Мапа порталу

Олександр Сєнкевич переконав "Миколаївгаз" не встановлювати для миколаївців, які відмовилися від побудинкових лічильників газу, підвищені норми споживання газу

Сьогодні, 28 листопада, міський голова Олександр Сєнкевич в ході переговорів з головою правління ПАТ «Миколаївгаз» Богданом Стегнієм домовився про те, що мешканці будинків, які відмовилися від установки побудинкового лічильника, будуть проводити оплату за газ за звичайним тарифом.

Встановлення побудинкових вузлів обліку передбачено інвестиційною програмою, яка впроваджується згідно з Постановою НКРЕКП від 24.03.16 № 403 і реалізовується на території всієї України. Як відомо, городяни відмовляються від цієї послуги. "Миколаївгаз" фіксує ці факти як порушення, складає акти і потім на підставі актів встановлює підвищені норми споживання газу "відмовникам". Якщо стандартна норма при користуванні тільки газовою плитою становить 7, 2 куб. м на людину, то з урахуванням штрафних санкцій вона доходить до 18,3 куб. м.

Після сьогоднішніх переговорів ПАТ "Миколаївгаз" направить звернення до НКРЕКП з проханням уточнити правила застосування підвищених норм при нарахуванні плати за користування природним газом для мешканців тих будинків, які перешкоджають встановленню побудинкових вузлів обліку газу.

- Ми продовжуємо роботу з встановлення побудинкових лічильників газу і фіксуємо порушення, але санкції щодо мешканців застосовувати не будемо, поки не отримаємо офіційного роз'яснення від НКРЕКП, - запевнив Богдан Стегній. - Абонентам, яким вже нарахували плату за газ за підвищеними нормами, треба в індивідуальному порядку звернутися до нас із заявою, після її розгляду на комісії буде здійснено перерахунок.

Олександр Сєнкевич підкреслив, що ПАТ "Миколаївгаз" готове до співпраці і буде робити дієві кроки, щоб врегулювати конфліктну ситуацію.

- Міська влада розуміє, що інвестиційна програма з встановлення побудинкових вузлів обліку проводиться згідно з Постановою НКРЕКП. "Миколаївгаз" не може йти врозріз із позначеними планами, але підприємство готове до співпраці і шукає можливості, щоб знизити рівень соціальної напруженості в Миколаєві, - зазначив мер.

image

image

 

Шановні споживачі природного газу!

ПАТ «Миколаївгаз» роз’яснює щодо встановлення будинкових лічильників газу

Відповідно до абз. 1 преамбули Закону України  «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (далі-Закон), цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади  забезпечення  всіх категорій споживачів вузлами обліку природного газу з метою запровадження повного комерційного (приладового) обліку природного газу та здійснення контролю за використанням ресурсів імпортованого природного газу і  природного газу власного видобутку.

Згідно з п. 1 ч.1 ст. 2 Закону, постачання природного газу здійснюється за умови його комерційного обліку для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується тільки для приготування їжі - з 1 січня 2018 року.

Виходячи з наведеного, Закон вимагає, що постачання природного газу населенню має здійснюватися за умови його комерційного обліку, із зазначенням граничних термінів забезпечення такого обліку, в залежності від виду споживання.  

ПАТ «Миколаївгаз» звертає Вашу увагу на той факт, що Законом не передбачено забезпечення комерційного обліку природного газу лише саме індивідуальних лічильників газу в кожній квартирі.

Відповідно до п. 1 Положення, це Тимчасове положення визначає порядок проведення розрахунків між постачальниками, операторами газорозподільних систем та споживачами природного газу у разі використання загальнобудинкових вузлів обліку природного газу, які складаються, зокрема, з лічильника природного газу та засобу дистанційної передачі даних (далі - будинковий вузол обліку) на будинок (групу будинків).

Встановлення вузлів обліку газу (будинкових та індивідуальних) передбачено Планом розвитку газорозподільної системи ПАТ «Миколаївгаз» на 2016-2025 роки, який затверджено саме Постановою НКРЕКП від 24.03.2016 р. № 403 «Про затвердження Плану розвитку газорозподільної системи ПАТ «Миколаївгаз» на 2016-2025 роки» (далі-План розвитку), та не власною ініціативою ПАТ «Миколаївгаз».

План розвитку розміщено на офіційному веб сайті ПАТ «Миколаївгаз» за адресою: https://mk.104.ua/ua/for-clients/investprogram/id/investicijna-programa-gazoropodilnogo-pidprijemstv-18095.

При встановленні будинкових вузлів обліку газу ПАТ «Миколаївгаз» наражається на супротив мешканців багатоповерхових будинків, який закінчується відмовою від встановлення вузла обліку газу.

Негативні наслідки відмови від встановлення будинкового вузла обліку передбачені чинним законодавством, а саме п. 3 глави 4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем, затвердженим Постановою НКРЕКП від 30.09.2016 р. № 2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем мережі», відповідно до якого якщо побутовий споживач, який не забезпечений лічильником газу, відмовляється від його встановлення за рахунок Оператора ГРМ (що підтверджується актом про порушення, складеним відповідно до вимог глави 5 розділу ХІ цього Кодексу), фактичний об’єм спожитого (розподіленого/поставленого) природного газу по побутовому споживачу за відповідний календарний місяць визначається за граничними об’ємами споживання природного газу населенням, визначеними у додатку 10 до цього Кодексу.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону, Товариство зобов’язано буде з 01.01.2018 р. припинити розподіл природного газу споживачам, які використовують природний газ для приготування їжі без його комерційного обліку, у разі відмови таких споживачів від встановлення лічильників газу.

Отже, відповідно до чинного законодавства, споживачам, які відмовляються у встановленні будинкових вузлів обліку, спочатку буде змінено розмір норми споживання у бік збільшення (з 7,1 м3 до 18,3 мза відсутності централізованого гарячого водопостачання) з подальшим припиненням газопостачання, оскільки такі споживачі використовуватимуть природний газ без його комерційного обліку, в той час, як встановлення будинкового вузла обліку направлено саме на його забезпечення.

При цьому, відмова від встановлення будинкового вузла обліку, викликана занепокоєнням споживачів тим, що після його встановленні розподіл обсягу природного газу буде розподілено між мешканцями будинку несправедливо, оскільки не буде відповідати фактичному об’єму споживання газу в квартирах де зареєстрована одна особа, а насправді проживає більше. Крім того, споживачі, у яких вже встановлено індивідуальник лічильник газу в квартирі, вважають, що їм теж буде визначатися обсяг спожитого газу за допомогою будинкового лічильника газу.

ПАТ «Миколаївгаз» повідомляє, що зазначене занепокоєння є безпідставним, оскільки:

  1. для справедливого розподілу обсягу природного газу, зафіксованого будинковим вузлом обліку газу, ПАТ «Миколаївгаз» прийняло рішення здійснювати такий розподіл між квартирами, де не встановлено квартирний прилади обліку газу, з урахуванням фактичної кількості мешкаючих осіб, а не зареєстрованих осіб. 
  2. споживачам, у яких встановлено індивідуальні лічильники газу в квартирах, і надалі (після встановлення будинкового вузла обліку газу) буде визначати обсяг спожитого газу за допомогою такого індивідуального лічильника газу, як це передбачено чинним законодавством.
  3. також є безпідставним занепокоєння споживачів відносно того, що у випадку встановлення будинкового лічильника газу та наявності заборгованості за спожитий природний газ у одного з мешканців будинку газопостачання буде припинено всьому будинку. ПАТ «Миколаївгаз» як працювало індивідуально з кожним споживачем відносно вжиття заходів щодо погашення заборгованості (в тому числі припинення газопостачання) так і буде працювати надалі індивідуально з кожним споживачем, навіть після встановлення будинкового вузла обліку газу.

 З огляду на викладене, ПАТ «Миколаївгаз» просить споживачів з розумінням віднестися до питання встановлення будинкового лічильника газу та надати змогу Товариству виконати вимоги чинного законодавства, щодо забезпечення комерційного обліку газу шляхом встановлення будинкового лічильника газу, що в свою чергу дозволить уникнути вищенаведених негативних наслідків. 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: