Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

 

06 жовтня 2021                                                                                          № 321р

Про створення робочої групи з питань

захисту та соціально-психологічної

підтримки у процесі правосуддя дітей,

які постраждали або стали свідками

насильства (модель Барнахус)

 

 

Відповідно до статей Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», постанов Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах», від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі» та на виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Миколаївською міською радою та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» від 14.07.2021 в рамках реалізації проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства», керуючись п.п. 19, 20 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

 

1. Створити робочу групу з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус), та затвердити її склад (додається).

 

2. Затвердити Положення про робочу групу з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус) (додається).

 

3. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступника міського голови Петрова А.Л.

 

 

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження міського голови

від 06 жовтня 2021

№  321р

 

 

СКЛАД

робочої групи з питань захисту та соціально-психологічної

підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали

або стали свідками насильства (модель Барнахус)

 

Голова робочої групи

 

Петров

Анатолій Леонідович

-

заступник міського голови

 

 

Заступник голови робочої групи

 

Гончарук

Віра Борисівна

-

директор Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Секретар робочої групи

 

Серединко

Катерина Вікторівна

-

педагог соціальний відділу соціальної роботи Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, соціальний працівник проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства» в м. Миколаєві

 

Члени робочої групи

 

Гнатуша

Наталія Вікторівна

-

директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області (за узгодженням)

 

Демідов

Сергій Олександрович

-

начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Миколаївській області (за узгодженням)

 

Дудар

Ірина В’ячеславівна

-

помічник голови Миколаївського апеляційного суду (за узгодженням)

 

Жепало

Вадим Миколайович

-

регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області (за узгодженням)

 

Колос

Ольга Леонідівна

-

начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Миколаївської обласної прокуратури (за узгодженням)

 

Кравченко

Юлія Вікторівна

-

начальник служби у справах дітей Миколаївської міської ради

 

Любченко

Анна Юріївна

-

педагог соціальний відділу соціальної роботи Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, координатор проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства» в м. Миколаєві

 

Семикіна

Марина Миколаївна

-

старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління дотримання прав людини Національної поліції України (за узгодженням)

 

Тимощук

Ольга Володимирівна

-

слідчий СУ ГУНП в Миколаївській області (за узгодженням)

 

Чинякова

Людмила Борисівна

-

начальник відділу по охороні материнства та дитинства управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради

 

___________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження міського голови

від 06 жовтня 2021

№  321р

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про робочу групу з питань захисту та соціально-психологічної

підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали

або стали свідками насильства (модель Барнахус)

 

1. Загальні положення

 

1.1. Робоча група з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус) (далі – Робоча група) є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, що утворюється розпорядженням міського голови з метою здійснення заходів, спрямованих на попередження насильства по відношенню до дітей з метою їх захисту та соціально-психологічної підтримки в процесі правосуддя.

1.2. Робоча група у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, рішеннями Миколаївської міської ради, розпорядженнями міського голови, Меморандумом про взаєморозуміння між Представництвом Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Миколаївською міською радою та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» від 14.07.2021 в рамках реалізації проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства» (далі – Меморандум) та цим Положенням.

 

2. Основні завдання Робочої групи

 

2.1. Сприяння реалізації в місті ефективної державної політики з питань захисту прав дітей, стосовно яких існує припущення або впевненість у вчиненні щодо них насильства, та дітей, які стали свідками насильства.

2.2. Координація питань, які потребують міжгалузевої узгодженої взаємодії щодо захисту дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення з метою забезпечення мінімізації травматизації дитини та ефективного досудового розслідування і судового розгляду.

2.3. Розроблення пропозицій на розгляд суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері захисту дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення.

2.4. Сприяння відновленню прав дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення.

2.5. Забезпечення надання комплексу соціальних послуг дітям, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення.

2.6. Сприяння підвищенню рівня обізнаності серед батьків та осіб, які їх замінюють, щодо реагування на факти насильства.

 

3. Обов’язки Робочої групи

 

3.1. Вивчення міжнародного та всеукраїнського досвіду з питань, що належать до компетенції робочої групи та підготовка пропозицій щодо його запровадження в місті.

3.2. Сприяння у проведенні заходів із посилення спроможності фахівців, залучених до роботи щодо захисту дітей, стосовно яких існує припущення або впевненість у вчиненні щодо них насильства та дітей, які стали свідками насильства, кримінального правопорушення;

3.3. Винесення на обговорення та затвердження розроблених в рамках реалізації Меморандуму та документів щодо алгоритмів дій залучених суб’єктів.

3.4. Налагодження взаємодії між членами Робочої групи у процесі здійснення заходів захисту дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення.

3.5. Вивчення стану виконання відповідних міських програм/рішень стосовно реалізації державної політики з питань захисту прав дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення.

 

4. Права Робочої групи

 

Робоча група має право:

1) залучати  в разі потреби представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових установ та громадських організацій (за згодою їх керівників) для підготовки пропозицій щодо ефективної реалізації державної політики з питань захисту прав дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення;

2) одержувати в установленому порядку від місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування інформаційні та аналітичні матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань;

3) організовувати проведення форумів, конференцій, нарад, семінарів тощо з питань, що належать до компетенції Робочої групи;

4) заслуховувати на засіданнях Робочої групи інформацію членів Робочої групи, керівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за необхідності) з питань, що належать до компетенції робочої групи.

 

5. Керівництво Робочої групи

 

5.1. Робочу групу очолює заступник міського голови. Голова Робочої групи має заступника. Склад Робочої групи затверджує міський голова.

5.2. Голова, заступник та члени Робочої групи беруть участь у її роботі на громадських засадах.

 

6. Організація діяльності Робочої групи

 

6.1. Основною формою діяльності Робочої групи є засідання, які проводяться за потреби, але не рідше ніж один раз на місяць. Засідання веде голова Робочої групи, а в разі його відсутності – заступник голови.

6.2. Засідання Робочої групи є правомочним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини загальної кількості її членів.

6.3. До участі у засіданнях Робочої групи можуть за потреби запрошуватися посадові особи органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності.

6.4. Рішення Робочої групи оформлюється протоколом, підписуються головою Робочої групи та секретарем.

 

___________________________________________________

 

Опубліковано: 11 жовтня 2021р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: