Мапа порталу

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

 

РІШЕННЯ

 

Миколаїв 

від 27 квітня 2023 р                                                                             №18/40

 

Про затвердження Положення про найменування
(перейменування) вулиць, провулків, проспектів,
площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих
на території м. Миколаєва

 

 

З метою організації роботи з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва, відповідно до Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Положення про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва (додається).

2. Рішення Миколаївської міської ради від 15.09.2015 № 49/56 «Про порядок найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва» визнати таким, що втратило чинність.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Кісельову), з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації (Іванова), з питань екології, природокористування, просторового розвитку, містобудування, архітектури і будівництва, регулювання земельних відносин (Нестеренко), заступника міського голови Андрієнка Ю.Г.

 

 

 

 

 

Міський голова                                                                                         О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 27 квітня 2023

№ 18/40

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про найменування (перейменування) вулиць,

провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд,

розташованих на території м. Миколаєва

 

1. Загальні положення

1.1. Положення про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва (далі – Положення) розроблене з метою впорядкування механізму розгляду питань щодо найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд (далі – Об’єкти) у м. Миколаєві відповідно до Статуту територіальної громади міста Миколаєва, Порядку проведення громадського обговорення під часу розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989, Законів України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», «Про благоустрій населених пунктів», «Про місцеве самоврядування в Україні».

1.2. Найменування (перейменування) Об’єктів здійснюється за рішенням Миколаївської міської ради на підставі подання міського голови (суб’єкта подання) після отримання рекомендацій комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва, та проведення громадського обговорення в установленому діючим законодавством порядку.

1.3. Написання найменувань Об’єктів викладається державною мовою. Існуючі та присвоєні найменування Об’єктів без скорочень вносяться до Реєстру топонімів міста Миколаєва, затвердженого рішенням Миколаївської міської ради від 03.09.2009 № 36/27. Дійсним вважається лише те найменування Об’єкта, яке внесено до вищезгаданого реєстру. Реєстр топонімів міста Миколаєва веде департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради.

1.4. Виправлення технічних помилок та приведення написання найменувань Об’єктів у відповідність до вимог українського правопису не є зміною найменування та здійснюється шляхом прийняття рішення Миколаївською міською радою, підготовленого на підставі обґрунтованих висновків відповідних виконавчих органів Миколаївської міської ради.

 

2. Комісія з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва (далі – Комісія) є консультативно-дорадчим органом Миколаївської міської ради.

2.1. Комісія утворюється з метою глибокого фахового вивчення доцільності найменування (перейменування) Об’єктів і підготовки відповідних рекомендацій до розгляду міською радою.

2.2. Кількість членів Комісії становить п’ятнадцять осіб. До складу Комісії входять чотири посадові особи виконавчих органів Миколаївської міської ради (два від управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради та два від департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради) та представники громадськості (учені-історики, мовознавці, краєзнавці, громадські діячі тощо). Пропозиції щодо включення представника громадськості до складу Комісії подаються на ім’я міського голови. Право подавати пропозиції мають трудові колективи, громадські об’єднання, депутати Миколаївської міської ради, члени виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

2.3. Склад Комісії затверджується рішенням міської ради. Якщо кількість поданих кандидатів від громадськості становить більше ніж одинадцять осіб, проводиться рейтингове голосування щодо запропонованих кандидатур серед депутатів Миколаївської міської ради.

2.4. Керує роботою Комісії та головує на засіданнях голова Комісії, а у разі його відсутності - заступник голови Комісії. Голова Комісії та заступник голови Комісії затверджуються рішенням міської ради з членів Комісії.

2.5. Робота Комісії проводиться гласно. У засіданнях Комісії можуть брати участь депутати міської ради, представники засобів масової інформації та громадськості міста.

2.6. Комісія у своїй діяльності керується чинним законодавством України та цим Положенням.

2.7. Засідання Комісії вважаються правочинними за умови присутності більше 2/3 її членів.

2.8. Комісія має право:

а) отримувати додаткові документи, які необхідні для повного і всебічного вивчення питання щодо найменування або перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, скверів та споруд у м. Миколаєві;

б) проводити історико-краєзнавчі, наукові та інші види досліджень.

2.9. Комісія приймає рішення у вигляді рекомендації і воно вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 1/2 членів Комісії, що присутні на засіданні.

2.10. Протокол засідання Комісії підписують головуючий та секретар Комісії. Секретар Комісії призначається розпорядженням міського голови з числа посадових осіб департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради.

2.11. Організаційні питання щодо засідань Комісії, підготовку матеріалів та ведення протоколів забезпечує секретар Комісії. Секретар Комісії не є членом Комісії та не бере участі в голосуванні.

 

3. Найменування (перейменування) Об’єктів

3.1. Найменування (перейменування) Об’єктів здійснюється для задоволення потреб територіальної громади м. Миколаєва в однаковому розумінні і використанні назв Об’єктів, розташованих на території м. Миколаєва, а також з метою закріплення місцевих топонімів, увічнення пам’яті видатних городян, інших фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, пов’язаних з історією України та м. Миколаєва.

3.2. Найменування (перейменування) Об’єктів обов’язково повинно:

- врахувати загальноміські інтереси, місцеві топонімічні традиції, сучасне, історичне, національне, соціальне, культурне значення та географічну назву місцевості, на якій розташований Об’єкт;

- відображати найбільш істотні індивідуальні характеристики Об’єкта;

- відповідати словотворчим, вимовним і стилістичним нормам сучасної української літературної мови;

- бути благозвучним, зручним для вимови, коротким і таким, що легко запам’ятовується;

- не повторювати вже наявних назв (найменувань).

3.3. Перейменування (зміна назви) Об’єктів здійснюється:

а) при відновленні історично сформованих найменувань, які мають культурно-історичну цінність;

б) з метою приведення назви Об’єкта до вимог чинного законодавства України, або як своєчасна відповідь на історичні події в Україні;

в) при зміні статусу та/або функціонального призначення відповідного об’єкта;

г) з метою усунення дублювання існуючих найменувань в межах території міста.

3.4. У пропозиції щодо найменування (перейменування) Об’єктів в м. Миколаєві може бути відмовлено якщо:

3.4.1. Запропоновані для увічнення особи не мають особливих заслуг перед державою і територіальною громадою міста, не відзначені почесними званнями та державними нагородами, а події не є визнаними історичною наукою чи суспільством.

3.4.2. Подані документи не відповідають вимогам Законів України та цього Положення.

3.4.3. Виявлено недостовірні дані у документах, поданих на розгляд.

3.4.4. У разі відмови у найменуванні (перейменуванні) Об’єктів ініціаторам пропозицій, за результатами розгляду, надсилається вмотивована відповідь.

 

4. Найменування (перейменування) Об’єктів на честь фізичних осіб здійснюється з метою увічнення пам’яті про осіб, які:

а) зробили вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, зміцнення міжнародного авторитету України;

б) здійснили героїчний вчинок, звершення в ім’я Батьківщини;

в) зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя.

 

5. Питання щодо найменування (перейменування) Об’єкта на честь фізичної особи може бути ініційовано до розгляду лише після її смерті.

 

6. У разі якщо у фізичної особи, ім’ям якої пропонується найменувати (перейменувати) Об’єкт, є родичі (діти, вдова, вдівець, а у разі якщо їх немає – батьки, рідні брати та сестри), до клопотання додається також їх письмова згода на присвоєння імені.

 

7. Найменування (перейменування) Об’єктів на честь ювілейних та святкових дат, назви і дати історичних подій здійснюється з метою:

а) популяризації видатних фактів історії України, що відображають звершення та надбання в ім’я України;

б) формування історичної свідомості Українського народу;

в) сприяння розвитку науки, літератури, архітектури, мистецтва та інших сфер суспільного життя.

 

8. Після розгляду Комісією пропозицій про присвоєння Об’єкту імені фізичної особи, ювілейної та святкової дати, назви і дати історичної події суб’єкт подання організовує проведення громадського обговорення у порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 .

 

9. Фінансування заходів, пов’язаних із присвоєнням найменувань або перейменуванням об’єктів права власності, проводиться за рахунок коштів бюджету Миколаївської міської територіальної громади.

 


ОНОВЛЕНО 23.06.2023


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: