Мапа порталу

Міська влада шукає шляхи зниження залежності від природного газу

Міська влада вивчає передовий досвід використання сучасного енергоефективного опалювального обладнання. Такі кроки робляться за ініціативи мера Миколаєва Юрія Гранатурова для того, щоб знизити залежність від природного газу. На думку керівника міста, перехід на нові рейки теплопостачання дозволить не тільки стабільно забезпечувати теплом наші лікарні, пологові будинки, дитячі садки, школи тощо. Впровадження сучасних технологій, які сьогодні використовуються у сфері теплопостачання, також дасть можливість економити бюджетні кошти.

Сьогодні, 30 березня, Юрій Гранатуров оцінив можливості нових твердопаливних котлів. Один з таких котлів фірми Banisa Energy Ukraine зараз обігріває будівлю, де розташоване підприємство «Украгроінжпроект».

Юрій Ісайович, зокрема, розповів:

- Цей твердопаливний котел весь опалювальний сезон працює у тестовому режимі, опалюючи 6 тисяч квадратних метрів. Він може підігрівати воду, має економні режими, тут автоматична подача твердого палива у вигляді пеллетів. Використання цього котла дало економію до 30% в порівнянні з газом.

Міський голова додав: «У дуже маленькому приміщенні з дотриманням всіх технологічних норм здана в експлуатацію сучасна котельня, яка працює на твердому паливі. Крім усього іншого, ці пеллети виготовляються з різного виду сировини. Тут встановлено накопичувач, сировини у цьому накопичувачі вистачає на 10 діб при роботі в автоматичному режимі. Але за умови, якщо приміщення буде більше, можна ставити більш місткий накопичувач і мати можливість, припустимо, місяць не завозити пеллети, і бути впевненим в тому, що твердого палива вистачить для роботи котла у будь-якому режимі обігріву.

За словами Юрія Ісайовича, використання сучасних технологій дасть можливість вирішити кілька завдань. З цього приводу керівник міста зазначив:

- Ми шукаємо різні варіанти, розглядаємо пропозиції фірм виробників із застосуванням різних технологій. Зрозуміло, що віддаємо перевагу, по-перше: українським виробникам, а це, в свою чергу, наші робочі місця і наше виробництво. По-друге: це дуже суттєва економія газу як для країни в цілому, так і для міста. По-третє: це суттєва економія коштів для балансоутримувача. І останній важливий чинник - висока якість і безпеку. У підсумку виграють всі. Підприємець, тому що він впроваджує нові технології і заробляє кошти. Той, у кого встановлені ці котли, отримує тепло, не залежить від газу, економить. І найголовніше: ми стаємо незалежними від примхливої газової політики.

Юрій Гранатуров зазначив, що фірма, що виробляє дані котли, встановлює обладнання безкоштовно і продає тільки тепло. Представлені котли підходять для обігріву великих окремо розташованих будівель.

Міський голова також підкреслив: «Сьогодні місто, як ніколи, зацікавлене у співпраці з усіма, хто володіє технологіями альтернативної енергетики та є надійним партнером».

Олександр Буров, представник інвесторів та керівник проекту, відзначив ще одну перевага котлів, розроблених його фірмою. За його словами, таке обладнання може працювати на будь-якому вигляді пеллетів, які представлені в Україні. Наприклад, котел може працювати на пеллетах з твердих побутових відходів. Крім того, він дає в 3 рази менше викидів шкідливих речовин, ніж газові котли.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: