Мапа порталу

ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" інформує про стан реалізації проекту за кошти Світового Банку

ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» бере участь в реалізації всеукраїнського проекту, що фінансується Світовим Банком - «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання в Україні».
Проектом передбачається кредитування шести українських теплогенеруючих підприємств на суму понад 300 мільйонів доларів США. Крім Миколаєва в програмі бере участь Кам'янець-Подільський, Тернопіль, Херсон, Харків і Дніпропетровськ. Метою проекту є зниження споживання енергоносіїв, а також зменшення викидів СО2 в атмосферу.
З деталями проекту можна ознайомитися на сайті Світового Банку.
Про структуру проекту в Миколаєві і про статус його реалізації розповідає керівник проекту на «Миколаївоблтеплоенерго» Єгор Клецов, з яким в серпні 2017 року підприємство уклало контракт за результатами конкурсу і за погодженням з Міністерством інфраструктури України. У свою чергу при Міністерстві створена Центральна Група Управління Проектом (ЦГУП), яка відповідає за координацію проекту згідно політиці і процедурам Світового Банку.
- Який обсяг кредитних коштів у Миколаєва та коли стартував проект?
- Договір субкредитування на загальну суму $ 21,7 мільйона був підписаний між Мінфіном, Мінрегіонрозвитку, НКРЕКПУ і ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» в листопаді 2014 року. Близько 19,5 мільйони фінансує Світовий банк, решту - Фонд чистих технологій, який також є світовою інституцією, яка фінансує подібні проекти.
За минулі три роки освоєно всього близько $ 1 мільйона.
- Що стало причиною того, що кошти використані в такій малій кількості?
- Є об'єктивні причини - це складний за структурою проект і будь-який контракт, акт або рахунок проходять кілька етапів узгодження, як всередині підприємства, так і в міністерствах і Світовому Банку. Наприклад, від моменту написання тендерного завдання до моменту підписання контракту з підрядником може пройти до півроку.
Далі безліч суб'єктивних причин, які, на жаль, мають місце.
Наприклад, часта зміна керівників підприємства, починаючи з 2014 року. Тому що навіть просте затвердження підписанта в Світовому банку триває кілька місяців.
Також проект гальмували недалекоглядні рішення керівників і слабкий контроль контрактних графіків.
- Коли підприємство приступило до робіт в рамках проекту?
- До теплової ізоляції мереж приступили в кінці 2016 року. Тоді була виконана маленька частина робіт. Більш об'ємно роботи по ізоляції почалися навесні 2017 року. Роботи передбачають демонтаж зношеної ізоляції, монтаж оцинкованої спіро-оболонки і заповнення простору між нею і трубою пінополіуретаном. Це сучасний спосіб ізоляції. Робота нескладна, але є специфіка технології. На сьогоднішній день з 26 км мереж, передбачених проектом, ізольовані 16 км, що значно менше, ніж передбачено контрактним графіком. Причин відхилення від графіка кілька. По-перше, це несвоєчасне постачання матеріалів з боку генерального підрядника. По-друге, це те, що попереднє керівництво рекомендувало певних субпідрядників тут на місці, які виконували роботи по монтажу обшивки. Роботи по заповненню пінополіуретаном виконує тільки генпідрядник - львівська фірма.
Згідно з оцінкою технічного нагляду, значна частина змонтованої субпідрядником оболонки не відповідала технологічним вимогам якості. Як наслідок, генпідряднику довелося витратити час, щоб розірвати відносини з субпідрядником, знайти нових монтажників, навчити їх, домогтися темпів. А також переробити неякісно виконані раніше роботи. На цьому ми втратили кілька місяців. У підсумку зараз нам доводиться «наздоганяти» графік, щодня контролюючи поставки матеріалів і план-факт обсягів робіт.
Роботи по ізоляції мереж тривають і зараз, погодні умови це дозволяють. Гарячі труби тільки позитивно впливають на якість реакції компонентів пінополіуретану. Погано, коли температура повітря нижче -5 градусів за Цельсієм. До кінця квітня 2018 року ми плануємо закінчити роботи. Взимку ми перевіримо якість робіт не тільки візуально, але і за допомогою тепловізора.
- Як був визначений генеральний підрядник?
- Будь-який підрядник в рамках проекту вибирається шляхом відкритого тендеру, який здійснюють фахівці ЦГУП при Міністерстві регіонального розвитку, а контролюють керівники проекту Світового Банку.
Найменша ціна це важливий критерій оцінки, але не єдиний. Існують певні критерії та вимоги Світового Банку, які, наприклад, системою ProZorro не враховуються. Це і фінансові кондиції підприємства, референс лист проектів, досвід участі в проектах Світового, Європейського банків розвитку і реконструкції. Вимоги досить серйозні. До слова, переважно в подібних тендерах беруть участь європейські компанії, тому що далеко не всі українські компанії можуть пройти цю кваліфікацію.
Генпідрядник за умовами контракту має право брати субпідрядників, але зобов'язаний узгоджувати їх з підприємством.

Які ще роботи передбачені даним проектом?
- Раніше були підписані контракти на проектні роботи, які зараз перебувають на різних рівнях виконання.
Перший - це проектування реконструкції мереж. Ми за проектом повинні закрити 17 неефективних котелень, які недовантажені. Сьогодні потужність завантаження по підприємству становить в середньому 60% від видає потужності. Тобто якщо є дві недовантажені котельні, то логічно закривати одну і перемикати її споживачів на іншу, підвищуючи при цьому ККД довантажувати котельні, і скорочуючи прямі витрати на утримання. Саме для цього необхідно зробити реконструкцію і перемикання мереж.
Під реконструкцію потрапить близько 8 км мереж. Контракт на проектні роботи підписаний ще в квітні 2016 року зі Литовської компанією.
Що стосується статусу, то на сьогодні ми маємо проекти на шість ділянок реконструкції з дев'яти. І перша документація видалася тільки у вересні 2017 року. І це знову з порушеннями контрактних графіків. До того ж, ми втратили істотний важіль впливу на терміни, так як попереднім керівництвом була неправомірно заплачена передоплата підряднику в розмірі 95%.
Через кілька тижнів нам видадуть документацію по відсутньою ділянкам, ми їх погодимо, і підрядник буде проходити державну експертизу проекту.
У лютому 2018 роки ми зможемо оголосити тендер на проведення робіт по проекту.
- Скільки грошей буде витрачено на реконструкцію цих мереж і окремо на ізоляцію?
- Близько $ 2,5 мільйона закладені на реконструкцію 8 км мереж і $ 1,3 мільйона на ізоляцію 26 км.
- Про який ще контракті ви говорили?
- Другий контракт, який вже підписаний, і зараз по ньому ведуться роботи - це проектування реконструкції 32 найменш ефективних котелень і 2 ЦТП. Реконструкція має на увазі під собою установку більш ефективних котлів, заміну газових пальників на більш ефективні, водопідготовку і автоматизацію.
Проектування виконує французька фірма. Вони згідно нашого техзавдання, самі визначають, що не так і де можна зробити ефективніше. Спочатку вони роблять техніко-економічне обґрунтування, за яким вони проводять проектні роботи стадії П.
На ці проектні роботи виділено близько $ 300 тисяч. Цей контракт має на увазі не тільки саму проектну документацію, але і тендерну. Тобто, ми відразу зможемо оголошувати тендер. На відміну від реконструкції мереж, де нам самим треба буде ще готувати тендерну документацію.
У той же час, самі роботи по реконструкції котелень - найбільший лот в проекті, який становить $ 11 мільйонів.
- Які терміни реалізації цього компонента?
- Терміни реалізації цього компонента, через громіздкість і масштабності, найбільші. Реальні роботи по ньому почнуться в 2019 році і закінчаться в 2020 році.
Дуже важливо, що фінансування за контрактом закінчується в жовтні 2020 року і ми повинні виконати всі роботи і освоїти всі гроші до того часу. І будь-який відставання - це серйозний подразник для Світового Банку, тому що продовжувати фінансування за проектом досить проблематично.
- Даний проект включає також установку індивідуальних теплових пунктів. Як з ними виглядає ситуація?
- Що стосується встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП), то на сьогоднішній день ми вже провели тендер і підписуємо контракт. Я сподіваюся, ми його до кінця грудня підпишемо. Після почнеться проектування, яке триватиме близько чотирьох місяців. І в міжсезоння ми почнемо роботи по монтажу цих ІТП.
Це суттєва економія, в першу чергу, для споживачів тепла. Після встановлення ІТП буде здійснюватися оперативне регулювання кількості подаваного в будинок тепла конкретно в залежності від погодних умов. Тобто нічого зайвого.
Такими ІТП будуть оснащені 103 будинки в Миколаєві, в Корабельному районі. Вартість робіт згідно з контрактом близько $ 2 мільйонів. Яка вона буде в підсумку, поки невідомо. Причина тому - дуже болючий для нас питання з централізованим гарячим водопостачанням (ГВС), яке за фактом вже поза межами міста 10 років. Однак мережі ГВП не списаних по сьогоднішній день. А техзавдання на установку ІТП включає в себе контур ГВП.
Зараз ми намагаємося якось вирішити це питання за допомогою міської влади, просимо у них лист, яке підтвердить, що в Миколаєві немає централізованого ГВП. Це допоможе зменшите вартість по даному компоненту.
У напрямку ІТП ми будемо також працювати з департаментом енергоефективності Миколаївського міськвиконкому. Тому що, якщо ще і утеплити ці будинки, то сума в платіжках за опалення для людей зменшитися на 30-40%.
Після того, як всі вищезгадані роботи будуть виконані, ми хочемо поставити систему диспетчеризації і контролю. Для нас це, як мінімум, статистика зі всіх лічильників, з регулюючої арматури, щоб ми бачили якісь позаштатні, аварійні ситуації, які відбуваються. Це дозволить на них швидше реагувати.
Наприклад, нові мережі, які ми будемо прокладати - в трубопроводах будуть встановлені датчики витоків, які будуть моніториться, і дозволяти оперативно реагувати на втрати теплоносія.

Також підприємство закупить мобільну лабораторію, яка дозволяє шукати витік на зношених мережах. Будемо закуповувати кілька аварійних вантажно-пасажирських автомобілів. Тому що кожен рік на обслуговування приймаються мережі, а транспорт підприємства залишається на тому ж рівні, який не дозволяє в повній мірі і ефективно охопити весь фонд. Крім того, заробітні плати учасників проекту передбачені фінансуванням від Світового банку.

Всього реконструкція торкнеться приблизно 25% фондів підприємства. Це не так багато, як хотілося б, але дозволить в результаті досягти економії теплової енергії при її генерації та транспортування на рівні 10 тис. гкал на рік. Або в еквіваленті газу - 7 млн. куб. м на рік. Так само ми очікуємо істотного зниження споживання електроенергії - до 4 тис. МВт * год на рік.
- Хто здійснює технагляд за роботами?
- Попереднім керівництвом було сформовано завдання, щоб технагляд виконувався компанією-консультантом, обраною шляхом тендерної процедури. Коли ми провели тендер, то прийшли до висновку, що зможемо істотно заощадити, якщо укладемо безпосередньо договори з окремими фахівцями-інженерами технагляду, а не генпідрядної компанією. Різниця колосальна - близько $ 400 тисяч. Цей момент проговорився зі Світовим Банком, і ми отримали від них згоду на зміну в плані закупівель. В цілому, дуже важливо пам'ятати, що це кредит, який підприємству необхідно віддавати, тому найважливішим моментом є раціональне витрачання проектного бюджету.

Інформація ОКП "Миколаївоблтеплоенерго"


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: