Мапа порталу

ОСББ має преференції при термомодернізації будинків

Сьогодні, 4 червня, заступник директора департаменту ЖКГ - начальник управління житлового господарства Андрій Палько провів зустріч з керівниками ОСББ та городянами, які планують створювати такий орган самоорганізації в своєму будинку.

На порядку денному стояло питання енергозбереження. Андрій Миколайович, зокрема, розповів, що розпочала роботу урядова програма енергозбереження для ОСББ. Завдяки програмі ОСББ можуть отримати кредит в «Ощадбанку», «Укрексімбанку" або "Укргазбанку" для придбання енергозберігаючих котлів, утеплення багатоквартирних будинків (утеплення дахів та стін, встановлення пластикових вікон в під'їздах), встановлення лічильників. 40 відсотків від суми кредиту сплачує держава. При цьому банки не тільки кредитують, а й контролюють якість виконуваних робіт.

Крім того, Андрій Палько нагадав про пільгові умови утримання житлового фонду ОСББ, які  прийняті міською радою. Так, ОСББ може проводити енергозберігаючі заходи на умовах співфінансування: 50 відсотків оплачують мешканці, 50 відсотків - департамент ЖКГ. Ще більш інтригуюча пропозиція для тих городян, які тільки збираються об'єднатися в ОСББ: 90 відсотків сплачує департамент ЖКГ, решта - витрати мешканців. А якщо об'єднати дві програми, то допомога в проведенні термомодернізації будинків буде істотною, а мешканці на майбутнє отримають економію при оплаті житлово-комунальних послуг. Утеплений і оснащений лічильником тепла будинок містити значно легше.

Керівники ОСББ помітили, що в програмі уряду є чимало підводних каменів. Так, отримати кредит може не кожне ОСББ, а тільки утворені не менш ніж за 6 місяців до звернення в банк, в об’єднання  повинно входити не менше 70% власників житла, які сумлінно сплачують житлово-комунальні послуги. Бентежить городян і той факт, що держава відшкодовує 40% для ОСББ від суми кредиту на обладнання та матеріали, вартість же робіт людям потрібно оплачувати самостійно.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/36)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: