Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 22/13 від 2008-02-28

Про затвердження міської Програми літнього відпочинку та оздоровлення дітей на 2008-2011 роки (ВТР. ЧИН. №31/22 ВІД 17.12.08)


ВТР. ЧИН.
З метою створення сприятливих умов для якісного відпочинку та оздоровлення дітей, керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити міську Програму літнього відпочинку та оздоровлення дітей на 2008-2011 роки (далі – Програма) (додається).

2. Начальникам управління освіти Вдовиченко Р.П., управління у справах сім’ї, дітей та молоді Воронову В.П., управління охорони здоров’я Дергуновій Л.Ю., директору департаменту праці та соціального захисту населення Бондаренку С.М., заступнику міського голови – директору департаменту житлово-комунального господарства Яворському В.Л., головам адміністрацій районів виконкому Миколаївської міської ради Клименку В.Г., Устенку В.І., Плохотнюку А.М., Рижику В.І. відповідно до затвердженої Програми розробити заходи щодо її реалізації.

3. Надавати міській раді інформацію про хід виконання Програми щороку до 15 січня.

4. Рішення міської ради від 12.02.04 № 18/40 “Про затвердження міської Програми літнього відпочинку та оздоровлення дітей на період до 2008 року” вважати таким, що втратило чинність.

5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань праці та соціального захисту населення (Паливоду).



Міський головаВ.Д. Чайка


Затверджено
рішенням міської ради
від 28 лютого 2008
№22/13




Міська Програма
літнього відпочинку та оздоровлення дітей
на 2008-2011 роки



Загальні положення

Дитинство – найважливіший період у житті людини. Саме в цей час вона формується фізично, психічно, інтелектуально. Саме в цей час людина потребує найбільшої уваги й захисту. Якість дитячих років визначає якість усього подальшого свідомого життя людини.
Суспільство, держава з кожним роком приділяє більше уваги до долі дітей. Основним показником ставлення держави та органів місцевого самоврядування до проблем підростаючого покоління – це турбота про здоров’я дітей.
Упродовж останніх років в Україні зберігається тенденція до погіршення стану здоров’я дітей, зумовлена негативними факторами соціально-економічного, екологічного та психоемоційного характеру.
Залишається високим рівень інвалідності серед дітей, що є одним із найбільш несприятливих явищ у комплексі характеристик стану здоров’я та соціального благополуччя населення. Не вдається уникнути тенденції до зростання кількості дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Тому в сучасних умовах проблема здоров’я дітей набуває особливої уваги. Її розв’язання залежить не тільки від сім’ї, а й від діяльності суспільних інститутів, які беруть участь у вихованні та навчанні дітей, сприяють їх соціалізації.
Останні роки особлива увага приділяється оздоровленню дітей, які потребують соціального захисту. Станом на 01.01.08 на обліку навчальних закладів міста перебуває:
- дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування – 678;
- дітей-інвалідів – 488;
- дітей-чорнобильців – 391;
- дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов’язків – 20;
- дітей з малозабезпечених сімей – 180;
- дітей з багатодітних сімей – 2406.
Щорічно різними формами оздоровлення та відпочинку охоплюються понад 60% дітей зазначених категорій.
Не залишається поза увагою й оздоровлення дітей обдарованих, талановитих, лідерів учнівського самоврядування.

Визначення понять

Відпочинок – комплекс спеціальних заходів, спрямованих на відновлення фізичних і психічних функцій дитячого організму, соціальної активності протягом не менше як 14 днів.
Оздоровлення – комплекс заходів соціального, виховного, медичного, гігієнічного, фізкультурного характеру, спрямованих на поліпшення та зміцнення стану фізичного і психологічного здоров’я дітей, що здійснюються в оздоровчих закладах протягом оздоровчої зміни тривалістю не менше як 21 день.
Оздоровчі послуги – послуги у сфері оздоровлення дітей.
Дитячий оздоровчий заклад – позашкільний заклад, що надає оздоровчі послуги дітям. Незалежно від форми власності дитячі оздоровчі заклади можуть бути таких типів: заміський, санаторний, профільний, з денним перебуванням, табори праці та відпочинку тощо.
Дитячий заміський оздоровчий заклад – заклад, який знаходиться у приміщенні (окремому будинку) за межами населеного пункту, де діти перебувають цілодобово.
Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу – заклад, у якому діти перебувають цілодобово, де поряд з оздоровчими надається комплекс медичних профілактичних послуг, спрямованих на запобігання захворюванням. З урахуванням специфіки захворювань дітей такі заклади можуть бути спеціалізованими.
Дитячий профільний оздоровчий заклад – заклад, у якому діти перебувають цілодобово і в якому поряд з оздоровчими надається комплекс послуг, спрямованих на розвиток у дітей певних здібностей та інтересів.
Дитячий оздоровчий заклад з денним перебуванням – заклад, який створюється на базі навчального закладу (у тому числі позашкільному), в якому діти перебувають протягом дня і отримують 2-разове харчування.
Дитячий оздоровчий заклад праці та відпочинку – заклад, у якому діти перебувають цілодобово і в якому поряд з оздоровчими надається комплекс послуг, спрямованих на формування у дітей трудових інтересів та навичок.
Оздоровча зміна – це період перебування дітей в оздоровчих закладах (не менше 14 днів).
Режим праці та відпочинку – порядок чергування періодів праці та відпочинку.

Мета та основні завдання Програми

Метою міської Програми літнього відпочинку та оздоровлення дітей на 2008-2011 роки (далі – Програма) є створення сприятливих умов для якісного відпочинку та оздоровлення дітей.
Основні завдання Програми:
- збільшення кількості дітей, охоплених організованими формами відпочинку та оздоровлення;
- поліпшення матеріально-технічного, науково-методичного забезпечення діяльності дитячих оздоровчих закладів;
- створення сприятливих умов для реалізації соціально-педагогічних, медико-оздоровчих інноваційних проектів відпочинку та оздоровлення дітей.

Фінансове забезпечення виконання Програми

Видатки, пов’язані з відпочинком та оздоровленням дітей, здійснюються в межах виділених у встановленому порядку коштів з державного та міського бюджетів, коштів підприємств, коштів, передбачених на оздоровлення дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також добровільних внесків юридичних і фізичних осіб, коштів батьків та інших джерел, не заборонених законодавством.

Організація та контроль за виконанням Програми

Виконавчі органи міської ради, відповідальні за організацію та виконання заходів Програми, адміністрації районів міста мають здійснювати аналіз стану виконання заходів Програми та подавати управлінню у справах сім’ї, дітей та молоді щороку до 20 квітня інформацію про стан підготовки до літнього відпочинку і оздоровлення дітей та до 20 вересня – про підсумки його проведення.
Контроль за виконанням міської Програми здійснюватиметься постійною комісією міської ради з питань праці та соціального захисту населення.

Для виконання Програми необхідно здійснити такі заходи:

1. Організаційне супроводження відпочинку та
оздоровлення дітей, учнівської молоді

1.1. Здійснювати розробку щорічних заходів щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей і підлітків.
Управління у справах сім’ї ,дітей та молоді, управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста
Щороку, квітень

1.2. Проводити аналіз стану підготовки і діяльності закладів відпочинку та оздоровлення дітей та підлітків.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
Щороку, на 1 квітня і 1 жовтня

1.3. Забезпечити контроль за укладанням таборами договорів з підприємствами, що надають різні види послуг.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
Щороку, на 1 травня

1.4. Здійснювати погодження договорів на види громадських робіт з міською санепідемстанцією.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
Щороку

1.5. Не допускати випадків закриття, перепрофілювання та використання дитячих оздоровчих закладів не за прямим призначенням.
Підприємства, організації міста
Постійно

1.6. Вживати заходів щодо постійного збільшення кількості дітей, охоплених організованими формами відпочинку та оздоровлення.
Департамент праці та соціального захисту населення, управління освіти, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Постійно

1.7. Здійснювати контроль за виконанням установленого порядку перевезення дітей автомобільним та іншими видами транспорту.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста
Постійно, з 1 червня до 1 вересня

1.8. Рекомендувати відповідним організаціям забезпечити всі оздоровчі заклади постійним телефонним зв’язком та безперебійною подачею електроенергії.
Філія ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” м. Миколаєва (за погодженням), Миколаївська дирекція ВАТ “Укртелеком” (за погодженням), МКП “Миколаївводоканал” (за погодженням)
Щороку, червень-серпень

1.9. Сприяти залученню підприємств, установ та організацій усіх форм власності, благодійних та релігійних організацій до надання фінансової і матеріальної допомоги в організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей, перш за все школи-інтернату та притулку для дітей.
Виконком міської ради, адміністрації районів міста
Постійно

1.10. Сприяти організації діяльності учнівських виробничих бригад, трудових об’єднань старшокласників з метою створення умов для повноцінного відпочинку і зайнятості дітей та учнівської молоді.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Постійно

1.11. Забезпечити проведення цільових рейдів для виявлення бездоглядних дітей та дітей з девіантною поведінкою з метою їх соціально-психологічної реабілітації в дитячих оздоровчих закладах.
Служба у справах дітей, адміністрації районів міста
Протягом березня-вересня

1.12. Надавати організаційну, методичну та іншу підтримку дитячим і молодіжним громадським організаціям, благодійним фондам і установам для створення наметових таборів та інших форм дитячого оздоровлення і відпочинку.
Управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Постійно

1.13. Забезпечувати функціонування існуючих дитячих ігрових і спортивних майданчиків у житлових мікрорайонах міста та вживати заходів до розширення їх мережі, благоустрою і використання для відпочинку і дозвілля дітей.
Департамент житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста
Постійно

1.14. Забезпечити проведення рейдів-перевірок умов утримання та виховання дітей в оздоровчих закладах.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Протягом червня-серпня

1.15. Вжити заходів щодо створення умов для повноцінного літнього відпочинку, оздоровлення та зайнятості дітей з використанням бази стаціонарних дитячих оздоровчих закладів та бази позашкільних, загальноосвітніх закладів.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Протягом травня-серпня

1.16. Здійснювати перевірку наявності санітарних книжок та терміни проходження медичних оглядів працівниками дитячих оздоровчих закладів, таборів.
Управління освіти, міська СЕС
Постійно

1.17. Забезпечити контроль за створенням необхідних санітарно-технічних умов, гарантованим водопостачанням, роботою систем каналізації, вивезенням відходів, організацією харчування у закладах, на базі яких буде організовано літній відпочинок дітей, відповідно до діючих санітарно-гігієнічних вимог.
Міська санепідемстанція (за узгодженням)
Щороку

1.18. Організувати при позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладах комунальної власності табори з денним перебуванням дітей за бажанням батьків.
Управління освіти
Протягом червня

1.19. Провести роботу щодо підготовки міських пляжів відповідно до чинного законодавства.
Департамент житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
Щороку, на 1 червня

2. Організація оздоровлення та відпочинку дітей соціально
незахищених категорій, обдарованих і талановитих дітей,
лідерів учнівського самоврядування

2.1. Продовжувати практику оздоровлення дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування, вихованців дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, дітей з неповних, малозабезпечених, багатодітних та неблагополучних сімей, дітей, які потребують додаткового виховного впливу, дітей, працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків, дітей з малозабезпечених сімей воїнів-інтернаціоналістів, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обдарованих і талановитих дітей, лідерів учнівського самоврядування.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Постійно

2.2. Проводити роботу щодо зайнятості учнів, які залишилися без догляду, схильних до правопорушень, які стоять на обліку в органах внутрішніх справ, виховуються у неблагополучних сім’ях, поєднувати їх відпочинок із суспільно корисною працею та залученням до громадських робіт.
Управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Постійно

2.3. Перевести дошкільні навчальні заклади в літній період на санаторний режим роботи.
Управління освіти
Протягом червня-серпня

2.4. Забезпечити формування груп дітей і підлітків пільгової категорії для направлення в оздоровчі заклади.
Управління освіти, адміністрації районів міста
Щороку, до 01 червня

2.5. Вжити заходів щодо організації змістовного дозвілля учнівської молоді, учнів, які залишилися без догляду, схильних до правопорушень, які знаходяться на обліку в органах внутрішніх справ, виховуються у неблагополучних сім’ях, використовуючи для цього позашкільні заклади міста.
Управління освіти, адміністрації районів міста
Протягом червня-серпня

2.6. Проводити роботу щодо використання різноманітних форм дитячого відпочинку та оздоровлення, таких, як походи, поїздки, групи вихідного дня, спартакіади, різноманітні змагання тощо.
Управління освіти, комітет у справах фізичної культури і спорту, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Постійно

3. Медичне забезпечення відпочинку і оздоровлення
дітей, учнівської та студентської молоді

3.1. Здійснювати контроль за встановленням відповідного обладнання у спеціальних місцях для купання, відкритих водоймищах поряд з дитячими оздоровчими закладами.
Департамент житлово-комунального господарства, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
Щороку, до 20 травня

3.2. Проводити обов’язкове очищення дна акваторії місць відпочинку дітей та оснащення рятувальними засобами.
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, рятувальні станції міста (за узгодженням)
Щороку

3.3. Створювати рятувальні пости в місцях оздоровлення та відпочинку дітей.
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, рятувальні станції міста (за узгодженням)
Щороку

3.4. Організовувати своєчасне безкоштовне проведення медичного обстеження дітей, які направляються на відпочинок, медичний огляд виховательського та обслуговуючого персоналу дитячих оздоровчих закладів.
Управління охорони здоров’я, адміністрації районів міста
Щороку, з 25 травня до 1 вересня

3.5. Сприяти забезпеченню дитячих оздоровчих закладів медичними працівниками. Закріпити дитячі заклади за територіальними лікувально-профілактичними закладами з метою стаціонарного лікування.
Управління охорони здоров’я, адміністрації районів міста
Щороку, до 15 травня

3.6. Сприяти збагаченню харчування дітей у дитячих оздоровчих закладах, таборах з денним перебуванням дітей вітамінами, продуктами радіопротекторної дії та профілактики йодної недостатності.
КВП з організації харчування в навчальних закладах, міська санепідемстанція (за узгодженням)
Постійно, протягом червня-серпня

3.7. Проводити обстеження та лікування дітей лікарем-стоматологом у період їх перебування в дитячих оздоровчих закладах за наявності відповідних умов.
Управління охорони здоров’я
Постійно, протягом червня-серпня

3.8. Забезпечити супровід медичними працівниками організованих груп дітей до місць відпочинку та оздоровлення й у зворотному напрямку.
Управління охорони здоров’я, управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста
Постійно, протягом червня-серпня

3.9. Надавати статистичні матеріали щодо оздоровлення і відпочинку дітей згідно з існуючою статистичною звітністю.
Управління освіти, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, департамент праці та соціального захисту населення, управління статистики, адміністрації районів міста, міська санепідемстанція (за узгодженням)
Постійно

4. Інформаційно-методичне забезпечення відпочинку
та оздоровлення дітей, учнівської та студентської молоді

4.1. Забезпечувати надання організаційно-методичної допомоги дитячим оздоровчим закладам з питань відпочинку та оздоровлення дітей.
Управління у справах сім’ї, дітей та молоді, управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста
Щороку

4.2. Забезпечити своєчасний і якісний підбір педагогічних кадрів для роботи в дитячих оздоровчих закладах, залучати до роботи студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації під час проходження ними практики.
Управління освіти, управління у справах сім’ї, дітей та молоді
Постійно, протягом червня-серпня

4.3. Створювати умови для змістовного дозвілля, естетичного та патріотичного виховання, фізкультурно-спортивної роботи в дитячих оздоровчих закладах. Впроваджувати нові форми і методи виховання дітей з метою духовного відродження нації та утвердження національних традицій.
Управління з питань культури та охорони культурної спадщини, управління освіти, комітет у справах фізичної культури і спорту, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Постійно, протягом червня-серпня

4.4. Спланувати на літній період роботу по забезпеченню обслуговування дитячих оздоровчих закладів театрально-концертними та культурно-освітніми установами.
Управління з питань культури та охорони культурної спадщини, управління освіти, адміністрації районів міста
Постійно, протягом червня-серпня

4.5. Проводити наради та семінари з питань підготовки до оздоровчої кампанії та підбиття підсумків її проведення.
Департамент праці та соціального захисту населення, управління освіти, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Щороку

4.6. Здійснювати інформаційно-консультативну роботу щодо організації змістовного дозвілля та відпочинку дітей і підлітків.
Управління освіти, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Постійно, протягом травня-серпня

4.7. Сприяти висвітленню у пресі, на радіо та телебаченні матеріалів про організацію відпочинку та оздоровлення дітей, учнівської і студентської молоді міста.
Управління громадських зв’язків, управління освіти, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, департамент праці та соціального захисту населення, адміністрації районів міста
Постійно

4.8. Здійснювати роз’яснювальну роботу серед дітей і підлітків про дотримання правил поведінки на дорогах, правил поводження на воді, а також з легкозаймистими речовинами та вибуховими предметами.
Управління освіти
Постійно

5. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення
відпочинку та оздоровлення дітей, учнівської та студентської молоді

5.1. Передбачати у бюджеті міста видатки на оздоровлення дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, позбавлених батьківського піклування, вихованців дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, дітей з неповних, малозабезпечених, багатодітних та неблагополучних сімей, дітей, які потребують додаткового виховного впливу, дітей, працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обдарованих і талановитих дітей, лідерів учнівського самоврядування.
Міське фінансове управління, управління освіти, департамент праці та соціального захисту населення, управління у справах сім’ї, дітей та молоді, адміністрації районів міста
Щороку

5.2. Проводити торги щодо надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків.
Відділ інформації та контролю громадських закупівель управління економіки та інвестицій, управління освіти
Щороку, у травні
____________________________________________________________________

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: