Мапа порталу

МЕШКАНЦЯМ МІСТА!
Дирофіляріоз

Серед гельмінтозів, які зареєстровані в Україні, дирофіляріоз не займає лідируючого місця, проте в останні роки виявлено стійка тенденція збільшення чисельності інфікованих дирофіляріозом собак, кішок і, на жаль, людей.

Відповідно до звітів про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №000452п.м./19 від 27.02.2019р. та №000462п.м./19 від 28.02.2019р. Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в 14 зразках сироватки крові, відібраних від 40 собак в КП ММР "Центр захисту тварин", виявлено мікродирофілярії.

Дирофіляріоз - гельмінтозна хвороба собак, котів та інших м'ясоїдних тварин, а також людини. Статевозрілі гельмінти паразитують у серці, легеневій артерії й інших кровоносних судинах, а також підшкірній клітковині, личинки (мікродирофілярії) - у периферійній крові.

Хвороба носить природновогнищевий характер. Збудники уражають всіх представників родини собачих (єнотовидні собаки, вовки, лисиці, шакали) та котячих (рисі, леопарди, тигри).

Дирофілярії - біогельмінти. Розвиваються вони за участю проміжних хазяїв - комарів родини Culicidae родів Anopheles, Aedes, Culex.

Під час кровоссання на м'ясоїдних тваринах проміжні хазяї заковтують мікродирофілярій з кров'ю. Основним джерелом поширення інвазії є хворі м'ясоїдні тварини. Масове ураження їх гельмінтами спостерігається в період льоту комарів (весна та перша половина літа).

Профілактика зараження людей і тварин дирофіляріями ґрунтується в першу чергу на знищенні комарів, дегельмінтизації собак і кішок, запобігання контакту комарів з домашніми тваринами і людиною.

Управління з розвитку споживчого ринку
департаменту економічного розвитку
Миколаївської міської ради


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: