Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

29 листопада 2018                                                                                    № 48/6

Про звернення депутатів Миколаївської

міської ради до Верховної Ради України

щодо внесення змін до Закону України

«Про державну допомогу суб’єктам

господарювання»

 

Відповідно до ст. 2, ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (далі – Звернення, додається).

 

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити Звернення до Верховної Ради України.

 

3. Відділу інформаційного забезпечення управління інформаційної політики та зовнішніх відносин департаменту міського голови Миколаївської міської ради розмістити рішення на офіційному веб-сайті Миколаївської міської ради та опублікувати в засобах масової інформації.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Малікіна), першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

Міський голова                                                                                     О.Ф. Сєнкевич

 

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради до Верховної Ради України

щодо внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання»

 

До Миколаївської міської ради звернулася Миколаївська обласна організація профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення з проханням сприяти внесенню змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» щодо додержання принципів місцевого самоврядування.

2 серпня 2017 року набрав чинності Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», який встановлює засади проведення Антимонопольним комітетом України моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання, здійснення контролю за допустимістю такої допомоги для конкуренції тощо. Зокрема, Закон передбачає, що до державної допомоги відноситься та, відповідно, підлягає моніторингу допомога за рахунок місцевих ресурсів, тобто місцевих бюджетів та майна, що перебуває у власності територіальних громад.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місцеве самоврядування – це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади – жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста – самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Частина друга статті 25 Господарського кодексу України передбачає, що органам державної влади і органам місцевого самоврядування, що регулюють відносини у сфері господарювання, забороняється приймати акти або вчиняти дії, що визначають привілейоване становище суб'єктів господарювання тієї чи іншої форми власності, або ставлять у нерівне становище окремі категорії суб'єктів господарювання чи іншим способом порушують правила конкуренції. У разі порушення цієї вимоги органи державної влади, до повноважень яких належить контроль та нагляд за додержанням антимонопольно-конкурентного законодавства, а також суб’єкти господарювання можуть оспорювати такі акти в установленому законом порядку.

Отже, діюче законодавство вже передбачає відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування за порушення вимог щодо конкуренції, а також здійснення моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування в цій сфері.

Наразі у Верховній Раді України знаходиться проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (щодо додержання принципів місцевого самоврядування)» від 06.09.2017 № 7073, який розроблено у зв’язку із необхідністю вдосконалення вимог законодавства щодо державної допомоги суб’єктам господарювання в частині дотримання гарантій незалежності та організаційної й матеріально-фінансової самостійності місцевого самоврядування. Зокрема, названим проектом Закону пропонується виключити із поняття «державна допомога» допомогу, яка надається органами місцевого самоврядування за рахунок місцевих ресурсів, тобто рухомого і нерухомого майна, коштів місцевих бюджетів, інших коштів, землі, природних ресурсів, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, об’єктів їх спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад, майна, що належить Автономній Республіці Крим, управління яким здійснює Рада міністрів Автономної Республіки Крим (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання»).

Ми, депутати Миколаївської міської ради VІІ скликання, з метою недопущення порушення принципів та гарантій місцевого самоврядування, забезпечення організаційної та матеріально-фінансової самостійності органів місцевого самоврядування щодо надання допомоги суб’єктам господарювання, просимо розглянути можливість внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» стосовно виключення зі сфери дії Закону допомоги, яка надається органами місцевого самоврядування за рахунок місцевих ресурсів.

 

 

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання

Опубліковано: 4 січня 2019р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: