Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

14 липня 2017                                                                                    № 592

Про затвердження нормативів

питного водопостачання й

водовідведення та норм

водоспоживання населення

 

З метою забезпечення раціонального використання водних ресурсів, підвищення якості надання послуг з водопостачання та водовідведення, на виконання ст. 29 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», згідно з Порядком розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 № 1107, Методикою визначення нормативів питного водопостачання населення, затвердженою наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 27.09.2005 № 148, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17.10.2005 за № 1210/11490, керуючись п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Затвердити розроблені державним підприємством «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства», погоджені управлінням екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації, Миколаївським регіональним управлінням водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України, Головним управлінням держпродспоживслужби в Миколаївській області нормативи питного водопостачання й водовідведення (додаються).

 

2. Затвердити норми водоспоживання населення на рівні нормативів питного водопостачання та водовідведення.

 

3. Визнати таким, що втратило чинність, рішення виконкому міської ради від 26.06.1998 № 385 «Про впровадження Правил надання населенню послуг з водопостачання та водовідведення в м. Миколаєві».

 

4. Контроль за виконання даного рішення покласти на заступника міського голови Мкртчяна М.С.

 

Міський голова                                                                              О.Ф. Сєнкевич

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконкому

міської ради

від 14 липня2017

№ 592

 

НОРМАТИВИ

питного водопостачання й водовідведення*

 

№ з/п

Об’єкти водопостачання

Розрахункова одиниця

Норма видатку води, л/добу на одиницю виміру

Тривалість водозбору, годин

 

Багатоквартирні житлові будинки

 

1

З користуванням питною водою з вуличних водозабірних колонок, без каналізації

1 особа

50

24

2

З користуванням водою з дворових водозабірних колонок або дворових водозабірних кранів

1 особа

95

24

3

З водопроводом і каналізацією без ванн без газопостачання

1 особа

120

24

4

З водопроводом і каналізацією без ванн з газопостачанням

1 особа

150

24

5

З водопроводом і каналізацією, з ваннами та водопідігрівачами на твердому паливі

1 особа

180

24

6

З водопроводом і каналізацією, з ваннами та газовими водопідігрівачами

1 особа

225

24

7

З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), з ваннами та газовими водопідігрівачами

1 особа

225

24

8

З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), з сидячими ваннами та душами

1 особа

275

24

9

З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ), обладнаних умивальниками, мийками та душами

1 особа

230

24

10

З водопроводом і каналізацією, з ваннами та газовими водопідігрівачами (газовим бойлером або газовою колонкою) і багаточковим водорозбором

1 особа

300

24

11

З водопроводом і каналізацією, з ваннами довжиною 1500-1700 мм та душами

1 особа

300

24

12

З водопроводом і каналізацією, з ваннами або без ванн і з електробойлером

1 особа

300

24

13

З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), без ванн і без газопостачання

1 особа

110

24

14

З водопроводом і каналізацією або місцевою каналізацією (вигребом), та газовою колонкою

1 особа

250

24

15

З водопроводом і каналізацією або місцевою каналізацією (вигребом), з ваннами та газопостачанням

1 особа

230

24

16

З водопроводом і каналізацією, з ваннами або без ванн та з автономним опаленням

1 особа

300

24

 

Приватні житлові будинки

 

1

З користуванням питною водою з вуличних водозабірних колонок, з каналізації або місцевою каналізацією (вигребом)

1 особа

50

24

2

З користуванням водою з дворових водозабірних колонок або дворових водозабірних кранів

1 особа

95

24

3

З водопроводом і каналізацією без ванн і без газопостачання

1 особа

120

24

4

З водопроводом і каналізацією, без ванн з газопостачанням

1 особа

150

24

5

З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), з ваннами або душовими кабінами та з газовими водопідігрівачами

1 особа

225

24

6

З водопроводом і каналізацією з ваннами та газовими водопідігрівачами (газовим бойлером або газовою колонкою) і багатоточковим водозабором

1 особа

300

24

7

З водопроводом і місцевою каналізацією (вигребом), без ванн і без газопостачання

1 особа

110

24

8

З користуванням водою з дворових водозабірних колонок з каналізацією

1 особа

100

24

9

З водопроводом або місцевою каналізацією (вигребом), з ваннами та з газопостачанням

1 особа

230

24

 

Гуртожитки

 

1

Без душових

1 особа

60

24

2

Із загальними душовими

1 особа

100

24

3

Із загальними душовими, їдальнями та пральнями

1 особа

140

24

4

Із зальними кухнями і блоками душових при житлових кімнатах у кожній секції будинку

1 особа

200

24

 

Інші споживачі

 

1

Готелі, пансіонати і мотелі:

- категорії* з пральнею

- категорії** з пральнею

- категорії*** з пральнею

- категорії**** з пральнею

- категорії***** з пральнею

1 мешканець

 

120

150

190

230

300

24

2

Лікувально-профілактичні та санітарно-профілактичні заклади:

- із загальними ваннами та душами;

- з санітарними вузлами, які близько до палат;

- інфекційні

1 ліжко

 

 

120

200

 

240

24

3

Санаторії та санаторії-профілакторії, заклади відпочинку та туризму:

- із загальними душами;

- із душами при всіх житлових кімнатах;

- із ваннами при всіх житлових кімнатах

1 ліжко

 

 

130

150

200

24

4

Фізкультурно-спортивні та фізкультурно-оздоровчі комплекси:

- з їдальнями на півфабрикатах, без прання білизни;

- з їдальнями, які працюють на сировині, та пральнями

1 місце

 

 

60

 

200

24

5

Навчальні заклади (спеціальні, санаторні), будинки дитини, дошкільні дитячі будинки, спеціальні та санаторні школи-інтернати

- із денним перебуванням дітей:

- з їдальнями на півфабрикатах;

- з їдальнями, які працюють на сировині, і пральнями;

- із цілодобовим перебуванням дітей:

- з їдальнями на півфабрикатах;

- з їдальнями, які працюють на сировині, і пральнями

1 дитина

 

 

 

 

 

40

80

 

 

60

120

 

 

 

 

 

10

10

 

 

24

24

6

Навчально-освітні та спеціалізовані школи, професійно-навчальні заклади, вищі навчальні заклади, інститути підвищення кваліфікації тощо з душовими при гімнастичних залах і їдальнями, які працюють на півфабрикатах

1 учень (студент і 1 викладач)

20

8

7

Науково-дослідні інститути, проектні та конструкторські організації, установи органів управління та громадських організацій, бібліотеки та музеї, вокзали всіх видів транспорту тощо:

- раковина лабораторна

1 працівник

 

 

 

 

л/год

15

 

 

 

 

20

8

8

Підприємства загального харчування:

- без приготування їжі;

- з приготуванням їжі, яка реалізується в обідньому залі;

- з приготуванням їжі, яка реалізується на дому

 

1 страва

 

2

12

 

10

 

-

-

 

-

9

Хлібопекарські підприємства:

- приготування пшеничного тіста;

- приготування ржаного тіста;

- ванна для миття сировини (яєць, ізюму, і т.д.);

- зволоження камери шафи попередньої розстойки;

- зволоження камери шафи кінцевої розстойки;

- зволоження пекарної камери електропечі;

- миття обладнання, форм, інвентарю;

 

- миття хлібних лотків і ванн;

- раковини на виробництві;

- прибирання підлоги

 

л/т борошна

л/т борошна

л/год

 

л/год

 

л/год

 

л/год

 

л/год на 1 т борошна

л/год

л/добу

л/м2 на добу

 

600

750

100

 

7

 

8

 

12

 

27

 

133

150

0,5

 

-

-

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

-

-

10

Підприємства, які виготовляють напівфабрикати:

- м’ясні;

- рибні;

- овочеві;

- кулінарні

1 т

 

 

1500

2000

2200

1000

 

 

-

-

-

-

11

Крамниці:

- продовольчі (без холодильних установок);

 

 

 

- промтоварні

 

1 робітник

в зміну або 20 м  2торгового залу

1 робітник

в зміну

 

250

 

 

 

 

20

 

8

 

 

 

 

8

12

Поліклініки та амбулаторії

1 хворий

1 працівник у зміну

10

30

10

10

13

Аптеки:

- торговельний зал і допоміжні приміщення;

- лабораторія приготування ліків

1 працівник

 

30

 

310

 

12

 

12

14

Ветеринарні лікарні

1 велику худобу

1 дрібну худобу

100

 

50

-

 

-

15

Перукарні

1 робоче місце в зміну

56

12

 

16

Кінотеатри, театри, клуби і дозвільно-розважальні заклади:

- для глядачів;

- для артистів

1 чол.

 

 

8

40

 

 

4

8

17

Стадіони і спортзали:

- для глядачів;

- для фізкультурників, з урахуванням приймання їжі;

- для спортсменів, з урахуванням приймання їжі

 

1 місце

1 чол.

 

1 чол.

 

3

50

 

100

 

4

11

 

11

18

Плавальні басейни:

- для глядачів;

- для спортсменів, які приймають душ;

- поповнення басейну

 

1 місце

1 особа

% від ємкості

 

3

100

10

 

6

8

8

19

Лазні:

- для миття в мильній з полосканням в душах;

- те ж саме з прийманням оздоровчих процедур;

- душова кабіна

- ванна кабіна

1 відвідувач

 

180

 

290

 

360

540

 

3

 

3

 

3

3

20

Пральні:

- немеханізовані;

- механізовані

 

1 кг сухої білизни

 

40

75

 

-

-

21

Виробничі цехи:

- звичайні;

- з тепловиділенням більше ніж 85 кДж на 1м  3/год.

 

1 працівник в зміну

 

25

45

 

8

6

22

Душові в побутових приміщеннях промислових підприємств

1 душова сітка у зміну

500

-

23

Заливання поверхні ковзанки

1 м  2

0,5

-

24

Витрати води на поливання:

- покриття із трави;

- футбольного поля;

- решти спортивних споруд;

- удосконалених покриттів, тротуарів, майданів, заводських проїздів;

- зелених насаджень, газонів та квітників;

- теплиць ґрунтових зимових;

- теплиць стелажних зимових;

- утепленого ґрунту;

- присадибної ділянки

1 м  2

 

3

0,5

1,5

0,5

 

3-6

15

6

6

6

 

-

-

-

-

 

-

-

-

-

8

25

Тварини та птахи:

- корови молочні;

- корови м’ясні;

- бички та нетелі;

- молодняк ВРХ віком до 2 років;

-  телята віком до 6 місяців;

- коні робочі, верхові, рисисті та матки, які не годують;

- коні племені та матки-годувальниці;

- лоша-виробник;

- лоша у віці до 1,5 року;

- вівці дорослі;

- молодняк овець;

- кнури-виробники, матки основні;

- свиноматки з приплодом;

- свиноматки супоросні, холості;

- ремонтний молодняк (свині);

- поросята-відлучники;

- свині на відгодування;

- кури;

- індики;

- качки та гуси;

- норки, соболі, кролі;

- песці, лисиці

Голова/добу

 

115

75

65

32

22

60

 

80

70

45

10

6

25

60

25

15

5

15

1

1,5

2

3

7

 

-

-

-

-

-

-

 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

26

Гаражі:

- на вантажну машину;

- на автобус;

- на тролейбус;

- на легкову машину;

- на моторолер з кузовом;

- на індивідуальні стоянки мотоциклів;

- на індивідуальні стоянки автомашин

1 на добу

 

600

800

800

400

300

25

60

 

27

Громадські туалети:

- унітаз;

- мийка з краном гарячої та холодної води;

- пісюар

л/год

 

90

150

 

20

 

-

-

 

-

 

 

* - нормативи водовідведення для населення приймаються на рівні нормативів водоспоживання, зменшеним на 5 літрів на добу, що не потрапляють у каналізацію і використовуються для приготування їжі, убирання приміщень, поливу кімнатних рослин та інше.

 

Примітки:

Примітка 1. Значення розрахункових витрат води встановлені для основних споживачів і включають всі додаткові витрати (обслуговуючим персоналом, душовими для обслуговуючого персоналу, відвідувачами, на прибирання приміщень тощо).

Споживання води в групових душових і на ножні ванни в побутових приміщеннях виробничих підприємств, на прання білизни в пральнях і приготування їжі на підприємствах громадського харчування, а також на лікувальні процедури у водолікарнях і приготування їжі, що входять до складу лікарень, санаторіїв, належить враховувати додатково.

Примітка 2. При неавтоматизованих пральних машинах у пральнях і при пранні білизни із специфічними забрудненнями розрахункову витрату гарячої води дозволяється збільшувати на 30 %.

Примітка 3. Приведені розрахункові витрати на поливання встановлені у розрахунку на одне поливання. Кількість поливань за добу треба приймати залежно від кліматичних і місцевих умов.

Примітка 4. Витрати води на виробничі потреби, що не вказані в таблиці, слід приймати у відповідності з технологічним завданням та вказівками з будівельного проектування підприємств окремих галузей промисловості.

Примітка 5. Для споживачів води цивільних будівель, споруд та приміщень, що не вказані в таблиці, норми витрати води слід приймати згідно з даною таблицею як для споживачів, аналогічних за характером водопостачання.

Примітка 6. На підприємствах загального харчування кількість страв (U), що реалізується за один робочий день, визначається за формулою:

U = 2,2 x n x m x T x Ψ,

де n – кількість посадочних місць;

m – кількість посадок, що приймаються для їдалень відкритого типу та кафе – 2;

для студентських та їдалень при підприємстві – 3; для ресторанів – 1,5;

Т – час роботи підприємства загального харчування, год.;

Ψ – коефіцієнт нерівномірності посадок протягом робочого дня, що приймається для їдалень та кафе – 0,45; для ресторанів – 0,55; для інших підприємств загального харчування допускається при обґрунтуванні приймати Ψ = 0,17 ÷ 1,0.

Примітка 7. Нормативи використання питної води підприємствами хлібопекарної промисловості взяті відповідно до ВНТП 02-92 «Норми технологічного проектування підприємств хлібопекарної промисловості. Частина ІІ. Пекарні»

Примітка 8. Нормативи водопостачання підприємств, які виготовляють напівфабрикати, взяті відповідно до СанПін 42-123-5777-91 «Санітарні правила для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що виробляють м'яке морозиво»

Примітка 9. Нормативи витрати питної води у ветеринарній лікарні та на утримання свійських тварин взяті відповідно до ДБН В.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень».

_______________________________________________________


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: