Мапа порталу

Юрій Гранатуров: «Вирішення проблеми безпритульних тварин – одне з першочергових завдань міської влади. Це – безпека городян»

Одним з першочергових завдань, яке ставив перед собою Миколаївський міський голова Юрій Гранатуров, балотуючись на посаду керівника міста, було вирішення проблеми з бездомними тваринами в Миколаєві, які почали становити справжню загрозу для безпеки городян. Тривалий час чисельність бездомних собак в Миколаєві не регулювалася, миколаївців на кожному кроці очікував ризик відчути на собі агресію тварин.

 До практичних дій приступили невідкладно і вже в кінці минулого року здали в експлуатацію пункт стерилізації та утримання тварин комунального підприємства Миколаївської міської ради «Центр захисту тварин». Працювати в повну силу він почав в середині лютого поточного року. За минулі півтора місяця, реагуючи на дзвінки миколаївців, фахівці центру, який знаходиться на вулиці Комінтерну, 36, відловили близько 200 чотирилапих. Всього пункт стерилізації та утримання тварин може вмістити 350 собак.

- Створення комунального підприємства «Центр захисту тварин» - дуже важливий крок для нашого міста, - зазначив Юрій Гранатуров, - він практично відбудований заново за рахунок коштів міського бюджету. З медичним обладнанням та медикаментами допомогли меценати. Розраховуємо, що вже протягом цього року ситуація з бездомними тваринами в Миколаєві набагато покращиться. Це складна, але головне - системна робота. «Центр захисту тварин» надає повний комплекс необхідних послуг: чіпування тварин, причому не тільки безпритульних, а й домашніх; проведення спеціальних операцій з метою запобігання розмноження,  лікування та утримання. Проблема з бездомними тваринами вирішується гуманним способом. Велике значення має також створення постійно діючого електронного реєстру всіх міських чотириногих мешканців.

У штаті КП «Центр захисту тварин» уже працюють 24 фахівця з 39 необхідних, це ловці тварин, кінологи, ветеринари, технічний персонал. Зараз вирішується питання про придбання ще одного спеціально обладнаного автомобіля і формування другої бригади.

- Щоб не завдати шкоди і не налякати тварин, наші фахівці віддають перевагу ручному вилову, - розповідає працівник «Центру захисту тварин» Олександр Луцишин. - При необхідності використовуємо безшумний вид «озброєння», який в давнину називався «сарбакан» - це довга трубка, в яку вкладається шприц з маленькою голкою. Він містить ліки, що мають розслаблюючу дію. Ці ліки зовсім не шкідливі для тварин. Працюємо так, щоб собаки не отримали стресу. Для цього відмовилися від використання мережі та пневматичних «шприцеметів», оснащених занадто великою голкою, здатною травмувати собаку.

Норматив вилову тварин - близько 10-15 особин на день. Після вилову собаки протягом декількох днів знаходяться в спеціально обладнаних вольєрах «на карантині». За поведінкою новоприбулих уважно стежать фахівці. Після цього їх обстежують і стерилізують, надають іншу ветеринарну допомогу, прищеплюють від сказу. З тваринами, схильними до агресії, працюють досвідчені кінологи.

На вирішення проблеми безпритульних тварин в міському бюджеті на 2015 рік заплановано 2 мільйони гривень.

Працівники центру дуже дбайливо ставляться до своїх підопічних і навіть після здійснення всіх необхідних процедур вболівають, щоб вони не повернулися знову на вулицю. Через соціальні мережі шукають нові домівки для тварин, розміщують їх забавні фотознімки, звертаються до городян з проханням взяти під свою опіку одного з тимчасових мешканців притулку. Варто відзначити, що миколаївці не залишаються байдужими: 10 жителів міста вже знайшли собі вірного друга.

В спектр обов'язків комунального підприємства входить і прибирання мертвих тварин з вулиць міста, та їх утилізація. Для цього використовують крематор. Директор КП «Центр захисту тварин» Віктор Поліщук повідомив, що з початку діяльності центру фахівці прибрали з вулиць міста 111 мертвих собак і кішок.


ffff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: