Мапа порталу

Депутати міської ради мають намір розробити нову програму поводження з безпритульними тваринами

У вівторок, 20 березня, в мерії відбулося засідання робочої групи, яка була створена для вирішення проблеми безпритульних тварин в Миколаєві. Депутати міської ради, а також зоозахисники зібралися, в першу чергу, для того, щоб розробити нову програму поводження з безпритульними тваринами.

Як стало відомо під час заходу, раніше для регуляції кількості безпритульних тварин діяла Програма поводження з собаками і котами на території міста Миколаєва, але вона була розрахована до кінця 2017 року. Тому депутати хочуть підготувати новий документ, ґрунтуючись при цьому на наявному досвіді й напрацюваннях. Це б дало можливість уникнути помилок, допущених раніше.

Людмила Ткач, керівник комунального підприємства «Центр захисту тварин», розповіла, що корінь проблеми - у вихованні та відповідальності людей. Адже бродячі коти і собаки не з'являються з нізвідки. Нерідко це домашні улюбленці, яких вигнали господарі. Крім того, як зазначила Людмила Ткач, бездомні тварини - результат безконтрольного розмноження вуличних або ж частково домашніх собак і котів.

Тому для вирішення назрілої проблеми необхідно вести облік домашніх тварин, а також чіпувати тварин.

- Боротьба з бездомними собаками на вулицях міста - це боротьба з наслідками. Є причина - це людина. І поки люди не зрозуміють, що вони несуть відповідальність за своїх тварин, що потрібно їх чіпувати, проблему не вирішити, - впевнена Людмила Ткач.

Як стало відомо в ході заходу, відповідно до законодавства України реєстрація тварин є обов'язковою для всіх, чого не скажеш про чіпування. При цьому не визначено механізм здійснення реєстрації та орган, який би контролював цей процес.

Керівник «Центру захисту тварин» звернула уваги депутатів на те, що без участі ветеринарних клінік дуже складно змусити людей реєструвати своїх вихованців. На її думку, необхідно, щоб такі медичні установи обслуговували тільки тих тварин, які мають реєстрацію.

У цьому плані важливо, щоб департамент ЖКГ налагодив взаємодію всіх сторін, залучених до процесу: поліції, КП «Центр захисту тварин», ветеринарних клінік тощо.

Крім того, вона зазначила, що в рамках Програми поводження з собаками і котами на території міста Миколаєва підприємству «Центр захисту тварин» взагалі не виділяли коштів. Фінансування йшло тільки в рамках програми розвитку житлово-комунального господарства, головних виконавцем якої є департамент ЖКГ.

- Ми не є ні головним виконавцем, ні співвиконавцем даної програми. Відповідно до неї на комунальне підприємство «Центр захисту тварин» покладено обов'язки з вилову, стерилізації, утриманням і випуску собак в місце їх проживання. Наша робота полягала в наступному: прийняття заявки, виїзд бригади на вилов, переміщення в карантин собак, стерилізація, післяопераційне утримання, повернення в місце вилову, підготовка і передача районним адміністраціям актів виконаних робіт, - сказала Людмила Ткач.

При цьому вона звернула увагу на те, що фінансування з бюджету Миколаєва виділялося лише на заходи щодо стерилізації тварин, яке здійснювалося відповідно до планів, визначеними в програмі розвитку житлово-комунального господарства. Але ці плани не відповідають реальним потребам, які значно вище.

Є й інша проблема. Потужності пункту стерилізації безпритульних тварин дуже обмежені. Там можуть одночасно утримуватися не більше 153 собак, чого явно недостатньо. Тому Людмила Ткач вказує на необхідність розширення пункту стерилізації тварин.

Без вирішення цих питань побороти проблему бездомних тварин не вийде, впевнена директор КП «Центр захисту тварин». А значить їх необхідно враховувати при розробці нової програми.

Члени робочої групи прийняли рішення розглянути на майбутньому засідання програми, підготовлені зоозахисниками, фахівцями КП «Центр захисту тварин», департаменту ЖКГ, щоб в результаті підготувати новий документ, що враховує наявні позитивні напрацювання і рекомендації. Також було прийнято рішення звернутися до в.о. міського голови-секретаря міської ради Тетяні Казакової з проханням організувати публічний звіт департаменту ЖКГ про виконання програми поводження з бездомними тваринами. Також вони просять керівника міста розглянути можливість продовження термінів проведення тендера, оголошеного на надання послуг зі стерилізації бездомних собак і котів. Як відзначили члени робочої групи, спочатку необхідно прийняти нову програму, після чого вже проводити тендер.

 

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/News/200318_2)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: