Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

13 вересня 2017                                                                                    № 24/3

Про надання згоди на прийняття

до комунальної власності об’єкта

права іншої власності

 

         Враховуючи рішення Вітовської районної ради Миколаївської області від 07.06.2017 № 3 «Про передачу майнового комплексу Вітовської центральної районної лікарні територіальній громаді міста Миколаєва», протокол постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту від 06.07.2017 № 72, протокол постійної комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку від 12.07.2017 № 56, керуючись Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», ст. 25, ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Дати згоду на прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва цілісного майнового комплексу Вітовської центральної районної лікарні, що розташована за наступними адресами: м. Миколаїв, проспект Богоявленський, 336, вулиця Самойловича, 25-а, проспект Богоявленський, 311, за умови збереження цільового призначення закладу охорони здоров’я.

2. Прийняти вищезазначений об’єкт у порядку, визначеному Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності».

3. Перейменувати Вітовську центральну районну лікарню на міську лікарню № 5.

4. Затвердити Статут міської лікарні № 5 (додається).

5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста (Рєпіна), заступника міського голови Шевченка Є.В.

 

 

Міський голова                                                                               О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від ________________________

№ _________________________

 

СТАТУТ

міської лікарні № 5

 

 

 

Розділ 1. Загальні положення

 

1.1. Міська лікарня № 5 (далі – Лікарня) є закладом охорони здоров’я, створеним Миколаївською міською радою (далі – Власник), заснованим на комунальній власності територіальної громади м. Миколаєва, що фінансується за рахунок коштів місцевого та державного бюджетів.

1.2. Місцезнаходження Лікарні: 54051, Миколаївська область, м. Миколаїв, проспект Богоявленський, 336.

1.3. Постійний контроль за виконанням статутних завдань Лікарні здійснює управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради (далі – Уповноважений орган).

1.4. Лікарня складається з наступних структурних підрозділів:

1.4.1. Адміністративно-управлінський персонал;

1.4.2. Стаціонарні відділення Лікарні:

- приймальне відділення;

- дитяче відділення;

- відділення інтенсивної терапії та анестезіології;

- терапевтичне відділення;

- неврологічне відділення;

- кардіологічне відділення;

- пологове відділення;

- гінекологічне відділення;

- хірургічне відділення;

- отоларингологічне відділення;

- відділення ортопедії, травматології та нейрохірургії;

- централізована операційна.

1.4.3. Поліклініка.

1.4.4. Стоматологічна поліклініка.

1.4.5. Допоміжні лікувально-діагностичні відділення:

- фізіотерапевтичне відділення;

- рентгенологічне відділення;

- лікувально-діагностичне відділення;

- відділення трансфузіології;

- клініко-діагностична лабораторія;

- патологоанатомічне відділення.

1.4.6. Загально-лікарняна служба.

1.4.7. Інформаційно-аналітичний відділ.

1.4.8. Бухгалтерія.

1.4.9. Господарча служба.

1.4.10. Госпрозрахунковий підрозділ.

1.4.11. Харчоблок.

1.4.12. Гараж.

 

Розділ 2. Найменування

 

2.1. Повне найменування українською мовою: міська лікарня № 5.

2.2. Скорочене найменування українською мовою: МЛ № 5.

 

Розділ 3. Предмет і мета діяльності

 

3.1. Предметом діяльності Лікарні є надання медичної (планової та ургентної), спеціалізованої, консультативно-діагностичної допомоги у стаціонарних, амбулаторних умовах та в умовах денного стаціонару мешканцям міста Миколаєва та області.

3.2. Головними завданнями Лікарні є:

3.2.1. Забір та зберігання донорської крові, переробка донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів та реалізація.

3.2.2. Діяльність, яка пов’язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а саме: має право придбати, ввозити, вивозити, перевозити, зберігати, відпускати, передавати, знищувати, розподіляти, використовувати наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, у відповідності з наявною ліцензією.

3.2.3. Здійснення закупівлі лікарських засобів, виробів медичного призначення, медичного обладнання та інвентарю, інших засобів, необхідних для функціонування Лікарні та її підрозділів.

3.2.4. Організація санітарно-протиепідемічного режиму та догляду за хворими, що гарантують захист від внутрішньолікарняних інфекцій, зараження медперсоналу та розповсюдження інфекцій за межі закладу.

3.2.5. Здійснення контролю за диспансеризацією населення, відбір громадян, які потребують динамічного нагляду за станом їх здоров’я, забезпечення їх кваліфікованим лікуванням залежно від захворювання, виконання необхідних заходів лікування.

3.2.6. Здійснення санітарно-освітньої роботи серед населення, що обслуговується.

3.2.7. Проведення комплексних лікувально-профілактичних заходів.

3.2.8. Організація та надання платних медичних послуг населенню та юридичним особам у межах, визначених діючим законодавством.

3.2.9. Співпраця із благодійними фондами, підприємствами установами та  організаціями всіх форм власності з метою реалізації статутних завдань.

3.2.10. Здійснення медичної практики.

3.2.11. Здійснення будь-якої іншої діяльності, яка не суперечить чинному законодавству України.

3.3. Лікарня створена з метою:

3.3.1. Забезпечення у межах, визначених чинним законодавством, доступної кваліфікованої лікувально-профілактичної допомоги хворим.

3.3.2. Розвитку і підвищення ефективності медичної допомоги хворим на основі зміцнення її профілактичної спрямованості, впровадження новітніх досягнень науки та медичної практики в діагностику і лікування з використанням найбільш прогресивних методів їх організації і проведення в умовах Лікарні.

3.3.3. Проведення експертизи тимчасової непрацездатності хворих, медичної реабілітації.

3.3.4. Вивчення і розповсюдження передового досвіду інших медичних закладів.

3.4. Якщо для зайняття вищеназваними видами діяльності чинне законодавство України потребує одержання ліцензії, то Лікарня може здійснювати цю діяльність тільки після одержання ліцензії в установленому законом порядку.

3.5. Захист державної таємниці здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про державну таємницю» та інших законодавчих актів з цього питання.

3.6. Захист персональних даних здійснюється відповідно до Конституції України, Закону України «Про інформацію», Закону України «Про захист персональних даних».

 

Розділ 4. Юридичний статус закладу

 

4.1. Лікарня є юридичною особою, користується правами та виконує обов’язки, передбачені чинним законодавством України.

4.2. Заклад здійснює свою медико-профілактичну, господарську, фінансову та іншу діяльність на основі та відповідно до Конституції України, Цивільного та Господарського кодексів України, законів України, постанов Кабінету Міністрів України, нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України, управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, цього Статуту та інших нормативно-правових актів.

4.3. Участь Лікарні в асоціаціях, корпораціях, концернах та інших об’єднаннях здійснюється на добровільних засадах, якщо це не суперечить чинному законодавству України про захист економічної конкуренції, згідно з вимогами Статуту.

4.4. Лікарня має відокремлене майно, веде самостійний баланс, має рахунки в органах державної казначейської служби України, печатку зі своїм найменуванням, штампи і бланки зі своїм найменуванням.

4.5. Лікарня має право укладати угоди, набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді, господарському та третейському суді відповідно до вимог чинного законодавства та цього Статуту.

4.6. Лікарня має повну юридичну правоздатність і дієздатність та здійснює будь-які операції у межах предмета своєї діяльності згідно з чинним законодавством України та цим Статутом.

4.7. Лікарня не несе відповідальності по зобов’язанням держави та Власника, держава та Власник не відповідають по зобов’язанням Лікарні.

4.8. Лікарня має право на придбання, ввезення, вивезення, перевезення, зберігання, знищення, передачу, розподіл, відпуск, використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

 

Розділ 5. Майно закладу

 

5.1. Майно Лікарні включає будівлі (в т.ч. господарські), споруди, інженерні комунікації, земельні ділянки, інші матеріальні цінності, вартість яких відображено у балансі.

Майно Лікарні є власністю територіальної громади міста Миколаєва і закріплюється за нею на праві оперативного управління.

Здійснюючи право оперативного управління, Лікарня володіє та користується зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, що не суперечать чинному законодавству України та цьому Статуту.

5.2. Джерелами формування майна Лікарні є:

5.2.1. Майно, передане їй Власником, уповноваженим ним органом.

5.2.2. Капітальні вкладення за рахунок коштів місцевого бюджету.

5.2.3. Надходження від додаткової (господарської) діяльності.

5.2.4. Плата за оренду майна.

5.2.5. Надходження від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна).

5.2.6. Благодійні внески, гранти та дарунки.

5.2.7. Кошти від підприємств, організацій, депутатів, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів.

5.2.8. Майно, придбане у інших суб’єктів.

5.2.9. Майно, що надходить безоплатно або у вигляді безповоротної допомоги чи добровільних благодійних внесків, пожертвувань юридичних і фізичних осіб.

5.2.10. Капітальні вкладення і дотації з бюджетів.

5.2.11. Майно, отримане з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

5.3. Лікарня не має права безоплатно передавати належне їй майно іншим юридичним особам чи громадянам, крім випадків, передбачених законом; відчужувати майнові об’єкти, що належать до основних фондів. Кошти, одержані в результаті відчуження майна, спрямовуються виключно на розвиток Лікарні.

5.4. Здача Лікарнею в оренду майна, що належить йому на праві оперативного управління, здійснюється за згодою управління комунального майна Миколаївської міської ради, відповідно до вимог чинного законодавства України.

5.5. Списання з балансу основних фондів Лікарнею здійснюється за згодою Власника або уповноваженого ним органу, в установленому чинним законодавством порядку.

Списання з балансу не повністю амортизованих основних фондів, прискорена амортизація основних фондів можуть проводитися лише за згодою Власника або уповноваженого ним органу.

5.6. Лікарня здійснює володіння, користування землею та іншими природними ресурсами відповідно до мети своєї діяльності та чинного законодавства. Вирішення питання щодо оформлення земельних правовідносин, в тому числі вилучення або відмови від земель, наданих у постійне користування або закріплених за закладом, здійснюється за погодженням з Власником або уповноваженим ним органом.

5.7. Збитки, завдані закладу в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються Лікарні за рішенням суду в установленому чинним законодавством порядку.

 

Розділ 6. Права та обов’язки закладу

 

6.1. Для забезпечення виконання зазначеної мети Лікарня має право: самостійно визначати перспективи свого розвитку, здійснювати лікувально-профілактичну та господарську діяльність на основі програм, перспективних та поточних планів; списувати з балансу обладнання і матеріали згідно із законодавством України за узгодженням з Власником або уповноваженим ним органом; за рахунок коштів Власника, власних надходжень, закуповувати лікарські засоби, медичне і технологічне обладнання, автотранспортні засоби, прилади, різні матеріали, комплектуючі вироби, технічну документацію, різні послуги відповідно до чинного законодавства.

6.2. Лікарня має право укладати та виконувати усі передбачені законодавством види договорів, угод, контрактів та інших юридичних актів з юридичними та іншими особами з урахуванням особливостей, визначених чинним законодавством  та цим Статутом.

6.3. Лікарня:

6.3.1. Забезпечує своєчасну сплату податків, зборів (обов’язкових платежів) та інших відрахувань до бюджету та державних цільових фондів згідно з чинним законодавством України; забезпечує ефективне використання і збереження майна власності територіальної громади міста Миколаєва.

6.3.2. Несе відповідальність за дотриманням вимог чинного законодавства України при користуванні відведеною земельною ділянкою.

6.3.3. Здійснює будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт основних фондів; забезпечує своєчасне освоєння нових технічних потужностей науково-технічного процесу та якнайшвидше введення в дію придбаного обладнання, несе відповідальність за незадовільне його використання.

6.3.4. Здійснює заходи із удосконалення організації роботи та матеріально-технічного забезпечення.

6.3.5. Придбаває необхідні матеріальні ресурси у підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також у фізичних осіб; створює незалежні умови для високопродуктивної праці, забезпечує додержання вимог законодавства про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.

6.3.6. Забезпечує економне та раціональне використання фонду заробітної плати і своєчасні розрахунки з працівниками Лікарні.

6.3.7. Виконує норми і вимоги щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.

6.4. У разі порушення Лікарнею законодавства про охорону навколишнього природного середовища її діяльність може бути обмежена, тимчасово заборонена або припинена відповідно до чинного законодавства України.

6.5. Лікарня веде бухгалтерський, оперативний, статистичний та інші види обліку згідно з чинним законодавством.

Головний лікар та головний бухгалтер несуть персональну відповідальність за додержання порядку ведення і достовірності обліку, статистичної і фінансової звітності.

 

Розділ 7. Організація діяльності закладу

 

7.1. Лікарня самостійно планує свою діяльність і визначає перспективи розвитку, виходячи із предмета і мети діяльності, передбачених цим Статутом, наявних власних можливостей, матеріальних та фінансових ресурсів.

7.2. Головною формою планування та організації діяльності Лікарні є власні поточні і перспективні плани лікувально-профілактичного процесу та соціального розвитку.

7.3. Річний план Лікарні затверджується органом управління.

7.4. Планом передбачається розвиток матеріально-технічної бази, будівництво, реконструкція, капітальний ремонт приміщень, технічне переоснащення та модернізація обладнання, а також створення необхідних матеріальних умов для вирішення соціальних проблем.

 

Розділ 8. Господарська, фінансова та соціальна діяльність закладу

 

8.1. Лікарня фінансується за рахунок медичної субвенції з державного бюджету, за рахунок місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством, і є неприбутковою організацією та не має на меті отримання доходів (прибутків) або їх частини для розподілу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску). Доходи (прибутки) Лікарні використовуються виключно для фінансування видатків на утримання Лікарні, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

8.2. Вся господарська та фінансова діяльність спрямована на виконання поставлених завдань та здійснюється відповідно до чинного законодавства України та Статуту. Бюджетне фінансування та власні надходження Лікарні зараховуються на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби. Отримані кошти використовуються згідно з кошторисом.

8.3. Фонд оплати праці створюється у розмірах, що визначаються згідно з чинним законодавством України.

8.4. Головний лікар Лікарні обирає форми і системи оплати праці, встановлює працівникам конкретні розміри посадових окладів, премій, винагород, надбавок і доплат згідно з умовами, передбаченими колективним договором, та відповідно до вимог чинного законодавства України.

8.5. Лікарня здійснює оплату праці в межах фонду оплати праці з урахуванням умов колективного договору.

8.6. Мінімальна заробітна плата працівників не може бути нижчою від установленого чинним законодавством мінімального розміру заробітної плати.

8.7. Оплата праці працівників Лікарні здійснюється відповідно до вимог Кодексу законів про працю України, інших нормативно-правових актів України, розмірів посадових окладів та затвердженого штатного розпису.

 

Розділ 9. Охорона праці

 

9.1. Адміністрація Лікарні забезпечує дотримання установленого для працівників режиму роботи, часу відпочинку, правил охорони праці, техніки безпеки, протипожежної безпеки на підставі чинного законодавства України з цих питань.

9.2. Згідно із Законом України «Про охорону праці» адміністрація Лікарні зобов’язана забезпечити для своїх працівників безпечні та нешкідливі умови праці та нести відповідальність в установленому порядку за шкоду, заподіяну їх здоров’ю та працездатності.

 

Розділ 10. Міжнародне співробітництво

 

10.1. Лікарня має право здійснювати міжнародне співробітництво відповідно до чинного законодавства України.

 

Розділ 11. Управління закладом

 

11.1. Управління Лікарнею здійснюється відповідно до Статуту уповноваженим органом щодо господарського використання майна, самоврядування трудового колективу та єдиного начальства.

11.2. Лікарню очолює головний лікар, який призначається на посаду та звільняється з посади розпорядженням міського голови, за поданням уповноваженого органу управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, яке укладає контракт з головним лікарем на термін від 1 до 5 років. Строк найму, права, обов’язки і відповідальність головного лікаря, умови його матеріального забезпечення, інші умови найму визначаються контрактом.

11.3. Головний лікар визначає структуру закладу і встановлює штати за погодженням з уповноваженим органом.

11.4. Головний лікар самостійно вирішує питання діяльності закладу, за винятком питань, віднесених чинним законодавством та цим Статутом до компетенції Власника чи уповноваженого органу.

11.5. Головний лікар Лікарні:

11.5.1. Несе персональну відповідальність за фінансово-господарську діяльність Лікарні, порушення вимог чинного законодавства України; діє без доручення від імені Лікарні, представляє її інтереси в усіх органах державної влади, місцевого самоврядування, судах, підприємствах, установах та організаціях.

11.5.2. Розпоряджається коштами та майном Лікарні відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.

11.5.3. Укладає договори та угоди, які пов’язані з діяльністю Лікарні.

11.5.4. Видає довіреності на представництво та захист інтересів в суді та інші довіреності, які необхідні для забезпечення діяльності Лікарні.

11.5.5. Визначає структуру та штатний розпис Лікарні за погодженням з уповноваженим органом.

11.5.6. Призначає та звільняє заступників, розподіляє функції та повноваження між ними.

11.5.7. У межах своєї компетенції видає накази та інші обов’язкові для виконання усіма працівниками акти, контролює їх виконання.

11.5.8. Вчиняє інші дії в порядку та межах, встановлених чинним законодавством України та цим Статутом.

 

Розділ 12. Трудовий колектив закладу

 

12.1. Трудовий колектив Лікарні становлять громадяни, які беруть участь у її діяльності на основі трудового договору (контракту), що регулює трудові відносини між працівниками та Лікарнею.

12.2. Повноваження трудового колективу Лікарні реалізовуються загальними зборами (конференцію) та через його виборні органи. Для представництва інтересів трудового колективу на загальних зборах (конференції) трудовий колектив може обирати будь-які органи, до складу яких не може входити головний лікар Лікарні. Члени виборного органу не можуть бути звільнені з роботи або переведені на інші посади з ініціативи адміністрації Лікарні без згоди відповідного органу колективу та урахування вимог чинного законодавства України.

12.3. До компетенції зборів (конференції) трудового колективу належать: укладання та переукладання колективного договору з адміністрацією Лікарні; затвердження правил внутрішнього трудового розпорядку, розгляд інших основних положень, які регламентують діяльність Лікарні (оплата праці), перспективних цільових планів; розгляд результатів роботи трудового колективу за рік.

12.4. Збори (конференції) трудового колективу проводяться в міру необхідності, але не рідше одного разу на рік.

12.5. З метою врегулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин та узгодження інтересів трудового колективу і адміністрації Лікарні, а також питань охорони праці, соціального розвитку відповідно до вимог чинного законодавства України укладається колективний договір. Право укладання колективного договору від імені Власника надається головному лікарю Лікарні, а від імені трудового колективу – уповноваженому ним органу.

 

Розділ 13. Взаємовідносини з іншими підприємствами, установами, організаціями та громадянами

 

13.1. Взаємовідносини Лікарні здійснюються на підставі чинного законодавства України.

13.2. Відносини Лікарні з іншими підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності і громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на підставі договорів в установленому чинним законодавством порядку.

 

Розділ 14. Ліквідація і реорганізація закладу

 

14.1. Ліквідація та реорганізація Лікарні (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) здійснюється за рішенням Власника відповідно до чинного законодавства України, з урахуванням пропозицій уповноваженого органу, у випадках, передбачених законодавством за рішенням суду, та інших підстав чинного законодавства України.

14.2. Ліквідація Лікарні здійснюється ліквідаційною комісією, створеною органом управління майном, за дорученням Власника.

Порядок і строки ліквідації Лікарні визначаються згідно з чинним законодавством України.

14.3. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління справами Лікарні. Ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс Лікарні.

14.4. У разі реорганізації і ліквідації Лікарні працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх соціальних прав та інтересів, передбачених чинним законодавством України.

14.5. Лікарня вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

 

_____________________________________________________


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: