Мапа порталу

«Підприємство відновлено та починає працювати», - керівник «Центру захисту тварин» Олександр Голобродський представив громадськості звіт про проведену роботу

За останні два місяці знайдено нових власників та передано їм на зобов’язання 64  собаки, які утримувались на КП «Центр захисту тварин». Про це повідомляє керівник підприємства Олександр Голобродський, який представив громадськості звіт про поточний стан комунального підприємства та перспективи його розвитку. Зараз на підприємстві утримується 54 дорослих собаки, 30 цуценят, 6 кошенят.

За словами Олександра Голобродського, на той момент, коли він очолив «Центр захисту тварин», підприємство було доведено до майже неробочого стану.

«Практично нежиттєздатне, зруйноване, перетворене в гурток за інтересами і джерело заробітку невеликої групки людей, результати діяльності яких відчувають на собі практично всі жителі нашого міста», - зазначається у звіті.

Він констатував,що протягом останніх двох років у Миколаєві відбулося вибухове зростання кількості безпритульних собак на вулицях:

«Ми бачимо, як безпритульні собаки за два-три покоління перетворилися на справжніх хижаків, зорганізувалися в зграї і буквально тероризують людей на вулицях, в парках і на дитячих майданчиках. Комунальні служби в цьому питанні безпорадні, а спеціалізоване комунальне підприємство займалося тратою бюджетних грошей на провальну програму «ОСВ».

Про стан матеріальної бази підприємства говорять факти:

«На момент, коли я прийняв справи, на підприємстві майже три місяці не працювала каналізація. Для розуміння «складності» проблеми - дві людини за один день відновили працездатність системи каналізації.

Клітки, в яких містяться собаки, вимагають капітального ремонту. Відповідно до розпорядження міської ветеринарної служби, потрібно повністю переробити настили і систему стоків. Для забезпечення нормальних умов вигулу тварин необхідне створення додаткових зон вигулу. Зони вигулу ми організуємо без додаткового фінансування, але поточних коштів підприємства недостатньо для забезпечення капітального ремонту клітин.

Із 7 автомашин на балансі підприємства тільки одна була в робочому стані. 5 простоювали. За два місяці відремонтовано і експлуатуються два автомобіля, ще три будуть повернуті у експлуатацію протягом найближчих десяти днів. Один автомобіль відновлювати недоцільно.

На межі зупинки знаходився крематорій. Прогоріла труба для відводу газів, вигорілі колосники, зруйнована ізоляція. На даний момент практично закінчено ремонт, залишилося встановити високотемпературну ізоляцію».

Крім того, як зазначається у звіті, протягом найближчих двох тижнів буде завершено монтаж холодильного обладнання, яке два роки простоювало на підприємстві та дотепер не було запущено в роботу.

У неробочому стані знаходилося й більшість обладнання на КП «Центр захисту тварин»: шприцемети, сіткомети, фотоапарати та інше.

Більш того, на момент приходу нового керівника «невідомими особами був механічно пошкоджений жорсткий диск центрального сервера офісної локальної мережі. Всі дані бухгалтерії і всі матеріали, що зберігалися на сервері, були знищені. На сьогодні в офісі наведено лад, відновлена локальна мережа, бухгалтерські програми працюють в штатному режимі».

За два місяці кропіткої роботи «підготовлено нову структуру підприємства та штатний розпис, розробляється номенклатура справ, нові посадові інструкції і положення про структурні підрозділи.

Налагоджено взаємодію з лікарнею швидкої медичної допомоги та обласною дитячої лікарнею, що дозволяє отримувати інформацію по всіх нападах собак на мешканців міста. Це дозволяє вчасно провести відлов тварини і помістити її під нагляд.

В процесі прийняття справ виявлено багато порушень чинного законодавства (підробка документів, недостачі, розкрадання). Користуючись нагодою, звертаюсь до керівництва Держаудитслужби з проханням прискорити заплановану перевірку підприємства.

Розробляється система обов’язкового обліку тварин в місті та пропозиції по заходам, які потрібно виконувати незалежно від наявності програми поводження з безпритульними тваринами в місті.

Проведено дослідження ситуації з захворюванням на дирофіляріоз у безпритульних собак. Збудник дирофіляріозу виявлено у 4 із 30 досліджених тварин.

За два місяці стерилізовано 67 собак.

Передано під зобов’язання новим власникам 64 собаки.

На вулицях міста підібрано та утилізовано 178 трупів тварин.

Відловлено 122 собаки. 126 собак утримувались на підприємстві від 6 місяців до трьох років. Для вигулу та моціону такої кількості тварин не було створено умов, що унеможливлювало утримування собак в належному психологічному та фізичному стані».

Стосовно застосування евтаназії, керівник підприємства повідомляє проформування комісії з евтаназії, до складу якої входять ліцензований ветеринар та кінологи.

«Згідно висновків комісії евтаназія застосована у наступних випадках:

неадекватна агресивна поведінка, яка не дозволяє утримувати тварину в умовах спілкування з людиною та іншими тваринами, в тому числі ідиопатична агресія (синдром раптової люті) – 13 собак;

прояви сильного психологічного виснаження (обсесивно-компульсивний синдром або невроз нав'язливих станів тощо) чи страждання під час тривалого утримання у притулку – 42 собаки;

виникнення особливо небезпечних інфекційних хвороб, в тому числі спільних для людей і тварин – 4 собаки;

патологічна боязкість – 7 собак;

відсутність соціалізації на людину в результаті ранньої сенсорної та соціальної депривації (здичавіння) – 4 собаки.

Протягом двох місяців до КП «Центр захисту тварин» надійшло 74 телефонних заяви на відлов агресивних зграй, 22 письмових заяви (у тому числі 2 - колективні).

«Зараз мешканцям Миколаєва пропонується нова програма на основі ОСВ, по якій планується витратити за п'ять років більше 45 мільйонів бюджетних грошей на забезпечення комфортного існування на вулицях безпритульних собак, які з превеликим задоволенням будуть продовжувати кусати жителів і гостей нашого міста, - підбиває підсумок керівник підприємства. - Сподіваюсь, депутати погодяться, що бюджетні кошти необхідно направляти на лікарні, дитячі садки, дороги, парки і транспорт. Проблему бездомних собак колектив підприємства готовий вирішити в найкоротші терміни без таких величезних і невиправданих витрат. Так, як цю проблему вирішують в більшості європейських країн, в США і більшості цивілізованих держав світу - безповоротний вилов з можливістю передачі собак під договір відповідальності. Але депутати можуть знову додатково виділяти величезні суми для задоволення амбіцій групки любителів бродячих собак, які вже довели місто до того стану, який ми зараз спостерігаємо".


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: