Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

09 вересня 2020                                                                                        № 778

Про затвердження висновку стосовно

доцільності залучення субкредиту МКП

«Миколаївводоканал» під гарантію

Миколаївської міської ради від

Європейського інвестиційного банку, який

діє через Кредитора в особі Мінфіну

України, для реалізації Проєкту «Розвиток

системи водопостачання та водовідведення

в м. Миколаїв»

 

Розглянувши Висновок стосовно доцільності залучення субкредиту МКП «Миколаївводоканал» під гарантію Миколаївської міської ради від Європейського інвестиційного банку, який діє через Кредитора в особі Мінфіну України, для реалізації Проєкту «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаїв», керуючись Постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.2012 № 541 «Про затвердження Порядку надання місцевих гарантій», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

ВИРІШИВ:

1. Затвердити висновок стосовно доцільності залучення субкредиту МКП «Миколаївводоканал» під гарантію Миколаївської міської ради від Європейського інвестиційного банку, який діє через Кредитора в особі Мінфіну України, для реалізації Проєкту «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаїв».

2. Департаменту фінансів Миколаївської міської ради підготувати та надіслати до Міністерства фінансів України письмове повідомлення та документи для погодження обсягу та умов надання місцевої гарантії Мінфіну України щодо виконання зобов’язань МКП «Миколаївводоканал».

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Ю. СТЕПАНЦЯ.

 

Міський голова                                                                          О. СЄНКЕВИЧ

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

Миколаївської міської ради

 від 09 вересня 2020   

№ 778

 

Висновок

 

стосовно доцільності залучення субкредиту МКП «Миколаївводоканал» під гарантію Миколаївської міської ради від Європейського інвестиційного банку, який діє через Кредитора в особі Мінфіну України, для реалізації Проєкту «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаїв»

 

Зміст Проєкту

Європейський інвестиційний банк надав Україні кредитні кошти для довгострокового фінансування через Мінфін України (Кредитор) у формі субкредиту Міському комунальному підприємству (МКП) «Миколаївводоканал»(Кінцевий Бенефіціар).

Запропонований субкредит буде використано для реалізації Проєкту «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаїв» завдяки якому буде проведено реконструкцію та модернізацію ключових об’єктів міської інфраструктури водопостачання та водовідведення.

Проєкт складається з наступних головних етапів:

·           Реконструкція та модернізація насосних станцій водопроводу 1-го та 2-го підйомів.  Модернізація НСВ 1-го підйому полягає у встановленні нового енергоефективного насосного обладнання, пристроїв перетворення частоти, шаф управління та кабелів, що дозволить у значній мірі (більше ніж на 20%) зменшити енергоспоживання та підвищити надійність насосної станції.  Реконструкція та модернізація НСВ 2-го підйому включає в себе реконструкцію будівлі НСВ, встановлення нового насосного та іншого технологічного обладнання, запірної арматури, шаф керування та частотних перетворювачів, що дозволить підвищити надійність насосної станції та зменшить в значній мірі енергоспоживання (більше ніж на 20%).

·           Реконструкція очисних споруд водопроводу (ОСВ) включає в себе реконструкцію залізобетонних конструкцій технологічної лінії 3-ї черги, встановлення нового технологічного обладнання системи введення реагентів та запірної арматури і трубопроводів.  Все це має покращити технології обробки сирої води та підвищити надійність системи питного водопостачання міста.

·           Оптимізація розподільчої мережі водопостачання полягає у наступному.  Розподільча система водопостачання міста буде поділена на 13 операційних зон із встановленням магістральних станцій моніторингу у кожній зоні.  Це в свою чергу дозволить повністю контролювати споживання води в кожній окремій зоні, проводити статистичне порівняння споживання по кожному окремому будинку, що надасть можливість оперативно реагувати на виникнення аварійних ситуацій та прихованих втрат води.

·           Реконструкція та модернізація насосних станцій каналізації включає в себе заміну застарілого насосного обладнання на нове  енергоефективне та впровадження системи автоматизації та диспетчеризації, що дозволить знизити видатки на електроенергію та зарплату працівників, а також підвищить надійність роботи насосних станцій каналізації.

·           Реконструкція самопливних каналізаційних колекторів включає повну реконструкцію трьох ключових каналізаційних колекторів в центрі міста, що буде мати безпосередній позитивний вплив на здоров’я населення та зменшить техногенне навантаження на екосистему міста завдяки запобіганню можливих витоків із системи водовідведення. Цей компонент знаходиться в стадії завершення

·           Реконструкція очисних споруд каналізації (ОСК) є ключовим компонентом Проекту, в ході якої буде проведено повну заміну блоку біологічної очистки (аеротенків), системи аерації та системи зневоднення мулу.  На сьогоднішній момент вже проведено повну реконструкцію блоку механічної очистки (будівля решіток, приймальна камера та піскоуловлювачі).  Реконструкція зазначених компонентів дозволить підприємству досягнути високих показників щодо очищення стоків, які будуть повністю відповідати національним стандартам.

 

Інші елементи, які на поточний момент вже успішно виконані, включають: закупівлю обладнання для виявлення протікань, обладнання телеінспекції, промивної каналізаційної машини, лабораторного обладнання, запірної арматури, водомірних пристроїв, серверу та програмного комплексу для системи ГІС і Гідравлічного моделювання.

Проєкт реалізується в межах території операційної діяльності МКП «Миколаївводоканал» (місто Миколаїв).

 

Основні цілі та завдання Проєкту

Головні елементи існуючої системи водопостачання та водовідведення міста Миколаїв були в основному побудовані в 70-х роках ХХ сторіччя, тому зараз вони вже досягли граничного терміну експлуатації і через довготривалу відсутність заходів щодо їх оновлення та модернізації практично є загрозою виникнення техногенної катастрофи на регіональному рівні.

Основна мета Проєкту — забезпечити в довгостроковій перспективі надійне функціонування системи водопостачання та водовідведення як ключового елементу системи життєзабезпечення міста та уникнути виникнення техногенної катастрофи.

Тому Проект має вирішити наступні завдання:

·       Забезпечити безперебійну роботу очисних споруд водопроводу та якісне постачання питної води на наступні 35-40 років;

·       Забезпечити надійне та ефективне функціонування системи сбіру та очищення стічних вод;

·       Зменшити енергоспоживання та втрати питної води;

·       Впровадити сучасні технологічні рішення щодо процесу підготовки питної води та очищення стоків.

Очікувані результати Проєкту — підвищення надійності міської інфраструктури водопостачання та водовідведення, зменшення негативного впливу на екосистему басейну річки Південний Буг та на здоров’я населення міста Миколаєва, покращення якості питної води та очищення стічних вод, досягнення нормативних показників щодо скиду очищених стічних вод та покращення якості питного водопостачання.

 

Вплив Проєкту на економічний та соціальний розвиток

Проєкт потенційно має значний позитивний вплив на покращення умов проживання та здоров’я місцевого населення та створює можливості для забезпечення безперебійного функціонування економіку міста завдяки надійному функціонуванню систем життєзабезпечення міста.  Потенційний економічний ефект від впровадження проекту оцінюється на рівні 90,24 млн. євро.

Проєкт включає комплекс заходів щодо реконструкції та модернізації ключових елементів системи водопостачання та водовідведення міста, що буде мати значний позитивний вплив в довгостроковій перспективі.  Реконструкція ОСК дозволить значною мірою покращити технологію очищення стічних вод та зменшить скиди забруднюючих речовин до басейну Чорного Моря та р. Південний Буг.  Реконструкція ОСВ має запровадити сучасні технологічні рішення щодо обробки питної води та продовжить термін експлуатації існуючих споруд.  Без цих двох ключових елементів не можливо нормальне функціонування міста.

Заміна насосного та іншого технологічного обладнання на НСВ 1-го та 2-го підйомів підвищить їх надійність та енергоефективність, що в свою чергу зменшить видатки підприємства на електроенергію.

Загалом Проєкт було розроблено та впроваджується для збільшення терміну експлуатації і підвищення надійності елементів міської інфраструктури водопостачання та водовідведення, зменшення енергоспоживання та втрат води, зменшення негативного впливу на довкілля та здоров’я місцевого населення.

Проєкт розроблявся з використанням сучасних підходів, технологій та ефективного обладнання.

 

Оціночна вартість інвестиційного проекту та строки його виконання

Загальна оціночна вартість та валюта Проєкту: 31 080 000 (тридцять один мільйон вісімдесят тисяч) євро.

Джерела фінансування Проекту: субкредит у розмірі 15540000,00 (п’ятнадцять мільйонів п’ятсот сорок тисяч) євро, грант фонду Е5Р у розмірі 5110000,00 (п’ять мільйонів сто десять тисяч) євро, грант Фонду EPTATF 1760000,00 (один мільйон сімсот шістдесят тисяч) євро, грант з фонду TACIS 400000,00 (чотириста тисяч) євро та власні кошти МКП «Миколаївводоканал» 8270000,00 (вісім мільйонів двісті сімдесят тисяч) євро.

      Обсяг та валюта субкредиту: 15540000,00 євро (п'ятнадцять  мільйонів п’ятсот сорок тисяч євро).

      Строк субкредиту:

·                 Перший транш 5000000,00 євро (п’ять мільйонів євро): 10 років, упродовж яких субкредит має бути повністю погашений 14-ма рівними піврічними платежами, які сплачуються впродовж 7 років після завершення пільгового періоду повернення коштів, що становить перші три роки субкредиту;

·                 Другий транш 10540000,00 євро (десять мільйонів п’ятсот сорок тисяч євро): 15 років, упродовж яких субкредит має бути повністю погашений 24-ма рівними піврічними платежами, які сплачуються впродовж 12 років після завершення пільгового періоду повернення коштів, що становить перші три роки субкредиту.

      Відсоткова ставка за користування залученими коштами: Ставка EURIBOR + маржа ЄІБ + плата за надання державної гарантії та кредитів, залучених державою (2%).

      Сплата відсотків за користування субкредитом здійснюється у строки та згідно з умовами, встановленими Субкредитною угодою.

      Погашення субкредиту та сплата відсотків за користування субкредитом здійснюється за рахунок коштів, передбачених у тарифі МКП «Миколаїводоканал».

 

 

 

Оцінка ефективності виконання (реалізації) інвестиційного проекту

Оцінка ефективності виконання Проекту здійснюється на основі наступних критеріїв:

1.    Зменшення обсягів споживання електричної енергії на 20%.

2.    Зменшення втрат води у системі водопідготовки та водопостачання на 15%.

3.    Відповідність показників щодо скиду очищених стоків національним нормам (100%).

4.    Продовження строків експлуатації очисних споруд каналізації та очисних споруд водопроводу на 40 років.

Враховуючи прогнозований економічний, соціальний та екологічний ефекти Проєкту є доцільним дозволити Міському комунальному підприємству «Миколаївводоканал» продовжити здійснення його реалізаціїза рахунок залучення другого траншусубкредиту в сумі 10540000,00 (десять мільйонів п’ятсот сорок тисяч) євро під гарантію Миколаївської міської ради.

 

Опубліковано 06 жовтня 2020р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: