Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

19 липня 2018                                                                                  № 40/195

Про створення міського центру

підтримки внутрішньо переміщених

осіб та ветеранів АТО та затвердження

його Положення

 

З метою реалізації підтримки, сприяння поверненню до активного повноцінного життя у суспільстві, зміцнення/відновлення родинних та суспільно-корисних зв’язків внутрішньо переміщених осіб та учасників антитерористичної операції, учасників бойових дій та інвалідів війни з числа учасників антитерористичної операції і членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих учасників АТО), керуючись ст. 25, ч. 1 ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Створити міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО.

 

2. Затвердити Положення про міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО (додається).

 

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту (Мотуза), першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

Міський голова                                                                                     О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 19 липня 2018

№ 40/195

 

ПОЛОЖЕННЯ

про міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб

та ветеранів АТО

 

1. Загальні положення

 

1.1. Міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО (далі – Центр) – комунальна установа, діяльність якої спрямована на підтримку та відновлення здоров’я, повернення до активного повноцінного життя у суспільстві, зміцнення/відновлення родинних та суспільно-корисних зв’язків внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та учасників антитерористичної операції, учасників бойових дій та інвалідів війни з числа учасників антитерористичної операції і членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих учасників АТО).

1.2. Центр у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, рішеннями центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, наказами департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, а також Положенням про міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО (далі – Положення).

1.3. Центр утворюється Миколаївською міською радою.

 

2. Завдання Центру

 

2.1. Основними завданнями Центру є:

- забезпечення взаємодії з органами виконавчої влади, громадськими об’єднаннями внутрішньо переміщених осіб,  ветеранів війни, волонтерськими та іншими громадськими організаціями, підприємствами, установами при вирішенні питань лікування, реабілітації, соціального захисту, земельних та житлових питань, юридичної підтримки та адаптації отримувачів послуг;

- збір та обробка інформації щодо потреб отримувачів послуг, оцінка та аналіз ефективності державних та місцевих програм направлених на підвищення рівня соціального захисту ВПО та учасників АТО;

- підготовка пропозицій та участь у розробці проектів міських програм з метою вирішення потреб отримувачів послуг;

- моніторинг стану вирішення питань;

- залучення громадськості до проведення роботи з отримувачами послуг;

- створення сучасної інформаційно-аналітичної бази отримувачів послуг та осіб, які потенційно можуть виявити бажання отримувати послуги, їх потреб та результатів надання послуг;

- організація комплексної психокорекції та професійної діагностики, заснованих на передових досягненнях сучасної психології;

- використання сучасних методів соціальної роботи;

- сприяння розвитку та впровадженню інноваційних методик у роботі з отримувачами послуг;

- розробка комплексної системи правової та юридичної допомоги користувачам послуг Центру із залученням профільних установ різної форми власності;

- участь у підготовці та реалізації міжнародних програм направлених на покращання соціального положення ВПО та учасників АТО;

- розробка та супроводження програм по підтримці членів родин ВПО та учасників АТО, зокрема дітей та осіб похилого віку;

- надання інформаційних послуг щодо професійної переорієнтації та адаптації отримувачам послуг;

- розробка, реалізація та впровадження комплексних заходів із сприяння у відкритті власної справи користувачів послуг Центру.

2.2. Центр відповідно до покладених на нього завдань надає:

2.2.1. Психологічні послуги – надання консультацій з питань психологічного здоров’я та поліпшення взаємин з оточуючим соціальним середовищем, застосування психодіагностики, спрямованої на вивчення соціально-психологічних характеристик особистості, з метою її психологічної корекції, надання методичних порад.

2.2.2. Послуги психологічної підтримки за принципом “Рівний – рівному”.

2.2.3. Соціально-педагогічні послуги – виявлення та сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб отримувачів послуг, організація індивідуального та групового навчального, виховного та корекційного процесів, дозвілля, спортивно- оздоровчої, технічної та художньої діяльності тощо, а також залучення до роботи різноманітних закладів, громадських організацій, зацікавлених осіб.

2.2.4. Соціально-економічні послуги – матеріальна підтримка отримувачів послуг, що реалізується у формі надання натуральної чи грошової допомоги за рахунок благодійної або спонсорської допомоги.

2.2.5. Юридичні послуги – надання консультацій з питань чинного законодавства.

2.2.6. Інформаційні послуги – надання інформації, необхідної для вирішення нагальних питань; розповсюдження просвітницьких та культурно-освітніх знань; формування певних уявлень і ставлення суспільства до соціальних проблем.

2.2.7. Інші соціальні послуги.

2.3. Центр для виконання покладених на нього завдань має право у встановленому порядку:

2.3.1. Запитувати та отримувати від державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, підприємств, установ, організацій необхідну інформацію, документи й матеріали.

2.3.2. Запрошувати на свої засідання керівників і представників державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, підприємств, установ, організацій.

2.3.3. Залучати для розгляду питань, які належать до компетенції Центру, працівників виконавчих органів міської ради, органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками), а також незалежних експертів (за їх згодою).

2.3.4. Надавати пропозиції та брати участь у розробці міських програм з метою вирішення потреб отримувачів послуг.

2.3.5. Організовувати та проводити семінари, тренінги, круглі столи, конференції, брифінги, культурно-мистецькі та інші заходи з питань, віднесених до компетенції Центру.

2.3.6. Укладати у встановленому порядку договори з підприємствами, установами та організаціями (у тому числі іноземними) щодо проведення робіт, спрямованих на виконання покладених на нього завдань.

2.3.7. У разі потреби направляти осіб, які звернулися до Центру, до інших закладів та установ, що можуть забезпечити задоволення їх потреб.

2.3.8. Брати участь у міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах та грантових програмах на реалізацію цілей та завдань роботи Центру.

 

3. Структура Центру

 

3.1. Основними структурними підрозділами Центру є:

- адміністрація;

- відділення соціальної адаптації;

- відділення психологічної реабілітації та підтримки;

- відділення професійної переорієнтації та розвитку власної справи;

- сектор юридичної допомоги та юридичного супроводу;

- обслуговуючий персонал.

3.2. Робота структурних підрозділів Центру, які проводять реабілітаційні заходи, забезпечується відповідно до положень про ці підрозділи, що затверджуються директором Центру.

3.3. У разі необхідності, за рішенням Миколаївської міської ради, можуть створюватися інші підрозділи в складі Центру, діяльність яких спрямована на соціальний захист отримувачів послуг.

 

4.Умови зарахування до Центру та

організація реабілітаційного процесу

 

4.1. Для отримання послуг Центру особа звертається до Центру особисто. Для зарахування до Центру особа має надати:

- заяву;

- індивідуальну програму реабілітації отримувача послуг (за наявності);

- довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

- пільгове посвідчення отримувача послуг;

- військовий квиток та/або довідку про участь у бойових діях на території проведення антитерористичної операції;

- тощо.

4.2. Центр фіксує всі звернення отримувачів послуг.

Дані про звернення містяться в:

- інформаційно-аналітичній базі отримувачів послуг;

- особовій справі, до якої долучається письмова заява отримувача послуг; копії пільгового посвідчення, військового квитка та/або довідки про участь у бойових діях на території проведення антитерористичної операції отримувача послуг, завірені працівником Центру на підставі оригіналів відповідних документів, виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма 021/6), індивідуальна програма реабілітації отримувача послуг (за наявності); інформація про перебування на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, карта визначення індивідуальних потреб; інформація про вид, обсяги та результат наданих послуг і висновок про необхідність продовження/припинення надання послуг, договір із отримувачем послуг про надання послуг Центром, згода на обробку персональних даних тощо.

4.3. При зарахуванні до Центру отримувач послуг ознайомлюється та дає згоду виконувати правила перебування на території та в приміщеннях Центру і розпорядок дня Центру.

4.4. При відмові в зарахуванні до Центру особі вказується причина відмови та видається направлення до відповідних (профільних) соціальних служб, закладів охорони здоров’я, підприємств, організацій незалежно від форм власності, які в змозі посприяти вирішенню проблеми особи.

4.5. Центр розробляє та втілює механізм комунікації з отримувачами послуг Центру для поліпшення якості обслуговування, планування й розробки нових послуг та програм.

4.6. Строк перебування особи у Центрі не повинен перевищувати шість годин на добу.

 

5. Управління Центром

 

5.1. Центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою відповідно до вимог чинного законодавства за поданням директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.2. Заступники директора Центру призначаються директором департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради за поданням директора Центру.

5.3. Директор Центру:

5.3.1. Організовує його роботу, несе персональну відповідальність за виконання покладених на Центр завдань, визначає ступінь відповідальності працівників.

5.3.2. Звітує про роботу Центру перед міською радою.

5.3.3. Призначає на посаду та звільняє з посади працівників.

5.3.4. Затверджує посадові інструкції працівників.

5.3.5. Затверджує правила внутрішнього розпорядку Центру та контролює їх виконання.

5.3.6. Видає в межах своєї компетенції накази, організовує і контролює їх виконання.

5.3.7. Укладає договори, діє від імені Центру і представляє його інтереси.

5.3.8. Розпоряджається коштами Центру в межах затвердженого кошторису витрат та відповідно до їх цільового призначення.

5.3.9. Організовує підвищення кваліфікації працівників.

5.3.10. Застосовує заохочення та накладає дисциплінарні стягнення на працівників Центру.

5.3.11. Забезпечує захист персональних даних та відомостей, які становлять державну, службову та комерційну таємницю.

5.4. Штатний розпис Центру затверджує директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.5. Центр у своїй діяльності взаємодіє із структурними підрозділами місцевого органу виконавчої влади і органу місцевого самоврядування у сфері соціального захисту, підприємствами, установами та організаціями незалежно від їх підпорядкування та форми власності, громадськими організаціями та благодійними фондами.

 

6. Фінансово-господарська діяльність Центру

 

6.1. Центр володіє та користується майном, переданим Миколаївською міською радою, юридичними та фізичними особами і придбаним за рахунок коштів міського бюджету.

6.2. Центр має право придбавати та орендувати обладнання, необхідне для забезпечення його функціонування.

6.3. Центр є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби, гербову печатку із своїм найменуванням, штампи та бланки.

6.4. Центр має право:

6.4.1. Залучати на договірних засадах для надання соціальних послуг підприємства, установи, організації та фізичних осіб, зокрема волонтерів.

6.4.2. Використовувати згідно із законодавством кошти міжнародної фінансової допомоги та міжнародні гранти.

6.4.3. Провадити свою діяльність з дотриманням принципів захисту прав людини, гуманності, законності, доступності послуг, конфіденційності, поваги до особистості.

6.5. Утримання Центру здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, інших надходжень у відповідності до чинного законодавства.

6.6. Центр здійснює некомерційну господарську діяльність (без мети отримання прибутку).

6.7. Центр підпорядкований департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради та є розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня.

6.8. Послуги надаються Центром на безоплатній основі. У разі звернення до центру особи, що не має відповідного статусу для отримання безкоштовних послуг, можливе надання послуг на платній основі.

6.9. До діяльності Центру на добровільних засадах можуть залучатися громадяни, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, представники громадських та релігійних організацій, установ, окремі громадяни, волонтери відповідно до законодавства України.

6.10. Основні фонди Центру формуються за рахунок:

- майна, яке передане йому Засновником в оперативне управління;

- майна, яке надане у вигляді гуманітарної та благодійної допомоги, в тому числі із-за кордону;

- майна, придбаного для Центру юридичними та фізичними особами на добровільних засадах;

- інших незаборонених законодавством джерел.

6.11. Центр зобов’язаний використовувати майно, закріплене за ним на праві оперативного управління, за призначенням у відповідності до визначених Положенням цілей і завдань, не дозволяючи його погіршення або пошкодження.

6.12. Облік майна та коштів Центру здійснюється у порядку, передбаченому законодавством України.

 

7. Контроль за діяльністю Центру

 

7.1. Контроль за діяльністю Центру здійснює Миколаївська міська рада та департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

7.2. Перевірка роботи та ревізія фінансової і господарської діяльності Центру проводяться спеціально уповноваженими органами відповідно до чинного законодавства України.

7.3. Громадський контроль.

 

8. Припинення діяльності Центру

 

8.1. Ліквідація чи реорганізація Центру здійснюється відповідно до чинного законодавства України.

 

________________________________________________

Опубліковано: 30 липня 2018р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: