Мапа порталу

У міській раді відбулась традиційна зустріч керівництва міста із ліквідаторами наслідків Чорнобильської катастрофи

У вівторок, 24 квітня,  в міській раді відбулась зустріч першого заступника міського голови Володимира Криленка з учасниками ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та представниками громадських організацій чорнобильців.

На початку зустрічі Володимир Криленко висловив слова вдячності всім ліквідаторам аварії та вручив відзнаки тим, хто проявив високий професіоналізм, мужність і відвагу під час подолання наслідків катастрофи.

- Минуло вже 32 роки від дня страшної трагедії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою в історії людства.  Внаслідок вибуху понад 2294 населених пункти, розташованих на території 77 районів та 12 областей, зазнали страшного радіаційного ураження. Це – 7 % української території. Понад три мільйони людей постраждали від цієї жахливої аварії, - наголосив Володимир Криленко та запропонував присутнім вшанувати пам'ять жертв трагедії хвилиною мовчання.

В рамках зустрічі було порушено актуальні питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. За словами заступника директора департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Сергія Бондаренка, законодавством встановлено відповідні категорії постраждалих та передбачено  пільги, компенсаційні виплати, доплати та допомоги. Проблеми, зумовлені Чорнобильською катастрофою, на жаль, ще довго не втратять актуальності. Цей напрямок - один із пріоритетів діяльності держави та місцевої влади.

- Чорнобильці знаходяться під особливою увагою міської влади і в питаннях соціальних виплат, і медичного обслуговування, і санаторно-курортного лікування. На обліку в управліннях соціальних виплат і компенсацій департаменту праці та соціального захисту населення перебувають майже 2323 постраждалих громадян, в тому числі  498 дітей. Цього року на чорнобильські виплати у бюджеті передбачено 4,2 млн. грн, - поінформував Сергій Бондаренко.

Враховуючи, що ліквідаторами аварії на ЧАЕС вкрай необхідна медична підтримка, значно збільшилася сума надходжень за програмою “Пільги на медичне обслуговування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Так, у 2017 році  аптечним закладам та стоматологічним поліклінікам було відшкодовано 606,3 тис. грн на забезпечення безкоштовними ліками та на безкоштовне зубопротезування 344 чорнобильців. Цього року на ці цілі заплановано 713,7 тис. грн.

- За станом на 1 квітня поточного року, забезпечено безоплатними ліками та зубопротезуванням 171 особу на суму  176,9 тис. грн, - зазначив Сергій Бондаренко.

Голова обласної організації "Союз Чорнобиль України" Рубен Симонян розповів про організацію, яку очолює, та про найболючіші проблеми, які хвилюють сьогодні чорнобильців: можливість  виділення коштів для забезпечення санаторно-курортним лікуванням чорнобильців ІІ категорії, придбання квартир для сімей ліквідаторів аварії на ЧАЕС, вирішення питання стосовно додаткових днів прийому у медичних амбулаторіях громадян пільгової категорії для своєчасного проходження щорічного обстеження.

При цьому Рубен Симонян зауважив, що, незважаючи на всі  труднощі, проблеми поетапно вирішуються.

В свою чергу Сергій Бондаренко наголосив, що органи праці та соціального захисту плідно співпрацюють з обласною організацією та з районними осередками громадської організації „Союз Чорнобиль України” в частині надання допомоги громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Міська влада послідовно реалізовує зобов’язання, передбачені Меморандумом про взаємодію та співробітництво  між обласними органами влади та обласною громадською організацією.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради 

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_4/24042018_7)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: