Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

13 вересня 2017                                                                                 № 24/13

Про Звернення депутатів Миколаївської

міської ради до Прем’єр-міністра

України Гройсмана В.Б.

 

Керуючись статтями 25 та 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутися до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. щодо надання субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах на послуги з водопостачання та водовідведення (ділі – Звернення, додається).

 

2. Управлінню апарату Миколаївської міської ради направити Звернення Прем’єр-міністру України Гройсману В.Б.

 

3. Відділу інформаційного забезпечення управління інформаційної політики та зовнішніх відносин департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Олійник) опублікувати рішення в засобах масової інформації та розмістити його на офіційному сайті Миколаївської міської ради.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста (Рєпіна), з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку (Бернацького), заступника міського голови Мкртчяна М.С.

 

Міський голова                                                                                     О.Ф. Сєнкевич

 

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради

до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б.

 

Ми, депутати Миколаївської міської ради, вимушені звернутися до Вас щодо ситуації, яка може спричинити виникнення реальних загроз у сфері надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення як для мешканців міста Миколаєва, так і для підприємства, яке виробляє та надає ці послуги. Міське комунальне підприємство “Миколаївводоканал” є єдиним надавачем послуг з централізованого водопостачання та водовідведення для всіх категорій споживачів у місті Миколаєві.

Встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення належить до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (надалі – НКРЕКП), затвердженого Указом Президента України від 10.09.2014 № 715/2014. Рішення НКРЕКП, прийняті у межах її повноважень, є обов’язковими до виконання суб’єктами природних монополій і на місцевому рівні переглядатись не можуть.

Згідно з частинами сьомою, восьмою статті 31 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” центральні органи виконавчої влади, національні комісії, що здійснюють державне регулювання у відповідній сфері, несуть відповідальність за наслідки встановлення або регулювання цін/тарифів, що змінюються ними відповідно до їхніх повноважень. Встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається. У разі зміни цін/тарифів на послуги/товари центральними органами виконавчої влади, національними комісіями, що здійснюють державне регулювання у відповідній сфері, які призвели до непередбачених витрат виконавців/виробників, центральні органи виконавчої влади зобов’язані відшкодувати в повному обсязі збитки, зумовлені такими змінами, протягом поточного фінансового року та до затвердження нового бюджету.

Відповідно до протоколу засідання комісії з узгодження обсягу заборгованості з різниці в тарифах у Миколаївській області від 15.05.2017 заборгованість з боку держави перед МКП “Миколаївводоканал” складає 86 578 220,00 грн. Ця заборгованість утворилась станом на 01.01.2016 і до теперішнього часу не погашена.

Статтею 31 Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” передбачено відшкодування різниці в тарифах за надані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, яка виникла через невідповідність затверджених НКРЕКП тарифів до їх фактичних витрат.

На підставі статті 31 Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” Кабінет Міністрів України постановою № 332 від 18.05.2017 затвердив Порядок та умови надання у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або іншим підприємствам теплопостачання, централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню такі послуги, та тарифами, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування (далі – Порядок).

Пунктом 12 Порядку передбачено, що порядок розподілу коштів, які надходять під час проведення розрахунків за спожиту електричну енергію, установлюється НКРЕКП відповідно до Закону України “Про електроенергетику”.

На даний час такий порядок НКРЕКП не розроблений, і це унеможливлює використання грошових коштів із різниці в тарифах на сплату заборгованості за спожиту підприємством електричну енергію в 2016-2017 роках. Таким чином, замість виконання інвестиційної програми, спрямованої на ремонт та реконструкцію зношених водопровідних та каналізаційних мереж, насосного обладнання та інших основних засобів, підприємство буде змушене погашати заборгованість за електричну енергію, вартість якої в структурі тарифів на послуги водопостачання та водовідведення не відповідала її фактичній вартості.

Враховуючи вищезазначене, просимо Вас сприяти вирішенню питання щодо надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю централізованого водопостачання та водовідведення та тарифами, що затверджувалися НКРЕКП.

Позитивне вирішення цього питання надасть можливість громаді міста отримувати, а комунальному підприємству надавати якісні послуги з водопостачання та водовідведення.

 

 

Депутати Миколаївської міської ради VII скликання


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: