Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

04 квітня 2018                                                                                       № 71р

Про затвердження Порядку ведення

претензійної та позовної роботи у

Миколаївській міській раді та

виконавчих органах Миколаївської міської ради

 

З метою належної організації та ведення претензійної та позовної роботи у виконавчих органах Миколаївської міської ради, належного діловодства у Миколаївській міській раді, керуючись п.п. 19, 20 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

 

1. Затвердити Порядок ведення претензійної та позовної роботи у Миколаївській міській раді та виконавчих органах Миколаївської міської ради (додається).

 

2. Контроль за виконанням даного розпорядження залишаю за собою.

 

Міський голова                                                                                     О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядження

міського голови від 04 квітня 2018

№ 71р

 

Порядок 

ведення претензійної та позовної роботи у
Миколаївській міській раді та виконавчих органах

Миколаївської міської ради

 

1. Загальні положення

 

1.1. Порядок ведення претензійної та позовної роботи у Миколаївській міській раді та виконавчих органах Миколаївської міської ради (далі - Порядок) визначає механізм досудового врегулювання спорів, роботи з позовними заявами, рішеннями суду у Миколаївській міській раді та виконавчих органах Миколаївської міської ради.

1.2. Претензійна та позовна робота від імені Миколаївської міської ради та її виконавчих органів ведеться юридичним департаментом Миколаївської міської ради та галузевими юристами виконавчих органів Миколаївської міської ради.

Претензійна та позовна робота від імені Миколаївської міської ради ведеться юридичним департаментом Миколаївської міської ради.

Претензійна та позовна робота від виконавчих органів ведеться юридичним департаментом Миколаївської міської ради та галузевими юристами виконавчих органів Миколаївської міської ради.

У разі необхідності до участі у судових справах можуть залучатися й інші кваліфіковані працівники виконавчих органів Миколаївської міської ради за письмовим дорученням керівника.

1.3. Представництво інтересів Миколаївської міської ради та її виконавчих органів здійснюється за довіреністю.

1.4. Претензійна та позовна робота повинна сприяти:

забезпеченню виконання договірних зобов'язань у всіх сферах діяльності Миколаївської міської ради та її виконавчих органів;

економії та раціональному використанню матеріальних, трудових, фінансових та інших видів ресурсів;

зниженню непродуктивних витрат та усуненню причин і умов, що їх спричиняють;

забезпеченню захисту і відновленню порушених майнових прав та інтересів, що охороняються законом;

ефективному використанню законодавства для поліпшення економічних показників господарської діяльності та запобіганню його порушенням.

 

 

1.5. До претензійної та позовної роботи належить:

підготовка, одержання та складання документів, необхідних для пред'явлення і розгляду претензій та позовів;

пред'явлення і розгляд претензій та підготовка позовів;

підготовка відповідей, відзивів, заперечень, заяв і скарг про перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, з підстав неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах, а також у зв'язку з нововиявленими обставинами;

захист інтересів Миколаївської міської ради та її виконавчих органів під час розгляду справ у судах;

здійснення організаційно-технічних заходів (реєстрація, облік, зберігання та відправлення претензійних та позовних матеріалів);

забезпечення контролю за претензійним та позовним провадженням;

розгляд, аналіз, узагальнення результатів претензійної та позовної роботи;

підготовка висновків, пропозицій щодо поліпшення претензійної та позовної роботи;

здійснення інших, передбачених законодавством, організаційно-правових заходів.

 

2. Реєстрація претензійних і позовних матеріалів

у Миколаївській міській раді та її виконавчих органах

 

2.1. Претензійні та позовні матеріали, в т. ч. процесуальні документи (ухвали, повістки, накази, постанови тощо), одержані виконавчим органом Миколаївської міської ради поштою або наручно (від уповноваженої особи), реєструються в секторі приймання, обліку та організації роботи з документами загального відділу департаменту забезпечення діяльності виконавчих органів Миколаївської міської ради або у відповідному структурному підрозділі з приймання та роботи з документами (далі - підрозділ з реєстрації) як вхідна кореспонденція у день одержання або в перший робочий день, у разі надходження їх у неробочий час, і в той же день передаються з проектом резолюції на розгляд Миколаївського міського голови або відповідного заступника голови згідно з розподілом обов'язків.

2.2. Посадові особи підрозділу з реєстрації, які приймають кореспонденцію, що надійшла, повинні до претензійних та позовних матеріалів додати конверт (за яким можна встановити адресу відправника, час відправлення документа тощо), що може бути єдиним доказом своєчасної або несвоєчасної їх відправки та отримання.

2.3. При реєстрації претензій чи позовних заяв перевіряється наявність усіх додатків, зазначених у супровідному листі. При відсутності або невідповідності зазначених додатків працівниками підрозділу з реєстрації складається про це відповідний акт.

2.4. Підрозділ з реєстрації після реєстрації претензії чи позовної заяви і резолюції Миколаївського міського голови або заступника голови згідно з розподілом обов’язків в той самий день передає ці документи до юридичного департаменту Миколаївської міської ради або юристам відповідних виконавчих органів Миколаївської міської ради (далі - структурний підрозділ), які здійснюють їх первинну правову оцінку та формують справу.

2.5. Після первинної правової оцінки претензійних чи позовних матеріалів, що надійшли з резолюцією Миколаївського міського голови чи заступника голови згідно з розподілом обов’язків, у разі встановлення, що порушені питання не відносяться або виходять за межі його компетенції структурний підрозділ протягом одного робочого дня повертає їх із супровідним листом на ім'я посадової особи Миколаївської міської ради, за дорученням якої такі документи надійшли.

 

3. Ведення позовної роботи

 

3.1. Позовна робота у справах, де стороною виступає Миколаївська міська рада та її виконавчі органи, включаючи підготовку матеріалів для пред'явлення позовів та відзивів і заперечень, здійснюється структурними підрозділами, до повноважень яких належать питання, що потребують вирішення в судовому порядку.

3.2. Одержавши позовну заяву, відповідний структурний підрозділ реєструє її у журналі обліку судових документів вхідної кореспонденції, вивчає вимоги, викладені в позовній заяві, аналізує їх.

3.3. Позовна заява передається до юридичного департаменту Миколаївської міської ради або галузевим юристам виконавчих органів Миколаївської міської ради, які у визначений строк готують мотивований відзив (заперечення) та необхідні документи по суті позовних вимог.

В юридичному департаменті Миколаївської міської ради або відповідних виконавчих органів Миколаївської міської ради забезпечується ведення журналу обліку судових документів, що надійшли у справах, стороною у яких є Миколаївська міська рада та її виконавчі органи. Ведення такого журналу може здійснюватись в електронному вигляді.

До журналу обліку судових документів своєчасно вноситься інформація про хід та результати розгляду справ, стороною у яких є Миколаївська міська рада та її виконавчі органи.

3.4. Позовна заява, відзив (заперечення) на позовну заяву підписується Миколаївським міським головою чи заступником голови згідно з розподілом обов'язків або особою, уповноваженою на здійснення представництва Миколаївської міської ради та її виконавчих органів Миколаївської міської ради за належним чином оформленою довіреністю.

Апеляційні та касаційні скарги від імені Миколаївської міської ради та виконавчого комітету Миколаївської міської ради подаються за підписом міського голови або директора юридичного департаменту Миколаївської міської ради за належним чином оформленою довіреністю.

3.5. Після одержання ухвали суду про відкриття провадження у справі або порушення провадження у справі за резолюцією Миколаївського міського голови чи заступника голови відповідно до розподілу обов'язків, відповідний структурний підрозділ виконавчого органу Миколаївської міської ради виконує вимоги цієї ухвали у строки, визначені судом.

3.6. Відповідний структурний підрозділ дає правову оцінку документів, переданих йому для опрацювання, щодо їх обґрунтованості і законності та в процесі підготовки позовної заяви, відзиву на позов та інших процесуальних документів має право вимагати від інших структурних підрозділів матеріали, необхідні для ведення позовної роботи.

У разі, коли інший структурний підрозділ не передав за вимогою необхідні документи, структурний підрозділ, що здійснює представництво інтересів виконавчого органу Миколаївської міської ради, повинен повідомити про це Миколаївського міського голову.

3.7. До позовної заяви, відзиву на позов та інших процесуальних документів додаються всі необхідні докази, що необхідні для даного виду документа відповідно до законодавства, а також довіреність, що підтверджує повноваження представника Миколаївської міської ради та її виконавчих органів.

3.8. Позовна заява, відзив на позов або інший процесуальний документ подається до суду в письмовій формі і підписується Миколаївським міським головою чи заступником голови згідно з розподілом обов'язків або особою, уповноваженою на здійснення представництва Миколаївської міської ради та її виконавчих органів Миколаївської міської ради за належним чином оформленою довіреністю, та реєструється в журналі обліку вихідної кореспонденції відповідного структурного підрозділу виконавчого органу Миколаївської міської ради.

3.9. В разі розгляду судами справ, стороною по яким виступає Миколаївська міська рада та її виконавчі органи, рішення по яких може вплинути на дохідну чи видаткову частини міського бюджету, інформація по даним судовим справам надається структурними підрозділами до відділу бухгалтерського обліку Миколаївської міської ради в письмовій формі.

3.10. У випадках запиту судом щодо рахунків виконавчих органів Миколаївської міської ради для можливого списання коштів за рішенням суду, структурний підрозділ звертається до відділу бухгалтерського обліку Миколаївської міської ради для спільного вирішення питання стосовно визначення такого рахунку.

3.11. Позовна заява, відзив на позов, заперечення надсилаються суду, а також сторонам відповідно до законодавства, рекомендованим або цінним листом.

 

4. Порядок роботи з документами виконавчого провадження

 

4.1. Документи виконавчого провадження, які надходять до Миколаївської міської ради та її виконавчих органів, реєструються в підрозділі з реєстрації як вхідна кореспонденція у день одержання або в перший робочий день, у разі надходження їх у неробочий час, і в той самий день передаються з проектом резолюції на розгляд Миколаївського міського голови або заступника голови згідно з розподілом обов'язків.

4.2. Відповідальним виконавцем щодо документів виконавчого провадження визначається структурний підрозділ, який здійснював представництво інтересів Миколаївської міської ради та її виконавчих органів у судах.

4.3. Виконання рішень суду здійснюється у порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження".

4.4. У разі зобов'язання Миколаївської міської ради та її виконавчих органів рішенням суду прийняти відповідний нормативно-правовий акт, розробником такого акта є відповідний виконавчий орган Миколаївської міської ради, до компетенції якого відноситься питання, визначене в документі виконавчого провадження по справі, за дорученням міського голови  або заступника голови відповідно до розподілу обов’язків.

4.5. Стягнення коштів з рахунків розпорядників коштів бюджету міста за рішенням судів та за вимогою органів державної виконавчої служби здійснюється у відповідності до бюджетного законодавства.

4.6. У випадках запиту державним виконавцем щодо рахунків виконавчих органів Миколаївської міської ради для подальшого списання коштів за рішенням суду, структурний підрозділ звертається до відділу бухгалтерського обліку Миколаївської міської ради для спільного вирішення питання стосовно визначення такого рахунку.

4.7. Здійснення контролю за термінами виконання структурними підрозділами документів виконавчого провадження покладається на керівників відповідних структурних підрозділів, заступників міського голови.

4.8. Структурні підрозділи зобов'язані інформувати Миколаївського міського голову або заступника голови відповідно до розподілу обов’язків про стан виконання рішень суду щорічно до 20 числа місяця, наступного за звітним.

4.9. Відшкодувавши шкоду, завдану посадовою, службовою особою внаслідок незаконно прийнятих рішень, дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування, територіальна громада міста Миколаєва в особі Миколаївської міської ради та її виконавчих органів має право зворотної вимоги до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування (крім відшкодування виплат, пов'язаних із трудовими відносинами та відшкодуванням моральної шкоди). Право представляти інтереси територіальної громади міста Миколаєва в особі Миколаївської міської ради та її виконавчих органів у якості позивача у таких справах надається структурним підрозділам відповідно до окремого доручення Миколаївського міського голови.

Загальний строк позовної давності для звернення з такими позовами визначається відповідно до Цивільного кодексу України.

 

5. Порядок підготовки довіреностей

 

5.1. Проекти довіреностей на здійснення представництва в судах інтересів Миколаївської міської ради та її виконавчих органів, підготовлені структурними підрозділами, подаються до юридичного департаменту, де реєструються в журналі реєстрації довіреностей.

Зареєстровані проекти довіреностей подаються для їх підпису Миколаївським міським головою, про що в журналі реєстрації довіреностей робиться відповідна відмітка.

Підписані Миколаївським міським головою довіреності повертаються того ж дня, або ж не пізніше наступного дня до юридичного департаменту Миколаївської міської ради,  про що робиться відповідна відмітка в журналі реєстрації довіреностей, після чого вони передаються під підпис уповноваженій особі.

 

6. Зберігання претензійних та позовних матеріалів

 

6.1. Претензійні та позовні матеріали, що готувалися виконавчим органом Миколаївської міської ради, а також ті, що надійшли до нього, зберігаються у структурних підрозділах, які здійснювали представництво інтересів, в окремих справах.

6.2. Закінчені претензійні та позовні матеріали виконавчого органу Миколаївської міської ради зберігаються юридичною службою структурного підрозділу протягом строку, передбаченого чинним законодавством, до передачі їх на збереження до архіву. Ці матеріали підшиваються у відповідні папки в тій послідовності, у якій вони були зареєстровані.

Посадові особи юридичного департаменту Миколаївської міської ради та галузеві юристи виконавчих органів Миколаївської міської ради несуть відповідальність за повноту та збереження матеріалів судових справ.

_______________________________________________

 

Опубліковано: 6 квітня 2018р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: