Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 18/40 від 2004-02-12

Про затвердження міськоїПрограми літнього відпочинкута  оздоровлення   дітейна період до 2008 року (ВТР. ЧИННІСТЬ №22/13 ВІД 28.02.08)


   ВТР. ЧИННІСТЬ
З метою створення сприятливих умов для якісного відпочинку
та оздоровлення дітей,  керуючись п.22 ч.1 статті 26 Закону Ук-
раїни "Про місцеве самоврядування в Україні", міська рада
ВИРІШИЛА:
     1. Затвердити міську Програму літнього відпочинку та оздо-
ровлення дітей на період до 2008 року (додається).
     2. Головам  адміністрацій  районів виконкому Миколаївської
міської ради (Клименко В.Г.,  Устенко В.І., Плохотнюк А.М., Ри-
жик В.І.) відповідно до затвердженої Програми розробити  заходи
щодо її реалізації в районах.
     3. Контроль  за  виконанням  даного  рішення  покласти  на
постійну комісію міської ради з питань праці та соціального за-
хисту населення (Паливода С.М.).
Міський голова                                        В.Д.Чайка
 
 
                                                                                        Затверджено
                                                                                        рішенням міської ради
                                                                                        від _12 лютого 2004_
                                                                                        № _18/40_
 
Міська Програма
літнього відпочинку та оздоровлення дітей
 на період до 2008 року
 
Загальні положення
 
Турбота про здоров"я дітей є одним з основних показників ставлення держави до проблем підростаючого покоління. У сучасних умовах ця проблема набуває особливої ваги.   Соціальна політика стосовно дітей у сучасних умовах має сприяти зменшенню впливу на них негативних явищ, створенню умов для фізичного, інтелектуального і духовного розвитку дітей.
За підсумками літньої оздоровчої кампанії 2003 року було оздоровлено за рахунок тільки міського бюджету 1189 дітей на загальну суму 448 тис.грн. У 135 міських дитячих оздоровчих закладах у літній період оздоровлено 4947 дітей.
Протягом усієї оздоровчої кампанії особлива увага приділялась оздоровленню дітей, які потребують соціального захисту. Таких дітей було оздоровлено 2739, в тому числі
-   дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування    - 802,
-   дітей-інвалідів    - 167,
-        дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей  - 1500,
-        дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи  - 230,
-        дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов”язків – 5,
-        дітей групи “ризику”     - 35.
 
Мета та основні завдання
 
Метою міської Програми літнього відпочинку та оздоровлення дітей на період до 2008 року (далі - Програма) є створення сприятливих умов для якісного відпочинку та оздоровлення дітей.
            Основні завдання Програми:
- збільшення кількості дітей, охоплених організованими формами відпочинку та оздоровлення;
- поліпшення матеріально-технічного, науково-методичного забезпечення діяльності дитячих оздоровчих закладів;
- створення сприятливих умов для реалізації соціально-педагогічних, медико-оздоровчих інноваційних проектів відпочинку та оздоровлення дітей.
 
Фінансове забезпечення виконання Програми
 
Видатки, пов"язані з відпочинком та оздоровленням дітей, здійснюються в межах  виділених у встановленому порядку коштів з міського бюджету, коштів підприємств, коштів, передбачених на оздоровлення дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а  також добровільних внесків юридичних і фізичних осіб, коштів батьків та інших джерел, не заборонених законодавством.
 
Організація та контроль за виконанням Програми
 
Виконавчі органи міської ради, відповідальні за організацію та виконання заходів Програми, адміністрації районів міста мають здійснювати аналіз стану виконання заходів Програми та подавати управлінню праці та соціального захисту населення щороку до 20 квітня інформацію про стан підготовки до літнього відпочинку і оздоровлення дітей та до 20 вересня – про підсумки його проведення.
Контроль за виконанням міської Програми здійснюватиметься постійною комісією міської ради з питань праці та соціального захисту населення.
 
Заходи
по виконанню міської Програми
літнього відпочинку та оздоровлення дітей
на період до 2008 року
                                             
І. Організаційне супроводження відпочинку та
оздоровлення дітей, учнівської та студентської молоді
 
1.Здійснювати розробку щорічних заходів щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей і підлітків.
 
Управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста
 
Щороку, квітень
 
2.Проводити аналіз стану підготовки і діяльності мережі закладів відпочинку та оздоровлення дітей та підлітків.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління житлово-комунального господарства, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Щороку, на 1 квітня і 1 жовтня
 
         3.Проводити комплексне обстеження та паспортизацію дитячих оздоровчих закладів і забезпечити їх готовність до прийому дітей.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління житлово-комунального господарства, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Щороку, на 20 квітня
 
4.Забезпечити контроль за укладанням таборами договорів з підприємствами, що надають різні види послуг.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Щороку, на 1 травня
 
5.Здійснювати погодження договорів на види громадських робіт з міською санепідемстанцією.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Щороку
 
6.Вжити заходів щодо збереження мережі стаціонарних таборів, забезпечення належних умов їх комплектування, функціонування та раціонального використання.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
7.Не допускати випадків закриття, перепрофілювання та використання дитячих оздоровчих закладів не за прямим призначенням. Перепрофілювання існуючих оздоровчих закладів під заклади для оздоровлення дітей проводити лише при узгодженні міською санепідемстанцією.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Постійно
 
8.Вживати заходів щодо розвитку мережі оздоровчих закладів і постійного збільшення кількості дітей, охоплених організованими формами відпочинку та оздоровлення.
 
Управління праці та соціального захисту населення, управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста
 
Починаючи з 2004 року
 
9.Здійснювати контроль за виконанням установленого порядку перевезення дітей автомобільним та іншими видами транспорту.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення адміністрацій районів міста
 
Постійно, з 1 червня до 1 вересня
 
10.Рекомендувати відповідним організаціям забезпечити всі оздоровчі заклади постійним телефонним зв’язком та безперебійною подачею електроенергії.
 
Миколаївські міські електричні мережі (за узгодженням), Центр обслуговування споживачів та продажу послуг Миколаївської дирекції відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” (за узгодженням)
 
Щороку, червень-серпень
 
11.Сприяти залученню підприємств, установ та організацій усіх форм власності, благодійних та релігійних організацій до надання фінансової і матеріальної допомоги в організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей, перш за все з будинків-інтернатів, дитячих будинків, шкіл-інтернатів та притулків для неповнолітніх.
 
Міськвиконком, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
12.Сприяти організації діяльності учнівських виробничих бригад, трудових об’єднань старшокласників, таборів праці та відпочинку та їх подальшому вдосконаленню з метою створення умов для повноцінного відпочинку і зайнятості дітей та учнівської молоді.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
13.Сприяти створенню та роботі профільних дитячих оздоровчих закладів з урахуванням інтересів дітей (туристичних, спортивних, археологічних тощо.)
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
14.Забезпечити проведення цільових рейдів для виявлення бездоглядних дітей та дітей з девіантною поведінкою з метою їх соціально-психологічної реабілітації в дитячих оздоровчих закладах.
 
Служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста
 
Протягом березня-вересня
 
15.Надавати організаційну, методичну та іншу підтримку дитячим і молодіжним громадським організаціям, благодійним фондам і установам для створення наметових таборів та інноваційних форм дитячого оздоровлення і відпочинку.
 
Управління у справах сім”ї, молоді та по роботі з об”єднаннями громадян, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
16.Забезпечувати функціонування існуючих дитячих ігрових і спортивних майданчиків у  житлових мікрорайонах міста та вживати заходів до розширення їх мережі, благоустрою і використання для відпочинку і дозвілля дітей.
 
Управління житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
17.Забезпечити проведення рейдів-перевірок умов утримання та виховання дітей в оздоровчих закладах .
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, служба у справах неповнолітніх, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста
 
Протягом червня-серпня
 
18.Вжити заходів щодо створення умов для повноцінного літнього відпочинку, оздоровлення та зайнятості дітей з використанням бази стаціонарних дитячих оздоровчих закладів та бази позашкільних, загальноосвітніх закладів.
 
Управління освіти
 
Протягом травня-серпня
 
19.Здійснювати перевірку наявності санітарних книжок та терміни проходження медичних оглядів працівниками дитячих оздоровчих закладів, таборів.
 
Управління освіти
 
Постійно
 
20.Забезпечити контроль за створенням необхідних санітарно-технічних умов, гарантованим водопостачанням, роботою систем каналізації, вивезенням відходів, організацією харчування у закладах, на базі яких буде організовано літній відпочинок дітей, відповідно до діючих санітарно-гігієнічних вимог.
 
Міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Щороку
 
21.Організувати при позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладах комунальної власності табори з денним перебуванням дітей за бажанням батьків.
 
Управління освіти
 
Протягом червня-липня
 
22.Провести роботу щодо підготовки міських пляжів відповідно до чинного законодавства .
 
Управління житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Щороку, на 1 червня
 
ІІ. Організація оздоровлення та відпочинку
дітей  соціально незахищених  категорій
 
1.Продовжувати практику оздоровлення дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають під опікою, вихованців дитячих будинків сімейного типу, дітей з неповних, малозабезпечених, багатодітних та неблагополучних сімей, дітей, які потребують додаткового виховного впливу, дітей, працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків, дітей з малозабезпечених сімей воїнів – інтернаціоналістів, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обдарованих і талановитих дітей.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління з гуманітарних питань, сім”ї та молоді адміністрацій районів міста
 
Постійно
 
2.Проводити роботу щодо зайнятості учнів, які залишилися без догляду, схильних до правопорушень, які стоять на обліку в органах внутрішніх справ, виховуються у неблагополучних сім'ях, поєднувати їх відпочинок із суспільно корисною працею та залученням до громадських робіт.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, служба у справах неповнолітніх, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
            3.Перевести дошкільні навчально-виховні заклади на санаторний режим роботи.
 
Управління освіти, адміністрації районів міста
 
Протягом червня-серпня
 
4.Забезпечити формування груп дітей і підлітків пільгової категорії для направлення в оздоровчі заклади та подати відповідні заявки управлінню праці та соціального захисту населення.
 
Адміністрації районів міста
 
Щороку, до 30 травня
 
5.Вжити заходів щодо організації змістовного дозвілля учнівської молоді, учнів, які залишилися без догляду, схильних до правопорушень, які знаходяться на обліку в органах внутрішніх справ, виховуються у неблагополучних сім'ях, використовуючи для цього позашкільні заклади міста.
 
Управління освіти, адміністрації районів міста
 
Протягом червня-серпня
 
6. Проводити роботу щодо використання різноманітних форм дитячого відпочинку та оздоровлення, таких, як походи, поїздки, групи вихідного дня, спартакіади, різноманітні змагання тощо.
 
Управління освіти, комітет у справах фізичної культури і спорту, служба у справах неповнолітніх, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
                                    ІІІ. Медичне забезпечення відпочинку і
                      оздоровлення дітей, учнівської та студентської молоді
 
            1.Здійснювати контроль за встановленням відповідного обладнання у спеціальних місцях для купання, відкритих водоймищах поряд з дитячими оздоровчими закладами.
 
Управління житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Щороку, до 20 травня, починаючи з 2004 року
 
2.Проводити обов’язкове очищення дна акваторії місць відпочинку дітей та оснащення рятувальними засобами.
 
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, рятувальні станції міста (за узгодженням).
Щороку
 
            3.Створювати рятувальні пости в місцях оздоровлення та відпочинку дітей.
 
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, рятувальні станції міста (за узгодженням)
 
Щороку
 
4.Організовувати своєчасне безкоштовне проведення медичного обстеження дітей, які направляються на відпочинок, медичний огляд виховательського та обслуговуючого персоналу дитячих оздоровчих закладів.
 
Управління охорони здоров’я, адміністрації районів міста
 
Щороку, з 25 травня до 1 вересня
 
5.Сприяти забезпеченню дитячих оздоровчих закладів медичними працівниками. Закріпити дитячі заклади за територіальними лікувально-профілактичними закладами з метою стаціонарного лікування.
 
Управління охорони здоров’я, адміністрації районів міста
 
Щороку, до 15 травня
 
6.Сприяти збагаченню харчування дітей у дитячих оздоровчих закладах  вітамінами, продуктами радіопротекторної дії та профілактики йодної недостатності.
 
Адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Постійно, протягом червня-серпня
 
7.Проводити обстеження та лікування дітей лікарем-стоматологом у період їх перебування в дитячих оздоровчих закладах за умови наявності відповідних умов.
 
Управління охорони здоров’я, адміністрації районів міста
 
Постійно, протягом червня-серпня
 
8.Забезпечити супровід медичними працівниками організованих груп дітей до місць відпочинку та оздоровлення й у зворотному напрямку.
 
Управління охорони здоров’я, управління освіти, управління праці та соціального захисту населення адміністрацій районів міста
 
Постійно, протягом червня-серпня
 
9.Надавати статистичні матеріали щодо оздоровлення і відпочинку дітей згідно з існуючою статистичною звітністю.
 
Управління освіти, управління у справах сім'ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, міський відділ статистики, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
 
Починаючи з 2003 року
 
                    ІV. Інформаційно-методичне забезпечення відпочинку
                     та оздоровлення дітей, учнівської та студентської молоді
 
            1.Забезпечувати надання організаційно-методичної допомоги дитячим оздоровчим закладам з питань відпочинку та оздоровлення дітей.
 
Управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста
 
Щороку
 
2.Забезпечити своєчасний і якісний підбір педагогічних кадрів для роботи в дитячих оздоровчих закладах, залучати до роботи студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації під час проходження ними практики.
 
Управління освіти, управління у справах сім”ї, молоді та по роботі з об”єднаннями громадян
 
Постійно, протягом червня-серпня
 
3.Створювати умови для змістовного дозвілля, естетичного та патріотичного виховання, фізкультурно-спортивної роботи в дитячих оздоровчих закладах. Впроваджувати нові форми і методи виховання дітей з метою духовного відродження нації та утвердження національних традицій.
 
Управління культури, управління освіти, комітет у справах фізичної культури і спорту, служба у справах неповнолітніх, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, адміністрації  районів міста
 
Постійно, протягом червня-серпня
 
4.Спланувати на літній період роботу по забезпеченню обслуговування дитячих оздоровчих закладів театрально-концертними та культурно-освітніми установами.
 
Управління культури, управління освіти, адміністрації районів міста
 
Постійно, протягом червня-серпня
 
5.Проводити наради та семінари з питань підготовки до оздоровчої кампанії та підбиття підсумків її проведення.
 
Управління праці та соціального захисту населення, управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста
 
Щороку
 
6.Здійснювати інформаційно-консультативну роботу щодо організації змістовного дозвілля та відпочинку дітей і підлітків.
 
Управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста
 
Постійно,  протягом травня-серпня
 
7.Сприяти висвітленню у пресі, на радіо та телебаченні матеріалів про організацію відпочинку та оздоровлення дітей, учнівської і студентської молоді області.
 
Управління громадських зв’язків, управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, управління праці та соціального захисту населення, служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
8.Здійснювати роз’яснювальну роботу серед дітей і підлітків про дотримання правил поведінки на дорогах, правил поводження на воді, а також з легкозаймистими речовинами та вибуховими предметами.
 
Управління освіти
 
Постійно
 
9.Сприяти випуску науково-методичної літератури з питань оздоровлення та відпочинку дітей, учнівської і студентської молоді.
 
Управління освіти, управління у справах сім’ї, молоді та по роботі з об’єднаннями громадян, служба у справах неповнолітніх, адміністрації районів міста
 
Постійно
 
                      V. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення
            відпочинку та оздоровлення дітей, учнівської та студентської молоді
 
1.Під час формування бюджету міста Миколаєва передбачати асигнування для організації оздоровлення дітей і підлітків.
 
Міське фінансове управління, управління праці та соціального захисту населення, управління освіти, управління у справах сім”ї, молоді та по роботі з об”єднаннями громадян
 
Щороку
 
2.Передбачити у бюджеті міста Миколаєва кошти на оздоровлення дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають під опікою, вихованців дитячих будинків сімейного типу, дітей з неповних, малозабезпечених, багатодітних та неблагополучних сімей, дітей, які потребують додаткового виховного впливу, дітей, працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обдарованих і талановитих дітей згідно з чинним законодавством.
 
Управління освіти, управління праці та соціального захисту населення, управління у справах сім”ї, молоді та по роботі з об”єднаннями громадян, адміністрації районів міста, міське фінансове управління
 
Щороку
 
            3. Проводити тендер з питання купівлі путівок у дитячі оздоровчі заклади.
 
Відділ інформації та контролю громадських закупівель
 
Щороку, у
 травні
 

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: