Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
РІШЕННЯ 

від 28 липня 2022 р                                Миколаїв                                                                №  13/6 

Про встановлення плати за оренду нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна комунальної власності Миколаївської міської територіальної громади у період воєнного стану 

З метою зниження фінансового навантаження та підтримки орендарів комунального майна Миколаївської міської територіальної громади, враховуючи необхідність врегулювання питання внесення орендної плати до міського бюджету в умовах дії правового режиму воєнного стану, введеного згідно з Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» (із змінами), затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», відповідно до  Закону України «Про оренду державного та комунального майна», п. 129-1постанови Кабінету Міністрів України від  03.06.2020  № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна»,  постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 року № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану», керуючись ст.25, ст. 59, ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада 

ВИРІШИЛА: 

  1. На період воєнного стану, але у будь-якому  разі  не   пізніше  ніж  до

 31.08.2022 , за договорами оренди комунального майна, укладеними до та після 24.02.2022, звільнити від орендної плати орендарів, які використовують нерухоме та інше окреме індивідуально визначене майно комунальної власності Миколаївської міської територіальної громади.

2.Починаючи з 01.09.2022, на період воєнного стану і протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, але у будь-якому разі до 31.12.2022 , за договорами оренди комунального майна, укладеними до та після 24.02.2022 , звільнити від орендної плати орендарів, які:

2.1. є фізичними особами та фізичними особами-підприємцями, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану.

Для реалізації права на звільнення від орендної плати визначені орендарі, або члени їх сімей протягом воєнного стану та 60 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану або протягом 60 календарних днів після припинення військової служби, якщо служба продовжувалася після припинення чи скасування воєнного стану, подають орендодавцю документ, що підтверджує факт початку військової служби відповідно до статті 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»;

2.2. не використовують комунальне майно за цільовими призначеннями, визначеними договорами оренди, у зв’язку з тимчасовим вилученням із користування орендарів у порядку, встановленому Законом України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»;

2.3.не використовують нерухоме комунальне майно за цільовими призначеннями, визначеними договорами оренди, у зв’язку з наданням укриття та/або волонтерської допомоги населенню.

Для реалізації права на звільнення від орендної плати орендар має письмово повідомити орендодавця про неможливість використання об’єкта оренди у зв’язку з наданням укриття та /або волонтерської допомоги населенню, шляхом направлення листа у довільній формі на його електронну пошту з додаванням відповідних актів, фото- та/або відеофіксації, письмового підтвердження балансоутримувача;

2.4.не використовують нерухоме комунальне майно за цільовими призначеннями, визначеними договорами оренди у зв’язку з його пошкодженням внаслідок бойових дій.

Для реалізації права на звільнення від орендної плати орендар має письмово повідомити орендодавця про неможливість використання об’єкта оренди у зв’язку з його пошкодженням внаслідок бойових дій, шляхом направлення листа у довільній формі на його електронну пошту з додаванням відповідних актів, фото- та/або відеофіксації пошкоджень,  та письмового підтвердження балансоутримувача.

3.Починаючи з 01.09.2022, на період воєнного стану і протягом трьох місяців  після   його  припинення  чи  скасування, але у будь-якому разі до 31.12.2022, за договорами оренди комунального майна, укладеними до та після 24.02.2022 , орендарям (за виключенням орендарів, зазначених у пункті 2 цього рішення), нараховувати орендну плату в розмірі 50 відсотків розміру орендної плати, встановленої договором оренди (з урахуванням її індексації).

4.Звільнення або перерахунок орендної плати відповідно до цього рішення з підстав, передбачених пунктами 2.1, 2.2, здійснювати без окремих рішень орендодавця та балансоутримувача.

Перерахунок орендної плати відповідно до цього рішення з підстав, передбачених пунктами 2.3, 2.4, здійснювати за наказом орендодавця та балансоутримувача на підставі відповідних підтверджуючих документів.

Корегування нарахованої орендної плати проводити в односторонньому порядку, без внесення відповідних змін до договорів оренди.

5. Орендодавцям та балансоутримувачам здійснити перерахунок розміру орендної плати, нарахованої за період з 24.02.2022, та повідомити про результати такого перерахунку орендарів. Переплата з орендної плати, яка виникне в результаті такого перерахунку, зараховується в рахунок зобов’язань зі сплати орендної плати майбутніх періодів.

6.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства,комунальної власності,благоустрою міста,промисловості,транспорту,енергозбереження,  зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації (Іванова),першого заступника міського голови Лукова В.Д. 

Міський голова                                                                           О. СЄНКЕВИЧ


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: