Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 48/20 від 2010-09-02

Про внесення доповнень та змін до Положення про порядок надання дозволу на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення (сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, виробництва, нестаціонарних об’єктів сфери послуг), затвердженого рішенням міської ради від 18.09.08 № 27/51(ВТР. ЧИН. №7/13 ВІД 07.07.11)


ВТР. ЧИН.
На виконання Закону України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», ст. 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», керуючись ст. ст. 25, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Внести доповнення та зміни до Положення про порядок надання дозволу на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд соціально – культурного, побутового, торговельного та іншого призначення (сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, виробництва, нестаціонарних об’єктів сфери послуг), затвердженого рішенням міської ради від 18.09.08 № 27/51, виклавши його в новій редакції (додається).
 
2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань підприємництва, інвестицій, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів (Качного).
 


Міський головаВ.Д. Чайка


Затверджено
рішенням міської ради
від 2 вересня 2010
№48/20




ПОЛОЖЕННЯ
про порядок надання дозволу на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення (сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, виробництва, нестаціонарних об’єктів сфери послуг)



1. Загальні положення.
 
1.1. Положення про порядок надання дозволу на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення (сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, виробництва, нестаціонарних об’єктів сфери послуг) (далі – Положення) розроблене згідно із Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», Постановами Кабінету Міністрів України від 16.05.94 № 313 «Про затвердження Правил побутового обслуговування населення», від 03.02.10 № 259 «Деякі питання діяльності, пов’язаної з торгівлею лікарськими засобами», від 15.06.06 № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення», від 29.07.09 № 868 «Деякі питання організації діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків», від 26.08.09 № 982 «Про затвердження порядку розміщення малих архітектурних форм для впровадження підприємницької діяльності», Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 19.02.02 № 51 «Про затвердження галузевого класифікатора «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування», Правилами роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затвердженими наказом Міністерства економіки України від 24.07.02 № 219, Правилами роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затвердженими наказом МЗЕЗ і торгівлі України від 08.07.96 № 369, Національними стандартами України ДСТУ 4303:2004 «Роздрібна та оптова торгівля», ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства», та визначає порядок одержання суб’єктами господарювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення (сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, виробництва, нестаціонарних об’єктів сфери послуг) (далі – дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів).
 
1.2. Положення є обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання, незалежно від їх організаційно-правових форм та форм власності.
 
1.3. Дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів є документом, який дає право його власнику на розміщення відповідного об'єкта і є бланком суворої звітності встановленого зразка (додаток до Положення).
 
1.3.1. Заміна бланків раніше виданих дозволів на дозволи на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів нового зразка здійснюється виконкомом міської ради безкоштовно за умови подання суб’єктом господарювання заяви та оригіналу раніше виданого дозволу.
 
1.4. Відповідальність за достовірність документів та інформації, наданих при подачі заяви на отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів, несе заявник.
 
1.5. Дозвіл на розміщення  на території об’єктів благоустрою об'єктів видається безкоштовно.
 
1.6. Визначення термінів.
 
1.6.1. Об’єкти торговельного призначення:
- склад товарний;
- крамниця-склад;
- магазин-склад;
- універсальний склад;
- спеціалізований склад;
- склад змішаний;
- крамниця, магазин;
- крамниця-клуб, магазин-клуб;
- павільйон;
- універсам, супермаркет;
- гіпермаркет;
- мінімаркет;
- торговельний центр;
- палатка, намет;
- кіоск, ятка;
- лоток, рундук;
- ринок;
- тимчасовий комунальний ринок;
- комплекс торговельних павільйонів;
- аптечний заклад;
- літній майданчик;
 
- тимчасовий торговельний майданчик;
- заклади ресторанного господарства (ресторан, ресторан-бар, кафе, кав’ярня, кафе-бар, кафетерій, закусочна, бар, нічний клуб, пивна зала, їдальня, буфет);
- столики біля закладу ресторанного господарства;
- інші торговельні об’єкти, не заборонені чинним законодавством.
 
1.6.2. Будівлями і спорудами іншого призначення є:
- об’єкти сфери послуг;
- об’єкти відпочинку;
- об’єкти розваг;
- об’єкти спорту;
- об’єкти виробництва (виробничі та переробні цехи, ділянки, пекарні, млини, швацькі та трикотажні цехи  та інші об’єкти);
- нестаціонарні об’єкти сфери послуг;
- офіси, у т.ч. відділення банків;
- інші об’єкти, не заборонені чинним законодавством.
 
1.6.3. Об’єктами сфери послуг є:
- об’єкти з ремонту та пошиву взуття, швейних, хутрових, трикотажних, текстильних виробів та головних уборів;
- об’єкти з ремонту радіотелевізійної, аудіо- та відеоапаратури;
- об’єкти з ремонту меблів;
- об’єкти з ремонту ювелірних виробів, антикварних виробів;
- об’єкти з ремонту металовиробів;
- об’єкти технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, у т.ч. автозаправні станції;
- перукарні;
- об’єкти з прокату аудіо-, відеокасет, СД-дисків;
- об’єкти з прокату транспортних засобів;
- об’єкти з прокату весільних нарядів і одягу для урочистих подій;
- об’єкти з ремонту електропобутової техніки, побутових приладів, музичних інструментів;
- ломбарди;
- об’єкти з надання фотопослуг, фотолабораторії;
- об’єкти з надання послуг аудіо-, відеозапису;
- об’єкти з ремонту годинників;
- об’єкти по хімічній чистці;
- об’єкти по пранню білизни;
- лазні, сауни, фітнес-клуби, фізкультурно-оздоровчі комплекси;
- об’єкти по сервісному обслуговуванню оргтехніки;
- об’єкти по наданню ритуальних послуг;
- бізнес-центри;
 
 
- комп’ютерні зали, інтернет-клуби, букмекерські контори;
- автостоянки, парковки;
- пункти надання послуг, які розташовані у стаціонарних об’єктах;
- нестаціонарні об’єкти сфери послуг, відпочинку, розваг та спорту (тир, силоміри, ваги, батути, гральні автомати без грошового виграшу, виносні пункти прийому склотари, каруселі, атракціони, послуги по доступу до засобів мобільного зв’язку, у т.ч. продаж скретч-карток та інші);
- інші об’єкти сфери послуг, не заборонені чинним законодавством.
 
1.7. Суб’єкт господарювання має право вибору подання заяви та документів, необхідних для видачі дозволу:
- безпосередньо за зверненням до державного адміністратора;
- за зверненням до представників відповідних місцевих дозвільних органів (далі – дозвільні органи), які здійснюють прийом суб'єктів господарювання в дозвільному центрі за принципом організаційної єдності.
Незалежно від вибору суб’єктом господарювання способу одержання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів, державними адміністраторами здійснюється загальна реєстрація заяв суб’єктів господарювання на отримання документів дозвільного характеру та загальна валова реєстрація видачі зазначених дозволів.
У разі звернення заявника за отриманням дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта безпосередньо до представника дозвільного органу, який здійснює прийом та видачу документів дозвільного характеру на території дозвільного центру, суб’єкт господарювання або належним чином уповноважена ним особа подає представнику дозвільного органу в одному примірнику заяву встановленого зразка та документи, визначені цим Положенням.
Державний адміністратор, представник місцевого дозвільного органу перевіряє документи, надані суб’єктом господарювання для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, та приймає їх за описом, який засвідчує власним підписом із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові та посади, та видає опис заявнику.
Заява суб’єкта господарювання на отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта реєструється державним адміністратором у відповідному журналі, після чого передається представникам дозвільних органів для формування дозвільної справи. Розгляд дозвільними органами документів, наданих суб’єктом господарювання для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, без реєстрації державним адміністратором заяви щодо отримання вказаного дозволу та її отримання представником відповідного дозвільного органу забороняється.
Термін підготовки дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта не може перевищувати 10 (десяти) робочих днів.
 
 
Після підготовки документа дозвільного характеру представник дозвільного органу повідомляє про це суб’єкта господарювання та передає дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта державному адміністратору для його реєстрації.
У разі звернення заявника до державного адміністратора для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, державний адміністратор не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від дозвільного органу відповідного дозволу повідомляє суб'єкта господарювання про час та місце його видачі.
Дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, виданий без його реєстрації та нумерації державним адміністратором, вважається недійсним з моменту його видачі.
Дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта передається державним адміністратором суб’єкту господарювання, про що суб’єкт господарювання (керівник юридичної особи, фізична особа-підприємець або уповноважена ним особа) засвідчує власним підписом у журналі реєстрації видачі документів дозвільного характеру, який ведеться державним адміністратором.
При видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта державний адміністратор обов’язково перевіряє документи, що посвідчують особу суб’єкта господарювання або його уповноваженого представника.
У разі відмови у видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, така письмова відмова з відповідним обґрунтуванням її причин передається представником дозвільного органу за його підписом державному адміністратору для реєстрації та видачі суб’єкту господарювання, про що зазначається у журналі реєстрації видачі документів дозвільного характеру, або надсилається заявнику поштовим відправленням з описом вкладення.
Копії заяви на отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, документів, що до неї додаються, та дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта формуються у дозвільну справу, яка зберігається місцевим дозвільним органом протягом 3 (трьох) років.
Відділ дозвільних процедур та розвитку підприємництва щомісяця звітує на засіданні постійної комісії міської ради з питань підприємництва, інвестицій, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів про кількість виданих дозволів на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів, переоформлення, видачі дублікатів, повідомлень про відмову у видачі зазначених дозволів.
 
1.8. Підставами для відмови у видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта є:
 
- подання суб'єктом господарювання неповного пакету документів, необхідних для одержання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, згідно із встановленим вичерпним переліком;
- виявлення в документах, поданих суб'єктом господарювання, недостовірних відомостей;
- відсутність адреси розміщення об’єкта у дислокації розміщення об’єктів виносної, сезонної виносної торгівлі, нестаціонарних об’єктів сфери послуг.
Дислокація розміщення об’єктів виносної, сезонної виносної торгівлі, нестаціонарних об’єктів сфери послуг затверджується рішенням виконкому міської ради за обов’язковим попереднім погодженням постійною комісією міської ради з питань підприємництва, інвестицій, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів.
Письмове повідомлення дозвільного органу про відмову у видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта надається суб'єкту господарювання особисто або надсилається поштовим відправленням з описом вкладення із зазначенням передбачених законом підстав для такої відмови у строк, встановлений для видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
У разі усунення суб'єктом господарювання причин, що стали підставою для відмови у видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, повторний розгляд документів здійснюється дозвільним органом у строк, що не перевищує 5 (п'яти) робочих днів з дня отримання відповідної заяви суб'єкта господарювання, документів, необхідних для видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, і документів, які засвідчують усунення причин, що стали підставою для відмови у видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
При повторному розгляді документів не допускається відмова у видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта з причин, раніше не зазначених у письмовому повідомленні заявнику (за винятком неусунення чи усунення не в повному обсязі заявником причин, що стали підставою для попередньої відмови).
У разі, якщо у встановлений законом строк суб'єкту господарювання не видано або не направлено дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта або рішення про відмову у його видачі, то через 10 (десять) робочих днів з дня закінчення встановленого строку для видачі або відмови у видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, суб'єкт господарювання має право провадити певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності. Копія заяви (опису прийнятих представником дозвільного органу або державним адміністатором документів) з відміткою про дату їх прийняття є підтвердженням подачі заяви та документів державному адміністратору або дозвільному органу.
Днем видачі дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта вважається останній день строку розгляду заяви дозвільним органом, передбаченого законом.
1.9. Підстави для анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
1.9.1. Звернення суб'єкта господарювання із заявою про анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
1.9.2. Припинення юридичної особи (злиття, приєднання, поділ, перетворення або ліквідація).
1.9.3. Припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.
1.9.4. Встановлення факту надання в заяві та документах, що додаються до неї, недостовірної інформації.
1.9.5. Порушення нормативно-правових актів з охорони праці, екологічних, санітарних правил, інших вимог законодавства.
 
1.9.6. Закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки, договору про встановлення особистого строкового сервітуту (для малих архітектурних форм) або припинення дії зазначених договорів з підстав, визначених законодавством.
 
1.9.7. Анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта здійснюється розпорядчим документом заступника міського голови (за підпорядкованістю) за поданням відділу дозвільних процедур та розвитку підприємництва.
 
У разі анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта з підстав, визначених п. п. 1.9.4, 1.9.5 даного Положення, підготовка відповідного подання здійснюється за наявності передбачених чинним законодавством процесуальних документів, що набрали законної сили, про встановлення факту порушення нормативно-правових актів з охорони праці, екологічних, санітарних правил, інших вимог законодавства, або встановлення факту надання в заяві та документах, що додаються до неї, недостовірної інформації.
 
1.9.8. При виявленні підстав для анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, визначених п. п. 1.9.4, 1.9.5 даного Положення, встановлених адміністраціями районів міста, відділом організації торгівлі, громадського харчування, роботи ринків та комплексів торговельних павільйонів, відділом сфери послуг, легкої та переробної промисловості, про це письмово повідомляється заступник міського голови (за підпорядкованістю).
У цьому випадку анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта здійснюється за процедурою, визначеною п. 1.9.7 даного Положення.
 
1.9.9. При зверненні постійної комісії міської ради з питань підприємництва, інвестицій, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів про виявлення підстав для анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, визначених п. п. 1.9.1 - 1.9.6 даного Положення, анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта здійснюється розпорядчим документом заступника міського голови (за підпорядкованістю).
1.9.10. Рішення про анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта надсилається суб'єкту господарювання поштовим відправленням з описом вкладення не пізніше 5 (п'яти) робочих днів з дня прийняття (винесення) рішення, якщо інше не передбачено законом.
1.9.11. Дія дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта припиняється через 10 (десять) робочих днів з дня прийняття (винесення) рішення про анулювання такого документа.
Рішення про анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта може бути оскаржено в суді.
1.9.12. Анулювання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта з підстав, не встановлених законом, є підставою для визнання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта анульованим безпідставно.
У цьому разі дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта підлягає поновленню. Поновлення дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта відбувається шляхом здійснення відповідного запису в реєстрі документів дозвільного характеру та повернення суб'єкту господарювання безпідставно анульованого дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
Якщо безпідставно анульований дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта знаходиться у суб'єкта господарювання, поновлення його дії відбувається лише за здійсненням відповідного запису в реєстрі документів дозвільного характеру та направленням дозвільним органом письмового повідомлення про поновлення безпідставно анульованого дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
У разі знищення дозвільним органом або суб'єктом господарювання безпідставно анульованого дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, дозвільний орган видає суб'єкту господарювання новий дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
Строк дії безпідставно анульованого дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта подовжується на строк, протягом якого такий дозвіл вважався анульованим.
Днем поновлення безпідставно анульованого дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта є день внесення відповідного запису до реєстру документів дозвільного характеру.
1.10. Підставами для переоформлення дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта є:
- зміна найменування суб'єкта господарювання - юридичної особи або прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця;
- зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання.
У разі виникнення підстав для переоформлення дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта суб'єкт господарювання зобов'язаний протягом 5 (п'яти) робочих днів з дня настання таких підстав подати дозвільному органу або державному адміністратору заяву про переоформлення дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта разом з дозволом, що підлягає переоформленню, і відповідний документ, що підтверджує зазначені зміни (виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців).
Дозвільний орган протягом 2 (двох) робочих днів з дня одержання заяви про переоформлення дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта та документів, що додаються до неї, зобов'язаний видати переоформлений на новому бланку дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта з урахуванням змін, зазначених у заяві про переоформлення такого дозволу.
Одночасно з переоформленим на новому бланку дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта дозвільний орган на вимогу суб'єкта господарювання видає останньому безоплатно засвідчену ним копію такого дозволу.
У разі переоформлення дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта дозвільний орган не пізніше наступного робочого дня з дня переоформлення такого дозволу приймає рішення про визнання недійсним дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, що був переоформлений, з внесенням відповідних змін до реєстру документів дозвільного характеру.
Строк дії переоформленого дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта не може перевищувати строк дії, зазначений у документі дозвільного характеру, що переоформлявся.
Не переоформлений в установлений строк документ дозвільного характеру є недійсним.
1.11. Підставами для видачі дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта є:
- втрата дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта;
- пошкодження дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
У разі втрати дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта суб'єкт господарювання зобов'язаний протягом 5 (п'яти) робочих днів з дня настання такої підстави подати дозвільному органу або державному адміністратору заяву про видачу дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта.
У разі якщо бланк дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта непридатний для використання внаслідок його пошкодження, суб'єкт господарювання подає дозвільному органу заяву про видачу дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта та непридатний для використання дозвіл.
Строк дії дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта не може перевищувати строку дії, зазначеного у втраченому або пошкодженому дозволі.
Суб'єкт господарювання, який подав заяву та відповідні документи для видачі дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта замість втраченого або пошкодженого, провадить свою діяльність на підставі копії заяви про видачу дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, зареєстрованої дозвільним органом або державним адміністратором.
Дозвільний орган зобов'язаний протягом 2 (двох) робочих днів з дня одержання заяви про видачу дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта надати заявникові або державному адміністратору дублікат дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта замість втраченого або пошкодженого.
У разі видачі дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта замість втраченого або пошкодженого дозвільний орган не пізніше наступного робочого дня з дня видачі дубліката дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта приймає рішення про визнання недійсним дозволу, що був втрачений або пошкоджений, із внесенням відповідних змін до реєстру документів дозвільного характеру.
1.12. Зупинення розгляду документів, поданих для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, можливе за бажанням суб'єкта господарювання шляхом письмового повідомлення про це дозвільного органу або державного адміністратора.
У разі розгляду судом справи щодо об'єкта, на який видається дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, розгляд документів, поданих для його отримання, зупиняється до винесення судом відповідного рішення.
Дозвільні органи поновлюють розгляд документів після усунення обставин, що зумовили його зупинення.
Перебіг строку розгляду документів, поданих для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, зупиняється з дня зупинення розгляду таких документів. З дня поновлення такого розгляду перебіг строку розгляду документів продовжується.
Про зупинення та поновлення дозвільними органами розгляду документів, поданих для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта, повідомляється заявнику і державному адміністратору.
 
2. Порядок подання, розгляду заяв та одержання дозволу на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення (сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, виробництва, нестаціонарних об’єктів сфери послуг) (далі – об’єктів).
 
2.1. Для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів, зазначених у п. п. 1.6.1, 1.6.2, 1.6.3, 1.6.4, суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою подається заява встановленого зразка.
 
До заяви додаються:
 
- копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної чи фізичної особи- підприємця;
 
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
 
- копія документа про право заявника на використання відповідного приміщення або частини приміщення, площі або частини площі;
 
- погодження СЕС у випадках, передбачених законодавством України для об’єктів торгівлі та ресторанного господарства;
 
- дозвіл на початок роботи, виданий органом державного пожежного нагляду, або декларація відповідності об’єкта вимогам законодавства з питань пожежної безпеки (при новому будівництві та переведенні житлових приміщень у нежитлові дозвіл державного пожежного нагляду не надається);
 
- санітарний паспорт для аптечних закладів;
 
- акт введення до експлуатації об’єкта будівництва, затверджений рішенням виконкому Миколаївської міської ради та при переведенні житлових приміщень у нежитлові, або акт технічної комісії про прийняття стаціонарної малої архітектурної форми до експлуатації чи декларація відповідності малої архітектурної форми вимогам законодавства – для павільйонів та кіосків (у випадках, передбачених чинним законодавством), сертифікат відповідності закінченого будівництвом об’єкта (окремого пускового комплексу), виданий інспекцією ДАБК у Миколаївській області при новому будівництві;
 
- копія документа, що підтверджує право користування земельною ділянкою (договір оренди, державний акт на право постійного користування
земельною ділянкою або інший документ, що підтверджує право розташування об’єкта на земельній ділянці) - для кіосків, павільйонів, комплексів торговельних павільйонів, ринків, автозаправних станцій, автомобільних стоянок, крім тимчасових комунальних ринків, тимчасових торговельних майданчиків та об’єктів, розташованих на території ринків, або договір особистого строкового сервітуту - для малих архітектурних форм при наявності заяви-декларації про розміщення малої архітектурної форми, зареєстрованої в установленому порядку.
 
У разі, якщо заявник (орендар або користувач) не є власником земельної ділянки, на якій розташований об’єкт, для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об'єкта надається копія документа, який підтверджує право користування земельною ділянкою власником об’єкта.
 
2.2. Для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів у вигляді столиків (до 4 столиків із загальною місткістю до 20 посадочних місць) біля закладів ресторанного господарства подається заява встановленого зразка.
 
До заяви додаються:
 
- копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної чи фізичної особи – підприємця;
 
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
 
- копія дозволу на розміщення основного об’єкта.
 
2.3. Для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів у вигляді відділів у стаціонарних об’єктах торгівлі, подається заява встановленого зразка.
 
До заяви додаються:
 
- копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної чи фізичної особи – підприємця;
 
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
 
- копія документа про право заявника на використання відповідного приміщення або частини приміщення, площі або частини площі;
 
- копія дозволу на розміщення основного об’єкта.
 
2.4. Для отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів у вигляді пунктів надання послуг, розташованих у стаціонарних об’єктах, подається заява встановленого зразка.
 
До заяви додаються:
 
- копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної чи фізичної особи – підприємця;
 
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
 
копія дозволу на розміщення основного стаціонарного об’єкта;
 
- копія документа про право заявника на використання відповідного приміщення або частини приміщення, площі або частини площі.
 
2.5. Дозвіл на розміщення об’єктів на території об’єктів благоустрою видається безстроково, крім тимчасових комунальних ринків, тимчасових торговельних майданчиків та об’єктів, зазначених у розділах 3, 4 цього Положення.
 
2.6. У разі надання на підставі договору оренди чи інших договорів у тимчасове користування приміщень, за умови збереження виду діяльності та стану цих приміщень, за наявності у власника дозволу на розміщення об’єктів на території об’єктів благоустрою від орендаря або іншого користувача не вимагається одержання дозволу на розміщення об’єктів на території об’єктів благоустрою.
 
У разі необхідності орендар або інший законний користувач може отримати дозвіл на розміщення об’єктів на території об’єктів благоустрою, для чого ним подається заява встановленого зразка.
 
До заяви додаються:
 
- копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної чи фізичної особи – підприємця;
 
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
 
копія дозволу орендодавця або попереднього орендаря на розміщення об’єкта;
 
- копія договору оренди чи іншого договору про тимчасове використання приміщень.
 
2.7. Дозвіл видається не пізніше 10 (десяти) робочих днів з дати реєстрації заяви та необхідних документів, що додаються до заяви.
 
У разі прийняття рішення про відмову у видачі дозволу, суб’єкту господарювання повідомляється про це у встановленому законодавством порядку.
 
2.8. Дозвіл на розміщення об’єктів, передбачених п. 2 даного Положення, підписується заступником міського голови (за підпорядкованістю).
 
 
3. Порядок отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів у вигляді сезонних об’єктів виносної торгівлі, пересувних об’єктів виносної торгівлі та нестаціонарних об’єктів сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту.
 
3.1. Дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів у вигляді сезонних об’єктів виносної торгівлі видається на період з 15 квітня по 31 жовтня одного календарного року.
 
Дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою пересувних об’єктів виносної торгівлі видається на термін до одного календарного року.
 
Дозвіл на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів у вигляді нестаціонарних об’єктів сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту надається на термін до одного календарного року.
 
3.2. Сезонний об’єкт виносної торгівлі – це об’єкт дрібнороздрібної торговельної мережі, який за формою засобів торгівлі являє собою намети або столики з парасольками.
 
У сезонних об’єктах виносної торгівлі здійснюється реалізація морозива, пива, прохолоджуючих напоїв та супутніх товарів, згідно із погодженим СЕС району асортиментним переліком у випадку, якщо його отримання передбачене чинним законодавством України.
3.3. Пересувний об’єкт виносної торгівлі - це об’єкт дрібнороздрібної торговельної мережі у вигляді автотрейлера (автолавки, автофургона), який у випадку виникнення необхідності може бути легко переміщений на інше місце.
3.4. Нестаціонарний об’єкт сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту – об’єкт сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, розташований поза приміщенням.
 
3.5. Для отримання дозволу на розміщення сезонних об’єктів виносної торгівлі, пересувних об’єктів виносної торгівлі (крім вул. Радянської та прилеглих до неї вулиць, обмежених вул. Московською, вул. Лягіна, вул. Адміральською та пр. Леніна, Флотського бульвару та Нижньої набережної) суб’єктом господарювання подається заява встановленого зразка на ім’я заступника голови адміністрації відповідного району (за підпорядкованістю).
Дозвіл на розміщення сезонних об’єктів виносної торгівлі, пересувних об’єктів виносної торгівлі на вул. Радянській та прилеглих до неї вулицях (обмежених вул. Московською, вул. Лягіна, вул. Адміральською та пр. Леніна), Флотському бульварі та Нижній набережній видається виконкомом міської ради.
 
3.5.1. До заяви додаються:
 
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
 
- копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної чи фізичної особи – підприємця;
 
- погодження органу СЕС у випадках, передбачених чинним законодавством для об’єктів торгівлі.
 
3.6. Для отримання дозволу на право розміщення нестаціонарних об’єктів сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту суб’єктом господарювання подається заява встановленого зразка на ім’я заступника міського голови (за підпорядкованістю).
 
3.6.1. До заяви додаються:
 
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
 
- копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної чи фізичної особи – підприємця;
 
- дозвіл територіального управління Держгірпромнагляду в Миколаївській області – для механічних атракціонів;
 
- лист-узгодження на розміщення та організацію роботи об’єкта культурно-масових розваг, затверджений рішенням виконкому Миколаївської міської ради від 25.01.2008 № 263.
 
3.7. Дозвіл на розміщення об’єкта на території об’єкта благоустрою видається не пізніше 10 (десяти) робочих днів з дати реєстрації заяви та необхідних документів, що додаються до заяви.
 
У разі прийняття рішення про відмову у видачі дозволу, суб’єкту господарювання повідомляється про це у встановленому законодавством порядку.
 
3.8. Дозвіл на розміщення нестаціонарних об’єктів сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту на території м. Миколаєва підписується заступником міського голови (за підпорядкованістю).
 
3.9. На територіях, закріплених для благоустрою та підтримання належного санітарного стану за стаціонарними об’єктами торгівлі, закладами ресторанного господарства, дозволи на розміщення сезонних об’єктів виносної торгівлі, пересувних об’єктів виносної торгівлі та нестаціонарних об’єктів сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, іншим суб’єктам господарської діяльності надаються за наявності письмової згоди власників (орендарів або інших законних користувачів) основних об’єктів.
 
3.10. Режим роботи об’єктів сезонних об’єктів виносної торгівлі, пересувних об’єктів виносної торгівлі та нестаціонарних об’єктів сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту встановлюється виконкомом міської ради за погодженням з суб’єктом господарювання відповідно до чинного законодавства (у межах з 08-00 год. до 22-00 год.).
 
3.11. Суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом 10 (десяти) робочих днів з моменту отримання дозволу укласти із спеціалізованим підприємством договір на вивезення твердих побутових відходів та утримання в належному стані території, прилеглої до об’єкта.
 
 
4. Особливості отримання дозволу на розміщення на території об’єктів благоустрою об’єктів у вигляді виносної торгівлі (крім об’єктів, вказаних у
п. 3.3.).
 
4.1. Визначення термінів.
 
Торговельне (робоче) місце виносної торгівлі є пунктом дрібнороздрібної торговельної мережі, яке за формою засобів торгівлі являє собою:
- намет;
- низькотемпературний прилавок;
- лоток;
- ємність;
- торговельний автомат соціально-культурного, торговельного та іншого призначення для впровадження підприємницької діяльності – розміром до 4 кв.м.
 
4.2. Для отримання дозволу на розміщення об’єкта виносної торгівлі (крім вул. Радянської та прилеглих до неї вулиць, обмежених вул. Московською, вул. Лягіна, вул. Адміральською та пр. Леніна, Флотського бульвару та Нижньої набережної) суб’єктом господарювання подається заява встановленого зразка на ім’я заступника голови адміністрації району міста (за підпорядкованістю).
 
4.3. Заява на розміщення об’єктів виносної торгівлі на вул. Радянській та прилеглих до неї вулицях, обмежених вулицями Московською, Лягіна, Адміральською та пр. Леніна, Флотському бульварі та Нижній набережній, подається на ім’я заступника міського голови (за підпорядкованістю).
 
 
4.3.1. До заяви додаються:
 
- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
 
- свідоцтво про державну реєстрацію юридичної чи фізичної особи – підприємця;
 
- погодження СЕС у випадках, передбачених законодавством України;
 
- договір оренди на частку приміщення (для розміщення об’єктів у навчальних, медичних закладах тощо).
 
4.4. Дозвіл на розміщення об’єкта виносної торгівлі (крім вул. Радянської та прилеглих до неї вулиць, обмежених вул. Московською, Лягіна, Адміральською та пр. Леніна, Флотського бульвару та Нижньої набережної) видається адміністрацією району міста за місцем розташування об’єкта згідно із заявою суб’єкта господарювання встановленого зразка на ім’я заступника голови адміністрації відповідного району.
 
4.5. Дозвіл на розміщення об’єктів виносної торгівлі на вул. Радянській та прилеглих до неї вулицях (обмежених вул. Московською, Лягіна, Адміральською та пр. Леніна), Флотському бульварі та Нижній набережній видається виконкомом міської ради.
 
4.6. Розміщення об’єктів сезонної виносної та виносної торгівлі дозволяється лише у місцях, визначених відповідним рішенням виконкому міської ради.
 
4.7. Дозвіл видається не пізніше 10 (десяти) робочих днів з дати реєстрації заяви та необхідних документів, що додаються до заяви.
 
У разі прийняття рішення про відмову у видачі дозволу, суб’єкту господарювання надається письмове повідомлення із зазначенням підстави такої відмови.
 
4.8. Дозвіл видається на термін до одного календарного року.
 
 
4.9. Особливі умови експлуатації об’єктів виносної торгівлі.
 
4.9.1. Вимоги щодо організації виносної торгівлі, як одного з видів дрібнороздрібної торгівлі, визначаються Правилами роботи дрібнороздрібної торговельної мережі та іншими нормативними актами і розповсюджуються на суб’єктів господарювання всіх форм власності.
 
4.9.2. На територіях, закріплених для благоустрою та підтримання належного санітарного стану за стаціонарними об’єктами господарювання, дозволи на розміщення об’єктів виносної торгівлі іншим суб’єктам господарювання надаються лише за наявності письмової згоди суб’єктів господарювання вищезазначених об’єктів.
 
4.9.3. Режим роботи об’єкта виносної торгівлі встановлюється виконкомом міської ради за погодженням із суб’єктом господарювання.
________________________________

Додаток
до Положення



ДОЗВІЛ №____________
на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд
соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення
від «_____»_______________20__р.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
(зазначити вид об’єкта)
Виданий__________________________________________________________
__________________________________________________________________
(найменування юридичної особи/прізвище,ім’я та по батькові фізичної особи-підприємця, номер та дата державної реєстрації у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців)
Місцезнаходження об’єкта _________________________________________
__________________________________________________________________
Для реалізації в ньому _____________________________________________
__________________________________________________________________
(зазначити групу товарів чи вид надання послуг)
Режим роботи об’єкта ______________________________________________
Дозвіл виданий ____________________________________________________
(назва дозвільного органу)
Дата видачі «____»_____________20___ р.
Заступник міського голови (заступник голови адміністрації району міста)
 
______________________
(підпис)
 
______________________
(розшифрування підпису)

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: