних ремонтних робіт житла, що знаходиться у незадовільному стані та є власністю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа

тис. грн.

1000,0

1200,0

1400,0

3

 Витрати на здійснення капітальних ремонтних робіт житла, що є комунальною власністю міста та на базі якого створені дитячі будинки сімейного типу

тис. грн.

966,6

100,0

100,0

4

Витрати на надання один раз на рік матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

тис. грн.

502,70

530,85

557,39

5

 Витрати на надання матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для організації спільного відпочинку з розрахунку 2,00 тис. грн. на одну особу на сім календарних днів

тис. грн.

328,0

346,37

363,69

6

 Витрати на надання матеріальної фінансової допомоги сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, з розрахунку одного прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку двічі на рік

тис. грн.

97,3

106,46

108,58

7

 Витрати на придбання соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, здійснення співфінансування придбання такого житла та житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу

тис. грн.

1000,0

1056,0

1108,8

Показник продукту:

 

8

Кількість дитячих будинків сімейного типу, що потребують забезпечення необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради

од.

4

7

1

9

Кількість житлових об’єктів, що потребують капітального ремонту та є власністю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа

од.

2

2

2

10

 Кількість житлових об’єктів, що є комунальною власністю міста та на базі якого створені дитячі будинки сімейного типу, які потребують капітального та поточного ремонту

од.

1

3

3

11

 Кількість дітей в сім’ях,  які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що отримають матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

осіб

124

124

124

12

 Кількість осіб з числа сімей, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що отримають матеріальну допомогу для організації спільного відпочинку

осіб

164

164

164

13

 Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю

осіб

24

24

24

14

Кількість придбаних об’єктів соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа та житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу

од.

2

2

2

Показник ефективності:

 

 

15

Середні витрати на забезпечення одного ДБСТ необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради

тис. грн.

187,63

147,58

146,75

16

 Середні витрати на капітальний ремонт житла, що є власністю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа  

тис. грн.

 

500,00

600,00

700,0

17

 Середні витрати на здійснення капітальних та поточних ремонтних робіт житлових об’єктів, що є комунальною власністю міста та на базі якого створені дитячі будинки сімейного типу

тис. грн.

966,6

33,3

33,3

18

Середні витрати на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

тис. грн.

4,05

4,28

4,5

19

 Середні витрати на надання матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для організації спільного відпочинку

тис. грн.

2,00

2,11

2,22

20

 Середні витрати на надання матеріальної фінансової допомоги сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, з розрахунку одного прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку двічі на рік

тис. грн.

4,05

4,28

4,5

21

 Середні витрати на придбання об’єкта соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, здійснення співфінансування придбання такого житла та житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу

тис. грн.

500,0

528,0

554,4

Показник якості:

 

22

Забезпечення ДБСТ необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради, від запланованого Програмою

%

36,4

63,63

100

23

Здійснення капітального ремонту житла, що є власністю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа від запланованого Програмою     

%

33,3

68

100

24

Здійснення капітального та поточного ремонту житлових об’єктів, що є комунальною власністю міста та на базі якого створені дитячі будинки сімейного типу від запланованого Програмою

%

14,3

57,1

100

25

Динаміка забезпечення надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

%

-

100

100

26

Динаміка забезпечення матеріальною допомогою сімей, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для організації спільного відпочинку

%

-

100

100

27

Динаміка надання матеріальної фінансової допомоги сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, з розрахунку одного прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку двічі на рік

%

-

100

100

28

Придбання об’єктів соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, для функціонування дитячих будинків сімейного типу від запланованого Програмою

%

33,3

68

100

 

           

 

5. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Безпосередній контроль за виконанням заходів Програми здійснює служба у справах дітей Миколаївської міської ради.

 

Виконавці, визначені у Програмі, щороку, до 25 грудня, інформують службу у справах дітей Миколаївської міської ради про хід її виконання.

Служба у справах дітей Миколаївської міської ради щороку, до 20 січня, надає узагальнену інформацію про результати виконання Програми постійній комісії міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту.

 

6. Фінансове забезпечення виконання Програми

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, коштів підприємств, установ, організацій, професійних спілок та фондів, а також добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.

Обсяги фінансування уточнюються щороку під час підготовки проекту бюджету м. Миколаєва на відповідний рік у межах видатків, передбачених головним розпорядником бюджетних коштів, відповідальним за виконання завдань і заходів Програми.

Виконання Програми проводиться щорічно, виходячи з фінансових можливостей міського бюджету, в межах затверджених бюджетних призначень.

 

Додатки до Програми:

1. Паспорт міської комплексної програми захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки.

2. Перелік завдань і заходів міської комплексної програми захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки.

 

______________________________________________________

 

 

Додаток 1

до Програми

 

ПАСПОРТ

 міської комплексної програми

захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки

 

1. Програму затверджено рішенням міської ради від _________ № ______.

2. Ініціатор – служба у справах дітей Миколаївської міської ради.

3. Розробник Програми – служба у справах дітей Миколаївської міської ради.

4. Відповідальний виконавець – служба у справах дітей Миколаївської міської ради.

5. Співвиконавці:

5.1. Виконавчий комітет Миколаївської міської ради.

5.2. Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.3. Управління освіти Миколаївської міської ради.

5.4. Управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради.

5.5. Управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради.

5.6. Адміністрації районів Миколаївської міської ради.

5.7. Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

5.8. Відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради.

5.9. Управління капітального будівництва Миколаївської міської ради.

5.10. Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

5.11. Організації усіх форм власності: благодійні, релігійні, громадські та інші.

6. Термін виконання – 2019-2021 роки.

7. Обсяги та джерела фінансування.

 

Джерела

фінансування

Обсяг фінансування

У тому числі за роками

тис. грн.

2019

2020

2021

Міський бюджет

14405,2

5131,6

4910,55

4363,05

Інші джерела

-

-

-

-

 

 

Обсяги фінансування можуть корегуватися у межах бюджетного періоду без внесення змін до даної таблиці.

 

_________________________________________________

 

Додаток 2

до Програми

 

ПЕРЕЛІК

завдань і заходів міської комплексної програми захисту прав дітей

«Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки

 

з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік завдань і заходів Програми

Строк виконання заходу

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування (тис. грн.)

Очікуваний результат

Всього

У тому числі за роками

2019

2020

2021

 

 

 

 

 

Всього:

14405,2

5131,6

4910,55

4363,05

 

у тому числі кошти міського бюджету

14405,2

5131,6

4910,55

4363,05

інші джерела фінансування

-

-

-

1

Реалізація права кожної дитини на виховання в сім’ї, підтримка сімей з дітьми, запобігання соціальному сирітству

1.1. Створення та забезпечення функціонування на базі закладів освіти Шкіл відповідального батьківства з метою підготовки молоді до сімейного життя, профілактики сімейного неблагополуччя

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління освіти Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

створення оптимальних умов для профілактики соціального сирітства

інші джерела

-

-

-

 

 

1.2. Проведення виховної роботи та інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на профілактику проявів девіантної поведінки дітей, запобігання та протидію домашньому насильству, насильству за ознакою статі, жорстокому поводженню з дітьми, протидію торгівлі людьми. У разі виявлення фактів насильства та жорстокого поводження з дітьми, організовувати роботу практичних психологів та соціальних педагогів з постраждалими дітьми

постійно

управління освіти Миколаївської міської ради, департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

оптимізація організаційних заходів з метою захисту прав та інтересів дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

1.3. Організація та проведення профілактичних рейдів «Діти вулиці» з метою виявлення дітей, які займаються бродяжництвом та жебракуванням, профілактичного відпрацювання закладів, що надають послуги з комп’ютерної ігрової діяльності щодо недопущення відвідування їх дітьми під час навчання та у вечірній час; профілактичного заходу «Урок» для виявлення і залучення до навчання дітей, які залишилися поза навчальним процесом

постійно

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, головне управління Національної поліції в Миколаївській області (за узгодженням)

міський бюджет

-

-

-

зниження рівня бездоглядності та правопорушень серед дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

1.4. Забезпечення раннього виявлення сімей з можливим ризиком вилучення дитини із сім’ї; виявлення жінок, які мають намір відмовитися від новонародженої дитини з метою профілактики соціального сирітства. Популяризація «Віконця життя» з метою забезпечення безпеки дітей

постійно

служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

збереження біологічної родини для дитини

інші джерела

-

-

 

 

 

1.5. Організація та проведення заходів з відзначення:

- Міжнародного дня сім’ї;

- Дня матері;

- Міжнародного дня захисту дітей;

- Дня батька;

- Дня усиновлення;

- Дня спільних дій в інтересах дітей

постійно

управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський палац культури та урочистих подій, адміністрації районів Миколаївської міської ради

міський бюджет

949,44

180,00

190,08

199,58

популяризація сімейних цінностей

120,00

126,72

133,06

інші джерела

-

-

-

2

Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

2.1. Дотримання прав дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.1. Забезпечення друкування фотознімків дітей для своєчасної та якісної підготовки анкет дітей, що підлягають усиновленню

постійно

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради

міський бюджет

4,5

1,5

1,5

1,5

забезпечення права дитини на усиновлення

інші джерела

-

-

-

 

 

2.1.2. Проведення системної роботи щодо підбору кандидатів в усиновлювачі, опікуни (піклувальники), прийомні батьки та батьки-вихователі, патронатні вихователі

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

інші джерела

-

-

-

 

 

2.1.3. Розвиток сімейних форм виховання та розширення мережі прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, патронатних вихователів

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

охоплення більшої кількості дітей сімейними формами виховання, недопущення роз’єднання рідних братів та сестер під час їх влаштування

інші джерела

-

-

-

 

 

2.2. Захист майнових та житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.1. Забезпечення надання житла з житлового фонду соціального призначення у користування особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до надання їм благоустроєного житлового приміщення для постійного проживання

постійно

відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

міський бюджет

-

-

-

забезпечення належних умов проживання особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

інші джерела

-

-

-

 

 

2.2.2. Вирішення питань передачі житла, власником якого є дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, за рішенням виконавчого комітету міської ради в оренду іншій особі з метою недопущення виникнення та накопичення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги та збереження житла у належному стані

постійно

служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, управління комунального майна Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

збереження житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

інші джерела

-

-

-

 

 

2.2.3. Забезпечення контролю за оформленням житла у власність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, їх законними представниками (оформлення спадщини, приватизації тощо)

постійно

служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, юридичний департамент Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

забезпечення захисту майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

інші джерела

-

-

-

 

 

2.2.4. Заходи, пов’язані з реалізацією та захистом прав дітей (одержання свідоцтв про народження, паспортів та інших документів на дитину, витрати стягувача на авансування та організацію проведення органом виконавчої служби виконавчих дій, пов’язаних з захистом прав дітей)

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

міський бюджет

253,18

80,0

84,48

88,70

забезпечення захисту прав дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

2.2.5. Здійснення обліку та моніторингу стану забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

постійно

відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

забезпечення житлових прав дітей

інші джерела

-

-

-

3

Захист прав дітей, які вчинили правопорушення

3.1. Участь у превентивній роботі з дітьми, які перебувають у конфлікті з законом

 

служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

позитивний вплив на поведінку дітей, зниження рівня правопорушень серед дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

3.2. Забезпечення надання комплексу соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей, в яких діти перебувають у конфлікті з законом

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

міський бюджет

-

-

-

виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню дітьми правопорушень

інші джерела

-

-

-

 

 

3.3. Забезпечення проведення профілактичної роботи з учнями закладів освіти та їх законними представниками з метою раннього виявлення дітей, які схильні до проявів девіантної поведінки

постійно

управління освіти Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

можливість оперативного реагування на відхилення у поведінці дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

3.4. Організація взаємодії у здійсненні антиалкогольної та антинаркотичної пропаганди серед дітей шляхом залучення кваліфікованих фахівців-наркологів та психотерапевтів. Впровадження дієвих заходів та методик ефективної профілактики агресивної та інших видів девіантної поведінки підлітків

постійно

управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, громадські організації (за узгодженням)

міський бюджет

-

-

-

доступність кваліфікованої допомоги дітям

інші джерела

-

-

-

 

 

3.5. Забезпечення проведення перевірок стану виховної роботи з дітьми у навчально-виховних і позашкільних закладів з питань правового виховання дітей, профілактики насильства, жорстокого поводження, правопорушень та за фактами вчинення учнями правопорушень

постійно

 служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

підвищення рівня правової освіти дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

3.6. Організація взаємодії із закладами освіти з питань обміну інформацією про дітей, які не навчаються, мають прояви девіантної поведінки

постійно

управління освіти Миколаївської міської ради, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

міський бюджет

-

-

-

забезпечення права дітей на освіту

інші джерела

-

-

-

4

Участь територіальної громади у вирішенні питань матеріального характеру у сфері захисту прав та інтересів дітей, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

4.1. Забезпечення дитячих будинків сімейного типу необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, адміністрації районів Миколаївської міської ради

міський бюджет

1930,34

750,50

1033,09

146,75

забезпечення права дітей-вихованців дитячих будинків сімейного типу  на належні умови проживання та виховання

інші джерела

-

-

-

 

 

4.2. Здійснення капітальних ремонтних робіт житла, що знаходиться у незадовільному стані та є власністю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа

постійно

департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради , управління капітального будівництва Миколаївської міської ради

міський бюджет

3600,0

1000,0

1200,0

1400,0

забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа на належні умови проживання

інші джерела

-

-

-

 

 

4.3. Здійснення капітальних та поточних ремонтних робіт житла, що є комунальною власністю міста та на базі якого створені дитячі будинки сімейного типу

постійно

департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради , управління капітального будівництва Миколаївської міської ради

міський бюджет

1166,6

966,6

(м. Миколаїв,

вул. Надпрудна, 15)

100,0

100,0

забезпечення права дітей-вихованців дитячих будинків сімейного типу  на належні умови проживання та виховання

інші джерела

-

-

-

 

 

4.4. Надання один раз на рік матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

постійно

департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради

міський бюджет

1590,94

502,70

530,85

557,39

покращання умов проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

інші джерела

-

-

-

 

 

4.5. Надання матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для організації спільного відпочинку з розрахунку 2,00 тис. грн. на одну особу на сім календарних днів

постійно

департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради

міський бюджет

1038,06

328,0

346,37

363,69

забезпечення спільного змістовного дозвілля

інші джерела

-

-

-

 

 

4.6. Надання матеріальної фінансової допомоги сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, з розрахунку одного прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку двічі на рік

постійно

департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради

міський бюджет

312,34

97,30

106,46

108,58

забезпечення належних умов виховання дітей з інвалідністю

інші джерела

-

-

-

 

 

4.7. Придбання соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, здійснення співфінансування придбання такого житла та житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради,  відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради

міський бюджет

3164,8

1000,0

1056,0

1108,8

забезпечення належних умов проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа

інші джерела

-

-

-

 

 

4.8. Сприяння роботі громадських організацій, діяльність яких спрямована на запобігання соціальному сирітству, забезпечення інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

постійно

 служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради,

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

міський бюджет

-

-

-

зменшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення прав та інтересів дітей

інші джерела

-

-

-

5

Висвітлення та популяризація сімейних форм виховання, інститутів патронату та наставництва, діяльності служби у справах дітей Миколаївської міської ради з питань реалізації та захисту прав дітей

 

5.1. Створення та поширення соціальної рекламної продукції з питань запобігання правопорушенням серед неповнолітніх

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

міський бюджет

45,0

10,0

15,0

20,0

зменшення кількості правопорушень, скоєних за участю дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

5.2. Створення соціального медіа-продукту щодо збереження інституту сім’ї та популяризації сімейних цінностей, сімейних форм виховання, інститутів патронату та наставництва, розміщення соціальної рекламної продукції з питань влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання

 

постійно

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

міський бюджет

215,0

60,0

75,0

80,0

підвищення рівня обізнаності громадян з питань охорони дитинства

інші джерела

-

-

-

 

 

5.3. Проведення постійної агітаційної кампанії «Візьми дитину в родину» з метою залучення громадян до лав кандидатів в усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки–вихователі, наставники та патронатні вихователі

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління освіти Миколаївської міської ради, управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, служби у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський палац культури та урочистих подій

 

міський бюджет

45,0

10,0

15,0

20,0

забезпечення права дітей на сімейне виховання

інші джерела

-

-

-

 

 

5.4. Виготовлення та розповсюдження соціальної рекламної продукції та проведення роз’яснювальної роботи з метою формування у населення відповідального ставлення до батьківства, сімейних цінностей, здорового способу життя

 

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління освіти Миколаївської міської ради

міський бюджет

90,0

25,0

30,0

35,0

зміцнення сімейних цінностей та відповідального ставлення до батьківства

інші джерела

-

-

-

 

 

Примітка 1: остаточний обсяг визначається рішенням міської ради під час затвердження та виконання міського бюджету м. Миколаєва на відповідний бюджетний рік, без внесення змін до обсягів видатків, передбачених даним додатком.

Примітка 2: об’єкти реконструкції, реставрації та будівництва включені до Програми економічного і соціального розвитку м. Миколаєва.

 

 Опубліковано: 22 січня 2019р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: