Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

20 грудня 2018                                                                                     № 49/8

Про зміну назви міського центру

соціальної реабілітації дітей-

інвалідів та затвердження

Положення про міський центр

комплексної реабілітації для дітей

з інвалідністю

 

Відповідно до Типового положення про центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 09.08.2016 № 855 «Деякі питання комплексної реабілітації осіб з інвалідністю», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.09.2016 за № 1209/29339 (зі змінами), з метою приведення назви та Положення у відповідність до основного виду діяльності установи, керуючись ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Змінити назву міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів на міський центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю.

2. Затвердити Положення про міський центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю (додається).

3. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Миколаївської міської ради від 28.01.2016 № 2/13 «Про затвердження Положення про міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів».

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту, першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

Міський голова                                                                                     О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 20 грудня 2018

№ 49/8

 

ПОЛОЖЕННЯ

про міський центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю

 

1. Загальні положення

 

1.1. Міський центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю (далі  – Центр) – реабілітаційна установа, цільовим призначенням якої є здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку дітей з інвалідністю, та/або дітей віком до двох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності (далі - Діти), засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.

1.2. Рішення про утворення, реорганізацію та ліквідацію Центру приймається Миколаївською міською радою.

1.3. Центр забезпечує тимчасове перебування та/або перебування в стаціонарному режимі Дітей на безоплатній основі.

1.4. Центр розміщується на територіях із спеціально побудованими або пристосованими приміщеннями, що повинні відповідати державним будівельним нормам і правилам, санітарним нормам і правилам, протипожежним вимогам, техніці безпеки, мати всі види комунального благоустрою.

1.5. Центр у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами центральних і місцевих органів виконавчої влади, рішеннями Миколаївської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, іншими нормативно-правовими актами та даним Положенням.

 

2. Завдання Центру

 

2.1. Центр забезпечує:

2.1.1. Виконання норм і положень, визначених Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю, Законами України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» та іншими актами законодавства щодо забезпечення прав дітей з інвалідністю на реабілітацію (абілітацію) з метою їхньої подальшої інтеграції у суспільство.

2.1.2. Створення умов для зменшення та подолання фізичних, та/або психічних, та/або інтелектуальних, та/або сенсорних порушень, запобігання таким порушенням, коригування порушень розвитку, формування та розвиток основних соціальних і побутових навичок.

2.1.3. Створення умов для запобігання та недопущення дискримінації Дітей, зокрема шляхом забезпечення розумного пристосування.

2.1.4. Проведення (надання) комплексу заходів (послуг) з ранньої, та/або соціальної, та/або фізичної, та/або медичної, та/або психолого-педагогічної реабілітації, та/або професійної орієнтації відповідно до потреб Дітей. Реабілітаційні заходи (послуги) проводяться (надаються) виключно на підставі індивідуальних планів реабілітації Дітей, складених, зокрема, з метою реалізації індивідуальних програм реабілітації, із залученням до участі в цьому процесі Дітей і (в разі потреби) їхніх батьків або законних представників.

2.1.5. Розвиток навичок автономного проживання Дітей в суспільстві з необхідною підтримкою, формування стереотипів безпечної поведінки, опанування навичок захисту власних прав, інтересів і позитивного сприйняття себе та оточуючих.

2.1.6. Підготовку батьків або законних представників Дітей до продовження (в разі потреби) реабілітаційних заходів поза межами Центру.

2.1.7. Проведення заходів (надання послуг), зокрема з професійної орієнтації, визначення їхніх можливостей для подальшого професійного навчання та/або майбутньої трудової діяльності.

2.1.8. Оперативне коригування (в разі потреби) індивідуальних програм реабілітації Дітей у частині зміни обсягів, строків і черговості проведення реабілітаційних заходів.

2.2. Співпрацю з вітчизняними та закордонними реабілітаційними, освітніми, медичними, науковими підприємствами, установами, організаціями та громадськими об’єднаннями.

2.3. Центр в разі потреби та в межах фінансових можливостей забезпечує на безоплатній основі транспортним обслуговуванням (в межах адміністративно-територіальної одиниці, на якій він розташований) Дітей, які проходять реабілітацію у Центрі (зокрема перевезення від транспортних вузлів до місця розташування Центру та/або до місця їхнього проживання/перебування, зоопарку, плавального басейну, місця проведення масових заходів, екскурсій тощо).

2.4. Центр забезпечує на безоплатній основі відповідно до законодавства харчуванням (навчальними сніданками) Дітей, які проходять реабілітацію у Центрі.

 

3. Структура Центру

 

3.1. Структурними підрозділами Центру можуть бути:

- адміністрація;

- відділення ранньої (соціальної) реабілітації (абілітації);

- відділення професійної орієнтації;

- відділення психолого-педагогічної реабілітації;

- відділення фізичної реабілітації;

- відділення медичного спостереження;

- відділ господарського забезпечення Центру;

- відділення стаціонарного перебування;

- інші структурні підрозділи, діяльність яких пов’язана з реабілітацією (абілітацією).

3.2. Робота структурних підрозділів Центру забезпечується відповідно до положень про ці підрозділи, що затверджуються наказом директора Центру.

3.3. З метою своєчасного та ефективного проведення комплексу реабілітаційних заходів для Дітей у Центрі утворюються приймальна та реабілітаційна комісії, склад яких і положення про які затверджуються директором Центру.

3.4. З метою проведення моніторингу стану дотримання прав дітей в Центрі може утворюватися громадська рада, склад якої та положення про яку затверджуються директором Центру.

 

4. Умови зарахування до Центру та організація

реабілітаційного процесу

 

4.1. Направлення та зарахування Дітей до Центру проводяться відповідно до законодавства.

4.2. До Центру не зараховуються Діти, стан здоров’я яких унеможливлює проведення реабілітаційних заходів, а саме з такими медичними протипоказаннями:

- гострі інфекційні захворювання до закінчення строку ізоляції;

- усі захворювання в гострій стадії та заразній формі;

- часті судомні напади та їх еквіваленти;

- захворювання, що супроводжуються тяжкими порушеннями поведінки, небезпечними для людини та її оточення (за умови несупроводження дитини з інвалідністю її батьками або законними представниками).

4.3. Строк реабілітаційного процесу визначається реабілітаційною комісією після проведення відповідного обстеження Дітей.

4.4. Учасниками реабілітаційного процесу можуть бути Діти, їхні батьки або законні представники, вчителі-реабілітологи, асистенти вчителів-реабілітологів, вихователі соціальні по роботі з дітьми з інвалідністю, асистенти вихователів соціальних по роботі з дітьми з інвалідністю, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, практичні психологи, соціальні педагоги, лікарі-педіатри, лікарі-неврологи дитячі, фахівці з фізичної реабілітації, інструктори з фізкультури, музичні керівники, вчителі інформатики та обчислювальної техніки, медичні сестри, медичні сестри з масажу, сестри медичні з лікувальної фізкультури та інші працівники, які беруть участь у процесі надання реабілітаційних послуг.

4.5. Реабілітаційний процес може спрямовуватися на:

- формування та розвиток у Дітей основних соціальних навичок (особиста гігієна, самообслуговування, пересування, спілкування тощо), пристосування побутових умов до їхніх потреб, соціально-побутове влаштування та обслуговування, педагогічну корекцію з метою вироблення та підтримання навичок самостійного (автономного) проживання, стереотипів безпечної поведінки;

- опанування навичок захисту своїх прав та інтересів, самоаналізу і позитивного сприйняття себе та оточуючих, навичок спілкування, забезпечення самостійного проживання у суспільстві з необхідною підтримкою тощо;

- надання Дітям своєчасної та ефективної корекційної, соціальної, психологічної допомоги та організацію реабілітаційного процесу відповідно до особливостей їхнього психофізичного розвитку.

4.6. Розклад, черговість і тривалість індивідуальних і групових занять визначаються реабілітаційною комісією.

4.7. Центр може визначати та затверджувати мережу груп, наповнюваність яких проводиться відповідно до завдань, умов та особливостей його діяльності.

 

5. Управління Центром

 

5.1. Центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється із займаної посади міським головою за поданням директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.2. Директор Центру:

5.2.1. Представляє Центр в організаціях, установах, на підприємствах незалежно від форми власності, розпоряджається в установленому законодавством порядку майном і коштами Центру.

5.2.2. Укладає договори.

5.2.3. У межах своєї компетенції видає накази, затверджує функціональні обов’язки працівників, приймає на роботу та звільняє з роботи працівників Центру, застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення.

5.2.4. Здійснює контроль за реабілітаційним процесом.

5.2.5. Затверджує правила внутрішнього розпорядку, у тому числі трудового.

5.2.6. Вживає заходів із запобігання та недопущення дискримінації стосовно дотримання прав та законних інтересів Дітей.

5.2.7. Здійснює заходи щодо поліпшення умов праці, дотримання правил техніки безпеки, санітарно-гігієнічних умов і пожежної безпеки тощо.

5.2.8. Відповідає за ведення бухгалтерського та статистичного обліку, складання звітності та подання її в установлені строки відповідним органам.

 

6. Фінансово-господарська діяльність

6.1. Центр є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби, печатку та штамп зі своїм найменуванням.

6.2. Фінансово-господарська діяльність Центру проводиться відповідно до кошторису та штатного розпису, затверджених директором департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

6.3. Центр має право в порядку, передбаченому законодавством, утворювати (за наявності відповідних умов) структурні підрозділи: дільниці, філії, відділення, комплекси, що проводять свою діяльність відповідно до положень про ці підрозділи, затверджених директором Центру.

6.4. Центр має право:

6.4.1. Фінансувати за рахунок власних коштів заходи, що сприяють поліпшенню соціально-побутових умов для Дітей.

6.4.2. У разі потреби використовувати автотранспорт Центру для виконання господарських функцій.

6.4.3. Укладати договори про співробітництво.

6.5. Утримання Центру здійснюється за рахунок коштів міського бюджету.

Центр здійснює некомерційну господарську діяльність (без мети отримання прибутку).

6.6. Центр підпорядкований департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради та є розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня.

 

___________________________________________________

Опубліковано: 29 грудня 2018р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: