Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

12 березня 2020                                                                                  № 56/106

Про Звернення депутатів Миколаївської

міської ради VII скликання до Президента

України, Генерального прокурора України

про взяття під особистий контроль

розслідування резонансного кримінального

провадження

 

З метою взяття під контроль кримінального провадження по справі № 12020150050000097, порушеного за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України, забезпечення об’єктивного, всебічного, оперативного та неупередженого досудового розслідування, захисту прав, свобод і законних інтересів осіб з інвалідністю, враховуючи звернення обурених мешканців міста Миколаєва та громадських організації, що діють в інтересах осіб з особливими потребами, керуючись ст.ст. 25, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Президента України та Генерального прокурора України щодо взяття під особистий контроль розслідування резонансного кримінального провадження (Звернення додається).

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити Звернення до Президента України та Генерального прокурора України.

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації та розмістити на офіційному вебсайті Миколаївської міської ради.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Малікіна), першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради VII скликання до Президента України, Генерального прокурора України про взяття під особистий контроль розслідування резонансного кримінального провадження

 

Ми, депутати Миколаївської міської ради VII скликання, висловлюємо стурбованість ситуацією, що склалася відносно розслідування резонансного кримінального провадження № 12020150050000097, порушеного за ознаками  кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України.

До Миколаївської міської ради надійшло звернення депутата Миколаївської міської ради VII скликання Грозова А.А. щодо факту вчинення в Корабельному районі м. Миколаєва 14 січня 2020 року кримінального правопорушення двома підлітками віком 12 та 13 років, які зґвалтували 25 річного чоловіка – особу з інвалідністю в неприродний спосіб, після чого останній був госпіталізований до лікарні.

Справа набула в м. Миколаєві значного резонансу, оскільки стосується вчинення дій дітьми, що мають ознаки кримінального правопорушення, по відношенню до чоловіка – особи з інвалідністю.

Слідчими органами Корабельного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області проводиться досудове розслідування по справі № 12020150050000097 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України.

Цей випадок є резонансним, а тому потребує особливої уваги та контролю з боку органів державної влади, вжиття попереджувальних заходів з метою недопущення в подальшому подібних ситуацій в Україні.

До депутата Грозова А.А. і до депутатського корпусу Миколаївської міської ради звертаються обурені мешканці міста Миколаєва, громадські організації, що діють в інтересах осіб з особливими потребами і які стурбовані станом досудового розслідування через затягування кримінального процесу та поширення інформації про його можливе закриття, що зумовлює мотиви цього звернення.

Залишення даної ситуації без контролю та відповідного реагування може свідчити перед громадськістю про байдужість влади щодо захисту законних прав і свобод осіб з інвалідністю.

Взяття під контроль кримінального провадження по справі № 12020150050000097 забезпечить об’єктивне, всебічне, оперативне та неупереджене досудове розслідування, захист прав, свобод і законних інтересів осіб з інвалідністю.

Відповідно до ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду.

Згідно зі ст. 7 Кримінального процесуального кодексу України зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться верховенство права; законність; рівність перед законом і судом; недоторканність права власності; забезпечення права на захист тощо.

Виходячи з вищевикладеного, зважаючи на великий суспільний резонанс, ми, депутати Миколаївської міської ради VII скликання, звертаємося з проханням до Президента України, Генерального прокурора України взяти під особистий контроль здійснення досудового розслідування кримінального провадження у справі № 12020150050000097.

 

 

Депутати Миколаївської

міської ради VII скликання

 

 

Опубліковано: 27 березня 2020р. 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: