Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

24 листопада 2017                                                                               № 964

Про стан виробничого травматизму

на підприємствах міста та

проведення атестації робочих місць

зі шкідливими умовами праці

 

         Заслухавши та обговоривши інформацію директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Бондаренка С.М. про стан виробничого травматизму на підприємствах міста та проведення атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці, виконком міської ради зазначає наступне.

За оперативними даними, протягом 9 місяців 2017 року, під час виконання трудових обов’язків внаслідок допущених порушень вимог безпеки праці, на підприємствах, в організаціях та установах міста Миколаєва трапилося 38 нещасних випадків загальновиробничого травматизму, 4 випадки зі смертельним наслідком, групових випадків не відбулося. Аналіз свідчить, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, загальновиробничий травматизм збільшився на 4 випадки (38 проти 34). Випадків групового травматизму у 2017 році не відбулося, в той час як за 9 місяців 2016 року відбулося 2 групових випадки. У наслідок виробничого травматизму у 2017 році загинуло 4 працівники у минулому році за аналогічний період – загинуло 5 працівників.

Аналіз причин виробничого травматизму свідчить, що більшість випадків сталася з організаційних причин (порушення трудової і виробничої дисципліни, а також неналежний контроль з боку посадових осіб), психофізіологічних факторів (особиста необережність).

На підприємствах комунальної власності відбулося 11 нещасних випадків (з них – 1 зі смертельним наслідком на КП “ДЄЗ “Корабел”). По комунальним підприємствам виробничий травматизм у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшився (11 проти 6). На підприємствах міської комунальної власності кількість нещасних випадків у 2017 році зменшилася (2 проти 6).

За станом на 01.10.2017 у місті існує 273 підприємства, на яких зареєстровано 11743 робочих місця зі шкідливими та важкими умовами праці, які підлягають атестації, з них атестовано 11244 робочих місця, що складає 95,8%.

Запроваджено систему роботи з відстеження дотримання підприємствами, установами та організаціями законодавства з охорони праці, станом виробничого травматизму, наданням працівникам пільг та компенсацій, за роботу в шкідливих умовах праці, за станом виконання графіків атестації робочих місць. Протягом звітного періоду проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу на 32 підприємствах з питань охорони праці  та умов праці. За результатами цієї роботи складено 64 довідки по вищезазначеним питанням з рекомендаціями щодо усунення існуючих недоліків.

Враховуючи вищезазначене, керуючись пп. 8 п. “б” ч. 1 ст. 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконком міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Інформацію директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Бондаренка С.М. про стан виробничого травматизму на підприємствах міста та проведення атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці взяти до відома.

 

2. Рекомендувати керівникам ПАТ “Миколаївобленерго” (генеральний директор Сивак О.П.), ТОВ “Гаджиев” (директор Гаджиєв Ф.С.), КП “ДЄЗ “Корабел” (директор Бусел О.Є.), ПАТ “Миколаївгаз” (голова правління Попов П.А. ), Миколаївської обласної клінічної лікарні Миколаївської обласної ради (в.о. головного лікаря Колосов Д.Д.), Миколаївського обласного центру екстреної медицини катастроф (головний лікар Самойлов А.Л.):

2.1. Розробити заходи щодо поліпшення профілактичної роботи по запобіганню виробничому травматизму (термін: ІV квартал 2017 р.).

2.2. Підвищити рівень особистої відповідальності керівників середньої ланки та працівників за порушення вимог з охорони праці.

2.3. Забезпечити виконання заходів за результатами актів розслідування по усуненню причин, які призвели до нещасних випадків, та інформувати про їх виконання  координаційний комітет з безпечної життєдіяльності населення Миколаївської міської ради (термін: ІV квартал 2017 р.).

 

3. Директору департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Пальку А.М. здійснювати контроль за станом охорони та умов праці в підвідомчих закладах (термін: постійно).

 

4. Директору департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Бондаренку С.М.:

4.1. Ініціювати заслуховування керівників підприємств, установ і організацій, які ухиляються від проведення атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці, на засіданнях міського координаційного комітету з безпечної життєдіяльності населення (термін: щокварталу).

4.2. Шляхом проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, надання методичної та практичної допомоги підприємствам, установам та організаціям міста проводити роботу щодо профілактики виробничого травматизму, недопущення порушень та недоліків з питань охорони праці, атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці та надання працівникам відповідно до законодавства пільг та компенсацій за роботу в шкідливих умовах праці (термін: постійно).

4.3. Забезпечити контроль за виконанням підприємствами графіків проведення атестації робочих місць зі шкідливими та важкими умовами праці (термін: постійно).

4.4. При повідомній реєстрації колективних договорів звертати увагу на включення до розділу “Охорона праці” пункту щодо термінів проведення атестації робочих місць за умовами праці та додатка “Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам” (термін: постійно).

4.5. Проводити семінари та наради з фахівцями підприємств, установ та організацій з питань охорони та умов праці з метою запобігання травматизму на виробництві. Особливу увагу приділяти підприємствам малого та середнього бізнесу (термін: щокварталу).

4.6. Надавати методичну допомогу підприємствам, установам та організаціям міста щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці (термін: постійно).

 

5. Рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 11.11.2016 № 974 “Про стан виробничого травматизму на підприємствах міста та проведення атестації робочих місць зі шкідливими умовами праці” визнати таким, що втратило чинність.

 

6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Шевченка Є.В.

 

Секретар міської ради                                                                Т.В. Казакова


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: