Мапа порталу

Герої, пам'ятаємо ваш Подвиг! У Миколаєві відкрили пам'ятні дошки учасникам АТО, які віддали своє життя за свободу і незалежність України

У вівторок, 24 квітня, в Миколаєві урочисто відкрили пам'ятні дошки героям, які брали участь в антитерористичній операції і загинули, захищаючи Україну.

Опівдні на урочистій лінійці пройшла церемонія відкриття меморіальної дошки, встановленої на будівлі Миколаївського муніципального колегіуму. Там з 1985 р. по 1992 р. навчався Красов Дмитро Володимирович.

- Коли Дімі прийшла повістка, він, не роздумуючи, пішов захищати країну. Він служив у військовій частині в Очакові, де дислокуються морські котики, - розповіла мама Олена Красова. - Він загинув у 2014 році при звільненні села Грабського, розташованого в Донецькій області. Закрив собою військовослужбовця, отримавши поранення. Його посмертно нагородили орденом «За мужність» III ступеня. Був також нагороджений орденом «За заслуги перед Миколаївщиною» II ступеня.

А директор колегіуму Сергій Січко зазначив, що Дмитро Красов не словом, а ділом показав, як необхідно любити і захищати свою Батьківщину. На думку педагога, наш земляк являє собою яскравий приклад мужності, героїзму, активної громадянської позиції не тільки для нинішніх учнів Миколаївського муніципального колегіуму, але й старших поколінь.

- Уже понад 40 батьків наших учнів брали участь в АТО. Зараз на передовій знаходяться четверо випускників нашого колегіуму. Двоє з них навчалися на третьому курсі університету і добровільно пішли в армію, - зазначив Сергій Січко. - Троє наших вчителів брали участь в АТО, вони вже повернулися з передової та продовжують працювати в колегіумі. У нас також працюють 4 воїни-інтернаціоналісти. Нашим учням є з кого брати приклад.

Також у цей день відбулося відкриття пам'ятної дошки на честь Татаринова Сергія Петровича і Макаряна Євгена Валерійовича, встановленої на будівлі школи № 53, де свого часу навчалися герої.

Сергій Татаринов по мобілізації проходив службу в 79 окремій аеромобільній бригаді. Він героїчно загинув 12 червня 2014 року під час боїв за висоту Саур-Могила, розташовану в Донецькій області. Указом Президента України був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Посмертно.

Його товариші по службі розповідають, що Сергій Татаринов був мужньою людиною, яка добре розбиралась у військовій справі.

- Я був командиром Сергія Татаринова. Він був справжнім Чоловіком, відважним десантником, відмінним другом. Усе трималося на ньому: розведення, розстановки, наряди, куди б не прибув наш взвод, він професійно організовував наш табір, - розповів Дмитро Олійник. - Коли ми були в Куйбишевому, нам сказали: у кого 2 і більше дітей, можуть залишитися. Ми йому казали: «Сергію, залишайся!». Але він відмовився. Так вийшло, що на початку бою під Саур-Могилою він отримав смертельне поранення.

В результаті без батька залишилося 2 дітей: 10-річна дочка і 7-річний син.

Євген Макарян народився 27 червня 1986 року в Одесі. Він служив в 17 окремій танковій бригаді, брав участь в антитерористичній бригаді. Євген Макарян загинув 30 липня 2014 року під час операції зі звільнення від терористів міста Первомайська, розташованого в Луганській області.

Указом Президента України наш герой за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі був посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

- Ініціатором виготовлення меморіальних дощок виступили громадські організації, до яких входять учасники АТО, родичі загиблих героїв. Управління з питань культури та охорони культурної спадщини підтримало цю ініціативу. У бюджеті міста були заплановані гроші на виготовлення та встановлення пам'ятних дощок. За останніми даними 170 жителів нашої області загинули під час проведення  АТО, захищаючи нашу країну. Тільки 79 десантно-штурмова бригада втратила більше 70 воїнів. У 36 бригади морської піхоти понад 20 загиблих, є втрати і у 406 артилерійської бригади тощо. Пам'ятні дошки нашим героям ми будемо встановлювати і далі! - сказав заступник міського голови Юрій Степанець, який у складі 79 десантно-штурмової бригади брав участь в АТО.

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_4/240418)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: