МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
РІШЕННЯ
14 липня 2017 № 592
Про затвердження нормативів
питного водопостачання й
водовідведення та норм
водоспоживання населення
З метою забезпечення раціонального використання водних ресурсів, підвищення якості надання послуг з водопостачання та водовідведення, на виконання ст. 29 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», згідно з Порядком розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 № 1107, Методикою визначення нормативів питного водопостачання населення, затвердженою наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 27.09.2005 № 148, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17.10.2005 за № 1210/11490, керуючись п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради
ВИРІШИВ:
1. Затвердити розроблені державним підприємством «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства», погоджені управлінням екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації, Миколаївським регіональним управлінням водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України, Головним управлінням держпродспоживслужби в Миколаївській області нормативи питного водопостачання й водовідведення (додаються).
2. Затвердити норми водоспоживання населення на рівні нормативів питного водопостачання та водовідведення.
3. Визнати таким, що втратило чинність, рішення виконкому міської ради від 26.06.1998 № 385 «Про впровадження Правил надання населенню послуг з водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві».
4. Контроль за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови Мкртчяна М.С.
Міський голова О.Ф. Сєнкевич
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення виконкому
міської ради
від 14 липня2017
№ 592
НОРМАТИВИ
питного водопостачання й водовідведення*
№ з/п | Об’єкти водопостачання | Розрахункова одиниця | Норма видатку води, л/добу на одиницю виміру | Тривалість водозбору, годин |
Багатоквартирні житлові будинки
| ||||
1 | З користуванням питною водою з вуличних водозабірних колонок, без каналізації | 1 особа | 50 | 24 |
2 | З користуванням водою з дворових водозабірних колонок або дворових водозабірних кранів | 1 особа | 95 | 24 |
3 | З водопроводом і каналізацією без ванн без газопостачання | 1 особа | 120 | 24 |
4 | З водопроводом і каналізацією без ванн з газопостачанням | 1 особа | 150 | 24 |
5 | З водопроводом і каналізацією, з ваннами та водопідігрівачами на твердому паливі | 1 особа | 180 | 24 |
6 | З водопроводом і каналізацією, з ваннами та газовими водопідігрівачами | 1 особа | 225 | 24 |
7 | З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), з ваннами та газовими водопідігрівачами | 1 особа | 225 | 24 |
8 | З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), з сидячими ваннами та душами | 1 особа | 275 | 24 |
9 | З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ), обладнаних умивальниками, мийками та душами | 1 особа | 230 | 24 |
10 | З водопроводом і каналізацією, з ваннами та газовими водопідігрівачами (газовим бойлером або газовою колонкою) і багаточковим водорозбором | 1 особа | 300 | 24 |
11 | З водопроводом і каналізацією, з ваннами довжиною 1500-1700 мм та душами | 1 особа | 300 | 24 |
12 | З водопроводом і каналізацією, з ваннами або без ванн і з електробойлером | 1 особа | 300 | 24 |
13 | З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), без ванн і без газопостачання | 1 особа | 110 | 24 |
14 | З водопроводом і каналізацією або місцевою каналізацією (вигребом), та газовою колонкою | 1 особа | 250 | 24 |
15 | З водопроводом і каналізацією або місцевою каналізацією (вигребом), з ваннами та газопостачанням | 1 особа | 230 | 24 |
16 | З водопроводом і каналізацією, з ваннами або без ванн та з автономним опаленням | 1 особа | 300 | 24 |
Приватні житлові будинки
| ||||
1 | З користуванням питною водою з вуличних водозабірних колонок, з каналізації або місцевою каналізацією (вигребом) | 1 особа | 50 | 24 |
2 | З користуванням водою з дворових водозабірних колонок або дворових водозабірних кранів | 1 особа | 95 | 24 |
3 | З водопроводом і каналізацією без ванн і без газопостачання | 1 особа | 120 | 24 |
4 | З водопроводом і каналізацією, без ванн з газопостачанням | 1 особа | 150 | 24 |
5 | З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), з ваннами або душовими кабінами та з газовими водопідігрівачами | 1 особа | 225 | 24 |
6 | З водопроводом і каналізацією з ваннами та газовими водопідігрівачами (газовим бойлером або газовою колонкою) і багатоточковим водозабором | 1 особа | 300 | 24 |
7 | З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), без ванн і без газопостачання | 1 особа | 110 | 24 |
8 | З користуванням водою з дворових водозабірних колонок з каналізацією | 1 особа | 100 | 24 |
9 | З водопроводом або місцевою каналізацією (вигребом), з ваннами та з газопостачанням | 1 особа | 230 | 24 |
Гуртожитки
| ||||
1 | Без душових | 1 особа | 60 | 24 |
2 | Із загальними душовими | 1 особа | 100 | 24 |
3 | Із загальними душовими, їдальнями та пральнями | 1 особа | 140 | 24 |
4 | Із зальними кухнями і блоками душових при житлових кімнатах у кожній секції будинку | 1 особа | 200 | 24 |
Інші споживачі
| ||||
1 | Готелі, пансіонати і мотелі: - категорії* з пральнею - категорії** з пральнею - категорії*** з пральнею - категорії**** з пральнею - категорії***** з пральнею | 1 мешканець |
120 150 190 230 300 | 24 |
2 | Лікувально-профілактичні та санітарно-профілактичні заклади: - із загальними ваннами та душами; - з санітарними вузлами, які близько до палат; - інфекційні | 1 ліжко |
120 200
240 | 24 |
3 | Санаторії та санаторії-профілакторії, заклади відпочинку та туризму: - із загальними душами; - із душами при всіх житлових кімнатах; - із ваннами при всіх житлових кімнатах | 1 ліжко |
130 150 200 | 24 |
4 | Фізкультурно-спортивні та фізкультурно-оздоровчі комплекси: - з їдальнями на півфабрикатах, без прання білизни; - з їдальнями, які працюють на сировині, та пральнями | 1 місце |
60
200 | 24 |
5 | Навчальні заклади (спеціальні, санаторні), будинки дитини, дошкільні дитячі будинки, спеціальні та санаторні школи-інтернати - із денним перебуванням дітей: - з їдальнями на півфабрикатах; - з їдальнями, які працюють на сировині, і пральнями; - із цілодобовим перебуванням дітей: - з їдальнями на півфабрикатах; - з їдальнями, які працюють на сировині, і пральнями | 1 дитина |
40 80
60 120 |
10 10
24 24 |
6 | Навчально-освітні та спеціалізовані школи, професійно-навчальні заклади, вищі навчальні заклади, інститути підвищення кваліфікації тощо з душовими при гімнастичних залах і їдальнями, які працюють на півфабрикатах | 1 учень (студент і 1 викладач) | 20 | 8 |
7 | Науково-дослідні інститути, проектні та конструкторські організації, установи органів управління та громадських організацій, бібліотеки та музеї, вокзали всіх видів транспорту тощо: - раковина лабораторна | 1 працівник
л/год | 15
20 | 8 |
8 | Підприємства загального харчування: - без приготування їжі; - з приготуванням їжі, яка реалізується в обідньому залі; - з приготуванням їжі, яка реалізується на дому |
1 страва |
2 12
10 |
- -
- |
9 | Хлібопекарські підприємства: - приготування пшеничного тіста; - приготування ржаного тіста; - ванна для миття сировини (яєць, ізюму, і т.д.); - зволоження камери шафи попередньої розстойки; - зволоження камери шафи кінцевої розстойки; - зволоження пекарної камери електропечі; - миття обладнання, форм, інвентарю;
- миття хлібних лотків і ванн; - раковини на виробництві; - прибирання підлоги |
л/т борошна л/т борошна л/год
л/год
л/год
л/год
л/год на 1 т борошна л/год л/добу л/м2 на добу |
600 750 100
7
8
12
27
133 150 0,5 |
- - -
-
-
-
-
- - - |
10 | Підприємства, які виготовляють напівфабрикати: - м’ясні; - рибні; - овочеві; - кулінарні | 1 т |
1500 2000 2200 1000 |
- - - - |
11 | Крамниці: - продовольчі (без холодильних установок);
- промтоварні |
1 робітник в зміну або 20 м 2торгового залу 1 робітник в зміну |
250
20 |
8
8 |
12 | Поліклініки та амбулаторії | 1 хворий 1 працівник у зміну | 10 30 | 10 10 |
13 | Аптеки: - торговельний зал і допоміжні приміщення; - лабораторія приготування ліків | 1 працівник |
30
310 |
12
12 |
14 | Ветеринарні лікарні | 1 велику худобу 1 дрібну худобу | 100
50 | -
- |
15 | Перукарні | 1 робоче місце в зміну | 56 | 12
|
16 | Кінотеатри, театри, клуби і дозвільно-розважальні заклади: - для глядачів; - для артистів | 1 чол. |
8 40 |
4 8 |
17 | Стадіони і спортзали: - для глядачів; - для фізкультурників, з урахуванням приймання їжі; - для спортсменів, з урахуванням приймання їжі |
1 місце 1 чол.
1 чол. |
3 50
100 |
4 11
11 |
18 | Плавальні басейни: - для глядачів; - для спортсменів, які приймають душ; - поповнення басейну |
1 місце 1 особа % від ємкості |
3 100 10 |
6 8 8 |
19 | Лазні: - для миття в мильній з полосканням в душах; - те ж саме з прийманням оздоровчих процедур; - душова кабіна - ванна кабіна | 1 відвідувач |
180
290
360 540 |
3
3
3 3 |
20 | Пральні: - немеханізовані; - механізовані |
1 кг сухої білизни |
40 75 |
- - |
21 | Виробничі цехи: - звичайні; - з тепловиділенням більше ніж 85 кДж на 1м 3/год. |
1 працівник в зміну |
25 45 |
8 6 |
22 | Душові в побутових приміщеннях промислових підприємств | 1 душова сітка у зміну | 500 | - |
23 | Заливання поверхні ковзанки | 1 м 2 | 0,5 | - |
24 | Витрати води на поливання: - покриття із трави; - футбольного поля; - решти спортивних споруд; - удосконалених покриттів, тротуарів, майданів, заводських проїздів; - зелених насаджень, газонів та квітників; - теплиць ґрунтових зимових; - теплиць стелажних зимових; - утепленого ґрунту; - присадибної ділянки | 1 м 2 |
3 0,5 1,5 0,5
3-6 15 6 6 6 |
- - - -
- - - - 8 |
25 | Тварини та птахи: - корови молочні; - корови м’ясні; - бички та нетелі; - молодняк ВРХ віком до 2 років; - телята віком до 6 місяців; - коні робочі, верхові, рисисті та матки, які не годують; - коні племені та матки-годувальниці; - лоша-виробник; - лоша у віці до 1,5 року; - вівці дорослі; - молодняк овець; - кнури-виробники, матки основні; - свиноматки з приплодом; - свиноматки супоросні, холості; - ремонтний молодняк (свині); - поросята-відлучники; - свині на відгодування; - кури; - індики; - качки та гуси; - норки, соболі, кролі; - песці, лисиці | Голова/добу |
115 75 65 32 22 60
80 70 45 10 6 25 60 25 15 5 15 1 1,5 2 3 7 |
- - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - |
26 | Гаражі: - на вантажну машину; - на автобус; - на тролейбус; - на легкову машину; - на моторолер з кузовом; - на індивідуальні стоянки мотоциклів; - на індивідуальні стоянки автомашин | 1 на добу |
600 800 800 400 300 25 60 |
|
27 | Громадські туалети: - унітаз; - мийка з краном гарячої та холодної води; - пісюар | л/год |
90 150
20 |
- -
- |
* - нормативи водовідведення для населення приймаються на рівні нормативів водоспоживання, зменшеним на 5 літрів на добу, що не потрапляють у каналізацію і використовуються для приготування їжі, убирання приміщень, поливу кімнатних рослин та інше.
Примітки:
Примітка 1. Значення розрахункових витрат води встановлені для основних споживачів і включають всі додаткові витрати (обслуговуючим персоналом, душовими для обслуговуючого персоналу, відвідувачами, на прибирання приміщень тощо).
Споживання води в групових душових і на ножні ванни в побутових приміщеннях виробничих підприємств, на прання білизни в пральнях і приготування їжі на підприємствах громадського харчування, а також на лікувальні процедури у водолікарнях і приготування їжі, що входять до складу лікарень, санаторіїв, належить враховувати додатково.
Примітка 2. При неавтоматизованих пральних машинах у пральнях і при пранні білизни із специфічними забрудненнями розрахункову витрату гарячої води дозволяється збільшувати на 30 %.
Примітка 3. Приведені розрахункові витрати на поливання встановлені у розрахунку на одне поливання. Кількість поливань за добу треба приймати залежно від кліматичних і місцевих умов.
Примітка 4. Витрати води на виробничі потреби, що не вказані в таблиці, слід приймати у відповідності з технологічним завданням та вказівками з будівельного проектування підприємств окремих галузей промисловості.
Примітка 5. Для споживачів води цивільних будівель, споруд та приміщень, що не вказані в таблиці, норми витрати води слід приймати згідно з даною таблицею як для споживачів, аналогічних за характером водопостачання.
Примітка 6. На підприємствах загального харчування кількість страв (U), що реалізується за один робочий день, визначається за формулою:
U = 2,2 x n x m x T x Ψ,
де n – кількість посадочних місць;
m – кількість посадок, що приймаються для їдалень відкритого типу та кафе – 2;
для студентських та їдалень при підприємстві – 3; для ресторанів – 1,5;
Т – час роботи підприємства загального харчування, год.;
Ψ – коефіцієнт нерівномірності посадок протягом робочого дня, що приймається для їдалень та кафе – 0,45; для ресторанів – 0,55; для інших підприємств загального харчування допускається при обґрунтуванні приймати Ψ = 0,17 ÷ 1,0.
Примітка 7. Нормативи використання питної води підприємствами хлібопекарної промисловості взяті відповідно до ВНТП 02-92 «Норми технологічного проектування підприємств хлібопекарної промисловості. Частина ІІ. Пекарні»
Примітка 8. Нормативи водопостачання підприємств, які виготовляють напівфабрикати, взяті відповідно до СанПін 42-123-5777-91 «Санітарні правила для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що виробляють м'яке морозиво»
Примітка 9. Нормативи витрати питної води у ветеринарній лікарні та на утримання свійських тварин взяті відповідно до ДБН В.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень».
_______________________________________________________