Мапа порталу

Олександр Сєнкевич на дебатах в ЧДУ ім. Петра Могили: "Я проти того, щоб у наших школах рекламували закордонні виші, я проти того, щоб вони забирали наших найкращих учнів. З вами у нас велике майбутнє. Європа – це ви!"

Сьогодні, 21 травня, в рамках відзначення Дня Європи в Миколаєві, у Чорноморському державному університеті ім. Петра Могили відбулися дебати за участі міського голови Олександра Сєнкевича, консула Генерального консульства Румунії в Одесі Дениси Габор і почесного консула Словацької Республіки в Одесі Михайла Музальова, першого заступника голови обласної ради Михайла Соколова.

Олександр Сєнкевич привітав учасників дебатів, студентів та викладацький колектив вищого навчального закладу:

-  Насправді Європа це не просто територіальна приналежність, це приналежність до цивілізації, відзначив міський голова. – Мені дуже приємно вітати вас на теренах цього вишу, де дотримується європейська традиція щодо доступності освіти.

Ректор ЧДУ ім. Петра Могили Леонід Клименко додав, що питання європейської інтеграції для університету не є теоретичним:

-  Коли 20 років тому ми створювали цей університет, уже тоді в його концепцію закладали кращі досягнення європейської освіти: міжнародні стажування, запрошення викладачів закордонних вишів, обов’язкове знання іноземних мов. Тому сьогодні виклики, які стоять перед Україною, дуже співпадають з прагненнями, які має наш університет.  

Леонід Павлович скористався нагодою та повідомив приємну новину - учора отримали наказ, відповідно до якого затверджено ліцензію на підготовку лікарів. І вже у 2016-2017 навчальних роках університет прийме на навчання 150 абітурієнтів, які прагнуть оволодіти медичним фахом.

Дениса Габор розповіла, що процес євроінтеграції Румунії тривав 14 років:

-  Ми підписали Угоду про асоціацію в 1993 році, а вступили до Євросоюзу в 2007 році. Процес нелегкий, але він важливий для економічного розвитку та соціального прогресу. Ми цінуємо вашу відкритість і бажаємо вам успіху.

Пані Дениса підкреслила, що Румунія – найкращий адвокат з питань євроінтеграції для України.  

Михайло Музальов говорив про міжнародний обмін студентами. У цьому напрямку вони з Леонідом Клименком досягли певних домовленостей:

- У словаків IT та медицина на першому місці. Дивовижно, що у ЧДУ ім. Петра Могили  передбачили тенденції Європейського Союзу. Бажаю всім успіхів і хочу сказати: добре там, де ми є.

Студенти та викладачі університету мали багато питань до міського голови та представників дипломатичної делегації. Зокрема, як і де застосувати отримані знання, чи насправді Україна має великі шанси отримати безвізовий режим з Євросоюзом, як міська влада наближатиме процес євроінтеграції та працюватиме у цьому напрямку з молоддю.

Олександр Сєнкевич звернувся до молодих миколаївців із закликом не втікати до Європи:

-  Я проти того, щоб у наших школах рекламували закордонні виші, я проти того, щоб вони забирали наших найкращих учнів. Я за те, щоб вони залишалися тут. З вами у нас є велике майбутнє. Європа – це ви! Як сказала пані Дениса Габор, було важко, але воно того вартувало. Давайте працювати і не чекати, що Європа до нас просто прийде. Зробімо Європу тут.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/debati)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: