Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

17 червня 2020                                                                                        № 56/147

Про звернення депутатів Миколаївської

міської ради до Президента України,

Міністерства енергетики та захисту

довкілля України стосовно ситуації, яка

склалася із забрудненням природних

водойм у зв’язку з несанкціонованим

скидом відходів

 

Розглянувши заяву депутата Миколаївської міської ради VІI скликання Солтиса О.П., що була зроблена під час пленарного засідання сесії міської ради 20.02.2020, відповідно до ст. 2, ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Президента України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України стосовно ситуації, яка склалася із забрудненням природних водойм у зв’язку з несанкціонованим скидом відходів (текст звернення додається).

 

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити звернення до Президента України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

 

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Малікіна).

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради VII скликання

до Президента України, Міністерства енергетики та захисту довкілля України

стосовно ситуації, яка склалася із забрудненням природних водойм

у зв’язку з несанкціонованим скидом відходів

 

Останнім часом почастішали випадки несанкціонованих зливів нечистот із асенізаторських машин, що надають послуги із викачування септиків та вигрібних ям як до водних об’єктів, так і до міських каналізаційних мереж. При цьому виявлення та припинення таких правопорушень з боку відповідних органів залишається на незадовільному рівні.

На сьогодні у місті є стаціонарні блочні модульні пункти для прийому рідких побутових відходів. Проте, не всі перевізники працюють у правовому полі, а їх діяльність ніким не контролюється.

Державним органом, що покликаний реалізувати імперативні заходи з цього питання, є Державна екологічна інспекція України, яка відповідно до ст. 242-1 КУпАП має право складати відповідні адміністративні матеріали за  ст. 59 КУпАП. Проте звернення часто залишаються без належного розгляду з боку Державної екологічної інспекції у Миколаївській області.

Не сприяє налагодженню ситуації і мінімальний розмір штрафних санкцій, які можуть бути застосовані до порушників у разі їх виявлення, – на громадян у  розмірі від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на  посадових осіб – від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Бездіяльність працівників Державної екологічної інспекції у   Миколаївській області призводить до наслідків, коли водні об’єкти міста Миколаєва забруднюються з кожним днем все більше, а у випадках, коли посадові особи екологічної інспекції все ж таки реагують на факти забруднення об’єктів навколишнього природного середовища, штрафи є настільки мізерними, що не сприяють виконанню головних завдань адміністративного судочинства, – забезпечення загальної та спеціальної превенції.

Ми, депутати Миколаївської міської ради VІІ скликання, враховуючи важливість питання для всієї громади міста Миколаєва, висловлюємо стурбованість ситуацією, що склалася із забрудненням природних водойм у зв’язку з несанкціонованим скидом відходів, і просимо розглянути можливість розширення повноважень контролюючих органів та підвищення відповідальності за порушення законодавства.

 

 

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання

 Опубліковано: 3 лютого 2021р

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: