Мапа порталу

Бережемо традиції: миколаївці вчились виготовляти писанки-травленки

Традиційно напередодні Великодня українці розписуватимуть барвисті писанки. Різновидів великодніх яєць, які можна виготовляти власноруч у родинному або дружному колі, зробити разом з дитиною існує декілька: писанки, крашанки, дряпанки, крапанки й мальованки.

Завдяки культурно-мистецькій асоціації «Арт-спокуса» постійні відвідувачки - читачки Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького мають змогу доторкнутися до старовинних українських традицій, пізнання знаків й символів. Зокрема й до виготовлення писанки-травленки, розповіли в бібліотеці.

«Така назва – травленка, тому що за допомогою оцту витравлюється пошарово малюнок. Тим самимпід воском зберігаються ті кольори, первинного кольору шкаралупи. Потім біліше й біліше витравлюється колір за допомогою оцту. Взагалі існує дуже багато видів писанок. Все залежить від того, яке оздоблення, які техніки застосовують майстрині у створенні пасхальних яєць», - зазначає керівниця Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.

Згідно з давніми віруваннями українців, писанка наділялась магічними силами. Вона приносила добробут і щастя, достаток і здоров`я, захищала від усього лиху родину. Тож, і розписувати її можна було лише в гарному настрої й позитивними думками.

«Робили писанки наші прабабусі й бабусі. Був, на жаль, такий період, що наші матусі не робили їх. Але зараз ми все це відроджуємо. Робили ми сьогодні теж давню писанку. Але вона незвичайна у тому плані, що це не різноколірна писанка, а зроблена на коричневому натуральному курячому яйці. Внаслідок того, що ми витравлювали цей колір поступово, там з`являються два-три кольори. Тобто від темно-коричневого майже до білого. Все це поступово з`являється на писанці», - поділилася заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Ульянкіна.

Сьогодні писанку вважають головним надбанням української культури. Тут зашифровано наш національний світогляд, традиції минулого, елементи природи й світла. Чим більше кожен з нас зробить писанок, тим більше любові та добра пануватиме навкруги.

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/April2024/190424_3)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: