Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

20 червня 2018                                                                                   № 39/61

Про внесення доповнень до Статутів

житлово-комунальних підприємств

Миколаївської міської ради

 

З метою забезпечення належного утримання житлового та нежитлового фонду і прибудинкових територій  міста Миколаєва житлово-комунальними підприємствами Миколаївської міської ради, враховуючи рекомендації постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста, на підставі ст. ст. 57, 78 Господарського кодексу України, п. 11  ч.  1 ст. 15, п. 8 ч. 4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

      

         1. Внести доповнення до Статутів житлово-комунальних підприємств Миколаївської міської ради:

         1.1. Пункт 2.2 Статуту комунального житлово-експлуатаційного підприємства  Центрального району м.Миколаєва  доповнити абзацом такого змісту:

«- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном».

1.2. Пункт 2.4 Статуту комунального  підприємства  «Дирекція єдиного замовника «Корабел» доповнити абзацом такого змісту:

«- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним,  спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном».

1.3. Пункт 2.2 Статуту комунального  підприємства  «Дирекція єдиного замовника «Пілот» доповнити абзацом такого змісту:

«- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном».

1.4. Пункт 2.2 Статуту комунального  підприємства  «Дирекція єдиного замовника «Океан» доповнити абзацом такого змісту:

«- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном».

1.5. Пункт 2.2 Статуту комунального житлово-експлуатаційного підприємства  Миколаївської міської ради «Зоря» доповнити абзацом такого змісту:

«- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним,  спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном».

1.6. Пункт 2.2 Статуту комунального житлово-експлуатаційного підприємства  Миколаївської міської ради №24 доповнити абзацом такого змісту:

«- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним,  спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном».

1.7. Пункт 2.2 Статуту комунального підприємства «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток» доповнити абзацом такого змісту:

«- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном».

2. З урахуванням вищезазначених доповнень викласти в новій редакції:

2.1. Статут комунального житлово-експлуатаційного підприємства  Центрального району м.Миколаєва (додається).

2.2. Статут  комунального  підприємства  «Дирекція єдиного замовника «Корабел» (додається).

2.3. Статут комунального  підприємства  «Дирекція єдиного замовника «Пілот» (додається).

2.4. Статут комунального  підприємства  «Дирекція єдиного замовника «Океан» (додається).

2.5. Статут комунального житлово-експлуатаційного підприємства  Миколаївської міської ради «Зоря» (додається).

2.6. Статут комунального житлово-експлуатаційного підприємства  Миколаївської міської ради №24 (додається).

2.7. Статут комунального підприємства «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток» (додається).

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну  комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста (Рєпіна), заступника міського голови Степанця Ю.Б.

 

 

Міський голова                                                                            О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської  ради

від 20 червня 2018

№ 39/61

 

СТАТУТ

комунального житлово-експлуатаційного підприємства

Центрального району м.Миколаєва

(нова редакція)

 

1. Загальні положення

 

1.1. Комунальне житлово-експлуатаційне підприємство Центрального району м.Миколаєва (далі - Підприємство) створено Миколаївською міською радою шляхом  реорганізації державного житлово-комунального підприємства Центрального  райвиконкому.

1.2. Власником Підприємства є територіальна громада міста Миколаєва в особі Миколаївської  міської ради (далі – Власник).

У  своїй господарській діяльності Підприємство підпорядковано департаменту житлово-комунального господарства  Миколаївської міської ради (далі - уповноважений орган).

1.3.    Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, має право від свого імені заключати договори, придбавати майнові та особисті немайнові права та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у суді, арбітражному та третейських судах.

Підприємство має гербову печатку, штампи та бланки зі своїм наменуванням.

1.4.    Підприємство набуває прав юридичної особи з моменту його державної реєстрації.

1.5.    Місцезнаходження Підприємства: Україна, м.Миколаїв, вул.Адмірала Макарова, 7 (поштовий індекс 54030).

1.6. Підприємство несе відповідальність по своїх зобов'язаннях і в межах свого майна. Підприємство не відповідає по зобов'язаннях держави та його Власника, держава та Власник не відповідають по зобов'язаннях Підприємства.

1.7. У своїй господарській діяльності Підприємство керується чинним законодавством, актами органів місцевого самоврядування та цим Статутом.

 

2. Предмет та мета діяльності

 

2.1.    Предметом діяльності Підприємства є виробнича, посередницька діяльність, а також виконання окремих видів робіт та надання послуг.

2.2.    Підприємство створено з метою:

-   експлуатації і ремонту житлового фонду;

-   своєчасного і якісного проведення капітального і поточного ремонту житлових будинків, інженерних споруд та обладнання за рахунок власних коштів, а також силами підвідомчих й підрядних організацій;

-   забезпечення і додержання установлених норм тривалості ремонту житла та строків вводу його в експлуатацію;

-   підготовки опалювальних систем до опалювального сезону і передачі іх на гідравліку теплопостачальним організаціям;

         -   своєчасного прийняття теплоносіїв на житлові будинки на початку опалювального сезону;

          -   утримання житлових будинків і прибудинкової території у належному санітарному стані;

- прийняття участі у будівництві, виконанні ремонту і технологічного обслуговування димових і вентиляційних каналів, печей на твердому паливі, виконання технічного обслуговування (профоглядів) у нововведених житлових будинках, участь в їхньому прийманні;

-   надання платних послуг населенню по утриманню та ремонту житла, з також інших платних послуг на замовлення підприємств, установ, організацій і громадян;

-   відбору об'єктів для капітального ремонту за попереднім погодженням з уповноваженим органом і забезпечення необхідною документацією, здійснення контролю за проведенням будівельних та ремонтних робіт;

-   проведення роботи з громадськими організаціями та співвласниками житлового фонду по поліпшенню його утримання та експлуатації;

-   організації та проведення комерційно-постачальної діяльності щодо забезпечення Підприємства необхідною сировиною та матеріалами;

-   виготовлення і реалізації будівельних метаріалів;

-   здійснення торговельної (оптової, роздрібної, комісійної з правом відкриття магазинів), посередницької діяльності;

-   виробництва та реалізації товарів народного споживання, хлібобулочних виробів;

-   здійснення будівництва об'єктів промислового призначення, житла, соціально-культурної сфери;

- надання автотранспортних послуг по перевезенню вантажу і пасажирів, ремонту автотранспортної техніки, відкриття та експлуатації платних автостоянок;

-   виконання окремих видів робіт та надання передбачених діючим законодавством послуг юридичним та фізичним особам, населенню міста;

- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном.

2.3. Для здійснення своєї діяльності Підприємство:

-   придбає, орендує будівлі, приміщення, обладнання, автотранспортні засоби, необхідну техніку та технологію, земельні ділянки;

-   створює свою торговельну мережу, пункти надання послуг та прокату, розважальнї об'єкти;

-  придбає, будує, орендує об'єкти виробничої та соціально-культурної сфери;

-   відкриває свої філії та представництва у порядку, визначеному чинним законодавством України;

-   вкладає свої кошти у діяльність інших підприємств з метою отримання прибутку для вирішення питань свого виробничого та соціального розвитку.

Види діяльності, на які необхідні відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після отримання їх у встановленому законом порядку.

3. Господарська, економічна та соціальна діяльність

 

3.1. Підприємство самостійно планує свою діяльність та визначає перспективи розвитку, виходячи із попиту на виготовлену продукцію та надані послуги, необхідності свого виробничого та соціального  розвитку.

3.2.    Підприємство самостійне у виборі предмету договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарської діяльності, які не суперечать законодавству України.

3.3.    Підприємство реалізує свою продукцію та надає послуги за цінами та тарифами, встановленими самостійно або на договірній основі,  у випадках, передбачених законодавчими актами України, - за державними цінами і тарифами.

3.4.    Підприємство має право відкривати розрахунковий, валютний та інші рахунки для зберігання грошових та валютних коштів і здійснення всіх видів розрахункових, кредитних і касових операцій за місцем реєстрації Підприємства або в будь-якому банку України, інших держав з їхньої згоди.

3.5.    Розрахунки Підприємства по своїх забов'заннях проводяться у безготівковому і готівковому порядку через відділення банків у відповідності з правилами здійснення розрахункових та касових операцій, затвердженими Національним банком України.

3.6.    Підприємство здійснює бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну звітність і подає її у встановленому обсязі органам державної статистики.

3.7.    За порушення договірних зобов'язань, кредитно-розрахункової і податкової дисципліни, вимог до якості продукції та інших правил здійснення господарської діяльності Підприємство несе відповідальність, передбачену законодавством України.

3.8.    Комплексна ревізія фінансово-господарської діяльності Підприємства здійснюється з ініціативи Власника не рідше одного разу на рік.

3.9. Працівники Підприємства підлягають обов'язковому соціальному забезпеченню, соціальному та медичному страхуванню в порядку і на умовах, що встановлені для робітників та службовців державних підприємств. Підприємство вносить внески по соціальному страхуванню і забезпеченню в порядку і розмірах, визначених діючим законодавством,

3.10.  Підприємство зобов'язане забезпечити для своїх працівників безпечні та нешкідливі умови праці і несе відповідальність у встановленому законодавством порядку за шкоду, заподіяну їх здоров'ю та працездатності.

3.11.  Підприємство має право за узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом встановлювати для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги, а також заохочувати працівників підприємств та установ, які обслуговують трудовий колектив, але не входять до його складу, в межах напрацьованих коштів, що направляються на їх споживання.

3.12.  Підприємство здійснює підготовку кваліфікованих спеціалістів, їх економічне і професійне навчання.

3.13. Збитки, понесені підприємством в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами та державними органами, відшкодовуються Підприємству по рішенню суду або арбітражного суду.

3.14. Порядок прийому та звільнення працівників, їх права та обов'язки визначаються діючим законодавством, цим статутом і трудовим договором           (контрактом). Умови трудового договору (контракту) не повинні суперечити діючому законодавству. Прийом на роботу посадових осіб та працівників Підприємства здійснюється переважно на конкурентній основі.

 

4. Зовнішньоекономічна діяльність

 

4.1.    З метою забезпечення діяльності Підприємства валютними коштами, передовою технікою і технологією, вирішення питань виробничого та соціального розвитку Підприємство здійснює зовньоекономічну діяльність у порядку та на умовах, визначених чинним законодавством України.

4.2.    Види діяльності, на які необхідно мати відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після одержання їх у встановленому законом порядку.

 

5. Фонди, майно підприємства, порядок розподілу прибутку

 

5.1.    Для забезпечення діяльності Підприємства Власник наділяє майном на умовах повного господарського відання.

5.2.    На Підприємстві створюються фонд споживання та фонд накопичення, а також інші фонди, величина яких визначається Підприємством за узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом за результатами його господарської діяльності.

5.3.    Майно підприємства складають основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі. Майно підприємства відповідно до чинного законодавства України є комунальною власністю територіальної громади м. Миколаєва і закріплюється за ним на праві господарського відання.

Статутний фонд підприємства становить 6255800 (шість мільйонів двісті п’ятдесят п’ять тисяч вісімсот) грн.

5.4. Джерелами формування майна Підприємства є:

- грошові та матеріальні внески власника;

- доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

- доходи від цінних паперів;

- кредити банків та інших кредиторів;

- придбання майна іншого підприємства, організації;

- безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

- інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

5.5. Підприємство за згодою власника або уповноваженого ним органу має право продавати і передавати безоплатно іншим підприємствам, організаціям, установам та громадянам, обмінювати, здавати в оренду, надавати безоплатно в тимчасове користування або в позику належні йому будинки, споруди, устаткування, транспортні засоби, інвентар, сировину та інші матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу у порядку, визначеному чинним законодавством.

5.6. Основним показником фінансових результатів господарської діяльності Підприємства є прибуток.

Прибуток Підприємства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат по оплаті праці. З балансового прибутку Підприємства сплачуються проценти по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні Підприємства, якщо інше не передбачено рішенням власника Підприємства.

5.7.    Збитки Підприємства відшкодуються за рахунок резервного фонду, а у випадку, якщо коштів резервного фонду не вистачає, за рахунок інших джерел, які знаходяться у Підприємства, а при недостачі цих джерел - за рахунок реалізації майна Підприємства.

5.8.    Підприємство за попереднім узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом самостійно визначає фонд оплати праці без обмеження його з боку державних органів, якщо інше не передбачено діючим законодавством.

 

6. Органи управління та контролю, їх  компетенція

 

6.1.    Управління Підприємством здійснюється відповідно до цього Статуту шляхом поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і принципів самоврядування трудового колективу.

Підприємство самостійно визначає структуру управління, встановлює штати.

Власник здійснює свої права щодо управління Підприємством безпосередньо або через уповноважений ним орган. Власник або уповноважені ним органи можуть створювати раду Підприємства (правління) з передачею їй окремих повноважень Власника, яка представляє інтереси Власника та трудового колективу.

6.2.    Власник Підприємства:

- визначає загальний напрямок економічного та соціального розвитку Підприємства;

- приймає рішення відносно основних питань зовнішньоекономічної діяльності Підприємства;

- вирішує питання про створення, реорганізацію та ліквідацію сумісних підприємств;

- призначає та звільняє керівника Підприємства;

- виносить рішення про притягнення до дисциплінарної та майнової відповідальності керівника Підприємства;

- створює Раду Підприємства і затверджує її Положення;

- вносить зміни та доповнення до статуту Підприємства;

- розглядає разом з представниками трудового колективу конфліктні ситуації, які виникають між трудовим колективом і  адміністрацією Підприємства, та вживає заходів щодо їх усунення;

- призначає ревізійну комісію для перевірки фінансово-господарської діяльності Підприємства;

- приймає рішення про припинення діяльності Підприємства;

- вирішує інші питання, які віднесені до його компетенції чинним законодавством.

6.3.    Виконавчим органом на Підприємстві є одноособовий директор.

При призначені директора з ним укладається контракт, яким визначаються права, обов'язки та відповідальність директора, умови його матеріального забезпечення, умови його звільнення з посади з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством.

Директор вирішує усі питання діяльності Підприємства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції Власника Підприємства чи уповноваженого ним органу.

Директор підзвітний Власнику і організує виконання його рішень.

Директор діє від імені Підприємства в межах, встановлених законом та статутом Підприємства.

Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Підприємства.

6.4.    Контроль за фінансово-господарською діяльністю директора здійснюється ревізійною комісією, що створюється власником Підприємства. Директор не може бути членом ревізійної комісії. До складу ревізійної комісії можуть бути обрані члени трудового колективу Підприємства.

6.5.    Основною формою здійснення повноважень трудового колективу Підприємства є загальні збори.

Трудовий колектив Підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з Підприємством.

6.6.    Загальні збори трудового колективу:

-   розглядають  і затверджують проект колективного договору:

-   розглядають і вирішують питання самоврядування трудового колективу;

-   вибирають (відзивають) своїх представників до складу ревізійної комісії.

 

7.  Припинення діяльності Підприємства

 

7.1. Діяльність Підприємства може бути припинена:

- за рішенням Власника Підприємства;

- в інших випадках, передбачених законодавством України.

7.2.    Припинення діяльності Підприємства здійснюється шляхом його реорганізації або ліквідації.

7.3.    При реорганізації Підприємства (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) його права переходять до правонаступника.

7.4.    Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється за рішенням його Власника, а у випадках ліквідації Підприємства за рішенням суду або арбітражного суду - ліквідаційною комісією, призначеною цими органами в порядку, передбаченому законодавством України.

7.5.    Майно та грошові кошти Підприємства при його ліквідації, включаючи виручку від розпродажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, та виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, власниками облігацій, випущених Підприємством та іншими кредиторами, повертаються Власнику Підприємства, або за його розпорядженням передаються іншому підприємству.

7.6.    Ліквідаційна комісія несе майнову відповідальність за збитки, які причинені нею Підприємству, а також третім особам, відповідно з діючим законодавством.

7.7.    Ліквідація вважається завершеною, а Підприємство - припинившим свою діяльність, з моменту внесення запису до Єдиного  реєстру фізичних та юридичних осіб, громадських формувань.

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської  ради

від 20 червня 2018

№ 39/61

 

 

СТАТУТ

комунального підприємства

«Дирекція єдиного замовника «Корабел»

 (нова редакція)

 

1. Загальні положення

 

1.1. Комунальне    підприємство  «Дирекція    єдиного    замовника  «Корабел» (далі - Підприємство) створено Миколаївською міською радою відповідно до чинного законодавства.

         1.2. Найменування Підприємства:

1.2.1. Повне українською  мовою:  Комунальне  підприємство  «Дирекція єдиного замовника «Корабел»;

1.2.2. Скорочене українською мовою: КП «ДЄЗ «Корабел».

1.2.3. Повне російською мовою:  Коммунальное предприятие «Дирекция единого заказчика «Корабел».

1.2.4. Скорочене російською мовою: КП «ДЕЗ «Корабел».

         1.3. Власником Підприємства є територіальна громада м. Миколаєва в особі Миколаївської міської ради (далі – Власник).

У своїй господарській діяльності Підприємство підпорядковано Миколаївській міській раді, управлінню комунального майна Миколаївської  міської ради та департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської  міської ради.

         1.4. З дня державної реєстрації підприємство одержує права юридичної особи. Веде самостійний баланс, має розрахунковий та інші рахунки в банківських установах, круглу печатку, штампи зі своїм найменуванням.

         1.5. Підприємство здійснює свою діяльність на принципах повного господарського розрахунку, на власний ризик, із правом найму робочої сили.

         1.6. Власник не несе відповідальності по зобов’язаннях Підприємства. Підприємство не відповідає по зобов’язаннях Власника.

         1.7. У своїй діяльності підприємство керується чинним законодавством, актами органів місцевого самоврядування та цим Статутом.

         1.8. Юридична адреса Підприємства: Україна, 54050, м. Миколаїв,           вул. Вітрильна,6.

 

2. Мета і предмет діяльності підприємства

 

      2.1. Підприємство у своїй діяльності має на меті здійснення державної політики з реформування житлово-комунального господарства, вирішення міських задач в галузі ЖКГ і задоволення потреб населення міста в роботах і послугах, пов'язаних з управлінням житловим та нежитловим фондами, переданими Підприємству в управління в порядку, встановленому законодавством.

      2.2. Основною метою діяльності підприємства є організаційне забезпечення утримання, ремонту та благоустрою житлового фонду, нежитлових споруд, їх інженерного обладнання та прилеглих територій, організація надання на конкурсних засадах різного виду послуг, пов'язаних з експлуатацією, утриманням та ремонтом житлового та нежитлового фондів, і одержання прибутку в інтересах Власника.

      2.3. Підприємство здійснює функції єдиного замовника на виконання робіт з утримання та ремонту житлового фонду, нежитлових приміщень та прилеглих  територій,  приймає  на  баланс  житлові  будинки, їхнє інженерне обладнання, об'єкти благоустрою за територіальною належністю, укладає угоди виключно на конкурсних засадах з підприємствами, які стали переможцями конкурсів з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, з енерго-, водопостачальними та іншими спеціалізованими організаціями, що забезпечують функціонування систем життєзабезпечення будівель та прилеглих територій.

      2.4. Підприємство здійснює також такі види діяльності:

      - ведення технічної документації на будівлі, інженерне обладнання, об'єкти благоустрою, передані йому у господарське відання;

      - організацію забезпечення утримання, санітарної очистки та ремонту житлового фонду, нежитлових споруд, їх інженерного обладнання, внутрішньоквартальних та внутрішньодворових територій, озеленення, прибирання та ремонту внутрішньоквартальних проїздів та тротуарів;

      - ведення обліку надходжень та витрат коштів за послуги з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій;

      - проведення роботи з мешканцями будинків щодо економічних обґрунтувань формування тарифів на утримання житла на ринку житлово-комунальних послуг міста;

      - укладення угод з власниками, наймачами житлових та нежитлових приміщень щодо порядку управління будинками і відшкодування витрат по їх експлуатації та ремонту, а також договорів з власниками та наймачами споруд на надання послуг з технічного обслуговування або управління;

      - забезпечення орендарів, наймачів та власників приміщень, будівель і споруд комунальними та іншими послугами згідно з умовами договорів;

      - організація роботи по збиранню коштів від населення за надані комунальні послуги;

      - збирання доходів від надання в найм та оренду житлових та нежитлових приміщень, платні за технічне обслуговування будинків від орендарів, наймачів та власників приміщень та будівель, а також платежів за надані комунальні та інші послуги;

      - укладення договорів з орендарями, наймачами та власниками житла на надання послуг з енерго- та водопостачання, а також з експлуатації, ремонту житла та обладнання;

      - співпраця з військовими комісаріатами та органами з надзвичайних ситуацій та цивільної оборони за територіальною належністю;

      - паспортна робота;

      - здійснення контролю за виконанням робіт переможцями конкурсів на надання послуг згідно з умовами угод, укладених на послуги з утримання, ремонту житлового фонду та нежитлових приміщень на умовах конкурсів;

      - ведення обліку необхідності проведення капітального ремонту житлового фонду та контроль за його виконанням;

      - організація роботи з мешканцями будинків щодо створення ОСН, ОСББ, будинкових комітетів та співпраця з цими об'єднаннями;

- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном.

Підприємство здійснює інші види діяльності, що не суперечать чинному законодавству.

         2.5. Види діяльності, що потребують спеціального дозволу, здійснюються Підприємством за наявності відповідних ліцензій.

 

3. Органи управління

 

         3.1. Права Власника:

         3.1.1. Затвердження Статуту Підприємства, внесення до нього змін, доповнень.

         3.1.2. Прийняття рішення про припинення діяльності Підприємства.

         3.1.3. Встановлення, у разі необхідності, цін, тарифів на послуги, роботи, що надаються Підприємством.

         3.2. Контроль з боку Власника за ефективною діяльністю Підприємства здійснюється уповноваженим органом (управлінням житлово-комунального господарства).

         3.3. Керівник Підприємства призначається за розпорядженням міського голови за контрактом.

         3.4. Директор підприємства в силу своєї компетенції:

         3.4.1. Подає на затвердження Власнику або уповноваженому органу проекти програм і планів, передбачених цим Статутом, а також звіти про їхнє виконання.

         3.4.2. Без доручення (довіреності) діє від імені Підприємства, за узгодженням Власника представляє його інтереси у вітчизняних та іноземних підприємствах та організаціях.

         3.4.3. Видає довіреності, відкриває в банках поточні та інші рахунки.

         3.4.4. Самостійно укладає контракти, договори, у тому числі трудові,  складає   штати, видає накази, обов'язкові для всіх робітників Підприємства.

         3.4.5. Приймає і звільняє робітників у відповідності зі штатним розкладом.

         3.4.6. Вживає заходів заохочення і накладає дисциплінарні стягнення відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку.

         3.4.7. Приймає рішення, видає накази з оперативних питань діяльності Підприємства.

         3.4.8. Вчиняє будь-які інші дії, необхідні для здійснення господарської діяльності Підприємства, за винятком тих, що відповідно до Статуту повинні бути узгоджені з Власником.

         3.5. Контроль за фінансово-господарською діяльністю Підприємства здійснює ревізійна комісія.

         3.6. Ревізійна комісія за дорученням Власника або за власною ініціативою здійснює перевірки із залученням необхідних спеціалістів.

         3.7. Ревізійній комісії на її вимогу надаються всі необхідні документи і пояснення від посадових осіб Підприємства.

      3.8. Ревізійна комісія надає результати перевірок Власнику або уповноваженому ним органу.

 

4. Майно підприємства

 

         4.1. Майно підприємства відповідно до чинного законодавства України є комунальною власністю територіальної громади м.Миколаєва і закріплюється за ним на праві господарського відання. 
         Статутний фонд підприємства становить 302209 (триста дві тисячі двісті дев’ять) грн.

4.2. Майно Підприємства складають основні фонди й оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі підприємства.

         4.3. Джерелами формування майна Підприємства є:

         4.3.1. Грошові і матеріальні внески Власника.

         4.3.2. Прибутки, отримані від реалізації послуг (робіт, товарів), а також інших видів господарської діяльності.

         4.3.3. Кредити банків.

         4.3.4. Безоплатні та благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян.

         4.3.5. Інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

         4.4. Вилучення державою у Підприємства його основних фондів, оборотних коштів й іншого, використовуваного ним майна, не допускається за винятком випадків, передбачених законодавством.

         4.5. Рішення про банкрутство Підприємства може бути прийнято лише за згодою Власника.

         4.6. Збитки,   завдані Підприємству   внаслідок   порушення   його майнових прав, громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються     підприємству    за    відповідним     рішенням     суду (господарського суду).

         4.7. Основні   фонди   підприємства   не   можуть   бути   предметом безкоштовного використання, застави, внеском до статутного фонду інших юридичних осіб, а також не можуть бути продані, передані або відчужені у будь-який спосіб без згоди Власника.

Надання в оренду та списання майна Підприємства здійснюється відповідно до чинного законодавства.

 

5. Господарська діяльність і звітність підприємства

 

         5.1. Підприємство самостійно здійснює свою господарську діяльність на принципах повного господарського рахунку, несе відповідальність за наслідки цієї діяльності перед Власником, за виконання взятих на себе зобов'язань перед трудовим колективом і партнерами по укладених договорах, перед бюджетом і банками відповідно до чинного законодавства.

         5.2. Підприємство самостійно планує свою діяльність та визначає перспективи розвитку, виходячи з попиту на продукцію, що воно виробляє, роботи, послуги, та необхідності забезпечення виробничого, соціального розвитку Підприємства, та представляє на розгляд Власнику або уповноваженому ним органу вказані плани. Основи планів складають договори, укладені з споживачами продукції, робіт, послуг і постачальниками матеріально-технічних ресурсів.

         5.3. Прибуток Підприємства, що залишається після покриття матеріальних витрат, витрат на оплату праці, сплату відсотків по кредитах банків, податків й інших обов'язкових платежів, після перерахування до бюджету міста частки, визначеної Власником, залишається в розпорядженні Підприємства.

         5.4. Підприємство реалізує свою продукцію, роботи, послуги, відходи виробництва   за   цінами   і   тарифами,   встановленими   самостійно   або  на

договірній основі, а у випадках, передбачених законодавчими актами України, - відповідно до чинного законодавства.

         5.5. Підприємство здійснює оперативний і бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, веде статистичну звітність.

         5.6.Порядок ведення бухгалтерського обліку і статистичної звітності визначається чинним законодавством.

 

6. Трудові відносини

 

         6.1. Трудовий колектив Підприємства складають всі громадяни, які беруть участь своєю працею в його діяльності на основі трудового договору.

         6.2. Трудові відносини Підприємства з членами трудового колективу будуються на основі трудового законодавства України.

 

7. Припинення діяльності підприємства

 

7.1. Діяльність Підприємства може бути припинена:

- за рішенням Власника;

- в інших випадках, передбачених законодавством України.

7.2. Майно та грошові кошти Підприємства при його лік­відації, включаючи виручку від розпродажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, виконання зобов'язань перед бюджетом та іншими кредиторами, повертаються Власнику або за  його  розпорядженням  передаються  іншому підприємству.

_______________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської  ради

від 20 червня 2018

№ 39/61

 

СТАТУТ

комунального підприємства

«Дирекція єдиного замовника «Пілот»

(нова редакція)

 

1. Загальні положення

1.1. Комунальне підприємство  «Дирекція єдиного замовника «Пілот» (далі - Підприємство) створено Миколаївською міською радою для здійснення господарської діяльності з метою вирішення соціально-економічних проблем міста щодо утримання і екс­плуатації житлового фонду та інших об'єктів та    засновано на комунальній власності територіальної громади міста Миколаєва.

1.2. Власником Підприємства є територіальна громада мі­ста Миколаєва в особі Миколаївської міської ради (далі – Власник).

У своїй господарській діяльності Підприємство підпоряд­ковано Миколаївській міській раді, управлінню комунального майна Миколаївської міської ради  та департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

1.3. Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах бан­ків, має право від свого імені укладати угоди, набувати майнових та особистих немайнових прав та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у всіх судах.

Підприємство має печатку, штампи та бланки зі своїм найменуванням.

1.4. Підприємство набуває прав юридичної особи з моме­нту його державної реєстрації у виконкомі Миколаївської міської раді.

1.5. Місцезнаходження Підприємства: Україна, 54037, м. Миколаїв, вул.3нам’янська, 33.

1.6. Підприємство несе відповідальність по своїх зобо­в'язаннях в межах свого майна. Підприємство не відпові­дає по зобов'язаннях держави та його Власника, держава та Власник не відповідають по зобов'язаннях Підприємства.

1.7. У своїй господарській діяльності Підприємство керу­ється чинним законодавством, актами органів місцевого самоврядування та цим статутом.

 

2. Предмет та мета діяльності

 

         2.1. Предметом діяльності Підприємства є виробнича, по­серед­ницька діяльність, а також виконання окремих видів робіт та надання послуг.

2.2. Підприємство створюється з метою:

- експлуатації і ремонту житлового фонду, який знахо­диться на його балансі;

- своєчасного і якісного проведення по­точного ремонту житлових будинків, інженерних споруд та обладнання за раху­нок власних коштів, силами підвідомчих і підрядних ор­ганізацій та інших суб’єктів підприємницької діяльності;

- забезпечення і додержання установлених норм тривало­сті ремон­ту житла та строків його введення в експлуатацію;

- підготовки опалювальних систем до опалювального се­зону і пе­редачі їх на гідравліку теплопостачальним ор­ганізаціям;

- своєчасного прийняття теплоносіїв на житлові будинки на по­чатку опалювального сезону;

- утримання житлових будинків і прибудинкової території у на­лежному санітарному стані;

- участі у будівництві, виконанні ремонту і техно­логічного обслуговування димових і вентиляційних каналів, виконання технічного обслуговування (профогляди) у нововведенних житлових бу­динках, участі в їхньому прийманні;

- надання платних послуг населенню по утриманню та ре­монту житла, а також інших платних послуг на замовлення підприємств, установ організацій і громадян;

- відбору об'єктів для капітального ремонту за попе­реднім погодженням з виконкомом Миколаївської міської ради і забезпечення необхідною документацією, здійс­нення контролю за проведенням будівельних та ремонтних робіт;

- проведення роботи з громадськими організаціями та співвласни­ками житлового фонду по поліпшенню його утри­мання та експлуатації;

- організації та проведення комерційно-постачальної ді­яльності по забезпеченню Підприємства необхідною сиро­виною та матеріалами;

- виконання окремих видів робіт та надання передбачених чинним законодавством послуг юридичним та фізичним осо­бам, населенню міста;

управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном.

2.3. Для здійснення своєї діяльності Підприємство:

- набуває прав власності, орендує будівлі, приміщення, обладнання, автотранс­портні засоби, необхідну техніку та техноло­гії, приймає в користування земельні ділянки;

- створює свою торговельну мережу, пункти надання по­слуг та прокату, розважальні об'єкти;

- набуває прав власності, будує, орендує об'єкти виробничої та соціально-культурної сфери;

- відкриває свої філії та представництва у порядку, ви­значеному чинним законодавством України;

- вкладає свої кошти у діяльність інших підприємств з метою отримання прибутку для вирішення питань свого ви­робничого та соціального розвитку.

Види діяльності, на які необхідні відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після отримання їх у вста­новленому за­коном порядку.

 

3. Господарська, економічна та соціальна діяльність

 

         3.1. Підприємство самостійно планує свою діяльність та визна­чає перспективи розвитку, виходячи з попиту на ви­готовлену продукцію та надані послуги, необхідності свого виробничого та соціального розвитку.

3.2. Підприємство є самостійним у виборі предмету дого­вору, виз­наченні зобов'язань, інших умов госпо­дарської діяльності, які не суперечать законодавству України.

3.3. Підприємство реалізує свою продукцію та надає по­слуги за цінами і тарифами, встановленими самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених зако­нодавчими актами України, - відповідно до чинного законодавства.

3.4. Підприємство має право відкривати розрахункові, валютні та інші рахунки для зберігання та накопичення грошових та валютних коштів і здійснення всіх видів розрахункових, кредитних і касових операцій за місцем реєстрації Під­приємства або в будь-якому банку України, інших держав за їхньою згодою.

3.5. Розрахунки Підприємства по своїх зобов’язаннях про­водяться у безготівковому і готівковому порядку через відділення банків відповідно до правил здійс­нення розрахункових та касових опе­рацій, затверджених Національним банком України.

3.6. Підприємство здійснює бухгалтерський облік резуль­татів своєї роботи, веде статистичну звітність і подає її у встановленому обсязі органам державної статис­тики.

3.7. За порушення договірних зобов'язань,  кредитно-розрахункової і податкової дисципліни, вимог до якості продукції та інших пра­вил здійснення господарської дія­льності Підприємство несе відповідальність, передбачену законодавством України.

3.8. Комплексна ревізія фінансово-господарської діяль­ності Підприємства здійснюється з ініціативи власника не рідше одного разу на рік.

3.9. Працівники Підприємства підлягають обов'язковому соціаль­ному забезпеченню, соціальному та медичному страхуванню в порядку і на умовах, що встановлені для робітників та службовців державних підприємств. Підпри­ємство робить внески по соціальному страхуванню і забезпеченню в порядку і розмірах, визначених чинним зако­нодавством.

3.10. Підприємство зобов'язане забезпечити для своїх працівників безпечні та нешкідливі умови праці і несе відповідальність у встановленому законодавством порядку за шкоду, заподіяну їхньому здоров'ю та працездатності.

3.11. Підприємство має право за узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом встановлювати для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги, а також заохочувати працівників підприємств та установ, які обслуговують трудовий ко­лектив, але не входять до його складу, в межах напраць­ованих коштів, що направляються на їхнє забезпечення.

3.12. Підприємство здійснює підготовку кваліфікованих спеціалістів, їхнє професійне навчання.

3.13. Збитки, завдані Підприємству в результаті пору­шення його майнових прав громадянами, юридичними осо­бами та державними органами, відшкодовуються Підприємс­тву за рішенням суду.

3.14. Порядок прийому та звільнення працівників, їхні права та обов'язки визначаються чинним законодавством, цим статутом і трудовим договором (контрактом). Умови трудового договору (контракту) не повинні суперечити чинному законодавству. Прийом на роботу посадо­вих осіб та працівників Підприємства здійснюється на кон­курсній основі.

 

4. Зовнішньоекономічна діяльність

 

         4.1. З метою забезпечення діяльності Підприємства валю­тними коштами, передовою технікою і технологіями, вирі­шення питань виробничого та соціального розвитку Під­приємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність у по­рядку та на умовах, визначених чинним законодавством України.

4.2. Види діяльності, на які необхідно мати відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після одержання їх у встановленому за­коном порядку.

 

5. Фонди, майно підприємства. Порядок розподілу прибутку

 

         5.1. Для забезпечення діяльності Підприємства Власник наділяє його майном на умовах господарського ві­дання.

5.2. У Підприємстві створюються фонд споживання та фонд накопичення, а також інші фонди, обсяг яких визнача­ється Підприємством за узгодженням з Власником або упов­новаженим ним органом за результа­тами його господарської діяльності.

5.3. Майно підприємства складають основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі. Майно підприємства відповідно до чинного законодавства України є комунальною власністю територіальної громади м.Миколаєва і закріплюється за ним на праві господарського відання. 
         Статутний фонд підприємства становить 962086 (дев’ятсот шістдесят дві тисячі вісімдесят шість) грн.

5.4. Джерелами формування майна Підприємства є:

- грошові та матеріальні внески Власника;

- доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

- доходи від цінних паперів;

- кредити банків та інших кредиторів;

- придбання майна іншого підприємства, організації;

- безоплатні або благодійні внески, пожертвування орга­нізацій підприємств і громадян;

- інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

5.5. Підприємство за згодою Власника або уповноваженого ним органу має  право  продавати  і  передавати   безо­платно   іншим підприємствам, організаціям, установам та громадянам, обмінювати, здавати в оренду, надавати безоплатно в тимчасове користування або в позику нале­жні йому будинки, споруди, земельні ділянки, устаткування, транспортні засоби, інвентар, сировину та інші матеріальні цінно­сті, а також списувати їх з балансу у порядку, визначе­ному чинним законодавством.

5.6. Основним показником фінансових результатів госпо­дарської діяльності Підприємства є прибуток.

Прибуток Підприємства утворюється з надходжень від гос­подарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат по оплаті праці. З балансового прибутку Підприємства сплачуються відсотки по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші пла­тежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після за­значених розрахунків, залишається у повному розпоря­дженні Підприємства, якщо інше не пе­редбачено рішенням Власника.

5.7. Збитки Підприємства відшкодуються за рахунок резе­рвного фонду, а у випадку, якщо коштів резервного фонду не вистачає, - за ра­хунок інших джерел, які знаходяться у Підприємства, а при нестачі цих джерел - за рахунок реалізації майна Підприємства.

5.8. Підприємство за попереднім узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом самостійно визначає фонд оплати праці без обмеження його з боку державних орга­нів, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

5.9. Трудові доходи найманого працівника Підприємства визнача­ються трудовим договором (контрактом) відповідно до законо­давства України, а для інших працівників - угодою між ними. Трудові доходи працівників Підприємства регулю­ються податками.

5.10. Підприємство самостійно встановлює форми, системи і розміри оплати праці, а також інші види доходів пра­цівників.

5.11. Трудові відносини найманих працівників з адміні­страцією регулюються трудовим договором (контрактом), положення якого не повинні суперечи­ти чинному законодавству Укра­їни.

 

6. Органи управління та контролю, їхня компетен­ція

 

         6.1. Управління Підприємством здійснюється відповідно до цього статуту методом поєднання прав Власника щодо господарсь­кого використання свого майна і принципів самовряду­вання трудового колективу.

Підприємство самостійно визначає структуру управління, встанов­лює штати.

Власник здійснює свої права щодо управління Підприємством через уповноважений ним орган.

6.2. Власник Підприємства або уповноважений ним орган:

визначає загальний напрямок економічного та соціаль­ного розвитку Підприємства;

- приймає рішення відносно основних питань зовнішньо­економічної діяльності Підприємства;

- вирішує питання про створення, реорганізацію та лік­відацію Підприємства, дочірніх підприємств, філій та представництв, спільних підприємств;

- призначає та звільняє керівника Підприємства;

- вносить зміни та доповнення до статуту Підприємства;

- розглядає разом  з  представниками  трудового  колек­тиву конфліктні ситуації,  які  виникають між трудовим колективом, адміністрацією Підприємства, та вживає захо­дів щодо їх усунення;

- призначає ревізійну комісію для перевірки фінансово-господарської діяльності Підприємства;

         - вирішує інші питання, які віднесені до його компетен­ції чинним законодавством.

6.3. Виконавчим органом на Підприємстві є одноосібний директор.

При призначенні директора з ним укладається контракт, яким визначаються права, обов'язки та відповідальність, умови його матеріального забезпечення, умови його звільнення з посади з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством.

Директор вирішує усі питання діяльності Підприємства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції Власника чи уповноваженого ним органу.

Директор є підзвітним Власнику і організує виконання його рішень.

Директор діє від імені Підприємства в межах, встановле­них законом та статутом Підприємства.

Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Підприємства.

6.4. Контроль за діяльністю директора здійснюється ре­візійною комісією, що створюється Власником. Директор не може бути членом ревізійної комісії. До складу ревізійної комісії можуть бути обрані члени трудового колективу Підприємства.

6.5. Основною формою здійснення повноважень трудового колективу Підприємства є загальні збори.

Трудовий колектив Підприємства становлять усі грома­дяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а та­кож інших форм, що регулюють трудові відносини праців­ника з Підприємством.

6.6. Загальні збори трудового колективу:

- розглядають і затверджують проект колективного договору;             

- обирають (відкликають) своїх представників до (зі) складу ре­візійної комісії.

 

 

7. Припинення діяльності підприємства

 

         7.1. Діяльність Підприємства може бути припинена:

- за рішенням Власника;

- в інших випадках, передбачених законодавством України.

7.2. Майно та грошові кошти Підприємства при його лік­відації, включаючи виручку від розпродажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, власниками облігацій, випущених Підприємством та іншими кредиторами, повертаються Власнику або за  його  розпорядженням  передаються  іншому підприємству.

________________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської  ради

від 20 червня 2018

№ 39/61

 

СТАТУТ

комунального підприємства

«Дирекція єдиного замовника «Океан»

(нова редакція)

 

1. Загальні положення

 

1.1. Комунальне підприємство  «Дирекція єдиного замовника «Океан» (далі - Підпри­ємство) створено Миколаївською міською радою для здійснення господарської діяльності з метою вирішення соціально-економічних проблем міста по утриманню і екс­плуатації житлового фонду й інших об'єктів та    засновано на комунальній власності територіальної громади міста Миколаєва.

1.2. Власником Підприємства є територіальна громада мі­ста Миколаєва в особі Миколаївської міської ради (далі – Власник).

У своїй господарській діяльності Підприємство підпоряд­ковано Миколаївській міській раді, управлінню комунального майна Миколаївської міської ради  та департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

1.3. Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах бан­ків, має право від свого імені укладати угоди, набувати майнових та особистих немайнових прав та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у всіх судах.

Підприємство має печатку, штампи та бланки зі своїм найменуванням.

1.4. Підприємство набуває прав юридичної особи з моме­нту його державної реєстрації.

1.5. Місцезнаходження Підприємства: Україна, 54052, м. Миколаїв, вул.Рибна, 1-Б.

1.6. Підприємство несе відповідальність по своїх зобо­в'язаннях в межах свого майна. Підприємство не відпові­дає по зобов'язаннях держави та його Власника, держава та Власник не відповідають по зобов'язаннях Підприємства.

1.7. У своїй господарській діяльності Підприємство керу­ється чинним законодавством, актами органів місцевого самоврядування та цим Статутом.

 

2. Предмет та мета діяльності

 

2.1. Предметом діяльності Підприємства є виробнича, по­серед­ницька діяльність, а також виконання окремих видів робіт та надання послуг.

2.2. Підприємство створюється з метою:

- експлуатації і ремонту житлового фонду, який знахо­диться на його балансі;

- своєчасного і якісного проведення по­точного ремонту житлових будинків, інженерних споруд та обладнання за раху­нок власних коштів, силами підвідомчих і підрядних ор­ганізацій та інших суб’ктів підприємницької діяльності;

- забезпечення і додержання установлених норм тривало­сті ремон­ту житла та строків його введення в експлуатацію;

- підготовки опалювальних систем до опалювального се­зону і пе­редачі їх на гідравліку теплопостачальним ор­ганізаціям;

- своєчасного прийняття теплоносіїв на житлові будинки на по­чатку опалювального сезону;

- утримання житлових будинків і прибудинкової території у на­лежному санітарному стані;

- участі у будівництві, виконанні ремонту і техно­логічного обслуговування димових і вентиляційних каналів, виконання технічного обслуговування (профогляди) у нововведенних житлових бу­динках, взяття участі в їх прийманні;

- надання платних послуг населенню по утриманню та ре­монту житла, а також інших платних послуг на замовлення підприємств, установ організацій і громадян;

- відбору об'єктів для капітального ремонту за попе­реднім погодженням з виконкомом Миколаївської міської ради і забезпечення необхідною документацією, здійс­нення контролю за проведенням будівельних та ремонтних робіт;

- проведення роботи з громадськими організаціями та співвласни­ками житлового фонду по поліпшенню його утри­мання та експлуатації;

- організація та проведення комерційно-постачальної ді­яльності по забезпеченню Підприємства необхідною сиро­виною та матеріалами;

- виконання окремих видів робіт та надання передбачених чинним законодавством послуг юридичним та фізичним осо­бам, населенню міста;

- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном.

2.3. Для здійснення своєї діяльності Підприємство:

- набуває прав власності, орендує будівлі, приміщення, обладнання, автотранс­портні засоби, необхідну техніку та техноло­гії, приймає в користування земельні ділянки;

- створює свою торговельну мережу, пункти надання по­слуг та прокату, розважальних об'єктів;

- набуває прав власності, будує, орендує об'єкти виробничої та соціально-культурної сфери;

- відкриває свої філії та представництва у порядку, ви­значеному чинним законодавством України;

- вкладає свої кошти у діяльність інших підприємств з метою отримання прибутку для вирішення питань свого ви­робничого та соціального розвитку.

Види діяльності, на які необхідні відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після отримання їх у вста­новленому за­коном порядку.

 

3. Господарська, економічна та соціальна діяльність

 

3.1. Підприємство самостійно планує свою діяльність та визна­чає перспективи розвитку, виходячи з попиту на ви­готовлену продукцію та надані послуги, необхідністю свого виробничого та соціального розвитку.

3.2. Підприємство є самостійним у виборі предмету дого­вору, виз­наченні зобов'язань, інших умов госпо­дарської діяльності, які не суперечать законодавству України.

3.3. Підприємство реалізує свою продукцію та надає по­слуги за цінами і тарифами, встановленими самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених зако­нодавчими актами України, - відповідно до чинного законодавства.

3.4. Підприємство має право відкривати розрахункові, валютні та інші рахунки для зберігання та накопичення грошових та валютних коштів і здійснення всіх видів розрахункових, кредитних і касових операцій за місцем реєстрації Під­приємства або в будь-якому банку України, інших держав за їхньою згодою.

3.5. Розрахунки Підприємства по своїх зобов’язаннях про­водяться у безготівковому і готівковому порядку через відділення банків відповідно до правил здійс­нення розрахункових та касових опе­рацій, затверджених Національним банком України.

3.6. Підприємство здійснює бухгалтерський облік резуль­татів своєї роботи, веде статистичну звітність і подає її у встановленому обсязі органам державної статис­тики.

3.7. За порушення договірних зобов'язань,  кредитно-розрахункової і податкової дисципліни, вимог до якості продукції та інших пра­вил здійснення господарської дія­льності Підприємство несе відповідальність, передбачену законодавством України.

3.8. Комплексна ревізія фінансово-господарської діяль­ності Підприємства здійснюється з ініціативи власника не рідше одного разу на рік.

3.9. Працівники Підприємства підлягають обов'язковому соціаль­ному забезпеченню, соціальному та медичному страхуванню в порядку і на умовах, що встановлені для робітників та службовців державних підприємств. Підпри­ємство робить внески по соціальному страхуванню і забезпеченню в порядку і розмірах, визначених чинним зако­нодавством.

3.10. Підприємство зобов'язане забезпечити для своїх працівників безпечні та нешкідливі умови праці і несе відповідальність у встановленому законодавством порядку за шкоду, заподіяну їхньому здоров'ю та працездатності.

3.11. Підприємство має право за узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом встановлювати для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги, а також заохочувати працівників підприємств та установ, які обслуговують трудовий ко­лектив, але не входять до його складу, в межах напраць­ованих коштів, що направляються на їхнє забезпечення.

3.12. Підприємство здійснює підготовку кваліфікованих спеціалістів, їхнє професійне навчання.

3.13. Збитки, завдані Підприємству в результаті пору­шення його майнових прав громадянами, юридичними осо­бами та державними органами, відшкодовуються Підприємс­тву за рішенням суду.

3.14. Порядок прийому та звільнення працівників, їхні права та обов'язки визначаються чинним законодавством, цим статутом і трудовим договором (контрактом). Умови трудового договору (контракту) не повинні суперечити чинному законодавству. Прийом на роботу посадо­вих осіб та працівників Підприємства здійснюється на кон­курсній основі.

 

4. Зовнішньоекономічна діяльність

 

4.1. З метою забезпечення діяльності Підприємства валю­тними коштами, передовою технікою і технологіями, вирі­шення питань виробничого та соціального розвитку, Під­приємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність у по­рядку та на умовах, визначених чинним законодавством України.

4.2. Види діяльності, на які необхідно мати відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після одержання їх у встановленому за­коном порядку.

 

5. Фонди, майно підприємства. Порядок розподілу прибутку

 

5.1. Для забезпечення діяльності Підприємства Власник наділяє його майном на умовах господарського ві­дання.

5.2. У Підприємстві створюються фонд споживання та фонд накопичення, а також інші фонди, обсяг яких визнача­ється Підприємством за узгодженням з Власником або упов­новаженим ним органом за результа­тами його господарської діяльності.

5.3. Майно підприємства складають основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі. Майно підприємства відповідно до чинного законодавства України є комунальною власністю територіальної громади м.Миколаєва і закріплюється за ним на праві господарського відання. 
         Статутний фонд підприємства становить  210171 (двісті десять тисяч сто сімдесят одна) грн.

5.4. Джерелами формування майна Підприємства є:

- грошові та матеріальні внески Власника;

- доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

- доходи від цінних паперів;

- кредити банків та інших кредиторів;

- придбання майна іншого підприємства, організації;

- безоплатні або благодійні внески, пожертвування орга­нізацій підприємств і громадян;

- інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

5.5. Підприємство за згодою Власника або уповноваженого ним органу має  право  продавати  і  передавати   безо­платно   іншим підприємствам, організаціям, установам та громадянам, обмінювати, здавати в оренду, надавати безоплатно в тимчасове користування або в позику нале­жні йому будинки, споруди, земельні ділянки, устаткування, транспортні засоби, інвентар, сировину та інші матеріальні цінно­сті, а також списувати їх з балансу у порядку, визначе­ному чинним законодавством.

5.6. Основним показником фінансових результатів госпо­дарської діяльності Підприємства є прибуток.

Прибуток Підприємства утворюється з надходжень від гос­подарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат по оплаті праці. З балансового прибутку Підприємства сплачуються відсотки по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші пла­тежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після за­значених розрахунків, залишається у повному розпоря­дженні Підприємства, якщо інше не пе­редбачено рішенням Власника.

5.7. Збитки Підприємства відшкодуються за рахунок резе­рвного фонду, а у випадку, якщо коштів резервного фонду не вистачає, за ра­хунок інших джерел, які знаходяться у Підприємства, а при недостачі цих джерел - за рахунок реалізації майна Підприємства.

5.8. Підприємство, за попереднім узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом, самостійно визначає фонд оплати праці без обмеження його з боку державних орга­нів, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

5.9. Трудові доходи найманого працівника Підприємства визнача­ються трудовим договором (контрактом) відповідно до законо­давства України, а для інших працівників - угодою між ними. Трудові доходи працівників Підприємства регулю­ються податками.

5.10. Підприємство самостійно встановлює форми, системи і розміри оплати праці, а також інші види доходів пра­цівників.

5.11. Трудові відносини найманих працівників з адміні­страцією регулюються трудовим договором (контрактом), положення якого не повинні суперечи­ти чинному законодавству Укра­їни.

 

6. Органи управління та контролю, їхня компетен­ція

 

6.1. Управління Підприємством здійснюється відповідно до цього статуту методом поєднання прав Власника щодо господарсь­кого використання свого майна і принципів самовряду­вання трудового колективу.

Підприємство самостійно визначає структуру управління, встанов­лює штати.

Власник здійснює свої права по управлінню Підприємством через уповноважений ним орган.

6.2. Власник Підприємства або уповноважений ним орган:

визначає загальний напрямок економічного та соціаль­ного розвитку Підприємства;

- приймає рішення відносно основних питань зовнішньо­економічної діяльності Підприємства;

- вирішує питання про створення, реорганізацію та лік­відацію Підприємства, дочірніх підприємств, філій та представництв, спільних підприємств;

- призначає та звільняє керівника Підприємства;

- вносить зміни та доповнення до статуту Підприємства;

- розглядає разом  з  представниками  трудового  колек­тиву конфліктні ситуації,  які  виникають між трудовим колективом, адміністрацією Підприємства, та вживає захо­дів щодо їх усунення;

- призначає ревізійну комісію для перевірки фінансово-господарської діяльності Підприємства;

- вирішує інші питання, які віднесені до його компетен­ції чинним законодавством.

6.3. Виконавчим органом на Підприємстві є одноосібний директор.

При призначенні директора з ним укладається контракт, яким визначаються права, обов'язки та відповідальність, умови його матеріального забезпечення, умови його звільнення з посади з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством.

Директор вирішує усі питання діяльності Підприємства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції Власника чи уповноваженого ним органу.

Директор є підзвітним Власнику і організує виконання його рішень.

Директор діє від імені Підприємства в межах, встановле­них законом та статутом Підприємства.

Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Підприємства.

6.4. Контроль за діяльністю директора здійснюється ре­візійною комісією, що створюється Власником. Директор не може бути членом ревізійної комісії. До складу ревізійної комісії можуть бути обрані члени трудового колективу Підприємства.

6.5. Основною формою здійснення повноважень трудового колективу Підприємства є загальні збори.

Трудовий колектив Підприємства становлять усі грома­дяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а та­кож інших форм, що регулюють трудові відносини праців­ника з Підприємством.

6.6. Загальні збори трудового колективу:

- розглядають і затверджують проект колективного договору;             

- обирають (відкликають) своїх представників до (зі) складу ре­візійної комісії.

 

 

7. Припинення діяльності підприємства

 

7.1. Діяльність Підприємства може бути припинена:

- за рішенням Власника;

- в інших випадках, передбачених законодавством України.

7.2. Майно та грошові кошти Підприємства при його лік­відації включаючи виручку від розпродажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, власниками облігацій випущених Підприємством та іншими кредиторами, повертається Власнику або за  його  розпорядженням  передається  іншому підприємству.

______________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської  ради

від 20 червня 2018

№ 39/61

 

СТАТУТ

комунального житлово-експлуатаційного підприємства

Миколаївської міської ради «Зоря»

(нова редакція)

 

1.     Загальні положення

 

1.1.       Комунальне житлово-експлуатаційне підприємство Миколаївської міської ради «Зоря»  (далі - Підприємство) створено Миколаївською міською радою для здійснення господарської діяльності з метою вирішення соціально-, економічних проблем міста по утриманню і експлуатації житлового фонду й інших об'єктів та засновано на комунальній власності територіальної громади міста Миколаєва.

1.2.       Власником Підприємства є територіальна громада міста Миколаєва в особі Миколаївської міської ради (далі – Власник).

У своїй господарській діяльності Підприємство підпорядковано Миколаївській міській раді, виконавчому комітету Миколаївської міської ради, управлінню комунального майна Миколаївської міської ради, департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради .

1.3.               Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, має право від свого імені укладати угоди, набувати майнові та особисті, немайнові права та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у всіх судах. Підприємство має печатку, штампи та бланки зі своїм найменуванням.

1.4.               Підприємство набуває прав юридичної особи з моменту його державної реєстрації.

1.5.      Місцезнаходження Підприємства: Україна, м. Миколаїв,
вул.Молодогвардійська,57 б.

1.6.        Підприємство несе відповідальність по своїх зобов'язаннях в межах свого майна. Підприємство не відповідає по зобов'язаннях держави та його Власника, держава та Власник не відповідають по зобов'язаннях Підприємства.

1.7.        У своїй господарській діяльності Підприємство керується чинним законодавством, актами органів місцевого самоврядування та цим Статутом.

 

2. Предмет та мета діяльності

 

2.1.   Предметом діяльності Підприємства є виробнича,  посередницька 
діяльність, а також виконання окремих видів робіт та надання послуг.

2.2.   Підприємство створюється з метою:

- експлуатації і ремонту житлового фонду, який знаходиться на його балансі;

-      своєчасного і якісного проведення поточного ремонту житлових будинків, інженерних споруд та обладнання за рахунок власних коштів, силами підвідомчих і підрядних організацій та інших суб'єктів підприємницької діяльності;

-      забезпечення і додержання установлених норм тривалості ремонту житла та строків його введення в експлуатацію;

- підготовки опалювальних систем до опалювального сезону і передачі їх на гідравліку теплопостачальним організаціям;

-  своєчасного прийняття теплоносіїв на житлові будинки на початку
опалювального сезону;

- утримання житлових будинків і прибудинкової території у належному
санітарному стані;

-   будівництво, виконання ремонту і технологічне обслуговування
димових і вентиляційних каналів, виконання технічного обслуговування
(профогляди) у нововведенних житлових будинках, участь в їх прийманні;

- надання платних послуг населенню по утриманню та ремонту житла, а
також інших платних послуг на замовлення підприємств, установ, організацій і громадян;

-    відбирання об'єктів для капітального ремонту за попереднім
погодженням з департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради і забезпечення необхідною документацією, здійснення контролю за проведенням будівельних та ремонтних робіт;

-  проведення роботи з громадськими організаціями та співвласниками
житлового фонду з поліпшення його утримання та експлуатації;

-   організація та проведення комерційно-постачальної діяльності по забезпеченню Підприємства необхідною сировиною та матеріалами;

-   виконання окремих видів робіт та надання передбачених чинним законодавством послуг юридичним та фізичним особам, населенню міста;

            - управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном.

2.3. Для здійснення своєї діяльності Підприємство:

-   орендує будівлі, приміщення, обладнання, автотранспортні засоби, необхідну техніку та технології, приймає в користування земельні ділянки;

-   будує, орендує об'єкти виробничої та соціально-культурної сфери;

-   відкриває свої філії та представництва у порядку, визначеному чинним законодавством України;

-   вкладає свої кошти у діяльність інших підприємств з метою отримання прибутку для вирішення питань свого виробничого та соціального розвитку.

Види діяльності, на які необхідні відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після отримання їх у встановленому законом порядку.

 

3. Господарська, економічна та соціальна діяльність

 

3.1.    Підприємство самостійно планує свою діяльність та визначає
перспективи свого виробничого та соціального розвитку, виходячи із попиту
на виготовлену продукцію та надані послуги.

3.2.         Підприємство самостійне у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарської діяльності, які не суперечать законодавству України.

3.3.         Підприємство реалізує свою продукцію та надає послуги за цінами і тарифами, встановленими самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавчими актами України, за державними цінами і та­рифами.

3.4.         Підприємство має право відкривати розрахункові, валютні та інші рахунки для зберігання та накопичення грошових та валютних коштів і здійснення всіх видів розрахункових, кредитних і касових операцій за місцем реєстрації Підприємства або в будь-якому банку України, інших держав за їхньою згодою.

3.5.  Розрахунки Підприємства по своїх зобов'язаннях проводяться у
безготівковому і готівковому порядку через відділення банків відповідно до правил здійснення розрахункових та касових операцій, затверджених
Національним банком України.

3.6.              Підприємство здійснює бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну звітність і подає її у встановленому обсязі органам державної статистики.

3.7.              За порушення договірних зобов'язань, кредитно-розрахункової і податкової дисципліни, вимог до якості продукції та інших правил здійснення господарської діяльності Підприємство несе відповідальність, передбачену законодавством України.

3.8.       Комплексна ревізія фінансово-господарської діяльності
Підприємства здійснюється з ініціативи власника не рідше одного разу на рік.

3.9.   Працівники Підприємства підлягають обов'язковому соціальному
забезпеченню, соціальному та медичному страхуванню в порядку і на умовах,  що встановлені для робітників та службовців державних підприємств. Підпри­ємство робить внески по соціальному страхуванню і забезпеченню в порядку і розмірах, визначених чинним законодавством.

3.10.        Підприємство зобов'язане забезпечити для своїх працівників безпечні та нешкідливі умови праці і несе відповідальність у встановленому законодавством порядку за шкоду, заподіяну їх здоров'ю та працездатності.

3.11.                     Підприємство має право за узгодженням з власником або уповноваженим ним органом встановлювати для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги, а також заохочувати працівників підприємств та установ, які обслуговують трудовий колектив, але не входять до його складу, в межах напрацьованих коштів, що направляються на їх споживання.

3.12.  Підприємство здійснює підготовку кваліфікованих спеціалістів, їх професійне навчання.

3.13.   Збитки, понесені підприємством в результаті порушення його
майнових прав громадянами, юридичними особами та державними органами,
відшкодовуються Підприємству за рішенням суду.

3.14.  Порядок прийому та звільнення працівників, їх права та обов'язки
визначаються чинним законодавством, цим Статутом і трудовим договором
(контрактом). Умови трудового договору (контракту) не повинні суперечити
чинному законодавству. Прийом на роботу посадових осіб та працівників
Підприємства здійснюється на конкурентній основі.

 

4. Зовнішньоекономічна діяльність 

 

4.1.  З метою забезпечення діяльності Підприємства валютними коштами, передовою технікою і технологіями, вирішення питань виробничого та соціального розвитку, Підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність у порядку та на умовах, визначених чинним законодавством України.

4.2.    Види діяльності, на які необхідно мати відповідні дозволи,
Підприємство здійснює тільки після одержання їх у встановленому законом
порядку.

 

5. Фонди, майно підприємства.  Порядок розподілу прибутку

 

5.1.   Для забезпечення діяльності Підприємства власник наділяє його
майном на умовах господарського відання. Статутний фонд підприємства
складає 123 080,6 тис. грн.

5.2.     У Підприємстві створюються фонд споживання та фонд
накопичення, а також інші фонди, величина яких визначається Підприємством за узгодженням з власником або уповноваженим ним органом за результатами його господарської діяльності.

5.3.  Майно Підприємства становлять основні фонди та обігові кошти, а
також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі
Підприємства.

Майно Підприємства відповідно до законів України, Статуту Підприємства є комунальною власністю територіальної громади міста Миколаєва і закріплюється за ним на праві господарського відання.

            5.4.     Джерелами формування майна Підприємства є:

         -   грошові та матеріальні внески власника;

-  доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів
господарської діяльності;

-  доходи від цінних паперів;

-  кредити банків та інших кредиторів;

-  придбання майна іншого підприємства, організації;

- безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій
підприємств і громадян;

- інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

5.5.  Підприємство за згодою власника або уповноваженого ним органу
має право продавати і передавати безоплатно іншим підприємствам,
організаціям, установам та громадянам, обмінювати, здавати в оренду,
надавати безоплатно в тимчасове користування належні йому будинки,
споруди, земельні ділянки, устаткування, транспортні засоби, інвентар,
сировину та інші матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу у
порядку, визначеному чинним законодавством.

5.6.    Основним показником фінансових результатів господарської
діяльності Підприємства є прибуток.

Прибуток Підприємства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат по оплаті праці. З балансового прибутку Підприємства сплачуються відсотки по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні Підприємства, якщо інше не передбачено рішенням власника Підприємства.

5.7.  Збитки Підприємства відшкодовуються за рахунок резервного фонду, а у випадку, якщо коштів резервного фонду не вистачає, за рахунок інших джерел, які знаходяться у Підприємства, а при недостачі цих джерел - за рахунок реалізації майна Підприємства.

5.8.    Підприємство за попереднім узгодженням з власником або
уповноваженим ним органом самостійно визначає фонд оплати праці без
обмеження його з боку державних органів, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

5.9.  Трудові доходи найманого працівника Підприємства визначаються
трудовим договором (контрактом) відповідно до законодавства України, а для інших працівників - угодою між ними. Трудові доходи працівників
Підприємства регулюються податками.

5.10.   Підприємство самостійно встановлює форми, системи і розміри
оплати праці, а також інші види доходів працівників.

5.11.     Трудові відносини найманих працівників з адміністрацією
регулюються трудовим договором (контрактом), положення якого не повинні
суперечити чинному законодавству України.

 

6. Органи управління та контролю, їх компетенція

 

6.1.    Управління Підприємством здійснюється відповідно до цього
Статуту методом поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і принципів самоврядування трудового колективу.

Підприємство самостійно визначає структуру управління, встановлює штати.

Власник здійснює свої права по управлінню Підприємством через уповноважений ним орган.

            6.2.     Власник Підприємства:

-   визначає загальний напрямок економічного та соціального розвитку Підприємства;

-   приймає рішення відносно основних питань зовнішньоекономічної діяльності Підприємства;

-   вирішує питання про створення, реорганізацію та ліквідацію філій та представництв, спільних підприємств;

-   призначає та звільняє керівника Підприємства;

-   вносить зміни та доповнення до Статуту Підприємства;

-   розглядає разом з представниками трудового колективу конфліктні ситуації, які виникають між трудовим колективом, адміністрацією Підприємства, та вживає заходів щодо їх усунення;

 

-      призначає ревізійну комісію для перевірки фінансово-господарської діяльності Підприємства;

-      вирішує інші питання, які віднесені до його компетенції чинним законодавством.

6.3.    Виконавчим органом на Підприємстві є одноособовий директор.
При    призначенні    директора    з    ним    укладається    контракт,    яким

визначаються права, обов'язки та відповідальність, умови його матеріального забезпечення, звільнення з посади з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством.

Директор вирішує всі питання діяльності Підприємства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції власника Підприємства чи уповноваженого ним органу.

Директор підзвітний власнику і організує виконання його рішень.

Директор діє від імені Підприємства в межах, встановлених чинним законодавством та Статутом Підприємства.

Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Підприємства.

6.4.    Контроль за діяльністю директора здійснюється ревізійною
комісією, що створюється власником Підприємства. Директор не може бути
членом ревізійної комісії. До складу ревізійної комісії можуть бути обрані
члени трудового колективу Підприємства.

6.5.   Основною формою здійснення повноважень трудового колективу
Підприємства є загальні збори.

Трудовий колектив Підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з Підприємством.

6.6.     Загальні збори трудового колективу:

-   розглядають і затверджують проект колективного договору;

-   обирають (відкликають) своїх представників до (зі) складу ревізійної комісії.

7. Припинення діяльності підприємства

 

7.1. Діяльність Підприємства може бути припинена:

-   за рішенням Власника Підприємства;

-   в інших випадках, передбачених законодавством України.

7.2. Майно та грошові кошти Підприємства при його ліквідації, включаючи виручку від розпродажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, власниками облігацій, випущених Підприємством та іншими кредиторами, повертається Власнику Підприємства, або за його розпорядженням передається іншому підприємству.

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 20 червня 2018

№  39/61

 

СТАТУТ

комунального житлово-експлуатаційного підприємства № 24

(нова редакція)

 

1. Загальні положення

 

1.1. Комунальне житлово-експлуатаційне підприємство № 24 (далі – Підприємство) створене Миколаївською міською радою з метою здійснення господарської діяльності для вирішення соціально-економічних проблем Корабельного району міста по утриманню і експлуатації житлового фонду й інших об'єктів та засноване на комунальній власності територіальної громади міста Миколаєва.

1.2. Власником Підприємства є територіальна громада міста Миколаєва в особі Миколаївської міської ради (далі – Власник).

У своїй господарській діяльності Підприємство підпорядковано департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради (далі - уповноважений орган).

1.3. Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, має право від свого імені заключати договори, придбавати майнові та особисті немайнові права та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у судах.

Підприємство має печатку, штампи та бланки зі своїм найменуванням.

1.4. Підприємство набуває прав юридичної особи з моменту державної реєстрації його статуту.

1.5.    Місцезнаходження Підприємства: Україна, м. Миколаїв, проспект Богоявленський, 340/1.

1.6.  Підприємство несе відповідальність по своїх зобов'язаннях в межах свого майна. Підприємство не відповідає по зобов'язаннях держави та його Власника, держава та Власник не відповідають по зобов’язаннях Підприємства.

1.7. У своїй господарській діяльності Підприємство керується чинним законодавством (законодавчими актами) України, нормативно-правовими актами органів місцевого самоврядування міста Миколаєва та цим Статутом.

 

 

2. Предмет та мета діяльності

 

2.1. Предметом діяльності Підприємства є виробнича, посередницька діяльність, а також виконання окремих видів робіт та надання послуг.

2.2. Підприємство створено з метою:

- експлуатації і ремонту житлового фонду, який знаходиться на його балансі;

- своєчасного і якісного проведення капітального і поточного ремонту житлових будинків, інженерних споруд та обладнання за рахунок власних коштів, а також силами підвідомчих й підрядних організацій;

- забезпечення і додержання установлених норм тривалості ремонту житла та строків вводу його в експлуатацію;

- підготовки опалювальних систем до опалювального сезону і передачі їх на гідравліку теплопостачальним організаціям;

- своєчасного прийняття теплоносіїв на житлові будинки на початку опалювального сезону;

- утримання житлових будинків і прибудинкової території у належному санітарному стані;

- прийняття участі у будівництві, виконанні ремонту і технологічного обслуговування димових й вентиляційних каналів, печей на твердому паливі, виконання технічного обслуговування (профогляди) у новозаведених житлових будинках, прийняття участі в її прийманні;

- наданні платних послуг населенню по утриманню та ремонту житла, а також інших платних послуг по замовленню підприємств, установ, організацій і громадян;

- відбір об'єктів для капітального ремонту за попереднім погодженням з департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради і забезпечення необхідною документацією, здійснення контролю за проведенням будівельних та ремонтних робіт;

- проведення роботи з громадськими організаціями та співвласниками житлового фонду по поліпшенню його утримання та експлуатації;

- організації та проведення комерційно-постачальної діяльності по забезпеченню Підприємства необхідною сировиною та матеріалами;

- виготовлення і реалізації будівельних матеріалів;

- здійснення торговельної (оптової, роздрібної, комісійної з правом відкриття магазинів), посередницької діяльності;

- виробництва та реалізації товарів народного споживання;

- здійснення будівництва об'єктів промислового призначення, житла, соціально-культурної сфери;

- надання автотранспортних послуг по перевезенню вантажу і пасажирів, ремонту автотранспортної техніки, відкриття та експлуатації платних автостоянок;

- виконання окремих видів робіт та надання передбачених діючим законодавством послуг юридичним та фізичним особам, населенню міста;

- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном.

2.2. Для здійснення своєї діяльності Підприємство:

- придбає, орендує будівлі, приміщення, обладнання, автотранспортні засоби, необхідну техніку та технологію, земельні ділянки;

- створює свою торговельну мережу, пункти надання послуг та прокату, розважальні об'єкти;

- придбає, будує, орендує об'єкти виробничої та соціально-культурної сфери;

- відкриває свої філії та представництва у порядку, визначеному чинним законодавством України;

- вкладає свої кошти у діяльність інших підприємств з метою отримання прибутку для вирішення питань свого виробничого та соціального розвитку.

Види діяльності, на які необхідні відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після отримання їх у встановленому законом порядку.

 

3. Господарська, економічна та соціальна діяльність

 

3.1. Підприємство самостійно планує свою діяльність та визначає перспективи розвитку, виходячи із попиту на виготовлену продукцію та надані послуги, необхідності свого виробничого та соціального розвитку.

3.2. Підприємство самостійне у виборі предмету договору, визначенні зобов’язань, інших умов господарської діяльності, які не суперечать законодавству України.

3.3. Підприємство реалізує свою продукцію та надає послуги за цінами та тарифами, встановленими самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавчими актами України, - за державними цінами і тарифами.

3.4. Підприємство має право відкривати розрахунковий, валютний та інші рахунки для зберігання грошових та валютних коштів і здійснення всіх видів розрахункових, кредитних і касових операцій за місцем реєстрації Підприємства або в будь-якому банку України, інших держав з їхньої згоди.

3.5. Розрахунки Підприємства по своїх зобов’язаннях проводяться у безготівковому і готівковому порядку через відділення банків у відповідності з правилами здійснення розрахункових та касових операцій, затвердженими Національним банком України.

3.6. Підприємство здійснює бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну звітність і подає її у встановленому обсязі органам державної статистики.

3.7. За порушення договірних зобов'язань, кредитно-розрахункової і податкової дисципліни, вимог до якості продукції та інших правил здійснення господарської діяльності Підприємство несе відповідальність, передбачену законодавством України.

3.8. Комплексна ревізія фінансово-господарської діяльності Підприємства здійснюється з ініціативи власника не рідше одного разу на рік.

3.9. Працівники Підприємства підлягають обов'язковому соціальному забезпеченню, соціальному та медичному страхуванню в порядку і на умовах, що встановлені для робітників та службовців державних підприємств. Підприємство вносить внески по соціальному страхуванню і забезпеченню в порядку і розмірах, визначених діючим законодавством.

3.10. Підприємство зобов'язане забезпечити для своїх працівників безпечні та нешкідливі умови праці і несе відповідальність у встановленому законодавством порядку за шкоду, заподіяну їх здоров'ю та працездатності.

3.11.  Підприємство має право по узгодженню з власником або уповноваженим ним органом встановлювати для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги, а також заохочувати працівників підприємств та установ, які обслуговують трудовий колектив, але не входять до його складу, в межах напрацьованих коштів, що направляються на їх споживання.

3.12.  Підприємство здійснює підготовку кваліфікованих спеціалістів, їх економічне і професійне навчання.

3.13. Збитки, понесені підприємством в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами та державними органами, відшкодовуються Підприємству по рішенню суду або арбітражного суду.

3.14. Порядок прийому та звільнення працівників, їх права та обов'язки визначаються діючим законодавством, цим статутом і трудовим договором (контрактом ). Умови трудового договору ( контракту ) не повинні суперечити діючому законодавству. Прийом на роботу посадових осіб та працівників Підприємства здійснюється переважно на конкурентній основі.

 

4. Зовнішньоекономічна діяльність

 

4.1. З метою забезпечення діяльності Підприємства валютними коштами, передовою технікою і технологією, вирішення питань виробничого та соціального розвитку, Підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність у порядку та на умовах, визначених чинним законодавством України.

4.2. Види діяльності, на які необхідно мати відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після одержання їх у встановленому законом порядку.

 

5. Фонди, майно Підприємства, порядок розподілу прибутку

 

5.1. Для забезпечення діяльності Підприємства Власник наділяє майном на умовах повного господарського відання.

5.2. У Підприємстві створюються фонд споживання та фонд накопичення, а також інші фонди, величина яких визначається Підприємством за узгодженням з власником або уповноваженим ним органом за результатами його господарської діяльності.

5.3. Майно Підприємства складають основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі. Майно Підприємства відповідно до чинного законодавства України є комунальною власністю територіальної громади м. Миколаєва і закріплюється за ним на правах повного господарського відання.

Статутний фонд Підприємства становить 216951 (двісті шістнадцять тисяч дев’ятсот п’ятдесят одна) грн.

5.4. Джерелами формування майна Підприємства є:

- грошові та матеріальні внески власника;

- доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

- доходи від цінних паперів;

- кредити банків та інших кредиторів;

- придбання майна іншого підприємства, організації;

- безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

- інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

5.5. Підприємство за згодою власника або уповноваженого ним органу має право продавати і передавати безоплатно іншим підприємствам, організаціям, установам та громадянам, обмінювати, здавати в оренду, надавати безоплатно в тимчасове користування або в позику належні йому будинки, споруди, устаткування, транспортні засоби, інвентар, сировину та інші матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу у порядку, визначеному чинним законодавством.

5.6. Основним показником фінансових результатів господарської діяльності Підприємства є прибуток.

Прибуток Підприємства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат по оплаті праці. З балансового прибутку Підприємства сплачуються проценти по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні Підприємства, якщо інше не передбачено рішенням власника Підприємства.

5.7. Збитки Підприємства відшкодовуються за рахунок резервного фонду, а у випадку, якщо коштів резервного фонду не вистачає, за рахунок інших джерел, які знаходяться у Підприємства, а при недостачі цих джерел - за рахунок реалізації майна Підприємства.

5.8. Підприємство за попереднім узгодженням з власником або уповноваженим ним органом самостійно визначає фонд оплати праці без обмеження його з боку державних органів, якщо інше не передбачено діючим законодавством.

5.9. Трудові доходи найманого працівника Підприємства визначаються трудовим договором відповідно до законодавства України, а для інших працівників - угодою між ними. Трудові доходи працівників Підприємства регулюються податками.

5.10. Підприємство самостійно встановлює форми, системи і розміри оплати праці, а також інші види доходів працівників.

5.11. Трудові відношення найманих працівників з адміністрацією регулюються трудовим договором, положення якого не повинні суперечити діючому законодавству України.

 

6. Органи управління та контролю, їх компетенція

 

6.1. Управління Підприємством здійснюється відповідно до цього Статуту поєднанням прав Власника щодо господарського використання свого майна і принципів самоврядування трудового колективу.

Підприємство самостійно визначає структуру управління, встановлює штати.

Власник здійснює свої права щодо управління Підприємством безпосередньо або через уповноважений ним орган. Власник або уповноважені ним органи можуть створювати раду Підприємства (правління) з передачею їй окремих повноважень власника, яка представляє інтереси власника та трудового колективу.

6.2. Власник Підприємства:

- визначає загальний напрямок економічного та соціального розвитку Підприємства;

- приймає рішення відносно основних питань зовнішньоекономічної діяльності Підприємства;

- вирішує питання про створення, реорганізацію та ліквідацію сумісних підприємств;

- призначає та звільняє керівника Підприємства;

- виносить рішення про притягнення до дисциплінарної та майнової відповідальності керівника Підприємства;

- створює Раду Підприємства і затверджує її Положення;

- вносить зміни та доповнення до статуту Підприємства;

- розглядає разом з представниками трудового колективу конфліктні ситуації, які виникають між трудовим колективом і адміністрацією Підприємства та приймає заходів щодо їх усунення;

- призначає ревізійну комісію для перевірки фінансово-господарської діяльності Підприємства;

- приймає рішення про припинення діяльності Підприємства;

- вирішує інші питання, які віднесені до його компетенції чинним законодавством.

6.3. Виконавчим органом на Підприємстві є одноособовий директор.

При призначенні директора з ним укладається контракт, яким визначаються права, обов'язки та відповідальність директора, умови його матеріального забезпечення, умови його звільнення з посади з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством.

Директор вирішує усі питання діяльності Підприємства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції власника Підприємства чи уповноваженого ним органу.

Директор підзвітний власнику і організує виконання його рішень.

Директор діє від імені Підприємства в межах, встановлених законом та статутом Підприємства.

Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Підприємства.

6.4. Контроль за фінансово-господарською діяльністю директора здійснюється ревізійною комісією, що створюється власником Підприємства. Директор не може бути членом ревізійної комісії. До складу ревізійної комісії можуть бути обрані члени трудового колективу Підприємства.

6.5. Основною формою здійснення повноважень трудового колективу Підприємства є загальні збори.

Трудовий колектив Підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з Підприємством.

6.6. Загальні збори трудового колективу:

- розглядають і затверджують проект колективного договору;

- розглядають і вирішують питання самоврядування трудового колективу;

- вибирають (відзивають) своїх представників до складу ревізійної комісії.

7. Припинення діяльності Підприємства

 

7.1. Діяльність Підприємства може бути припинена:

- за рішенням власника Підприємства;

- з інших випадках, передбачених законодавством України.

7.2. Припинення діяльності Підприємства здійснюється шляхом його реорганізації або ліквідації.

7.3. При реорганізації Підприємства (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) його майно, права та обов’язки переходять до правонаступника.

7.4. Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється за рішенням його Власника, а у випадках, визначених чинним законодавством України, - за рішенням суду.

7.5. Майно та грошові кошти Підприємства при його ліквідації, включаючи виручку від розпродажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, та виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, власниками облігацій, випущених Підприємством та іншими кредиторами, повертаються Власнику Підприємства, або за його розпорядженням передаються іншому підприємству.

7.6. Ліквідаційна комісія несе майнову відповідальність за збитки, які причинені нею Підприємству, а також третім особам, відповідно з діючим законодавством.

7.7. Ліквідація вважається завершеною, а Підприємство таким, що припинило свою діяльність, з моменту внесення відповідного запису до державного реєстру.

__________________________________________________________________

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 20 червня 2018

№  39/61

 

СТАТУТ

комунального підприємства

«Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток»

(нова редакція)

 

1. Загальні положення

 

1.1.  Комунальне підприємство «Спеціалізоване комунальне підприємство «Гуртожиток» (далі - Підприємство) створене Миколаївською міською радою з метою здійснення господарської діяльності для вирішення соціально-економічних проблем м. Миколаєва по утриманню та експлуатації гуртожитків для неодружених, гуртожитків для малих сімей, житлового фонду і засноване на комунальній власності м. Миколаєва.

1.2. Власником підприємства є територіальна громада м. Миколаєва в особі Миколаївської міської ради (далі - Власник).

У своїй господарській діяльності Підприємство підпорядковано Миколаївській міській раді, управлінню комунального майна Миколаївської міської ради  та департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

1.3. Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, має право від свого імені укладати договори, набувати майнових та особистих немайнових прав та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у суді, господарському, адміністративному та третейському судах.

Підприємство має печатку, штампи та бланки зі своїм найменуванням.

1.4. Підприємство несе відповідальність по своїх зобов'язаннях в межах свого майна. Підприємство не відповідає по зобов'язаннях держави та його Власника, Власник не відповідає по зобов'язаннях Підприємства.

1.5. У своїй господарській діяльності Підприємство керується чинним законодавством України, актами органів місцевого самоврядування, цим Статутом.

2. Предмет та мета діяльності

 

2.1. Предметом діяльності Підприємства є виробнича, посередницька діяльність, а також виконання окремих видів робіт та надання послуг.

2.2. Підприємство створено з метою:

- контролю за реєстрацією та проживанням громадян та внесенням змін згідно з розпорядженнями Власника;

- експлуатації та ремонту гуртожитків, які знаходяться на його балансі;

- своєчасного і якісного проведення поточного ремонту гуртожитків, інженерних споруд та обладнання за рахунок власних коштів, а також силами підвідомчих й підрядних організацій та капітального ремонту за рахунок Власника;

- забезпечення і додержання установлених норм тривалості ремонту житла та строків введення його в експлуатацію;

- підготовки опалювальних систем до опалювального сезону і передачі їх на гідравліку теплопостачальним організаціям;

- своєчасного прийняття теплоносіїв на гуртожитки на початку опалювального сезону;

- утримання гуртожитків і прибудинкової території у належному санітарному стані;

- участі у виконанні ремонту і технологічного обслуговування димових і вентиляційних каналів у гуртожитках;

- надання платних послуг населенню по утриманню та ремонту житла, а також інших платних послуг на замовлення підприємств, установ, організацій та громадян;

- відбору об'єктів для капітального ремонту за попереднім погодженням з виконкомом Миколаївської міської ради і забезпечення необхідною документацією, здійснення контролю за проведенням будівельних та ремонтних робіт;

- проведення роботи з громадськими організаціями та співвласниками гуртожитків по поліпшенню їхнього утримання та експлуатації;

- організації та проведення комерційно-постачальної діяльності по забезпеченню Підприємства необхідною сировиною та матеріалами;

- виготовлення і реалізації будівельних матеріалів;

- здійснення торговельної (оптової, роздрібної, комісійної з правом відкриття магазинів), посередницької діяльності;

- виробництва та реалізації товарів народного споживання, хлібобулочних виробів;

- надання автотранспортних послуг по перевезенню вантажу, ремонту автотранспортної техніки, відкриття та експлуатації платних автостоянок;

- виконання окремих видів робіт та надання передбачених чинним законодавством послуг юридичним та фізичним особам, населенню міста;

- управління будинком, в т.ч. багатоквартирним, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд й іншим майном.

2.3. Для здійснення своєї діяльності Підприємство:

- набуває права власності, орендує приміщення, обладнання, автотранспортні засоби, необхідну техніку та технологію;

- вкладає свої кошти у діяльність інших підприємств з метою отримання прибутку для вирішення питань свого виробничого та соціального розвитку.

Види діяльності, на які необхідні відповідні дозволи, Підприємство здійснює тільки після отримання їх у встановленому законом порядку.

 

3. Господарська, економічна та соціальна діяльність

 

3.1. Підприємство за узгодженням з Власником планує свою діяльність та визначає перспективи розвитку, виходячи з попиту на надані послуги, необхідності свого виробничого та соціального розвитку.

3.2. Підприємство є самостійним у виборі предмету договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарської діяльності, які не суперечать законодавству України.

3.3. Підприємство надає послуги за цінами і тарифами на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавчими актами України, - за державними цінами і тарифами або за цінами і тарифами, затвердженими Власником.

3.4. Підприємство має право відкривати розрахунковий та інші види рахунків для зберігання грошових коштів і здійснення всіх видів розрахункових, кредитних і касових операцій за місцем реєстрації підприємства або в будь-якому банку України, інших держав за їхньою згодою.

3.5. Розрахунки Підприємства по своїх зобов'язаннях проводяться у безготівковому і готівковому порядку через відділення банків відповідно до правил здійснення розрахункових та касових операцій, затверджених Національним банком України.

3.6. Підприємство здійснює бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну звітність і подає її у встановленому обсязі органам державної статистики.

3.7. За порушення договірних зобов'язань, кредитно-розрахункової і податкової дисципліни, вимог до якості послуг та інших правил здійснення господарської діяльності Підприємство несе відповідальність, передбачену законодавством України.

3.8. Комплексна ревізія фінансово-господарської діяльності Підприємства здійснюється з ініціативи власника не рідше одного разу на рік.

3.9. Працівники Підприємства підлягають обов'язковому соціальному забезпеченню, соціальному та медичному страхуванню в порядку і на умовах, що встановлені для робітників та службовців державних підприємств. Підприємство робить внески по соціальному страхуванню і забезпеченню в порядку і розмірах, визначених чинним законодавством.

3.10. Підприємство зобов'язане забезпечити для своїх працівників безпечні та нешкідливі умови праці і несе відповідальність у встановленому законодавством порядку за шкоду, заподіяну їхньому здоров'ю та працездатності.

3.11. Підприємство має право за узгодженням з Власником або уповноваженим органом встановлювати для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги, а також заохочувати працівників підприємств та установ, які обслуговують трудовий колектив, але не входять до його складу, в межах коштів, що направляються на їхнє забезпечення.

3.12. Підприємство здійснює підготовку кваліфікованих спеціалістів, їхнє професійне навчання.

3.13. Збитки, завдані Підприємству в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами та державними органами, відшкодовуються Підприємству за рішенням суду або господарського суду.

3.14.  Порядок прийому та звільнення працівників, їхні права та обов'язки визначаються чинним законодавством, цим Статутом і трудовим договором (контрактом). Умови трудового договору (контракту) не повинні суперечити чинному законодавству. Прийом на роботу посадових осіб та працівників Підприємства здійснюється переважно на конкурентній основі.

 

4. Фонди, майно Підприємства, порядок розподілу прибутку

 

4.1. Для забезпечення діяльності Підприємства Власник наділяє його майном на умовах господарського відання.

4.2. У Підприємстві створюється фонд споживання та фонд накопичення, а також інші фонди, обсяг яких визначається Підприємством за узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом за результатами його господарської діяльності.

4.3. Майно Підприємства становлять основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Підприємства.

4.4. Майно підприємства відповідно до чинного законодавства України є комунальною власністю територіальної громади м. Миколаєва і закріплюється за ним на праві господарського відання.

Статутний фонд підприємства становить 29784 (двадцять дев’ять тисяч сімсот вісімдесят чотири) грн.

 4.5. Джерелами формування майна підприємства є:

- грошові та матеріальні внески Власника;

- доходи, одержані від господарської діяльності;

- кредити банків та інших кредиторів;

- безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

-  інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

4.6. Підприємство за згодою Власника або уповноваженого ним органу має право продавати і передавати безоплатно іншим підприємствам, організаціям, установам та громадянам, обмінювати, здавати в оренду, надавати безоплатно в тимчасове користування або в позику належні йому будинки, споруди, устаткування, транспортні засоби, інвентар, сировину та інші матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу у порядку, визначеному чинним законодавством.

4.7. Основним показником фінансових результатів господарської діяльності Підприємства є прибуток.

Прибуток Підприємства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат по оплаті праці. З балансового прибутку Підприємства сплачуються відсотки по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні Підприємства, якщо інше не передбачено рішенням Власника.

4.8. Підприємство, за попереднім узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом, самостійно визначає фонд оплати праці без обмеження його з боку державних органів, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

4.9. Трудові доходи найманого працівника Підприємства визначаються трудовим договором відповідно до законодавства України, а для інших працівників - угодою між ними. Трудові доходи працівників Підприємства регулюються податками.

4.10.  Підприємство самостійно встановлює форми, системи і розміри оплати праці, а також інші види доходів працівників.

4.11.  Трудові відношення найманих працівників з адміністрацією регулюються трудовим договором, положення якого не повинні суперечити чинному законодавству України.

 

5. Органи управління та контролю, їх компетенція

 

5.1. Управління Підприємством здійснюється відповідно до цього Статуту методом поєднання прав Власника щодо господарського використання свого майна і принципів самоврядування трудового колективу.

Підприємство самостійно визначає структуру управління і встановлює штат.

Власник здійснює свої права по управлінню Підприємством безпосередньо або через уповноважений ним орган.

5.2. Власник Підприємства :

- визначає загальний напрямок економічного та соціального розвитку Підприємства;

- вирішує питання про створення, реорганізацію та ліквідацію спільних підприємств;

- призначає та звільняє керівника Підприємства;

- виносить рішення про притягнення до дисциплінарної та майнової відповідальності керівника Підприємства;

- вносить зміни та доповнення до Статуту Підприємства;

- розглядає разом з представниками трудового колективу конфліктні ситуації, які виникають між трудовим колективом і адміністрацією Підприємства, та вживає заходів щодо їх усунення;

- призначає ревізійну комісію для перевірки фінансово-господарської діяльності Підприємства;

- приймає рішення про припинення діяльності Підприємства;

- вирішує інші питання, які віднесені до його компетенції чинним законодавством.

5.3. Виконавчим органом на Підприємстві є одноосібний директор. При призначенні директора з ним укладається контракт, яким визначаються права, обов'язки та відповідальність директора, умови його звільнення з посади з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством.

Директор вирішує усі питання діяльності Підприємства за винятком тих, що належать до виключної компетенції Власника чи уповноваженого ним органу.

Директор є підзвітним Власнику і організує виконання його рішень.

Директор діє від імені Підприємства в межах, встановлених законом та Статутом Підприємства.

Директор має право без довіреності виконувати дії від імені Підприємства.

5.4. Контроль за фінансово-господарською діяльністю директора здійснюється ревізійною комісією, що створюється Власником. Директор не може бути членом ревізійної комісії.

До складу ревізійної комісії можуть бути обрані члени трудового колективу Підприємства.

5.5. Основною формою здійснення повноважень трудового колективу Підприємства є загальні збори.

Трудовий колектив Підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з Підприємством.

5.6. Загальні збори трудового колективу:

- розглядають і затверджують проект колективного договору;

- обирають (відкликають) своїх представників до (зі) складу ревізійної комісії.

 

6. Припинення діяльності Підприємства

6.1. Діяльність Підприємства може бути припинена:

- за рішенням Власника;

- в інших випадках, передбачених законодавством України.

6.2. Майно та грошові кошти Підприємства при його ліквідації, включаючи виручку від розпродажу його майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, та виконання зобов'язань перед бюджетом, банками та іншими кредиторами, повертаються Власнику.

__________________________________________________________________

 Опубліковано: 6 липня 2018р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: