Мапа порталу

image

УКРАЇНА

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

від 15 вересня 2015                                    м. Миколаїв                                    № 49/56

 

Про порядок найменування (перейменування)

вулиць, провулків, проспектів, площ, парків,

скверів та інших споруд, розташованих

на території м. Миколаєва

 

З метою впорядкування розгляду питань стосовно найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва, відповідно до Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”, Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”, постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 “Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”, керуючись ст. 25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

 

 

ВИРІШИЛА:

 

 

 

1. Затвердити Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва (додається).

 

 

 

2. Створити комісію з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва, затвердити її склад (додається).

 

 

 

3. Рішення міської ради від 21.11.2002 № 7/13 “Про основні напрямки топонімічної політики” визнати таким, що втратило чинність.

 

 

 

4. Рішення набирає чинності з дня його прийняття.

 

 

 

5. Відділу інформаційного забезпечення Миколаївської міської ради (Рубан) оприлюднити це рішення в засобах масової інформації.

 

 

 

6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань місцевого самоврядування, депутатської діяльності, гласності та законності (Худякова), з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин (Дробота), з питань житлово-комунального господарства та благоустрою міста (Бурова), з питань освіти, культури, у справах сім’ї, молоді та спорту (Будака), першого заступника міського голови Андрієнка Ю.Г., заступників міського голови Гайдаржи В.В. та Шевченка Є.В

Міський голова                                                                                                     Ю.І.Гранатуров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

 

рішення міської ради

від 15 вересня 2015

№ 49/56

 

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок найменування (перейменування) вулиць,

провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд,

розташованих на території м. Миколаєва

 

 

1. Загальні положення

 

 

 

1.1. Положення про порядок найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва (надалі – Положення) розроблене з метою впорядкування механізму розгляду питань щодо найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд (надалі – Об’єкти) у м. Миколаєві.

 

1.2. Найменування (перейменування) Об’єктів здійснюється на підставі рішення Миколаївської міської ради відповідно до рекомендацій комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва та після проведення громадського обговорення в установленому діючим законодавством порядку у разі найменування (перейменування) Об’єктів на честь  фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій.

 

1.3. Написання найменувань (перейменувань) Об’єктів викладається державною мовою та регіональними мовами, які поширені на території міста Миколаєва, у порядку, визначеному Законом України “Про засади державної мовної політики”.

 

Всі нові найменування (перейменування) Об’єктів без скорочень вносяться до Реєстру топонімів міста Миколаєва, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 03.09.2009 № 36/27.

 

Реєстр топонімів міста Миколаєва веде управління містобудування та архітектури Миколаївської міської ради.

 

1.4. Виправлення технічних помилок та приведення написання найменувань Об’єктів у відповідність до вимог українського правопису не є зміною найменування та здійснюється шляхом прийняття рішення Миколаївською міською радою, підготовленого на підставі обґрунтованих висновків відповідних виконавчих органів міської ради.

 

 

 

2. Комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва (надалі – Комісія) є консультативно-дорадчим органом Миколаївської міської ради.

 

2.1. Комісія утворюється з метою глибокого фахового вивчення доцільності найменування (перейменування) Об’єктів і підготовки відповідних рекомендацій до розгляду міською радою.

 

2.2. Склад Комісії, до якої входять учені-історики, мовознавці, краєзнавці, громадські діячі і посадові особи виконавчих органів міської ради,  затверджується рішенням міської ради.

 

2.3. Голова Комісії, яким є заступник міського голови, керує роботою Комісії та головує на її засіданнях, а у разі його відсутності головує заступник голови Комісії, який призначається із загального складу Комісії.

 

2.4. Робота Комісії проводиться гласно.

 

2.5. У засіданнях Комісії з правом дорадчого голосу можуть брати участь депутати міської ради, представники засобів масової інформації та громадськості міста.

 

2.6. Комісія у своїй діяльності керується чинним законодавством України та цим Положенням.

 

2.7. Засідання Комісії вважаються правочинними за умови присутності більше 1/2 її членів.

 

2.8. Комісія має право:

 

а) отримувати додаткові документи, які необхідні для повного і всебічного вивчення питання щодо найменування або перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, скверів та споруд у м. Миколаєві;

 

б) проводити історико-краєзнавчу, наукову та інші види експертиз.

 

2.9. Комісія приймає рішення у вигляді рекомендації і воно вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 2/3 членів Комісії, що присутні на засіданні.

 

2.10. Протокол засідання Комісії підписують її голова та секретар.

 

2.11. Підготовку матеріалів для засідання Комісії та ведення протоколу забезпечує секретар Комісії.

 

 

 

3. Підстави та умови найменування (перейменування) Об’єктів:

 

3.1. Найменування (перейменування) Об’єктів здійснюється для задоволення потреб територіальної громади м. Миколаєва в однаковому розумінні і використанні назв Об’єктів, розташованих на території м. Миколаєва, а також з метою закріплення місцевих топонімів, увічнення пам’яті видатних городян, інших фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, пов’язаних з історією України та м. Миколаєва.

 

3.2. Найменування (перейменування) Об’єктів обов’язково повинно:

 

- врахувати загальноміські інтереси, місцеві топонімічні традиції, сучасне, історичне, національне, соціальне, культурне значення та географічну назву місцевості, на якій розташований Об’єкт;

 

- відображати найбільш істотні індивідуальні характеристики Об’єкта;

 

- відповідати словотворчим, вимовним і стилістичним нормам сучасної української літературної мови;

 

- бути благозвучним, зручним для вимови, коротким і таким, що легко запам’ятовується;

 

- не повторювати вже наявних назв(найменувань).

 

3.3. Перейменування (зміна назви) Об’єктів здійснюється у виняткових випадках, а саме:

 

а) при відновленні історично сформованих найменувань, які мають  культурно-історичну цінність;

 

б) у разі підпадання під дію Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”;

 

в) при зміні статусу і/або функціонального призначення відповідного об’єкта;

 

г) з метою усунення дублювання існуючих найменувань в межах території міста.

 

3.4. Під час розгляду питання щодо найменування (перейменування) Об’єктів в м. Миколаєві може бути відмовлено якщо:

 

3.4.1. Запропоновані для увічнення особи не мають особливих заслуг перед державою і територіальною громадою міста, не відзначені почесними званнями та державними нагородами, а події не є визнаними історичною наукою чи суспільством.

 

3.4.2. Подані документи не відповідають вимогам цього Положення.

 

3.4.3. Виявлено недостовірні дані у документах, поданих на розгляд.

 

3.4.4. У разі відмови у найменуванні (перейменуванні) Об’єктів ініціаторам пропозицій, за результатамирозгляду, надсилається вмотивована відповідь.

 

 

 

4. Найменування (перейменування) Об’єктів на честь фізичних осіб здійснюється з метою увічнення пам’яті про осіб, які:

 

а) внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України;

 

б) здійснили героїчний вчинок, звершення в ім’я Батьківщини;

 

в) зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя.

 

 

 

5. Питання щодо найменування (перейменування) Об’єкта на честь фізичної особи може бути ініційовано до розгляду лише після її смерті.

 

 

 

6. У разі якщо у фізичної особи, ім’ям якої пропонується найменувати (перейменувати) Об’єкт, є родичі (діти, вдова, вдівець, а у разі якщо їх немає – батьки, рідні брати та сестри), до клопотання додається також їх письмова згода на присвоєння імені.

 

 

 

7. Найменування (перейменування) Об’єктів на честь ювілейних та святкових дат, назви і дати історичних подій здійснюється з метою:

 

а) популяризації видатних фактів історії України, що відображають звершення та надбання в ім’я України;

 

б) формування історичної свідомості Українського народу;

 

в) сприяння розвитку науки, літератури, архітектури, мистецтва та інших сфер суспільного життя.

 

 

 

8. Найменування (перейменування) Об’єктів на честь фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій здійснюється згідно із діючим законодавством.

 

У разі надходження пропозицій щодо найменування Об’єкта на честь фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, які відповідають вимогам цього Положення, Миколаївський міський голова надає доручення:

 

- відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради щодо організації проведення згідно з діючим законодавством громадського обговорення порушеного у пропозиції питання;

 

- департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради щодо розрахунку кошторису витрат, пов’язаних з виконанням наданої пропозиції.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 15 вересня 2015

№ 49/56

СКЛАД

комісії з питань найменування (перейменування) вулиць,

провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд,

розташованих на території м. Миколаєва

Голова комісії

 

Шевченко

Євген Валерійович

-

заступник міського голови

 

 

Заступник голови комісії

 

Кухар-Онишко

Наталя Олександрівна

-

краєзнавець (за погодженням)

 

 

Секретар комісії

 

Бондаренко

Ірина Анатоліївна

-

начальник відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради

 

Члени комісії

 

Багмет

Михайло Олександрович

-

доктор історичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи та питань розвитку Чорноморського державного університету ім. Петра Могили, заслужений діяч науки та техніки України (за погодженням)

 

Гаврилов

Ігор Володимирович

-

старший науковий співробітник Миколаївського обласного краєзнавчого музею (за погодженням)

 

Гудим

Ірина Олександрівна

-

видавець (за погодженням)

 

 

Гузенко

Юрій Іванович

-

кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін навчально-наукового інституту історії, політології та права Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського (за погодженням)

 

Калмикова

Марина Петрівна

-

заступник начальника управління містобудування та архітектури Миколаївської міської ради, заступник головного архітектора міста, начальник відділу по реалізації генплану міста

 

Кремінь

Дмитро Дмитрович

-

поет, лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка (за погодженням)

 

Любаров

Юрій Йосипович

-

краєзнавець (за погодженням)

 

 

Мирошниченко

Євген Гордійович

-

історик, журналіст, літературний критик (за погодженням)

 

Міронова

Ірина Сергіївна

-

кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Чорноморського державного університету ім. Петра Могили (за погодженням)

 

Морозова

Ольга Станіславівна

-

кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Чорноморського державного університету ім. Петра Могили (за погодженням)

 

Оранський

Дмитро Анатолійович

-

краєзнавець (за погодженням)

 

 

Пономарьова

Олена Володимирівна

-

завідуюча науковим історико-експозиційним відділом Миколаївського обласного краєзнавчого музею (за погодженням)

 

Пучков

Володимир Юрійович

-

поет, журналіст, перекладач, головний редактор газети “Вечерний Николаев”, голова міського благодійного фонду “Миколаїв-2000” (за погодженням)

 

Тригуб

Олександр Петрович

-

доктор історичних наук, завідувач кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Чорноморського державного університету ім. Петра Могили, голова Миколаївської обласної організації “Національна спілка краєзнавців України” (за погодженням)

 

Хаєцький

Олександр Петрович

-

кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін навчально-наукового інституту історії, політології та права Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського (за погодженням)

 

Шевченко

Наталя Володимирівна

-

кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Чорноморського державного університету ім. Петра Могили (за погодженням)

image

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: