Мапа порталу

Про децентралізацію, фінанси та стратегічні плани

Міський голова Юрій Гранатуров повернувся з Одеси, де брав участь у засіданні Асоціації міст України.

Топ-темою форуму було питання впровадження принципів децентралізації. Як розповів голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, від успішності реалізації цієї реформи залежить прогрес в інших сферах життя країни. У результаті вже працюючої фінансової децентралізації бюджети міст збільшилися майже на 40%.

- Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман навів як приклад Миколаїв, в якості, що одне з перших змогло перерозподілити бюджетні кошти, які були зароблені за перше півріччя 2015 року. Перевиконання бюджету міста Миколаєва в першому півріччі склало 130% і нам, разом з депутатським корпусом, вдалося консолідовано розподілити зароблені містом 200 млн. грн. на найпотрібніші сфери життя. Під час особистого спілкування Голова Верховної Ради Володимир Гройсман цікавився, куди саме місто вирішило перенаправити додатково-отримані кошти і підкреслив, що необхідно вкладати в інфраструктуру та стратегічні напрями життєдіяльності, а не, як кажуть, «проїдати» ці кошти, - повідомив мер Юрій Гранатуров .

Як відомо міська влада додатково отримані кошти направила на придбання тролейбусів і трамваїв, снігоприбиральних машин і сміттєвозів, йде масовий ремонт доріг. У рамках програми «Миколаївський двір» упорядковують подвір'я багатоповерхівок.

Форум став майданчиком для вирішення виниклих в процесі децентралізації питань, ліквідації недоліків.

- Було порушено питання індексації зарплат вчителям і лікарям, навантаження щодо якої лягло на місцеві бюджети. Позиція керівництва країни в цьому питанні одностайна - це проблема державного рівня, яка не повинна лягати на місцеві бюджети. Зокрема, Володимир Гройсман на місці звернувся до першого заступника міністра фінансів Ігоря Уманського і надав доручення розібратися з даною проблемою, - розповів Юрій Гранатуров.

У форумі брали участь майже 250 міських, селищних, сільських голів з усіх областей України, представники парламенту та уряду, дипломатичних місій.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/99)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: