Мапа порталу

Миколаївські громадські активісти «встановлять діагноз» міському бюджету

Активісти проведуть громадський аудит міського бюджету на предмет прозорості та ефективності використання коштів департаментом ЖКГ Миколаївської міськради та чотирма адміністраціями районів у місті. Крім обласного центру, будуть виявлені «хвороби» ще трьох бюджетів: аудит чекає на місто Вознесенськ та об'єднані територіальні громади Баштанки та Мостового, що є учасниками проекту «ЕФЕКТИВНІ ТА ДОБРОЧЕСНІ МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ У 5 –ТИ ОБЛАСТЯХ ПІВДНЯ ТА СХОДУ УКРАЇНИ» за підтримки Посольства Великої Британії в України.

Про це, у середу, 31 травня, в малому залі Миколаївського міськвиконкому розповіли експерти громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети».

«Упродовж трьох років шляхом проведення таких моніторингів ми слідкували за тим, щоб гроші громадян витрачалися прозоро та ефективно», - заявив координатор проекту, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін.

За його словами, програмно-цільовий метод (ПЦМ) формування місцевих бюджетів, який, до речі, в Миколаєві застосовується з 2013 року, дав можливість відстежити, наскільки ефективно витрачаються кошти містян у сфері ЖКГ. Приміром, утримання зелених насаджень у Миколаєві в 2013-2014 роках коштувало в п’ять разів більше, ніж у Києві. У 2017 році – ті ж самі послуги суттєво «здешевіли» для гаманця миколаївських платників податків, тому обійшлися бюджету вже вдвічі дорожче, ніж у столиці. І таку тенденцію на зменшення суми витрат організатори назвали суттєвим прогресом, хоч процеси, що зараз відбуваються не є досконалими.

«Саме на згаданих практичних напрацюваннях ми побудували методологію річного проекту, що оздоровить місцеві фінанси», — сказав Михайло Золотухін.

«Основна мета проекту – полегшити роботу всіх посадових осіб органів місцевого самоврядування за рахунок того, що будуть розроблені єдині стандарти щодо ефективності та доброчесності. І вони зможуть краще зрозуміти, як їм працювати з такими стандартами. Тому нам цікаво створювати такі прецеденти, аби популяризувати цю практику в Україні. Бо прозорість бюджету породжує відповідальність. А можливість людині відслідкувати, яким чином чиновник витрачає його податки, дає змогу людині впливати на ці процеси», - зазначив директор КУ «Агенція розвитку Миколаєва» Василь Гошовський.

З організаторами погодились присутні на заході представники місцевих громад Миколаївщини: голова Мостовської ОТГ Надія Бабанська, заступник голови Баштанської ОТГ Світлана Євдощенко та головний спеціаліст фінансового управління Вознесенського міськвиконкому Наталія Ханенко.

Експерт-методист проекту Тетяна Золотухіна згадала про нерівність обласних центрів і ОТГ, які зіткнулися з ПЦМ тільки після об'єднання:

«Вони щойно народилися і вірразу - ПЦМ. Фахівців немає, підготовки немає, нічого немає. Тому в наших рекомендаціях будуть посилання на те, що ОТГ реально увійшли в ПЦМ без підготовки. З іншого боку - закон обов'язковий для всіх».

Після цього вона презентувала особливості та основні складові методики громадського аудиту, що буде застосовано для 20-ти пілотних міст півдня і сходу України.

За планом, вже через три місяці учасники партнерства «За прозорі місцеві бюджети» презентують результати первинного діагностування доброчесності впровадження програмно-цільового методу в згаданих місцевих громадах Миколаївщини та обраних громадським партнерством ОТГ і міст з Одеської, Херсонської, Дніпропетровської та не окупованої частини Луганської області.

За підсумками проекту у лютому-березні 2018 році буде сформовано  рейтинг доброчесності ОМС з додатками: «Кращі практики» і «Безкарність року». Напрацювання проекту будуть узагальнені як кейси та історії успіху у практичному посібнику.

 

КУ «Агенція розвитку Миколаєва» 

 

IMAGE FOLDER (/files/News/020617_01)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: