Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА_МІСЬКА_РАДА


РІШЕННЯ

№ 9/6 від 2003-01-24

Про затвердження Програми розвитку охорони здоров’ям.Миколаєва на 2003-2006 роки (ВТР. ЧИННІСТЬ №9/9 ВІД 21.12.06)


ВТР. ЧИННІСТЬ
З метою подальшого удосконалення роботи в галузі охорони здоров’я у м.Миколаєві, керуючись ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада
ВИРІШИЛА:
1.Затвердити Програму розвитку охорони здоров’я м.Миколаєва на 2003-2006 роки (додається).
2.Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника
міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Бугаєнко Т.І, постійну комісію з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства та дитинства (Яровий А.Л.).
Міський голова В.Д.Чайка
Додаток
до рішенням міської ради
від “_24_”січня №9/6
ПРОГРАМА
розвитку охорони здоров’я м.Миколаєва на 2003-2006 роки
Становлення України як демократичної правової держави, формування засад громадянського суспільства зумовлюють необхідність підвищення рівня надання медичної допомоги населенню.
Охорона здоров’я значною мірою впливає на результати соціального та економічого розвитку людства, стан демографічної ситуації. Поряд з тим здоров’я розглядається і як важливий соціально-політичний феномен, що свідчить про ступінь розвитку і благополуччя суспільства.
Провідним стратегічним завданням держави є постійна турбота про поліпшення здоров’я кожного громадянина, забезпечення ефективної діяльності у системі охорони здоров’я, проведення конкретних загальнодержавних і галузевих медико-соціальних заходів, створення мережі надання доступної, кваліфікованої медичної допомоги населенню.
Стан здоров’я населення міста нині критичний. Протягом останніх років число померлих значно перевищує число народжених, і ця різниця має тенденцію до збільшення.
Величезні втрати несе економіка від захворювань людей.
Сучасна ситуація в галузі охорони здоров’я надзвичайно складна і потребує невідкладного розв’язання накопичених проблем, запровадження нових для галузі умов господарюва ння та управління. Це може бути забезпечено, насамперед, шляхом реформування системи охорони здоров’я та визначення пріоритетних напрямків гарантованого бюджетного фінансування.
Основними завданнями програми є:
- формування нової системи управління галуззю, що грунтуватиметься на економічних засадах;
- запровадження стандартів якості медичної допомоги;
- запровадження механізмів акредитації та ліцензування;
- перебудова первинної медико-санітарної допомоги, зокрема на засадах сімейної медицини; удосконалення спеціальної медико-санітарної допомоги;
-організація раціональної системи медикаментозного та матеріально-технічного забезпечення галузі, удосконалення системи впровадження наукових, медичних досягнень та здійснення інноваційної політики;
- покращання медико-санітарної культури населення;
- оновлення матеріально-технічної бази та автопарків у лікувальних закладах міста.
1. Основні напрями реалізації Програми

Основними напрямками реалізації Програми є впровадження системи заходів щодо формування здорового способу життя та забезпечення сприятливого довкілля, запровадження профілактичних технологій у лікувальних закладах і в діяльності санітарно-епідеміологічної служби, піднесення престижу та значущості лікаря. Принципового значення набуває поліпшення епідеміологічного нагляду за особливо небезпечними інфекціями. Залишається актуальною проблема запобігання ВІЛ-інфекції, СНІДу , туберкульозу.
За умов гострої нестачі фінансових ресурсів у галузі охорони здоров’я особливого значення набувають раціональне їх планування і ефективне використання.
З метою забезпечення державного характеру обов’язкового медичного страхування утворюються фонди обов’язкового медичного страхування, що допомагає сформувати конкретний механізм соціального захисту населення.
У процесі реалізації програми велика роль надаватиметься впровадженню принципів сімейної медицини, підвищенню її ефективності та якості, збільшенню обсягу надання послуг.
Впровадження в життя Програми розвитку охорони здоров’я дасть можливість збереження пріоритету в обслуговуванні жінок та дітей; поліпшення в наданні медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС; розв’язання проблем планування сім’ї та репродуктивного здоров’я народу; а також оновлення у веденні кадрової політики.
2. Основні заходи і забезпечення виконання Програми

1.Вжиття в межах своєї компетенції заходів щодо практичної реалізації Програми, систематично аналізувати стан системи охорони здоров’я міста та вносити пропозиції щодо його поліпшення.
Управління охорони здоров’я
м.Миколаєва
Постійно
2.Забезпечення обов’язкового надання посадовим особам місцевого самоврядування під час їх підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації комплексу правових знань, що включатиме вивчення основ правознавства, відповідних актів законодавства.
Центр підвищення кваліфікації держав-
них службовців і керівників державних
підприємств, установ й організацій при
облдержадміністрації (за узгодженням),
відділ кадрів

Постійно
3.Придбання та встановлення обладнання для телефонної станції швидкої медичної допомоги.
Перший квартал 2003 року
4.Придбання вісімнадцяти автомобілів швидкої медичної допомоги, у тому числі й реанімобіля.
2003-2006 роки

5.Придбання тринадцяти санітарних автомобілів.
2003-2006 роки
6.Придбання сучасного пересувного флюорографа.
2003 рік
7.Придбання стаціонарного флюорографа та стаціонарного рентгенівського апарата.
2003-2004 роки
8. Придбання сучасного лікувально-діагностичного обладнання:
кардіомонітора (три одиниці), фіброгастроскопа (дві одиниці), апарата штучної вентиляції легенів ( шість одиниць), ендоскопа (одна одиниця), апарата ультразвукової діагностики (дві одиниці), електрокардіографів (три одиниці), апарата для визначення кислотно-лужної рівноваги (дві одиниці), кувезів (три одиниці), пересувного рентгенапарата (одна одиниця), датчика для літотріптера (одна одиниця), інфузомата (одна одиниця).
2003-2006 роки

9.Придбання магнітно-ядерного резонансного томографа.та електрогенераторного пристрою.
2005 рік
10. Провести стовідсоткове укомплектування вакантних посад дільничих лікарів-терапевтів у поліклініках міста та виїзних бригад швидкої медичної допомоги лікарями.
2003-2004 роки
11. Відкрити шість лікувальних амбулаторій сімейної медицини в Ленінському, Заводському та Центральному районах міста й укомплектувати їх необхідним медичним обладнанням. Провести реконструкцію будівлі під сімейну амбулаторію для міської поліклініки
№ 2 та придбати обладнання для неї.

2003-2006 роки
12. Ремонт приймального та реанімаційного відділень міської лікарні № 4.
2003 –2006 роки
13. Придбання обладнання для приймального та реанімаційного відділень міської лікарні № 4.

2003 –2006 роки


Секретар міської радиВ.О.Марков

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: