Мапа порталу

                            МИКОЛАЇВСЬКА  МІСЬКА РАДА

                                ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

                                             РІШЕННЯ

Від 09 серпня 2019                                                       №866

 

Про затвердження висновку стосовно доцільності

залучення кредиту ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»

під гарантію Миколаївської міської ради від

Північної екологічної фінансової корпорації

(НЕФКО) для реалізації інвестиційного проекту

«DemoUkrainaDН у місті Миколаїв»

 

 

Розглянувши інвестиційний проект «DemoUkrainaDН у місті Миколаїв», який планується до реалізації ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» у співпраці з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (СІДА), керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.2012 №541 «Про затвердження Порядку надання місцевих гарантій», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити висновок стосовно доцільності залучення кредиту ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» під гарантію Миколаївської міської ради від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) для реалізації інвестиційного проекту «DemoUkrainaDН у місті Миколаїв» (додається).

 

2. Департаменту фінансів Миколаївської міської ради спільно з департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради та ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» підготувати та надіслати до Міністерства фінансів України письмове повідомлення та документи для погодження обсягу та умов надання місцевої гарантії Північній екологічній фінансовій корпорації (НЕФКО) щодо виконання зобо’язань ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».

 

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти заступника міського голови Омельчука О.А.

 

 

Міський голова                                                                                     О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення   виконкому

міської ради

від  09 серпня 2019

№866

 

 

 

Висновок

стосовно доцільності залучення кредиту ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» під гарантію Миколаївської міської ради від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) для реалізації інвестиційного проекту «DemoUkrainaDН у місті Миколаїв»

 

На сьогодні вкрай актуальним питанням для міста Миколаєва є скорочення споживання палива та зменшення енерговитрат, підвищення надійності обладнання котельних та теплових мереж, підвищення якості послуг з опалення, які надаються споживачам.

Найбільш витратним напрямом діяльності енергетичного комплексу міста є централізоване теплопостачання. В умовах постійного зростання цін на природний газ та електроенергію існує необхідність оптимізації системи теплопостачання з метою підвищення її економічної, енергетичної та екологічної ефективності.

Запропонований проект включає три підпроекти у трьох різних частинах  Миколаєва.

Перший підпроект передбачає відключення групи будинків по
вул. Чорновола (Гмирьова) від мережі ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» та їх підключення до котельні 135-го мікрорайону ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». У результаті буде виведена з експлуатації частина теплотраси 1200 метрів (2400 п.м. труби) діаметром D500 з недостатнім навантаженням. У житлових будинках планується встановлення ІТП.

Другий підпроект передбачає відключення групи будинків по
Херсонському шосе від мереж ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» та облаштування для їх теплопостачання нової біопаливної котельні (шляхом реконструкції існуючого ЦТП ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»). При цьому планується виведення з експлуатації ділянки теплотраси довжиною 750 метрів діаметром D500, встановлення ІТП в житлових будинках.

Третій підпроект включає виведення з експлуатації котельні
ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», що розташована у підвалі багатоквартирного житлового будинку по пр. Центральному, 22а, та підключення споживачів цього мікрорайону до мереж теплопостачання ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ». При цьому, також планується встановлення ІТП в житлових будинках.

Інвестиційний проект «DemoUkrainaDН у місті Миколаїв» (далі – Проект) є демонстраційним проектом і фінансуватиметься частково за рахунок коштів кредиту від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), виданого під муніципальну гарантію Миколаївської міської ради, та, частково, гранту від Королівства Швеція. Проект відповідає Енергетичній стратегії України на період до 2035 року, схваленій розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 №605-р, та Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату міста Миколаєва до 2030 року, затвердженому рішенням Миколаївської міської ради від 19.04.2018 №35/103. Метою Проекту є якісне та надійне транспортування та постачання теплової енергії споживачам.

 

1. Цілі Проекту.

 

1.1. Поліпшення якості надання послуг мешканцям будинків.

1.2. Зменшення залежності ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Миколаївської міської ради від зовнішніх енергоресурсів (природний газ).

1.3. Зменшення втрат теплової енергії в мережах системи теплопостачання.

1.4. Регулювання постачання теплової енергії споживачам відповідно до фактичних потреб.

1.5. Оптимізація використання наявних котелень і систем опалення.

1.6. Підвищення поінформованості споживачів і компаній з обслуговування будинків про енергоефективні заходи.

 

2. Завдання Проекту.

 

2.1 Виведення з експлуатації близько 3 км магістральних трубопроводів діаметром D500 ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» по Херсонському шосе, які знаходяться в поганому стані.

2.2. Прокладання нових розподільчих мереж з ефективною тепловою ізоляцією для транспортування тепла для споживачів по вул. Чорновола (Гмирьова), Херсонському шосе, споживачів котельні
ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» по пр. Центральному, 22а.

2.3. Улаштування ІТП в житлових будинках по вул. Чорновола (Гмирьова), Херсонському шосе, у житлових будинках, що приєднані до котельні ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» по пр. Центральному, 22а.

2.4. Улаштування нової біопаливної котельні для теплопостачання споживачів по Херсонському шосе.

 

3. Очікувані результати Проекту.

 

3.1. Підвищення рівня надійності та якості теплопостачання в мікрорайонах міста.

3.2. Зменшення використання паливно-енергетичних ресурсів, зокрема, природного газу.

3.3. Зменшення втрат теплової енергії в мережах системи теплопостачання.

3.4. Можливість регулювання кількості та якості подачі теплової енергії у житлових будинках, які обладнуються індивідуальними тепловими пунктами.

 

 

 

 

4. Вплив інвестиційного проекту на економічний та соціальний розвиток міста Миколаєва.

 

4.1. Економічний ефект:

 

- щорічний економічний ефект після впровадження проекту становитиме 177,5 тис. євро;

- зменшення споживання теплової енергії на 5971 МВт*год у рік;

- термін окупності – 5 років 4 місяці.

 

4.2. Соціальний та екологічний ефекти:

- стабільність та надійність теплопостачання для мешканців мікрорайонів по вул. Чорновола (Гмирьова), Херсонському шосе, котельні ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» по пр. Центральному, 22а;

- збереження ефективної системи централізованого теплопостачання з можливістю встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках, що дозволить суттєво скоротити споживання енергоносіїв;

- зменшення викидів парникових газів, зокрема, вуглекислого газу, з 4525 тонн до 2068 тонн у рік, тобто на 2457 тонн (54%).

 

5. Загальна інвестиційна вартість Проекту (всі ціни та витрати розраховуються без ПДВ) - 960 тис. євро.

 

6. Термін реалізації Проекту – 1 рік.

 

7. Джерела фінансування Проекту (всі ціни та витрати розраховуються без ПДВ):

- довгостроковий кредит - 500 тис. євро;

- грант - 300 тис. євро;

- кошти ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» - 160 тис. євро.

 

8. Джерела повернення кредиту – інвестиційна складова тарифу на послуги з теплопостачання.

 

9. Оцінка ефективності Проекту (всі ціни та витрати розраховуються без ПДВ):

- чиста приведена вартість (NPV) – 647,621 тис. євро;

- внутрішня норма рентабельності (IRR) - 16%;

- термін окупності – 5 років 4 місяці.

 

Ураховуючи вищезазначене, доцільно дозволити
ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» реалізацію інвестиційного проекту «DemoUkrainaDН у місті Миколаїв» за рахунок залучення кредиту   під гарантію Миколаївської міської ради від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО).

___________________________________________

 

 Опубліковано: 28 серпня 2019р.     


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: