Мапа порталу

Миколаївська міська рада просить народних депутатів України сприяти вирішенню проблемних питань функціонування Миколаївської ТЕЦ

У Миколаївській міській раді пройшла зустріч в.о. Миколаївського міського голови-секретаря Миколаївської міської ради Тетяни Казакової та народних депутатів України Артема Ільюка, Олександра Жолобецького, Давида Макар’яна. До обговорення долучилися заступник голови облдержадміністрації Валентин Гайдаржи, директор департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Андрій Палько, в.о. голови правління ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» Володимир Удод, директор з капітального будівництва ПАТ «Миколаївгаз» Олексій Рубський, представники депутатських фракцій у міській раді.

-   Сьогоднішній захід відкриває ряд зустрічей з народними депутатами, які будуть присвячені обговоренню проблем нашого міста, - зазначила Тетяна Казакова. – Сьогодні, зокрема, піднімається питання по Миколаївській ТЕЦ: було багато поривів, аварій на тепломереж, місту потрібна допомога депутатів Верховної Ради України.

В.о. голови правління ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» Володимир Удод нагадав, що підприємство було засновано у 1902 році, обладнання теж має солідний вік та дуже зношене.

- На балансі підприємства 50 км мереж. Найбільш проблемні ділянки – вул. Московська, від вул. Даля до вул. Нікольської, вул. Чигрина, вул. 3 Слобідська, від вул. Млинної до вул. Чигрина (10-11% від загальної протяжності). Ці мережі прокладено більше 40 років тому, вони не підлягають модернізації, треба лише повністю міняти, - повідомив Володимир Удод.

При цьому він відзначив, що на ці роботи треба фінансування у розмірі 150 млн грн., а ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» збиткове підприємство та не має можливості самостійно провести роботи. До того ж, разом з тепломережами слід замінити і мережі водоканалу, щоб уникнути подальших пошкоджень.

Директор департаменту житлово-комунального господарства міської ради Андрій Палько озвучив кілька напрямів можливого вирішення проблеми.

-     Підприємство має близько 44 млн грн. заборгованості по штрафним санкціям від НАК «Нафтогаз». Можна опрацювати механізм списання цієї заборгованості, враховуючи вчасні розрахунки за тарифами і податками. Є близько 75 млн грн. різниці в тарифах. Загалом ця сума, що складає 119 млн грн. може позитивно вплинути на баланс «Миколаївська ТЕЦ» і привабити інвестора для придбання підприємства. Другий напрям – оновлення потужностей станції. Законом про вітроенергетику передбачена можливість залучення державної субвенції на оновлення основних фондів, проте, досі не розроблено подальший  механізм. Прошу народних депутатів сприяти у даному питанні, - зазначив Андрій Палько.

Ще одни варіант – передати 5 км найбільш проблемних тепломереж місту (на баланс ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»), і в той же час за рахунок субвенції з державного бюджету та коштів міського бюджету Миколаєва поступово проводити реконструкцію та заміну цих мереж.

-     Самостійно місто не потягне 150 млн грн. на ці роботи, тому ми просимо народних депутатів України від Миколаївщини допомогти Миколаєву, адже щороку ситуація з ТЕЦ стає все гіршою. Теплове навантаження підприємства – 40% споживачів міста (150-200 тис містян), які опинилися у зоні ризику, - додав Андрій Палько.

Народний депутат України Олександр Жолобецький запропонував підготувати листи на адресу Фонда державного майна України про передачу на баланс міста Миколаєва 5 км проблемних тепломереж.

-     Без передачі мереж, ми не зможемо зробити проект, експертизу та спрямувати жодну субвенцію, адже за законом це неможливо. Давайте зробимо перший крок, а далі працюватимемо разом з міською владою та народними депутатами, - сказав Олександр Жолобецький.

Заступник голови облдержадміністрації Валентин Гайдаржи вважає, що починати реконструкцію мереж слід з вул. 3 Слобідської, адже через проблеми на цій ділянці без тепла залишаються Інгульський район та частина Центрального.  Щодо вулиці Московської, то Валентин Гайдаржи розглядав би у першу чергу можливість переходу об’єктів соціальної сфери на альтернативне теплопостачання.

Народний депутат Давид Макар’ян відзначив, що на 2018 рік вже не вдасться отримати необхідні кошти з державного бюджету, тому вихід наступний: протягом 2018 року ретельно підготуватися, передати мережі на баланс міста, а на 2019 рік добиватися виділення коштів з державного бюджету.

Учасники зустрічі домовилися, що першим кроком стане підготовка необхідних документів для Фонда держмайна, що доручили директору департаменту житлово-комунального господарства Андрію Пальку, а народний депутат Олександр Жолобецький передасть їх за призначенням.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/tec)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: